Stručnjaci protueksplozijske i KBRN zaštite EEODN mreže održali konferenciju u Dubrovniku

105

Više od 70 sudionika iz 26 država članica Europske unije, trećih zemalja, agencija Europske unije i međunarodnih organizacija sudjelovalo je na CEPOL/EUROPOL aktivnosti 76/2021 „European Explosive Ordnance Disposal Network“ pod okriljem Europske mreže za uklanjanje neeksplodiranih eksplozivnih sredstava – EEODN koja se održavala od 26. do 29. listopada u Dubrovniku.

Aktivnost su zajednički organizirali Agencija Europske unije za osposobljavanje u području izvršavanja zakonodavstva – CEPOL, Europol i hrvatska policija (Policijska akademija i Protueksplozijska služba).

Konferenciju su otvorili g. Jari Myllymaki, zamjenik predsjedatelja EEODN-a, g. Ivan Pavličević, načelnik PU dubrovačko-neretvanske, kao izaslanik ministra unutarnjih poslova i glavnog ravnatelja policije, te gđa Iva Balgač, pomoćnica načelnice Policijske akademije. Načelnik Pavličević istaknuo je kako je „Važno podržati ovakve događaje koji omogućuju stručnjacima razmjenu tehničkih i praktičnih informacija, najnovijih znanja i najboljih praksi jer jedino zajedničke i koordinirane aktivnosti rezultiraju uspjehom“.
Nakon dvodnevne konferencije tijekom koje su prezentirane i raspravljane tehničke karakteristike nedavnih slučajeva, posljednja dva dana bila su posvećena četirima praktičnim vježbama baziranim na scenarijima, gdje su stručnjaci morali primijeniti svoja znanja i  vještine u multinacionalnim timovima.
Nedavne prijetnje i slučajevi u kojima su teroristi, kao i organizirane kriminalne supine  koristile improvizirane eksplozive naprave, eksplozive i KBRN materijale bili su dio scenarija koje je osmislila linije rada Protueksplozijske službe Ravnateljstva policije. Praktične vježbe provedene su pod mentorstvom policijskih službenika protueksplozijske zaštite i kriminalističkih tehničara Ravnateljstva policije, PU dubrovačko-neretvanske, PU splitsko-dalmatinske, PU zagrebačke i PU istarske te vještaka Centra za forenzična istraživanja, ispitivanja i vještačenja „Ivan Vučetić“.

EEODN je Europska mreža za uklanjanje neeksplodiranih eksplozivnih sredstava koja okuplja, stručnjake za protueksplozijsku i KBRN zaštitu  iz država članica EU kojom upravlja Europol. Svojim članovima omogućuje razmjenu najbolje prakse i naučenih lekcija, ali i zajedničku izobrazbu iz područja protuterorizma, eksploziva (EOD-IEDD) i KBRN-e prijetnji.
Mreža je osnovana 13. listopada 2008. godine pri Europolu, a aktivnosti EEODN-a usmjerene su na jačanje EU suradnje i obuku u području eksploziva i KBRN prijetnji.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *