SPREMA SE NAPAD? Američka borbena skupina od 12 brodova plovi prema Siriji

212
GOLEMA borbena skupina od čak 12 američkih ratnih brodova upravo plovi za Siriju, što je navodno najveća takva od američke invazije na Irak 2003. 
 
Američki predsjednik Donald Trump i dalje razmatra hoće li pokrenuti vojnu akciju protiv sirijskog režima, nakon posljednjeg kemijskog napada prošlog tjedna, ali ova eskadrila potvrđuje da bi se to vrlo lako moglo dogoditi.
 
Potencijalna američka vojna akcija u Siriji potakla je strahove da bi ruske snage, koje su prisutne u toj zemlji i bore se zajedno sa sirijskom vojskom, mogle otvoriti vatru na američke ili savezničke brodove ili avione koji budu sudjelovali u akciji. Ruski veleposlanik već je zaprijetio da će Rusija oboriti američke projektile, ali i gađati platforme s kojih budu ispaljeni.
 
Nosač aviona Harry S. Truman isplovio u srijedu 
 
Divovski nosač aviona Harry S. Truman isplovio je u srijedu iz luke u Virginiji s 90 aviona na palubi i praćen borbenom skupinom od četiri razarača i jednom krstaricom, ali i njemačkom fregatom FGS Hessen koja je specijalizirana za protuzračnu obranu. Ova borbena skupina trebala bi doći do svog cilja u Europi, odnosno na Bliskom istoku, sljedećeg tjedna.
 
Još četiri razarača navodno su već u Mediteranu: Donald Cook, Porter, Carney i Laboon, kao i dvije nuklearne podmornice, Georgia i John Warner, javlja Daily Mail.
 
Prijetnja američko-ruskog sukoba zbog moguće vojne akcije Zapada u Siriji visi nad Bliskim istokom, no za sada nema jasnih naznaka da će doći do napada pod vodstvom SAD-a.
 
Macron razgovarao s Putinom oko Sirije
 
I dok je prvi tim međunarodnih stručnjaka za kemijsko oružje bio na putu za Siriju, francuski predsjednik Emmanuel Macron je razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i izrazio zabrinutost zbog pogoršanja situacije.
 
Prije dva dana američki predsjednik Donald Trump je upozorio da će kao odgovor na kemijski napad u Dumi, gradu nedaleko Damaska, SAD uputiti  projektile.
 
index.hr / HINA

Komentari


TAG


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *