Sjećanje na Jovana Sredojevića, vojnika JNA i dubrovačkog branitelja

1435

Bio je zastavnik I.klase u garnizonu u Trebinju, u 472. motoriziranoj brigadi Sava Kovačević. Bio je ujedno vojnik JNA i dubrovački branitelj.

Njegovo ime je bilo Jovan Sredojević.

Pomagao je Hrvatima, Slovencima i Albancima pri bijegu iz JNA i Trebinja.

1991. sabotirao je radar na Šipanu kojega JNA nakon toga nije mogla koristiti. S otočanima je organizirao izvlačenje vojnika iz vojarne na Mljetu i hranu dijelio mještanima. Dva mjeseca nakon što je 115.proleterska brdska brigada Veljko Vlahović iz Nikšića zauzela Slano i okolicu, Sredojevićeva pozadinska brigada ulazi u Dubrovačko primorje. Tamo je Sredojević donosio hranu i lijekove mještanima, organizirao transport ranjenih i bolesnih i nastojao koliko je mogao zaštititi kulturno povijesno blago Dubrovačkog primorja.

Obavještajna služba JNA pratila je njegove aktivnosti. Iako upozoren da je otkriven, Sredojević je ostao na okupiranom području. Posljednje izvješće koje je poslao generalu Marinoviću glasilo je : „Znam što radim. Imam ovdje još puno toga za napraviti. Kada dođe vrijeme doći ću.“

„Ispitivali su ga u kućici u kojoj je bio smješten, znali su oni da on radi za nas“, priča svjedokinja Mare Sibiljan, na čijem je pragu ubijen rafalom 24. ožujka 1992.

Jovan Sredojević je umro na licu mjesta, i na pragu kuće Sibiljanovih ostao ležati 24 sata. Sljedećeg dana vojnici su preuzeli tijelo i pokopali ga u Trebinju.

Na inicijativu udruge pravnika Vukovar 1991. Jovan Sredojević je posmrtno odlikovan 29. rujna 2014. Redom Nikole Šubića Zrinskog.
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *