Rusija najavila ‘žestok, bolan i brz odgovor Zapadu’: ‘Osjetit će se u najosjetljivijim područjima’

923

Rusija je upozorila da radi na velikom i žestokom odgovoru na zapadne sankcije za koji tvrdi da će biti brz i osjetiti se u “najosjetljivijim područjima”, prenosi Reuters.

– Ruska reakcija bit će brza, promišljena i bolna za one kojima je namijenjena – rekao je Dmitrij Biričevski, direktor odjela za gospodarsku suradnju ministarstva vanjskih poslova, prema novinskoj agenciji RIA.

– Suočena s pritiskom sankcija, Rusija ulaže značajne napore u potporu gospodarstvu – rekao je Biričevski.

– Konkretno, govorimo o: smanjenju upotrebe dolara kako u domaćim međunarodnim pričuvama tako i u vanjskim obračunima; pomaku pozornosti na tržišta kapitala koja su alternativa zapadnim; pružanju pouzdanih i sigurnih kanala za prijenos financijskih informacija —povećanju udjela međusobnih plaćanja u nacionalnim valutama; uspostavljanju izravnih međubankovnih korespondentskih odnosa s glavnim trgovinskim partnerima. Rusko gospodarstvo gotovo trajno postoji u uvjetima povećanih sankcija. Polazimo od činjenice da se domaće tržište i inozemni gospodarski odnosi zemlje postupno prilagođavaju promjenjivim okolnostima. Imamo potrebnu marginu sigurnosti za provedbu odgovarajuće transformacije modela gospodarskog razvoja i prilagodbu financijske politike – rekao je.

24sata.hr

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *