Put maslina, makaruli, suhozidi, Odisejeva špilja-sve je to Mljet!

2076
U organizaciji Regionalne agencije DUNEA, Turističke zajednice Dubrovačko-neretvanske županije te ostalih projektnih partnera, u subotu, 15. svibnja smo u sklopu projekta “Ruralna, poučna, kulturno-etnografska turistička atrakcija – Putevima prošlosti” obišli Zavičajnu kuću u Slanom, koja osim etnografske zbirke koju je uredila Deša, ima i multimedijalni dio. Tako klikom na QR kod možete vidjeti u 3D-u obnovljeni glavni oltar Poklonstvo triju kraljeva koji se inače nalazi u crkvi sv. Jeronima u Slanom.
Posjetili smo i Mljet, u kojem smo uživali bez obzira na vremenske (ne)prilike.
Obitelj Stermasi prezentirala nam je ulje koje proizvode u obiteljskom OPG-u u kombinaciji s mljetskim makarulima koje poslužuju u svom restoranu, a čiji je sastojak i odležani kozji sir kojeg nabavljaju od susjednog OPG-a Palunčić.
Nakon prefinih mljetskih makarula, prošetali smo novoobnovljenim pješačkim stazama u Babinom polju i Austrijskim putem. “Put maslina“, dugačak 20 kilometara počinje u Babinom Polju, a vodi do Odisejeve špilje kroz stogodišnje maslinike. Staza „Sakralno blago Babinog polja“ je kratka, kružna, prolazi kroz samo mjesto Babino Polje, a vodi do crkava i kapelica koje svjedoče kršćanskoj tradiciji otoka još od 11. stoljeća.
„Put suhozida“ je 500 metara duga staza koja predstavlja upoznavanje kulturnog krajolika kojeg oblikuju polja i suhozidi čineći jedinstvenu kulturnu i prirodnu baštinsku cjelinu. Trasa uključuje i jezgra zaseoka Ocinje i Zabrežje s voltima iz 15. stoljeća. Staza „Izvori vode– stari potok“ prati potok s koritom u kamenu koji nerijetko presuši svjedoči važnosti vode za poljoprivredne djelatnosti na području Babinog polja od srednjeg vijeka do danas.
Osim tematskih staza Babinog polja, uređeno je 850 metara Austrijskog puta između naselja Sobra i Babino Polje.
Novouređene pješačko – planinarske staze Babino polje i Austrijski put dodatna su turistička atrakcija za sve zaljubljenike u prirodu i ljubitelje aktivnog turizma. Oživljavanje staza u samom srcu otoka bilo je potrebno zbog brojnih oštećenja, popust većih urušavanja suhozida, oštećenja rubnjaka i središnjeg dijela trupa ceste. Tematskom stazom Babino polje posjetiteljima se predstavljaju lokalne specifičnosti na blizak i prijateljski način, obogaćujući njihov boravak na području otoka.

Sve ovo su novi sadržaji, kako za domaće stanovništvo tako i za naše posjetitelje, a koji su proizašli iz projekta Putevima prošlosti koje financira EU.
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *