Redovničke svečanosti na Dančama: Prvi zavjeti s. Bernarde i 50. obljetnica zavjeta s. Nade

3788

U samostanu Sestara franjevki od Bezgrešnog Začeća na Dančama u Dubrovniku svoje prve zavjete u subotu 12. kolovoza položila je novakinja s. Bernarda Gregurić. Svečanu misu predvodio je dubrovački biskup mons. Roko Glasnović, a zavjete novakinje primila je vrhovna poglavarica s. Darija Jovanović.

U propovijedi je biskup izdvojio misao sv. Bernarda iz njegovog tumačenja Pjesme nad pjesmama: „Ljubav ne treba razloga da ljubi ni nagradu zato što ljubi, jedino želi da joj se ljubav uzvrati, ali ne prestaje ljubiti ni kada toga nema. Ona se ne gasi ni u trpljenju ni u strahu od smrti, ona je jača i od smrti.“ Naglasio je i važnost zavjeta koji predstavljaju obećanje Bogu, osoban i slobodan čin čiji je cilj proslaviti Boga. Oblačenje koprene i primanje križa i Konstitucija Družbe vidljivi je znak, kazao je biskup, one nevidljive Božje milosti koju je potrebno pronicati s vjerom. Pozvani smo uvijek nanovo „oblačiti se“ u Krista što znači biti na raspolaganju i službi Bogu, Družbi i svijetu. To je moguće, istaknuo je biskup, jedino ako smo u zajedništvu Crkve budući da je Krist htio ostati u svojoj Crkvi sve do svršetka svijeta.

Uz poticaj sestri Bernardi da uvijek usklađuje apostolsko i karitativno djelovanje s dubokim duhovnim životom, biskup je naglasio kako i svatko od nas ima odgovornost naviještati Krista raspetog i uskrslog, prožeti duhom ljubavi jer samo ta ljubav može privući i promijeniti ljudsko srce.

Nakon homilije uslijedio je obred zavjetovanja pred vrhovnom poglavaricom te blagoslov i primanje koprene, križa, Pravila i Konstitucija Družbe. Liturgijsko pjevanje predvodile su kandidatice i postulantice pod vodstvom s. Katice Dabo, a službu ministriranja obnašali su bogoslovi Hrvatske salezijanske provincije.

Nakon polaganja prvih zavjeta s. Bernarda je izmijenila cjelov mira kao znak primanja u zajednicu sa svim prisutnim sestrama Družbe. Bio je to još jedan u nizu dirljivih trenutaka iz kojeg je izvirala radost očita na licima svih prisutnih, ali i duboka zahvalnost Bogu i Gospi od Danača koja je redovničkoj zajednici darovala s. Bernardu.

Svečanosti polaganja prvih zavjeta s. Bernarde prethodile su duhovne vježbe koje je vodio vlč. Ivan Grbešić, duhovnik u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu u Zagrebu. Svečanom  misom na kraju duhovnih vježbi 10. kolovoza s. Nada Naletilić proslavila je zlatni jubilej – 50. obljetnicu zavjeta.

 
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *