SANJA ČIKATO: Naši gosti možda ne mogu popiti kafu na taraci nekog kafića, ali mogu na jednom od najljepših mjesta na planeti!

1832

Turistički vodiči ovih dana kao i mnogi turistički djelatnici nemaju posla. Zato se dubrovačka vodičica Sanja Čikato silno obradovala današnjem vođenju prve grupe po Gradu. Radi se o, kako nam kaže, domaćim gostima kojih je trebalo biti i više, ali zbog naše epidemiološke situacije velik broj njih je dolazak otkazao.

Kakvu sezonu očekujete?

-Bila sam optimist, a sada nisam više previše optimistična. Jako me veseli današnje vođenje, toliko se tome radujem da od silne radosti nisam mogla sinoć spavat! Jedva čekam da ih provedem kroz Grad, da im ispričam o svemu što ih zanima, da im predstavim sve ljepote našega grada, našu kulturu i tradiciju, želim da se za Dubrovnik što dalje čuje! Iako se radi o našim ljudima, neki su od njih po prvi put tu. Njima treba da dožive taj naš grad. Malo je problem što nam je sve po gradu zatvoreno. Oni hranu i spavanje imaju u hotelu, ali recimo napravit ćemo sad đir po Stradunu, a onda iza ture oni imaju malo izbora u svoje slobodno vrijeme. Mogu uzet kafu iz kafića, hamburger ili nešto i to je to. Pokazat ću ja njima našu Porporelu, da mogu tamo sjest i uživat, da mogu šetando prema Svetome Jakovu, pa da imamo krasnu Uvalu Lapad sa šetnicom, pa po Babinom Kuku..Tako da i u toj kafi mogu uživati ne na nekoj taraci ili u kafiću, ali će je sigurno popiti na jednom od ljepših mjesta na planeti!

Sanja smatra kako se Dubrovnik i nije najbolje pripremio za domaće dolaske.

– Nedavno sam posjetila Zadar, koji vrvi vikendom. Hotel je bio stvarno pun, bilo je domaćih ljudi, iz Istre, Zagreba, ali i Slovenaca. Situacija u našem gradu nije kakva bi trebala biti, vidimo mi sporadično neke ljude, ali nije to to. Doduše, moramo shvatiti kako je jedan od razloga ovako loš epidemiološki momenat.

Podsjetimo, Društvo turističkih vodiča svake godine organizira i besplatne ture za naše sugrađane.

-Moram napomenuti kako dubrovačke školarce vodimo po gradu i učimo ih o našoj fantastičnoj povijesti.

Razgovarali smo i s našim gostima i zaželjeli im dobrodošlicu u Grad.

-Od djece sam dobio na dar putovanje u Dubrovnik za 50. godina braka. Moja je žena željela vidjeti Dubrovnik, ja sam bio i ranije. Cijepili smo se protiv korone, smatram da nam ne trebaju covid putovnice, a ni testiranje nije skupo ukoliko netko ima želju negdje otputovati, kazao je Frane iz Krila Jesenice.

-Prvi put sam u Dubrovniku, jako mi se sviđa. Na Facebooku mi je izletila stranica  putničke agencije Konture, ponuda Dubrovnik napokon. Budući da su moje cure htjele ići u Dubrovnik, dogovorili smo se i evo nas-tu smo. Nije nas strah putovanja u ovome vremenu koronavirusa, rekla nam je naša gošća Sandra.

Zagrepčanka Zrinka Markeš pozdravila je ovim putem i svoje kolege u Hotelu Dubrovnik u Zagrebu.

-Mi smo hrabri, volimo putovati i želimo pomoći hrvatskom turizmu. Dolazim u Dubrovnik već godinama, u raznim periodima, bila sam osamdesetih, devedesetih…Podržavam putovanja u ovo vrijeme koronavirusa, moramo se podržavati i ne smijemo dozvoliti da nas ova situacija ubije. Moramo turizam polako dovoditi na neku razinu na koju je to moguće. Što se tiče covid putovnica, sigurno da to zadire u neka ljudska prava, ali u svakom slučaju ako je to prvi korak, da se pokrenemo, dobro, pa ćemo vidjeti kako će se odvijati situacija. Cijepila bih se, radim u turizmu i sigurno će to biti potrebno nama kao turističkim djelatnicima, ako je to uvjet.

 

 

 

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *