Smijete li prodavati nerabljenu i rabljenu odjeću i druge stvari na internetu? Evo odgovora Državnog inspektorata

2202

Na društvenim mrežama poput Facebooka, u više različitih grupa prodaje se rabljena odjeća i obuća, igračke, nude se različite vrste usluga. Također postoje web stranice kao što je stranica Moje krpice ili Njuškalo na kojima također mnogi prodavaju svoje stvari.
Poslali smo upite na Državni inspektorat, zanimalo nas je da li takva prodaja podliježe Zakonu o trgovini, je li takva prodaja i kupnja dozvoljena ukoliko ne postoji račun za izdanu robu? Pitali smo je li nekoj osobi dozvoljeno prodavati svoju odjeću jer joj je primjerice mala ili je više ne koristi iz nekog drugog razloga, a za istu nema račun jer je ista kupljena prije, nakon dužeg protoka vremena i pritom nije ostvarila zapravo nikakvu osobnu korist jer je prodaje za nižu cijenu od kupljene te kakve su propisane kazne ukoliko ovi primjeri nisu dozvoljeni Zakonom.

Slijedi odgovor Državnog inspektorata:

Imajući u vidu nadležnost tržišne inspekcije Državnog inspektorata te odredbe Zakona o trgovini, Zakona o elektroničkoj trgovini te odredbe Zakona o zabrani i sprječavanju obavljanja neregistrirane djelatnosti, ističemo da samo obavljanje djelatnosti trgovine kao i uvjeti pod kojima se ista djelatnost može obavljati su propisani Zakonom o trgovini koji u članku 3. stavku 1. definira da je trgovina gospodarska djelatnost kupnje i prodaje robe i/ili pružanja usluga u trgovini u svrhu ostvarivanja dobiti ili drugog gospodarskog učinka, a može se obavljati kao trgovina na veliko i kao trgovina na malo.

Navedeni Zakon isto tako definira i  tko se može smatrati trgovcem, odnosno odredbom članka 4. stavka 1. istog Zakona propisano je da je trgovac pravna ili fizička osoba registrirana za obavljanje kupnje ili prodaje robe i/ili pružanja usluga u trgovini pri čemu je bitno istaknuti da Zakon ne definira vrstu robe, odnosno je li u pitanju nova ili rabljena roba.

Člankom 10. stavkom 1. točkom 6. Zakona o trgovini je propisano da je trgovina na malo izvan prodavaonica oblik trgovine na malo kada se prodaja roba i/ili usluga obavlja među ostalim i prodajom na daljinu (prodaja putem kataloga, TV prodaja, prodaja putem interneta, prodaja putem telefona).

Vezano uz vaš upit, ukoliko ne postoji račun za izdanu robu bilo kojeg tipa, je li takva prodaja i kupnja dozvoljena kao i je li dozvoljeno osobi prodavati svoju odjeću jer joj je mala, jer joj ne odgovara ili joj se više ne sviđa, ističemo da ukoliko predmetna aktivnost nema karakter obavljanja djelatnosti trgovine kao gospodarske djelatnosti sukladno odredbama Zakona o trgovini, isto je dozvoljeno, međutim ističemo da predmetne aktivnosti od strane pojedinca u odnosu na karakter obavljanja djelatnosti trgovine kao gospodarske djelatnosti ovisi o okolnostima svakog pojedinog slučaja, pri čemu je potrebno ocijeniti sve relevantne činjenice imajući u vidu upravo svrhu takve prodaje i njen učinak te trajnost obavljanja takve djelatnosti, kao i posljedično ostvarivanje prihoda od takve djelatnosti.

U slučaju utvrđivanja neregistrirane djelatnosti trgovine i usluga te oglašavanja ističemo da takvi nadzori uključuju prethodno obavljanje istražnih radnji inspektora pri čemu se utvrđuje je li postoji kontinuitet obavljanja takve djelatnosti od strane pojedine fizičke osobe, uzimajući u obzir posebice  opseg oglašavanja, zatim količinu i vrstu robe i usluga koje se oglašavaju, kontinuitet oglašavanja kroz određeno vremensko razdoblje te se na temelju svih takvih  provedenih istražnih radnji potom provodi inspekcijski nadzor nad predmetnom  fizičkom osobom u kojem se na temelju svih takvih okolnosti slučaja, utvrđuje činjenica obavljana djelatnosti  bez registracije, što tada predstavlja neregistrirano obavljanja djelatnosti trgovine ili  neregistrirano pružanja usluga.

U pogledu propisanih novčanih kazni, za neregistrirano obavljanje djelatnosti trgovine, člankom 70. stavkom 1.  Zakona o trgovini  propisana je novčana kazna u rasponu od 430,89 eur/4.000,00 kn do 9290,60eur/70.000,00 kuna za fizičku osobu, dok je za neregistrirano obavljanje  uslužnih djelatnosti obuhvaćenih  Zakonom o zabrani i sprječavanju neregistriranog obavljanja djelatnosti propisane kazne od 1327,23eur/10.000kn do 3981,68eur/30.000 kn, a za  oglašavanje od 663,61eur/5.000kn do 1327,23eur/10.000 kn.

Dakle, da rezimiramo: možete prodati jednu ili dvije stvari na internetu, ali ako se vaša prodaja odvija u dužem vremenskom periodu, preprodavate stvari, stječete osobnu korist, to isto radite neregistrirani, ne izdavate račun, pripazite, jer ste u prekršaju i platit ćete nemali novčani iznos.

 
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *