STUDIJE POKAZALE: Manjak vitamina D povezan s većim rizikom za pretilost

666

Uzimanje vitamina D kao dodatak prehrani moglo bi vam pomoći u borbi s viškom kilograma.

Naime, istraživači sa Sveučilišta u Milanu (Italija) prije nekoliko godina objavili su studiju. Tijekom šest mjeseci pratili su oko 400 pretilih ispitanika kod kojih je potvrđena preniska koncentracija vitamina D u krvi.

Pokazalo se da su na kraju promatranog razdoblja više kilograma izgubili ispitanici koji su propisanu dijetu kombinirali s uzimanjem dodatnog vitamina D.

Ranije studije već su pokazale da je manjak vitamina D povezan s većim rizikom za pretilost i zdravstvene komplikacije prouzrokovane pretilošću.

Podaci prikupljeni u Sjevernoj Americi pokazuju da 40 posto odraslih osoba ima prenisku koncentraciju vitamina D u krvi.

Vitamin D ili kalciferol je jedan od vitamina topivih u mastima, a netopivih u vodi, uključujući i vitamine A, E i K. Zbog širokog spektra djelovanja na organizam, više od ostalih vitamina, vitamin D nalikuje hormonu te se očekuje njegova sve veća primjena u svrhu prevencije i liječenja brojnih bolesti.

Oko 80 % tjelesnih potreba za vitaminom D, ovisno o razini pigmentacije kože koja upija UV svjetlo i stupnju izloženosti suncu, može se proizvesti u organizmu. Ta se količina u obliku aktivnog oblika vitamina D kojeg obilježavamo kao D3 i nazivamo kolekalciferol, stvori iz preteče molekule 7‑dehidrokolesterola nakon 20 minuta izlaganja nezaštićenih dijelova tijela sunčevoj svjetlosti. Preostali dio može se u obliku vitamina D3 i vitamina D2 (ergokalciferola) pribaviti iz prehrambenih izvora, ali i iz dodataka prehrani. Zdrava jetra i zdravi bubrezi nužni su za stvaranje aktivnog oblika vitamina D u našem organizmu.

Vitamin D se proizvodi u organizmu poslije izloženosti kože sunčevim zracima, a prisutan je u mlijeku i mliječnim proizvodima, jajima, ribi poput tune ili lososa.

Dnevno.hr
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *