Jednostavan je za pripremu, brzo je gotov, fin je i jako sočan – nije li to sve što vam treba?

Sastojci za čokoladni kolač bez glutena i jaja:

  • 250 g batata
  • 6 datulja
  • 1 žlica kokosova ulja
  • 4 žlice javorova sirupa ili meda
  • 100 g sitno mljevenih badema
  • 4 žlice gorkoga kakaa
  • 1 žličica ekstrakta od vanilije
  • malo cimeta
  • malo muškatnog oraščića

Priprema čokoladnog kolača:

  1. Batat ogulite, narežite na veće komade pa skuhajte na pari (oko 20 minuta).
  2. U blenderu ili jačoj sjeckalici blendajte kuhani batat i datulje dok ne dobijete kremastu teksturu, dodajte vaniliju, kokosovo ulje, javorov sirup i sve kratko izblendajte pa istresite u posudu.
  3. U drugoj posudi izmiješajte bademovo brašno, kakao, cimet i muškatni oraščić. Dodajte suhe sastojke mokrima i izmiješajte dok se smjesa lijepo na sjedini.
  4. Prebacite smjesu u manji pleh za pečenje koji ste premazali kokosovim uljem pa stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 °C i pecite oko 40 – 50 minuta. Probajte ga čačkalicom, brownie je pečen ako čačkalica izađe suha.
  5. Ohladite ga pa poslužite prelivenog otopljenom čokoladom.

Za sve vas koji batate volite isključivo u slanim varijantama, tu je recept za barkice od batata, zdravi obrok koji će voljeti baš svi. Kad smo već kod kolača, imamo još jedan lagani recept za kolač od čokolade, malo drugačiji od ovog brownieja, ali jednako fin.

zadovoljna.hr