STJEPKO MAMIĆ: Razočaran sam sustavnim omalovažavanjem i s gnušanjem odbijam minorni iznos koji mi nudi Grad Dubrovnik!

308
Na naš redakcijski mail stigao nam je odgovor Gradu Dubrovniku, dubrovačkog umjetnika Stjepka Mamića, povodom odobrenog sufinanciranja po Programu javnih potreba u kulturi za 2020. godinu. Naime, Mamiću je odobreno 5000 kuna, koje je odbio, a njegov mail prenosimo u cijelosti:
 
Zahvaljujem na obavijesti, ali unižavajući iznos dodijeljenih sredstava, osobito u odnosu na mnoge druge “dobitnike” i “projekte” mi je  apsolutno neprihvatljiv. Izuzetno sam razočaran sustavnim omalovažavanjem i dodjelom minornog iznosa od 5.000,00 kn za cijelogodišnji program za 2020. god. Stjepko Art udruzi  koja organizira moje izložbe kojima na visokom nivou na  međunarodnom planu dostojno prezentiram  kulturu mog rodnog  Grada, DNŽ i Republike Hrvatske. 
Stoga isti s gnušanjem odbijam primiti tako da time prestaju sve međusobne obveze Grada i Stjepko Arta  te  mene osobno kao umjetnika po tom pitanju  sa Gradom Dubrovnikom tj.  njegovim tzv. kulturnim vijećem a po meni jako nestručnim i nekulturnim koje nije poštovalo niti odredbe Poziva na predlaganje za potreba u kulturi Grada Dubrovnika koji daje prednost međunarodnim  izložbama. A dok god to tzv. kulturno vijeće odlučuje i ova vlast  bude na vlasti, neću potraživati ništa od takvih meni kao umjetniku slikaru nenaklonjenih struktura. Vjerojatno je razlog što nisam pripadnik i miljenik vladajuće političke kaste.      
Budući ste dopisom tražili usklađivanje dodijeljenih sredstava sa programom isto je nemoguće. Naime, sa dodijeljenih 5.000,00 kn ne može se podmiriti  niti 1/5 mog jednog jedinog  programa, npr. Salona Art Capital u Parizu na kojeg putujem rano ujutro jer se slike moraju predati  u čuvenu Grand Palais  već  u nedjelju ujutro. Još uvijek se naglašava važnost što je Vlaho Bukovac tamo izlagao. Ja izlažem u Grand Palais već 5 godina za redom. Član sam povijesnih pariških salona i udruženja sa kojima sam tijekom prošle godine izlagao i u Kini na otvorenju muzeja u Xi’An-u i Seoulu u Južnoj Koreji u fundusu čijih nacionalnih muzeja se nalaze moje slike. Moji troškovi vezani  uz izložbu  samo na Salonu Art Capital na kojoj ću izložiti 4 slike velikih dimenzija u Grand Palais iznose oko 30.000,00 kn. Čast bi trebala biti i Gradu Dubrovnik jer izlažem pod pokroviteljtsvom predsjednika  i ministra kulture Francuske Republike te Udruženih nacionalnih muzeja Francuske ( scan pozivnice u prilogu).  Sličan iznos  troškova će biti i za moju izložbu na Salon  d’Automne ( Jesenji likovni salon) u Parizu na Les Champs-Elysess  u listopadu o.g. te Salonu  des Beaux-Arts u prostoru Muzeja Louvre  u prosincu o.g.  a puno veći za moju samostalnu izložbu u Tokyu o.g. 
Također ću u Tokyu izlagati i u službenom programu ovogodišnjih Ol.   
Pa ako  članovima toga tzv. kulturnog vijeća niše ne znače niti Art Capital, niti povijesni pariški saloni čiji sam član, niti npr. ne znaju što u svijetu povijesti i umjetnosti znači Grand Palais, Salon  d’Automne,  Fondation Taylor, Societe des Artistes Independants, Societe des Aristes Francais…  nema se što više za dodati. A ja ću vjerojatno ako se ne  promijeni politikantsko loše ozračje  postati francuski slikar.    

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *