„Slatki tjedan ususret Božiću“ 12.-16.12.2022.

289

Pozivaju se sugrađani i posjetitelji grada na slatke radionice u DEŠI u tjednu 12-16.12. Pozvani su i veliki i mali da zajedno izrađuju gastro slastice dubrovačkog podneblja koje obogaćuju Božićne blagdane svih naših sugrađana i posjetitelja, njeguju nematerijalnu baštinu te provociraju okuse djetinstva. Slatki tjedan ususret Božiću sufinanciraju Turistička zajednica Grada Dubrovnika i Hrvatska turistička zajednica.

 

Ponedjeljak 12.12.

17:00 – 19:00 h Radionica izrade keksića od marcipana i pinjola, Antonia Medo 

Pinjoli su se sadili po cijelom našem području pa su bili dostupni i na našim pjacama.

Mletački su diplomati 11. rujna 1001. godine došli u Dubrovnik i kao znak dobre volje donijeli marcipan, slasticu koja je dobila ime po njihovu zaštitniku svetom Marku.

Ime potječe od sintagme „pan di San Marco“, odnosno „Marcipanis“, što bi u doslovnom prijevodu značilo „kruh Svetog Marka“. Od trenutka kada su Dubrovčani primili mletački poklon, marcipan postaje sastavni dio dubrovačkih gastronomskih delicija. Antonia će nam povezat pinjole i marcipan u male keksiće.

 

Utorak 13.12.

17:00 – 19:00 h Radionica – Kuglof od limuna, Fani Pijević

Kaže nam Fani “Mislim da nisi nikad nešto sočnije i ljepše probala…ja sam slučajno naletila na recept kad sam tražila neki recept za kuglof, a kako je bilo vrijeme limuna ovaj mi je zazvučao zanimljiv. Nisam uopće očekivala da ću otkriti nešto tako ukusno, sočno, meko, pufnasto….kad probaš vidit ćeš o čemu pričam. A svekrva mi je dala jedan stari kalup za kuglof, nema takvih više za kupit, mozda je malo i do kalupa.“ Tako će nam Fani od malo sastojaka izradit sočnu i ukusnu slasticu. 

 

Srijeda 14.12.

17:00 – 19:00 h Radionica izrade kolačića od naranče i ružmarina, Mirna Sentić

U jednom zimskom keksiću, koji datira od davnina, smjestio se pak ružmarin i naranča fina. Na ovaj neobičan, a tako dobar spoj okusa, podsjetit će nas slatka radionica ususret Božicu. A zdravstvene benefite i prednosti konzumacije ovih mediteranskih kultura, prenijet će nam naša Mirna.

 

Četvrtak 15.12.

17:00 – 19:00 h Torta caprese s rogačem i kremom od limuna, Antonia Medo 

Jedna od najpoznatijih čokoladnih talijanskih delicija bez brašna nastala greškom jednog talijanskog kuhara u povijesti, ovaj put u kombinaciji s rogačem kako bi je napravili dubrovačkom delicijom.

 

Petak 16.12.

17:00 – 19:00 h Radionica izrade savojate (piškote), Nina Smokvina 

Brašno, cukar, jaja, šećer vanilija i korica limuna su osnovni sastojci za savojate ili domaće piškote. Naša Nina tijesto zamijesi pa ga istiskuje na tacnu, pospe šećerom u prahu i peče. Jedva čekamo probat!

 

Sve zainteresirane molimo da se prijave na broj telefona 020/311-625 ili putem maila na: info@desa-dubrovnik.hr. Broj sudionika je ograničen.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *