Sastanak na temu poboljšanja uvjeta za osobe s invaliditetom

289

 

Zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Darijo Jurišić i savjetnica splitskog područnog ureda za osobe s invaliditetom Maja Karaman Grbavac održali su radni sastanak u Gradu Dubrovniku i susreli se s gradonačelnikom Matom Frankovićem i suradnicima. Posebno ih je zanimala pristupačnost za osobe s invaliditetom u povijesnoj gradskoj jezgri te u trgovačkim i ugostiteljskim objektima na gradskom području.

Gradonačelnik je upoznao goste s aktivnostima i naporima gradske uprave usmjerene na poboljšanje uvjeta života za osobe s invaliditetom, među ostalima ističući nabavu novog transportera za osobe s invaliditetom u povijesnoj gradskoj jezgri, nabavu niskopodnih autobusa javnog gradskog prijevoza i osiguranja prijevoza za te šest javnih plaža koje su prilagođene osobama s invaliditetom, ugradnjom liftera te prilagodbom prilaza, parkirališta, ali i ugradnju dizala u zgradi gradske uprave Pred Dvorom 1 do konca ove godine.

Predstavnici Ureda pravobraniteljice održali su i sastanak s predstavnicima udruga koje skrbe o osobama s invaliditetom, koji su pohvalili suradnju s Gradom Dubrovnikom, poglavito činjenicu da je Grad Dubrovnik po prvi put raspisao trogodišnji javni poziv za programe i projekte za osobe s invaliditetom, što im pruža sigurnost i stabilnost u djelovanju.

Zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Darijo Jurišić i savjetnica splitskog područnog ureda za osobe s invaliditetom Maja Karaman Grbavac posjetili su i Polikliniku za zaštitu mentalnog zdravlja djece i mladih Opće bolnice Dubrovnik, gdje su ih s radom Poliklinike upoznali ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik doc.prim.dr.sc. Marijo Bekić i voditelj Poliklinike psihijatar dr Davor Grilec.

Grad Dubrovnik u svom proračunu osigurava znatna sredstva za realizaciju mjera Strategije za izjednačavanje mogućnosti osoba s invaliditetom. Iznos ukupnih sredstava znatno je porastao u zadnje tri godine i prešao je 5 milijuna kuna. Do sada su strategije donesene za dva razdoblja, a tijekom tekuće godine donijet će se nova Strategija za razdoblje od 2021. do 2025. godine, za što je u Proračunu Grada Dubrovnika osigurano 50 tisuća kuna. Izrada Strategije povjerena je Dubrovačkoj razvojnoj agenciji.

Aktivnosti vezane uz provedbu Strategije vodi Upravni odjel za obrazovanje, sport, socijalnu skrb i civilno društvo, a ovih je dana dodatno uređen i prilaz za osobe s invaliditetom ispred prostora ovog gradskog Odjela. Otprije je bila postavljena rampa na samom ulazu, a sad se ocrtalo jedno mjesto za parkiranje osoba s invaliditetom, do kojega je ocrtan prolaz za OSI te u nastavku izrađen prolaz i utor u pločniku.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *