PRVI PUT U DUBROVNIKU Gradonačelnik s predstavnicima vodećih svjetskih društava za kružna putovanja

384

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković sa suradnicima primio je u utorak, 16. siječnja u Maloj vijećnici delegaciju udruženja Cruise Lines International Association (CLIA) i predstavnike vodećih svjetskih društava za kružna putovanja, najvećim dijelom potpredsjednike zadužene za odnose s javnom upravom. Radnom sastanku su uz osmeročlanu delegaciju CLIA-e sudjelovali predstavnici Grada Dubrovnika, Lučke uprave i turističkog sektora.

Susret u Dubrovniku prvi je ovakav sastanak CLIA-e kao međunarodne asocijacije i krovnog udruženja cruise industrije s jednom lokalnom zajednicom organiziran kako bi se zajedničkim naporima uskladile potrebe destinacije s potrebama cruise tržišta, između ostalog uspostavila bolja koordinacija rasporeda dolazaka kruzera. Upravo suradnjom na tom polju i manjim prilagodbama svih uključenih na tržištu kružnih putovanja, prvenstveno u vremenima pristajanja i odlazaka brodova, rezultati će biti vidljivi već u sezoni 2018. godine, dok će se značajnija poboljšanja postići u sezona 2019. i 2020., suglasni su nakon sastanka bili gradonačelnik Mato Franković i direktor za pitanja javne uprave CLIA-e Europe Nikos Mertzanidis.

Gradonačelnik Mato Franković zahvalio se CLIA-i na više puta iskazanoj spremnosti na suradnju kako bi se u duhu partnerstva riješili postojeći problemi.-„Danas smo raspravljali o aktivnostima kojima u naredne tri godine želimo postići definirane ciljeve od kojih je primarni, naravno, održivi turizam u Dubrovniku“, kazao je Franković te istaknuo kako se u ovom projektu ne radi o postavljanju ograničenja cruise kompanijama, već o upravljanju destinacijom i podizanju kvalitete pružene usluge svim skupinama posjetitelja Dubrovnika. Sve navedeno u konačnici će imati pozitivan utjecaj na kvalitetu života građana Dubrovnika u sezoni te na očuvanje povijesne baštine.

-„Gospoda iz CLIA-e su to jako dobro razumjela i vjerujem da će ovo biti prvi svjetski model koji će pokazati kako jedna lokalna zajednica u suradnji s vodećim cruise operaterima, može postići povećanje kvalitete usluge, a da istovremeno zadrži sve goste“, naglasio je gradonačelnik.

„Svjesni smo da, uistinu, postoje dani tijekom sezone kad je u Dubrovniku jednostavno previše ljudi. Ovaj grad je za nas iznimno važna destinacija i čvrsto smo odlučni pridonijeti pronalasku rješenja u suradnji s gradonačelnikom i stanovnicima Dubrovnika. Zato smo i došli u Dubrovnik jer držimo da je neposredni razgovor najbolja opcija“, kazao je predstavnik CLIA-e Europe Nikos Mertzanidis.

Sastanku u Dubrovniku prethodio je sastanak gradonačelnika s predstavnicima vodećih svjetskih društava za kružna putovanja i čelnicima CLIA-e održan u Hamburgu u rujnu 2017. godine. Nakon sastanka u Hamburgu formirana je stručna radna skupina koja će u idućem razdoblju raditi na pilot-projektu „Respect the City“.

Uz direktora Nikosa Mertzanidia, sastanku su u ime CLIA-e nazočili Ukko Metsola – potpredsjednik Royal Caribbean Cruise Lines za odnose s javnom upravom, Michel Nestour – potpredsjednik Carnivala, Bud Darr – izvršni potpredsjednik MSC za pomorsku politiku i poslove javne uprave, direktor MSC-a u Dubrovniku Neven Delić, koordinatorica Shore Concierge programa društva Silversea Simona Reiprichova, kapetan Windstar Cruises Roman Krstanović i kapetan Vassilios Gazikas iz Celestyal Cruises.

U ime Grada Dubrovnika uz gradonačelnika Frankovića sudjelovali su zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić, privremeni pročelnik Upravnog odjela za turizam, gospodarstvo i more i član stručne radne skupine Marko Miljanić, privremena pročelnica Upravnog odjela za poslove gradonačelnika Marijeta Hladilo, privremena pročelnica Upravnog odjela za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju Zrinka Raguž, voditelj projekta  “Respect the City” i član stručne radne skupine Ranko Milić te savjetnici gradonačelnika za turizam te obalne i pomorske projekte Filip Žaja i Pero Kulaš.

Ispred Lučke uprave sudjelovali su Hrvoje Kulušić, pomoćnik ravnatelja zadužen za operativu, razvoj i održavanje, također član stručne radne skupine te Katarina Varez, voditeljica službe marketinga i prodaje, a odazvali su se i predstavnici turističkog sektora: Kristijan Pavić – predsjednik Uprave ACI d.d., direktorica Turističke zajednice grada Dubrovnika ronmana Vlašić, Katija Jerković – direktorica prodaje i marketinga Jadranskih luksuznih hotela te predsjednik Uprave Gulliver Travela Goran Hrnić.

dubrovnik.hr
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *