Simpozij GREEN TALKS – Održiva gradnja, kulturna baština & nZEB

379

Zamjenik župana Joško Cebalo pozdravio je danas sudionike stručnog simpozija o zelenoj gradnji – GREEN TALKS – „Održiva gradnja, kulturna baština & nZEB“.

”Green talks” odnosno ”zeleni razgovori” svakim danom imaju sve veći zamah u svijetu, Europi, ali i kod nas. Ekološke inicijative, u našem slučaju gradnje i kulturne baštine, sastavni su dio naše svakodnevnice te im je potrebno dati pažnju koju zaslužuju. Zelena gradnja i obnova objekata možda je u startu nešto nepristupačnija cijenom, ali u konačnici je višestruko isplatljivija. Ta svijest se polako, ali sigurno razvija u našem društvu, a ovakvi susreti to zasigurno dodatno potiču. Dubrovačko – neretvanska županija kontinuirano radi na povećanju energetske učinkovitosti i korištenju obnovljivih izvora energije u svim sektorima kroz projekte informativnog karaktera kojima se pokušava dodatno osvjestiti građane o važnosti spomenutog te potaknuti na promjene kroz različite programe za poticanje energetske učinkovitosti na području naše županije”, rekao je zamjenik Cebalo te nastavio:

”Republika Hrvatska usvojila je jasne ciljeve energetske učinkovitosti za 2020. godinu, a energetska obnova zgrada i obiteljskih kuća u posljednjih nekoliko godina uvelike pridonosi tom cilju. Dubrovačko-neretvanska županija, a sve temeljem Akcijskog plana energetske učinkovitosti, izuzetno je aktivna na tom području te smo uz pomoć EU fondova kroz posljednjih nekoliko godina uložili milijune kuna u projekte energetske obnove javnih zgrada kao što su primjerice osnovne i srednje škole, domovi za starije na cijelom području naše županije – od Dubrovnika, Metkovića, Konavala, Staševice, Vela Luke itd. Veseli me što ste upravo Dubrovnik i Dubrovačko – neretvansku županiju izabrali kao mjesto vaše rasprave o obnovi kulturne baštine gdje je poseban izazov postići malu potrošnju energije ili tzv. nZEB standard, odnosno gotovo nikakvu potrošnju, no napretkom tehnologije, ali i ovakvom razmjenom iskustava ti ciljevi više i nisu tako nedostižni”, rekao je zamjenik Cebalo.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *