Šetnja gruškom placom mališana iz vrtića

447

Djeca iz Dječjeg vrtića Gruž, sa svojim odgajateljicama, posjetila su tržnicu i ribarnicu u Gružu, a tom su im prilikom slikovnice  “Šetnja tržnicom” i voće iz obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava podijelili zamjenica gradonačelnika Dubrovnika Jelka Tepšić, pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Dživo Brčić i direktor Društva Sanitat Dubrovnik d.o.o. Tomislav Tabak.

Grad Dubrovnik i Sanitat uključili su se u provedbu projekta “Vrtići i škole na tržnicama”, Udruge hrvatskih tržnica koja je izdala ilustriranu slikovnicu i društvenu igru “Šetnja tržnicom”, autorice Marije Martinko, kako bi kod djece polaznika dubrovačkih vrtića, kroz edukaciju i igru, djelovali na stvaranje navika koje utječu na kvalitetu života i podučili ih o važnosti zdravog načina prehrane.

U ovu je svrhu Sanitat nabavio 480 primjeraka slikovnice, koja u sebi sadrži i bojanku te edukativnu igru, a koje će u suradnji s Dječjim vrtićima Dubrovnik podijeliti predškolskoj djeci gradskih vrtića.

Kroz slikovnicu “Šetnja tržnicom” male čitatelje vodi djevojčica Anita otkrivajući što se sve može nabaviti na tržnici, zašto je zovu “trbuhom grada”, koga se sve na tržnici može upoznati i što naučiti. Na kraju, Anita poziva djecu da posjete tržnicu i steknu vlastite dojmove, a slikovnici je priložena i zabavna društvena igra kroz koju djeca mogu naučiti sve o voću i povrću, medu, mlijeku, žitaricama i drugim domaćim proizvodima.

Osim edukativne poruke za djecu iskustvom boravka na tržnici i ribarnici, koje u našem gradu imaju dugu tradiciju, poslana je i poruka o važnosti malih proizvođača, koji svoje domaće proizvode donose na gradsku tržnicu i tako nude zdrave plodove svojih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava iz neposredne okolice grada.

Ovo je odličan primjer kako educirati djecu i roditelje o zdravim navikama. Ona najbolje uče kroz igru, a ova slikovnica zabavit će ih i podučiti, te ih motivirati da se pridruže svojim roditeljima kada posjećuju tržnicu.

Komentari


TAG


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *