Prva turistička burza pretvorila se u prijevaru: Britanci sa španjolskom adresom nasamarili HTZ, TZGZ, HGK i tvrtke

344

Prevareni sponzori i izlagači najavljuju tužbe ne vrati li im tvrtka Cent Euro Fairs SL novac s kojim je ‘isparila’.

Ono što se najavljivalo kao prva veća turistička biznis burza u Hrvatskoj, s više od 400 međunarodnih turističkih kupaca iz 30 zemalja svijeta, pokazalo se velikom prevarom.

Takozvani organizator Sajma Central European Tourism Summit Zagreb (CETS), britanski bračni par Lu i Andy Buchanan s tvrtkom Cent Euro Fairs SL, registriranom u španjolskoj Malagi, nasamario je redom Turističku zajednicu Grada Zagreba, Hrvatsku turističku zajednicu, Hrvatsku gospodarsku komoru, neke županijske turističke zajednice, kompanije i turističke agencije, sponzore te izlagače, uzevši novac za sajam koji se po svemu sudeći neće održati jer je organizator još prije nekoliko mjeseci “ispario”, zajedno s web stranicom sajma.

To tvrde svi sugovornici Poslovnog dnevnika koji će zatražiti pravnu zaštitu na sudu. No možda će za to morati potegnuti do Španjolske, ako će vrijediti uvjeti koji se navode u ugovoru o izlaganju koje su nam na uvid dali neki prevareni izlagači.   Još prošlog lipnja najavljeno je da će Zagreb početkom prosinca biti domaćin prve turističke burze za Središnju Europu, CETS Zagreb. Sajam je trebao biti održan na Zagrebačkom velesajmu 4. i 5. prosinca 2018., a kao organizator je navedena tvrtka Cent Euro Fairs SL sa sjedištem u Španjolskoj, i to uz najveću podršku zagrebačke Turističke zajednice, Grada Zagreba i HTZ-a, a na popisu glavnih sponzora bili su i Croatia Airlines, Turkish Airlines te Poliklinika Bagatin.

U TZGZ tada su pojasnili da se radi o najvećem takvom događaju u Hrvatskoj dosad, dok se sam organizator uopće nije pojavljivao u medijima, niti odgovarao na medijske upite. Izuzetak je bio kratak razgovor Lu Buchanan koja je krajem lipnja Hini pojasnila da se sajam prebacuje s prosinca na ovogodišnji svibanj, navodno zbog prevelike gužve u Adventu. Ta je vijest naljutila i sponzore i izlagače, i već je tad priča postala sumnjiva, doznajemo od naših izvora. Iz TZ Grada Zagreba otkrivaju da su poduzeli pravne korake, sukladno pravnim sredstvima, što uključuje i podnošenje tužbe nadležnom sudu u Zagrebu. Kao ni drugi, u TZ-u ne mogu sa sigurnošću potvrditi da je sajam otkazan. 

“To treba pitati same organizatore. Ono što TZGZ može potvrditi je da smo s naše strane prekinuli svaki oblik suradnje s organizatorom te otkazali aktivnosti vezano za spomenuti sajam. Do toga je došlo zbog neadekvatne komunikacije s organizatorom, nezadovoljstva njihovim načinom rada te neispunjavanja njihovih preuzetih obveza”, pojasnili su iz ureda Martine Bienenfeld, direktorice TZ-a. Pojašnjavaju da su podržali organizaciju sajma osiguranjem “određenih financijskih sredstava, omogućavanjem kontakata te vođenjem komunikacije s organizatorom o prilagodbi sajma potrebama tržišta Zagreba i Hrvatske”. Iako se u letku sajma navodi kao dijamantni sponzor, uz HTZ i Croatia Airlines, za što je po cjeniku sajma trebalo izdvojiti 42 tisuća eura, u TZ-u tvrde da su uplatili 29.100,00 eura, i to ne u obliku sponzorstva, već kao protučinidbu za uređenu obvezu organizacije sajma.

“Organizator nam nije vratio uložen novac, a u postupku smo reguliranja statusa povrata, na način da smo Cent Euro Fairs tužili za povrat plaćenog iznosa”, pojašnjavaju, te dodaju da su u kontaktu s ključnim dionicima koji su bili u komunikaciji s organizatorom, te će poduzeti daljnje korake u zaštiti interesa svojih članova u slučaju stvarnog otkazivanja sajma. O vjerojatnom otkazivanju sajma je ovih dana svoje članice obavijestila i HGK, koja nije sudjelovala u organizaciji sajma, ni operativno ni financijski, no koristila je svoje kanale kako bi obavijestila članice o održavanju i popustima za izlaganje. Komora trenutno prikuplja informacija koliko je članica platilo izlaganje.  Ni u HTZ-u nemaju službenu informaciju od strane organizatora da je sajam otkazan. 

“No možemo potvrditi da od strane organizatora u ovom trenutku nemamo povratnih informacija, ne javljaju se na telefon, službena web stranica sajma ne može se otvoriti, a na web stranicama Zagrebačkog Velesajma održavanje sajma više nije navedeno. U više navrata pokušali smo s organizatorima stupiti u kontakt putem telefona i maila. Uputili smo im i nekoliko dopisa i zatražili očitovanje i odgovor da li se sajam zaista otkazuje”, kažu u HTZ-u koji je na sajmu trebao biti u funkciji izlagača, te su umjesto dijamantnog paketa platili zakup izlagačkog prostora od 50 kvadrata, i to 16.500 eura. Da je bračni par Buchanan nestao još prošlog ljeta potvrdio nam je i jedan od suradnika koji je bio zadužen za prodaju izlaganja na CETS-u.  Andy Buchanen navodno ga je angažirao bez preporuke, i to kao taksi vozača tijekom duge gradske vožnje kada su se  i upoznali. 

“Radio sam za njih dva mjeseca bez prijave, koju nisam dočekao, a ostali su mi dužni i većinu novca koji su obećali. Kad sam tražio da me plate, još u lipnju lani su mi se zahvalili, kao i drugim suradnicima, a nakon toga nisu se javili ni na telefone ni na mailove”, ispričao nam je bivši Buchananov suradnik. U HTZ-u će nastojati od organizatora osigurati povrat uplaćenog mirnim putem. “Nažalost, ako će se organizator oglušiti na zahtjeve za povrat, HTZ će biti prisiljen poduzeti odgovarajuće pravne radnje kako bi otklonila nastanak štete uzrokovan neodržavanjem sajma”, kažu u HTZ-u koji ni sam nije dobio povrat za zakup izlagačkog prostora.

Zatražili su povrat pisanim putem, a ako do toga ne dođe, idu na sud. U HTZ-u imaju informaciju da su nastup na sajmu planirale TZ Dubrovačko-neretvanske županije, TZ Slunja i Aquatica, TZG Rijeke i TZŽ Kvarnera te turističke agencije.  Da su sudjelovali u sponzoriranju sajma potvrdili su nam i iz Croatia Airlinesa te Turkish Airlinesa, no oni nisu uplatili novac, već su trebali kompenzirati aviokarte sudionicima, te su zauzvrat dobiti mjesto na štandu. Kako je u međuvremenu datum održavanja sajma odgođen za svibanj 2019., ugovor uopće nije konzumiran, a po svemu sudeći neće ni biti. Kontaktirali smo organizatore CETS-a na dostupne mail adrese kako bismo ih pitali što je pošlo krivo, no do zaključenja članka nitko nam se nije javio. 

poslovni.hr

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *