Slavimo blagdan prvopozvanog apostola, svetoga Andrije

167

Danas slavimo blagdan apostola Andrije, kojega je Gospodin prvoga pozvao među svoje apostole. Prema Novom zavjetu, Andrija, čije ime na grčkom znači “muž, muževan, hrabar”, rođen je u prvom stoljeću u mjestu Betsaida na obalama Genezaretskog jezera. Otac mu je bio Jona ili Ivan, a mlađi brat apostol Šimun Petar. Obojica su, poput oca im, bili ribari. Evanđelja se slažu da je upravo Andriju Gospodin prvoga pozvao za svoga učenika. Prema Mateju, prolazeći pored jezera, Isus je ugledao Andriju i Šimuna kako ribare i pozvao ih da s njim budu “ribari ljudi”.

Prema Ivanovu evanđelju, Andrija je najprije bio učenik Ivana Krstitelja. Kad je Ivan pokazao Isusa kao Jaganjca Božjeg, Andrija i drugi počeli su slijediti Isusa. Evanđelja o Andriji ne govore puno, ali se čini da je bio među najbližim Isusovim učenicima. On je Isusu rekao za dječaka s kruhom i ribama kod čuda s umnažanjem kruha te je bio prisutan kod Posljednje večere s ostalim apostolima. Po kršćanskoj predaji, Andrija je poslije Isusova uskrsnuća propovijedao Evanđelje na obalama Crnoga mora te po današnjoj Grčkoj i Turskoj.

Mučeništvo je podnio u Patrasu u Grčkoj, tako što je privezan za križ. Razapet je na križ koji ima oblik slova X, te se takav križ danas naziva Andrijinim križem.

HKM

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *