Robne zalihe potrošile duplo više na odjeću Civilne zaštite nego na stambene kontejnere

670

Telegram je jučer objavio službeni popis svih dobavljača medicinske i zaštitne opreme od kojih je Ravnateljstvo za robne zalihe prošle godine bez javne nabave, žurnim postupkom, nabavljalo opremu potrebnu za borbu protiv koronavirusa. Od trideset pet hrvatskih tvrtki tijekom 2020. naručene su zaštitne maske, rukavice, alkohol, antigenski testovi i srodna oprema ukupne vrijednosti 97 milijuna kuna.

No, zaštitna oprema nije jedino što se nabavljalo prošle godine mimo uobičajenih postupaka javne nabave, pod egidom zaštite nacionalne sigurnosti. Telegram je u posjedu službenog popisa tvrtki koje su nabavljale robu i usluge za potrebe postrojbi Civilne zaštite (ukupne vrijednosti 25,4 milijuna kuna); kao i popisa tvrtki koje su pružale usluge prijevoza, uglavnom zaštitne opreme iz Kine avionima i brodovima (58,1 milijun kuna).

Prema tim popisima u nabavci opreme za Civilnu zaštitu najviše je uprihodila tvrtka Odjeća d.o.o. i to 11,3 milijuna kuna za posao izrade tisuća kombinezona, kapa, prsluka i remena. To je praktički dvostruko više nego što je tijekom prošle godine, prema podacima s istog popisa, potrošeno za narudžbu stambenih kontejnera za Robne zalihe. Robu i usluge za Civilnu zaštitu dobavljalo se od trideset tvrtki, a među njima je i IKEA.

Od značajnijih nabava, krajem ožujka prošle godine Robne zalihe nabavile su 600 tisuća litara vode za piće u vrijednosti od milijun i pol kuna od tvrtke Bumes d.o.o. čiji vlasnik Zdravko Bubalo već godinama ima punionice izvorske vode na cetinskom području.

Najveća nabava stigla je polovinom travnja, kada je od tvrtke Odjeća d.o.o. naručeno 5000 reflektirajućih prsluka, 4000 kombinezona, 4000 kapa i još 5000 remena za Ravnateljstvo civilne zaštite.

Iz popisa je također vidljivo kako su u Robnim zalihama u tri navrata naručivali stambene kontejnere, oko kojih je bilo podosta upitnika nakon razornih potresa u Petrinji, Glini i Sisku. Prva narudžba kontejnera (njih 50) bila je 15.10. prošle godine, potom druga između 10. i 17. studenog (54 kontejnera), a potom su ih naručili još 50 u prosincu, prije potresa.

Kontejneri su plaćeni 5.767.375 kuna, a naručivalo se od triju domaćih tvrtki koje ih proizvode: Jedinstvo Krapina d.o.o., Tehnix d.o.o. te Kova d.o.o.

Za Civilnu zaštitu naručivali su se još kreveti, deke, jastuci i plahte. No, tu je i nekoliko narudžbi iz poznatog švedskog trgovačkog lanca namještaja. Civilna zaštita tako je iskazala potrebu za četiri Ikeina ogledala, pet podnih lampi i još toliko led svjetiljki s kopčom. Naručilo se, naravno, usput i deset žarulja.

Ostatak teksta pročitajte na Telegramu.
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *