SJP GROF I “TRAGOVI VJEČNOSTI”: Izložba koja ne dozvoljava zaborav, ali je i zalog za budućnost

1269

Povodom 30. obljetnice osnutka Specijalne jedinice policije “Grof” danas je u podne u atriju Sponze svečano otvorena izložba “Tragovi vječnosti”.

-Ovo su moji prijatelji, suborci, s kojima sam odrastao i bio u Domovinskom ratu. Iznimna mi je čast i zadovoljstvo, privilegija biti danas ovdje. Trideset godina Specijalne policije je jedan respektabilan datum i jedna obljetnica koju treba poštovati. Ne postoji ljepše mjesto na svijetu na kojem bi radije bio danas nego ovdje, kazao je poznati TV novinar Andrija Jarak, koji je vodio program.

O edukativnom dijelu i postavu izložbe govorila je Tihana Magaš Biuk.

-Izložba se sastoji od rola i banera koji daju jedan povijesni pregled, presjek svega što je radila SJP Grof Dubrovnik. Obogaćena je i nekim digitalnim sadržajima, srednjoškolcima je recimo to puno bliže. Eksponati su čahure, meci kojima su ranjeni, naoružanje koje su koristili i fotografije koje imaju početak razrušenog Dubrovnika danas i do danas, njih koji su se ostvarili kroz svoje obitelji, poslove i nisu dopustili biti začahureni u nekakvoj prošlosti. Kako su u ratu kvalitetno radili i živjeli za ovaj grad i Hrvatsku, tako su nastavili i u sadašnjosti. Sa svojim humanitarnim, volonterskim radom pokazali su da su dio i sadašnjosti i da su ostavili miraz budućnosti generacijama koje dolaze i koje će tek doći.

-Ovu izložbu smo stvarali u ovim čudnim vremenima, nastavio je Goran Peraica i dodao:

-Mislim da smo to dobro učinili, nadam se da će reakcije biti dobre. Cilj ove izložbe je bio da ovo ne prepustimo zaboravu, ne samo ljude koji su danas među nama, naročito mislim na one koji danas više nisu tu, naših 10 kolega koji su dali svoje živote za Dubrovnik i domovinu. Htjeli smo ostaviti jednu poruku mladima, da nastave tamo gdje smo mi počeli, mi smo napravili samo temelj, onako kako mi mislimo da bi to trebalo izgledati. Nazvali smo izložbu “Tragovi vječnosti” da to bude stvarno zalog za budućnost. Ne mogu vjerovat da imam tremu, neke je stvari možda lakše raditi. Osjećam se ponosno, a volio bih da se tako osjeća i svaki stanovnik Grada Dubrovnika koji će ovu izložbu vidjeti. Dubrovnik može biti ponosan na sve svoje branitelje.

Mislim da nije bilo entuzijazma i velike želje našeg predsjednika Hasiba Alibegovića Ale, do ovoga ne bi ni došlo. On je bio taj motor koji nas je gurao. Mi smo mali kotačići koji smo to uspjeli nadam se, dobro, posložiti.

Predsjednik Udruge SPJ Grof danas je bio izuzetno ponosan.

-S odmakom gledam na sve ponosno i časno, na obol SJP Grof u obrani Grada i domovine. Nama, tada mladim dečkima, uspjeli su uzeti mladost, ali nisu nam uspjeli uzeti domovinu. Sve nam ovo jako puno znači i s psihološke strane. Po pet godina su neki ljudi proveli po ratištima od Dubrovnika do Slavonije, na samom Velebitu je Specijalna policija provela skoro dvije godine. Skupljanje ovakvih materijala, arhivske građe i ovakva izložba sigurno nam daje dodatni motiv za savladavanje svakodnevnice i borbe sa životom, kazao je Hasib Alibegović.

Izložba će biti otvorena do 18. svibnja i svakako je nemojte propustiti.

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *