Spektakularan završetak 69. Igara uz orguljaša Camerona Carpentera i Simfonijski orkestar HRT-a

523
  1. Dubrovačke ljetne igre zatvorene su sinoć, 25. kolovoza, spektakularnim koncertom američkog orguljaša Camerona Carpentera i Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije kojim je ravnao mo. Daniele Rustioni te kratkom ceremonijom zatvaranja u kojoj su sudjelovali predstavnici ovogodišnjeg dramskog, ali i glazbenog festivalskog ansambla, ispred crkve sv. Vlaha spremajući uz zvuke Sorkočevića na orguljama, festivalsku zastavu Libertas do sljedećeg ljeta i jubilarnih 70. Igara.

 

Izniman glazbeni događaj publika je pratila i u izravnom prijenosu na Prvom programu Hrvatske radiotelevizije te Trećem programu Hrvatskoga radija, a program koji je zaključio 69. Dubrovačke ljetne igre počeo je s Rahmanjinovim Varijacijama na Paganinijevu temu u obradi koju potpisuje sam Cameron Carpenter. Uslijedilo je Finale za solo orgulje Simfonije br. 1 francuskog skladatelja i glavnog orguljaša crkve Notre-Dame u Parizu Louisa Viernea, u kojem je Carpenter pokazao nevjerojatnu virtuoznost i potvrdio status genija svog instrumenta. Program je zaključila Simfonija br. 3 u c-molu za orkestar i orgulje, monumentalno djelo francuskog skladatelja Camillea Saint-Saënsa, koju odlikuju virtuozni klavirski pasaži, briljantno orkestrirani dijelovi u duhu francuske romantike i zvuk ravan najvećim katedralnim orguljama. Završni akordi koji su spojili sve instrumente, označili su trijumfalni kraj koncertnog programa.

 

Cameron Carpenter glazbenik je najvećeg svjetskog ranga kojeg odlikuje iznimna muzikalnost, gotovo bezgranične tehničke sposobnosti i pionirski duh. Nastupa na instrumentu koji nosi naziv Međunarodne putujuće orgulje (The International Touring Organ – ITO), a koje je sam projektirao. Ovaj digitalni instrument Carpenter je uspio etablirati na najprestižnijim svjetskim pozornicama i značajno doprinijeti popularizaciji ovog instrumenta. Simfonijskim orkestrom Hrvatske radiotelevizije, jednim od najstarijih europskih radijskih orkestara i jednim od ključnih izvođačkih tijela u Hrvatskoj, koji s Dubrovačkim ljetnim igrama redovito surađuje, i kojemu je zadnjih nekoliko sezona, baš kao i ove, pripala čast zatvoriti festival, ravnao je tridesetpetogodišnji mo. Daniele Rustioni, jedan je od najpoticajnijih dirigenata svoje generacije koji se može podičiti Međunarodnom opernom nagradom za najbolje nove glazbenike godine i koji ove sezone preuzima mjesto glavnog dirigenta Nacionalne opere u Lyonu.

 

Nakon koncertnog programa uslijedila je ceremonija zatvaranja Igara koja je počela sonetom koji je dubrovački nadbiskup Lodovico Beccadelli pri svom odlasku iz Dubrovnika, u kojem je boravio od 1555. do 1560. godine, napisao i poslao Michelangelu Buonarrotiju, a u interpretaciji dramske umjetnice Doris Šarić Kukuljica. Dubrovačke glumice i glumci, glazbenice i glazbenici: Nikša Butijer, Nataša Dangubić, Maro Martinović, Filip Merčep, Ema Pralas, Srđana Šimunović i Eva Šulić složili su stijeg Libertas uz zvuke orgulja Camerona Carpentera koji je improvizirao na Sorkočevićevu Drugu simfoniju, čime su svečano zatvorene 69. Igre,  ali s pogledom usmjerenim na veliku obljetnicu koju dogodine donose jubilarne 70. Dubrovačke ljetne igre.


TAG


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *