SDP predstavio ‘Plan za stan’: ”Dubrovnik ima velik problem, cijene kvadrata rastu nenormalno!”

342

SDP je danas održao konferenciju za medije na kojoj su predstavili svoju politiku stanovanja.

-Došli smo u Dubrovnik predstaviti naš ‘Plan za stan’, prvu sveobuhvatnu politiku u Hrvatskoj. U 30 godina naše samostalnosti Hrvatska nije imala stambenu politiku i mi smo s našim stručnjacima, kroz razgovore s gradonačelnicima kao i ljudima koji su radili u Vladi složili politiku, jednu u nizu kao što smo davali i brojne ideje koje ćemo predstaviti. – kazao je za naš portal Matej Mostarac,  član Predsjedništva SDP-a i gradonačelnik Kastva.

Mostarac ističe kako Dubrovnik ima veliki problem po pitanju stanova

– Smatramo da Dubrovnik ima velik problem, cijene kvadrata rastu nenormalno. Procjene su da je u zadnjih pet godina to preko 50% i mladim ljudima je danas nemoguće doći do svog stana. U toj politici smo donijeli nekoliko mjera, a najbitnije je da država počne raditi stanove, što je sada prepušteno samo gradovima koji to ne mogu sami. Ti stanovi su posloženi u nekoliko kategorija pa tako imamo stanove za mlade, zaposlenike, deficitarna zanimanja kao i stanove za asistirano življenje za one najstarije. Ključan je državni fond i 1% proračuna za 15 tisuća stanova u sljedećih šest godina.Ništa od ovoga nije izmišljanje tople vode, sve ovo smo vidjeli u Beču, Danskoj, Španjolskoj. To su politike koje tamo prolaze i ostvaruju se i siguran sam da to možemo i u Hrvatskoj. – kazao je.

-U Dubrovniku je stanogradnja veliki problem. Znamo da u zadnjih šest godina nije napravljen niti jedan novi stan. Četrdeset tri stana koja su podijeljena su stanovi koji su otkupljeni od Ministarstva branitelja i mislim da je vrijeme da krenemo malo bolje funkcionirati i raditi. SDP radi, hvata se u koštac sa svakakvim problemima i nalazi rješenja. Mislim da je našim građanima dosta ovakve politike i da je vrijeme da se nešto počne raditi, a SDP ima rješenja. – rekla je Anita Bonačić Obradović, v.d. predsjednice SDP-a Dubrovnik.

Na konferenciji je sudjelovao i predsjednik SDP-a Peđa Grbin.

– SDP već neko vrijeme javnosti predstavlja ‘Plan za stan’ odnosno sveobuhvatnu stambenu politiku kojom želimo riješiti jedan od najvećih problema s kojima se susreću građani tj. pitanje krova nad glavom. Postoje krajevi gdje je to velik problem, a postoje gradovi gdje je to ogroman problem. Dubrovnik spada u ove druge. Cijena kvadratnog metra u Dubrovniku je takva da većina sugrađanki i sugrađana može samo sanjati o tome kako će kupiti svoj stan i zato mi u SDP-u čvrsto smatramo da je to bitno pitanje gdje se država mora uključiti. Pitanje stanovanja je pitanje jednog osnovnog ljudskog prava, da imaš sigurnost i da možeš dostojanstveno živjeti u svome domu.

Mišo Krstičević, predsjednik SDP-a Dubrovačko-neretvanske županije i gradonačelnik Ploča istaknuo je kako država mora hitno reagirati

-U Hrvatskoj se u zadnje 22 godine, otkad je i sami projekt POS-a krenuo, izgradilo se oko 8 tisuća stanova, dok se taj isti broj u privatnom angažmanu izgradi za dvije godine. Republika Hrvatska je upozorena od strane Europske komisije da imamo problem s divljanjem cijena nekretnina. Potrebno je intervenirati na tržište jer vidimo da stvari nisu pod kontrolom. Jedini način da se to tržište obuzda i bude koliko toliko dostupno običnom građaninu da nađe i riješi svoje stambeno pitanje je da država intervenira.

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *