Smijeh uz komediju Kralj Belgijanaca za kraj filmskog programa 68. Igara

7

Filmski program 68. Dubrovačkih ljetnih igara zatvorit će projekcija filma Kralj Belgijanaca iz Međunarodnog programa Pulskog filmskog festivala, koja će se održati u subotu, 19. kolovoza u Ljetnom kinu Jadran s početkom u 21:30 sati.

 
Nagrađivana belgijsko – nizozemska komedija Kralj Belgijanaca u režiji je redateljskog dua koji čine Peter Brosens i Jessica Woodworth. Njihova produkcijska kuća Bo Film nalazi se u Gentu, a za svoja tri prethodna zajednička filmska projekta Khadak, Altiplano i Peto godišnje doba bili su također nagrađivani. Film Kralj Belgijanaca je dobitnik mnogobrojnih nagrada na prestižnim filmskim festivalima: Venice Film Festival 2016, Filmfest Gent 2016, World Cinema Busan 2016, Thessaloniki International Film Festival 2016, Seminci Valladolid 2016 te International Film Festival Rotterdam 2017.

Kralj Belgijanaca film je ceste i neodoljiva satira o sukobu svjetova u kojoj belgijski monarh, izgubljen na Balkanu, traži put kući, a pronalazi samog sebe. Kako bi osvježio svoj ustajali imidž, usamljeni belgijski kralj Nicolas III otputuje u Istanbul u pratnji britanskog redatelja Duncana koji o njemu snima film. Međutim, ondje dobiva uznemirujuću vijest da je Valonska regija objavila nezavisnost od Belgije te krizna situacija zahtijeva njegov hitan povratak. Kada nenadana solarna oluja blokira komunikacijske kanale i onemogući sve letove, Nicolas odbije čekati te on i Duncan hrabro kreću u uzbudljivu odiseju nepoznatim Balkanom, a na tom smiješnom putovanju kralj i njegova pratnja doživjet će sve moguće kulturne klišeje. Uloge u filmu su ostvarili Peter Van Den Begin, Bruno Georis, Lucie Debay, Titus De Voogdt i Goran Radaković.

Dubrovačke ljetne igre zahvaljuju Kinematografima Dubrovnik na suradnji u organizaciji projekcija u sklopu filmskog programa 68. Igara. Ulaznice za posljednju projekciju koja će zasigurno nasmijati festivalsku publiku, po cijeni od 30 kuna, dostupne su na blagajnama Igara u Festivalskoj palači, u Luži te na ulazu u kino Jadran jedan sat prije početka projekcije.

Komentari


TAG


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *