Stiže novi udar na građane: Nećete vjerovati što sad poskupljuje

186

“Prvi april” dan je na koji se obično osmišljavaju razne smicalice, koje se naposljetku pokažu kao šale, međutim upravo za taj datum sljedeće godine, najavljuje se posve ozbiljno poskupljenje plina za kućanstva. Termin je to kada počinje sezona skladištenja plina za ogrjevnu sezonu, a poskupljenje za kućanstva objašnjava se značajnim rastom cijena prirodnog plina, koja je unazad godinu i pol dana na tržištu porasla do sto posto.

Odluka o poskupljenju prema tvrdnjama igrača s plinskog tržišta nije ekonomska, već politička kazuju na Novom listu. Poduzeća su već osjetila poskupljenje plina, a sada je red na građanima, s time da poskupljenje prema zakonu ne bi smjelo biti veće od deset posto. Da će do poskupljenja doći moglo se naslutiti i iz najava šefice Zagrebačkog holdinga Ane Stojić Deban koja je objasnila kako je 2018. referentna godina za određivanje cijena, dok bi u narednoj godini cijene plina na tržištu mogle rasti.

U cijeloj priči nezahvalna je i uloga HEP-a kojemu je ponovno dodijeljena uloga opskrbljivača plinom na veleprodajnom plinskom tržištu, a oni zatim opskrbljuju lokalne distributere. HEP pak plin pribavlja po tržišnim cijenama, ali ga dalje mora prodavati po nižoj cijeni, što logično vodi u gubitak, a HEP bi time mogao nagomilati dugovanja koja će biti primoran pokrivati iz vlastitih rezervi.

S 1. travnjem 2021. godine, uloga opskrbljivača na veleprodajnom tržištu se ukida, a to će pak rezultirati time da će lokalni distributeri plin pribavljati sami na tržištu, što znači da država cijenu više neće regulirati.

dnevno.hr

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *