Ravnatelj UGD Marin Ivanović: ‘Najam tarace nam nije primaran ako ugrožava imidž Galerije’

397

Svadba koja se u subotu navečer održavala na taraci Umjetničke galerije Dubrovnik izazvala je negodovanje brojnih sugrađana zbog neprimjerene glazbe. Iz Galerije su se ispričali zbog toga i naveli kako će ubuduće glazbena lista postati sastavni dio ugovora o korištenju prostora UGD te će morati odgovarati kriterijima kulturne ustanove. Ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik Marin Ivanović, za Dubrovnik Insider prokomentirao je cijelu situaciju.

Navodno su svadbu imali gastarbajteri, ljudi koji žive vanka, a porijeklom su iz Bosne i Hercegovine. Umjetnička galerija taracu iznajmljuje već godinama i događalo se da je repertoar prije bio i sličan.

– Ne želim na niti jedan način opravdavati repertoar jer on ne odgovara nekim standardima kvalitete koju Galerija želi postaviti. Želimo li biti jedni od najboljih muzeja u Hrvatskoj onda glazba mora biti na toj razini. Mi smo istu večer donijeli odluku da će glazbena lista postat sastavni dio ugovora o najmu koji Galerija potpisuje s najmoprimcima. Žao nam je što su se susjedi uzbunili, oni su nas pozvali i na tome smo im zahvalni jer su tako sukreatori naše kulturne politike – naglasio je Ivanović.

Na upit misli li da će sada biti manje zainteresiranih za najam tarace, Ivanović je istaknuo kako im to nije primarno.

– Najmovi tarace su komercijalna djelatnost UGD i mi želimo da ona postoji. Tako se financiraju likovne radionice i redovna programska djelatnost. Ako ona na neki način ugrožava cjelokupni imidž Galerije, naravno da ćemo se toga odreći u korist onoga što je primarno. Nama je primarno stvoriti stožernu ustanovu za Modernu umjetnost u Hrvatskoj – ističe Ivanović.

Što se tiče daljnjih projekata Galerije, Ivanović najavljuje radionice i dva projekta koja će pokrenuti nakon ljeta.

– Završili smo s novim vizualnim identitetom, novim smjerom u kojem ustanova treba ići. Imat ćemo radionice za pripremu na Akademiju likovnih umjetnosti i Studij arhitekture za učenike srednjih škola. Krajem godine bit će velika Međunarodna izložba renomiranog fotografa Ahmeta Ertuga. Do tada imamo dvije vrlo važne izložbe. Jedna je izložba suvremene hrvatske fotografije naziva ‘Praznina’, druga je izložba o Modernoj umjetnosti prve polovice 20. stoljeća koja se zove ‘Slika u slici’ – kazao je ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik, Marin Ivanović.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *