Razgovarali smo s Davorom Šternom o početku gradnje novog hotela Belvedere

610

Gradnja novog hotela Belvedere u vlasništvu bogatog ruskog investitora Viktora Vekselberga, mogla bi početi ubrzo jer je Visoki trgovački sud donio pravomoćnu presudu kojom se omogućuje njena realizacija. Podsjetimo, povlačenje po sudovima trajalo je nekoliko godina jer je hrvatsko-engleski poduzetnik Zvonko Stojević stavio zabilježbu na hotel, žaleći se da se u procesu prodaje nisu poštovala njegova vlasnička prava. Koji su sljedeći koraci potrebni da se krene u rješavanje starog hotela i gradnju novog, te malo više o detaljima samog projekta upitali smo Vekselbergovog konzultanta u Hrvatskoj, Davora Šterna.

Štern naglašava kako početak gradnje hotela ovisi o ostaloj birokraciji koju moraju proći.

– Čekamo javnu raspravu za potrebe, izmjene i dopune GUP-a koji bi trebao početi početkom rujna, odnosno na prvoj sjednici Gradskog vijeća, vijećnici bi trebali donijeti takvu odluku za početak javne rasprave, što će trajati 15 do mjesec dana. Studija utjecaja na baštinu, uvjetovana UNESCO-om je isto tako pri kraju, i također je jedan od uvjeta za usvajanje GUP-a – objašnjava Štern te spominje novi problem koji se pojavio, a tiče se javne ceste koja prolazi tuda.

– Pojavila se neka ideja da bi se tamo otvorila javna cesta koja ne vodi nikuda. Kao prvo nema nikakvog smisla, mislim da je to stvar nečijeg inata, više nego potrebe. Ona ide preko krova sadašnjeg objekta, prema tome ona ne može biti javna kad je na privatnom krovu. 

Štern kaže kako su u razgovorima s gradskim odjelima te da usuglašavaju stavove.

– Tamo će se morati dogoditi nekakav spoj grada s pozornicom na Orsuli i eventualno rješavanje ulaska u grad sa strane, gdje bi se južni promet dovodio mimo Ilijine glavice kako bi se rasteretio taj čvor. Dakle, postoji cesta samo treba vidjeti u kakvom je stanju. Mi smo spremni surađivati financijski i na bilo koji drugi način. Kad se sve usuglasi i bude napravljeno negdje do jeseni, krenuli bismo s rušenjem postojećeg objekta – govori Štern.

Što se tiče otvorenja hotela, odnosno godine kada bi se to moglo dogoditi, Štern je kazao kako su zauzeli jedan aktivni pristup, prvenstveno zbog toga što je investitoru dosadilo čekanje koje traje godinama.

– Vekselberg je spreman uložiti dodatna sredstva i energiju kako bi hotel bio spreman otvoriti svoja vrata u sezoni 2019. Međutim, to će onda tražiti jedan puni angažman i neutralizaciju svih negativnih kočnica. Uvijek smo spremni razgovarati o svemu, ali ako će se na svakom koraku pojavljivati neki novi zahtjevi i prohtjevi koji nisu ničim opravdani sigurno da to neće pomoći projektu – objašnjava Štern te dodaje kako pri tom imaju u vidu javne plaže te pristup javnom dobru, kao i rješavanje pitanja pomorskog dobra. 

– Osnovni problem je bio taj sudski postupak koji je hrvatsko pravosuđe ipak uspjelo riješiti na vrijeme. Koliko god kasnio projekt i investitor gubio strpljenje, to se uspjelo riješiti.

Što se tiče arhitektonskih planova i koncepta, Štern kaže kako bi se buduće zdanje hotela moglo usporediti samo s onim što je napravljeno na Lošinju.

– Prednost Lošinja je što tamo nema kruzera. Kad dođe netko bogat on plati, ali se ne sudara s putnicima s kruzera, što ovdje nije slučaj. Pozdravljam napore Grada da se uvede nekakav red što se tiče kruzera, kako se drastično ne bi povećavao broj onih koji dolaze u grad. To bi na neki način skinulo pritisak s cijele infrastrukture Dubrovnika – kazao je za Dubrovnik Insider, Davor Štern.

 
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *