SKUPŠTINA TZ DNŽ Porast dolazaka i noćenja obilježili 2018. godinu

491

Danas je održana 2. redovna sjednica Skupštine Turističke zajednice Dubrovačko-neretvanske županije, na kojoj je usvojeno Izvješće o radu za 2018. godinu.

Prema riječima direktora Turističke zajednice Županije Vladimira Bakića, tijekom 2018. godine je na području Dubrovačko-neretvanske županije ostvareno 2.063.973 dolazaka i 8.661.658 noćenja, što je u odnosu na godinu ranije porast dolazaka za osam posto, a noćenja četiri posto. Inače, čak 94 ukupnih noćenja u županiji ostvarili su strani turisti, pri čemu ih je najviše iz Ujedinjene Kraljevine, a potom Njemačke, Poljske, BiH, Francuske i SAD-a, a nije zanemariv niti porast prometa iz dalekih zemalja, što je osobito važno za predsezonu i postsezonu. Tijekom srpnja i kolovoza registirano je ukupno 49 posto ukupnih noćenja, dok se preostalih 51 posto odnosi na ostatak godine.

Župan Nikola Dobroslavić, inače i predsjednik Skupštine županijske Turističke zajednice, izrazio je zadovoljstvo radom u proteklom razdoblju, kazavši kako dio zasluga za izvanredne turističke rezulate koje imamo zasigurno nosi i Turistička zajednica, koja svojim aktivnostima sudjeluje u kreiranju turističkog proizvoda:

“Naravno, zasluge za ovakve rezultate pripadaju i ugostiteljima i hotelijerima i agencijama, građanima, službama, jedinicama lokalne samouprave… svima onima koji su na bilo koji način uključeni u turističku djelatnost.”, rekao je župan te kazao kako je optimist kada se govori o predstojećoj sezoni. “Turizam je naša najvažnija gospodarska grana i očekujemo dobre najave. Mi smo odavno razradili strategiju razvoja turizma i u tom smjeru nastojimo razvijati turizam. Imamo kvalitetnu ponudu, imamo visoke kriterije, smještajne kapacitete s 4 i 5 zvjezdica, jer to ova destinacija zaslužuje, a to je način na koji se postižu visoke cijena i kvalitetna ponuda.”, rekao je župan Dobroslavić.

Govoreći o daljnjem razvoju turizma i prostoru za poboljšanje turističke ponude u našoj županiji, župan Dobroslavić je istaknuo kako su nam u tom kontekstu iznimno važna dva infrastruturna projekta koja su upravo u tijeku:

“Gradnja Pelješkog mosta, neupitno je, pridonijet će i turističkom gospodarstvu i turističkim djelatnicima. Most će nas približiti našim tržištima kopnenim putem i povezati nas infrastrukturno, što je danas u razvoju turističke djelatnosti iznimno važno. Kvalitetna infrastruktura i mogućnost boljeg povezivanja zasigurno će se povećati i završetkom značajnog projekta rekonstrukcije Zračne luke Dubrovnik” istaknuo je župan.

Dodao je i kako je za razvoj našeg turizma izuzetno značajna i sjednica Vlade RH održana u Dubrovniku na kojoj su, između ostalog, potvrđeni projekti Brze ceste od Zračne luke Dubrovik do grada Dubrovnika i izgradnja Višenamjenskog kongresnog centra Dubrovnik.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *