“Spasimo Omblu”: Tražimo odgovornost vodećih osoba Hrvatskih voda!

332

Građanska inicijativa “Spasimo Omblu i njezine stanovnike” poslala je priopćenje za javnost koje potpisuju u ime članova Ljubica i Katarina Matović, a koje prenosimo u cijelosti:

Ovim putem tražimo odgovornost vodećih osoba Hrvatskih voda koji od siječnja 2014. do danas nisu ništa poduzeli kako bi zaštitili izvor Omble ,onih koji su za to tada prvi put saznali .

Građanska inicijativa Spasimo Omblu i njezine stanovnike o ovom problemu obratila se Hrvatskim vodama u vezi ove problematike i rješenje iste. (priopćenje za javnost s odgovorima iz Hrvatskih voda) ,o čemu svjedoče fotografije i video od 03.09.2018 kada smo s gosparima Ivicom Banom i Cvijetom Cvjetkovićem posjetili lokaciju sporne bušotine koja je bila u potpunosti nezaštićena , otvorena , kraj nje su pronađene 31 cijev dužine 6 m.

Prema podacima s interneta sporna bušotina ,nalazi se na hrvatskom teritoriju.  Točnije ih je locirao gospar Cvijeto Cvjetković : bušotina se nalazi iznad izvorišta Omble na teritoriju RH, 30-tak metara udaljeno od granične crte susjedne nam države, odnosno područja u nadležnosti Općine Ravno. Vertikalna PVC cijev promjera 25cm, dužine cca 300m (slobodna procjena, točna izmjera slijedi), ugrađena je u prirodnoj udolini sjevero-zapadno od Golubovog kamena, na izbetoniranoj površini nagnutoj prema otvoru navedene cijevi i uvedena u podzemno jezero iznad izvorišta. Osim spomenute vertikale na platou je odložena još 31 cijev istog profila, 6m dužine. Pretpostavlja se da ovo nije jedina bušotina, na ovim prostorima, ali o tome drugom prilikom.

Ono što je vrlo čudno i zabrinjavajuće, činjenica je da je cijev otvorena i nezaštićena. Jedina fizička “prepreka” je betonski blok kojega smo, u nedostatku boljeg rješenja, stavili preko otvora. (fb profil Cvijeto Cvjetković) Ovakvim nemarom i neodgovornosti tadašnje vlasti 2014 kako Gradske tako i Županijske UGROZILI SU SIGURNOST VODNOG RESURSA s Omble , pitku vodu i sigurnost teritorija Republike Hrvatske. Bolje je ne misliti što se sve događalo posljednjih godina i kojim smo ugrozama bili izloženi? ! A najviše je ugrožena sigurnst zdravlja ljudi. Radi se o bušotinama koje za cilj imaju pronaći vodonosnu žilu koja bi osigurala opskrbu vodom na Ivanici i okolnom području, gdje se planira izgradnja turističkih vila i golf terena.

Također tražimo da se pod hitno pronađe još oko 20-tak bušotina za koje imamo saznanja da postoje, a  koje su napravljene tijekom istražnih radova za bivši projekt He Ombla, i tražimo da se napokon stane u kraj Hep-ovom nemarnom ponašanju i da za to netko odgovara. Te ostale bušotine  su također godinama nezaštićene i uslijed kiše se voda za piće se dug niz godina zamućuje, pravi uzrok mutnoće nije kiša kako se s takvom informacijom namjerno  manipulira  javnost, nego zbog tih bušotina kroz koje kiša prolazi i dolazi do izvora Omble.

Bivši predsjednik uprave Vodovoda  Pero Mišković čim je saznao  regirao je i obratio se nadležnim institucijama ali ni tada Hrvatske vode nisu uopće reagirale .Sadašnji predsjednik uprave Matušić izjavio je da ništa ne zna što je apsurdno jer je valjda za očekivati da je prilikom preuzimanja vodeće funkcije u Vodovodu trebao biti upoznat. Poražavajuća je da vodeća osoba  Vodovoda ,gosp.Matušić, nije  mogao  barem  putem interneta informirati , što govori o tome koliko ga izvor Omble interesira.

Nedavno su se gradski vijećnici izjasnili o problemu i utjecaju Grabovice  na izvor pitke vode , većina njihovih izjava je kontradiktorna i više nego žalosno tko nas zastupa ,koga  građani plaćaju , jer apsolutno i totalno nisu upućeni o tako važnoj temi i problemu.

Apeliramo na gradonačelnika Mata Frankovića da što hitnije i transparetno informira građane u vezi problema s vodom te da što prije zaštiti vodni resusrs izvora Ombla i teritorij RH. Također tražimo da se o svim dogovorima na sastanku  transparetno upozna javnost. Za ovaj problem su znali i oni koji su prije vodili Grad , tako da se ne može prozivat današnjeg gradonačenika koji je naslijedio problem , ali pratit ćemo situaciju djelovanje i reakcije nakon najavljenog sastanka .

Video o lokaciji i bušotine možete pogledati ovdje.

 

 

 

 

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *