PROŠLE SU 22 GODINE: Mimohodom obilježena godišnjica genocida u Srebrenici (FOTO)

447

U organizaciji Županijskog i Gradskog vijeća bošnjačke nacionalne manjine danas je organiziran Mimohod sjećanja za žrtve povodom 22. godišnjice srebreničkog genocida. 

Okupljanje je počelo kraj velike Onofrijeve fontane gdje su se dijelile prigodne majice, a točno u podne povorka je krenula Stradunom. Mimohod su predvodili dubrovački glavni imam Salkan ef. Herić, predsjednik Izvršnog odbora Islamske zajednice u Dubrovniku Fehim Vukotić i predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine DNŽ Orhan Zupčević, a pridružili su im se na čelu povorke gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica i zamjenica župana Žaklina Marević.

Predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine DNŽ Orhan Zupčević kazao je kako je to najveći masovni zločin koji se dogodio u Europi nakon drugog Svjetskog rata.

-Međunarodnu zajednicu držimo odgovornom što nije spriječila zločine koji su se dogodili na području istočne Bosne i  Srebrenice. Skupili smo se ovdje da na jedan dostojanstven način kažemo ljudima u Dubrovniku i Međunarodnoj zajednici kako ovaj datum moramo obilježavati i u svakom trenutku prisjetiti se žrtava koje su dali svoje živote – rekao je Zupčević.

– Danas je tužan dan sjećanja na genocid u Srebrenici i na 1995. godinu te opomena da se takvo zlo više nikad ne ponovi. Moramo odati počast svim nevinim žrtvama u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj – kazao je predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica, dodavši kako je ‘hrvatska politika jasno zauzela stav da se u Srebrenici dogodio genocid i kako je žalosno što Međunarodna zajednica i Haški sud nisu isto tretirali te masovne zločine’.

Mimohod je završio u staroj gradskoj luci gdje su u more simbolično bačene 22 bijele ruže.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *