Street art fotografija: Crno – bijela izložba umjetnice Ive Batistić

311

Samostalna izložba fotografija hrvatsko – njemačke umjetnice Ive Batistić otvorit će se u galeriji Hrvatske matice iseljenika u petak 4. kolovoza 2017. u 20 sati. Izložbu će otvoriti povjesničarka umjetnosti Andrea Batinić Ivanković.

Iz predgovora katalogu povjesničarke umjetnosti Andree Batinić Ivanković: „Umjetnica Iva Batistić na svojim crno – bijelim fotografijama donosi tajanstvenu i sanjivu atmosferu te nesvakidašnje prizore u kojima su u centru pozornosti grad i životni prostor vlastitog postojanja, kretanja i djelovanja. U tom kontekstu ona pruža drugačiju perspektivu i senzorni doživljaj onoga što nazivamo baštinom. U ovom slučaju, to je fotografija koja bilježi samo na prvi pogled anonimnu baštinu ulice, a zapravo je riječ o street art fotografiji kojom umjetnica donosi poprilično poznate ulične motive Dubrovnika, Zadra, Šibenika, Korčule i Zagreba.

Upravo drugačija metoda i način razmišljanja kojim Iva kao umjetnička fotografkinja postiže sklad i ravnotežu pripada kontekstu u kojem se nastoji razmišljati o stvaranju novih načina djelovanja na svim područjima javnog i privatnog života, društvenih odnosa pa i same kulture. Iskustvo baštine i ponegdje zamućeni tragovi uhvaćeni u drugom planu monokromne fotografske priče koju umjetnica pripovijeda ukazuju na pojedine obrasce ponašanja same fotografkinje. Naime, suživot i simbioza s baštinom nedjeljiv je aspekt autoričinog svakodnevnog života. Umjetnica jednostavnim i čistim izrazom donosi svoje osobno viđenje i doživljaj jednog svijeta, odnosno svijeta koji je bio i na neki način ostao njezinom domovinom. S pretežitim naglaskom na dalmatinske motive kojima bilježi scenične i harmonične prizore Dubrovnika, Korčule, Šibenika i Zadra, autorica svojim jedinstvenim fotografskim iskazom donosi i ulične prizore Zagreba oplemenjene izraženim humanizmom koji se sugestivno upliće u kompleksni proces gledaočeve percepcije. Batistić jednostavnim fotografskim izrazom uspijeva ostvariti djela prepuna senzibilnog naboja i duhovnih vrijednosti, dok čistoća i preciznost kompozicije govore o umjetnici velikog iskustva i sjajne likovne percepcije čiji rezultat postaje u potpunosti definirana, zrela i kvalitetna fotografija.

Iva Batistić je frankfurtska fotografkinja hrvatskih korijena s iskustvom u prevoditeljstvu i konferencijskom tumačenju. Uživa šetati ulicama i pri tomu ovjekovječiti posebnosti, poglavito kada uključuju ljude. Uz to, voli se poigravati sjenama i odrazima pristupajući im minimalistički. Njezin portfelj ispunjaju ulice Frankfurta, Berlina, Zagreba, Dubrovnika, Pariza, New Yorka i drugih gradova. Strastvena i zanesena fotografkinja još od svoje 15. godine, Iva Batistić također se bavi serijskom fotografijom, mnoge od kojih serija su trenutačno u izradi. Ivin rad objavljen je u katalogu LUUPS 2017 u rujnu 2016. te indijskom časopisu za književnost i kulturu KALIMATI u veljači 2017. Tijekom 2017. godine njezine serije uličnih fotografija postavljane su na izložbama u Frankfurtu te na dvije izložbe u Ivinoj domovini Hrvatskoj

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *