Svečana proslava Spasovdana u Mokošici

533

Župa Presvetog Spasitelja u Mokošici na svetkovinu Uzašašća Gospodinova 9. svibnja proslavila je svog titulara, a središnje župno misno slavlje s procesijom predvodio je dubrovački biskup Roko Glasnović.

Svetkovina koju slavimo je poziv svima nama da naša srca budu uznesena na nebo, kazao je biskup Glasnović uvodeći u liturgijsko slavlje.

Govoreći o svetkovni Uzašašća biskup je podsjetio na otajstvo koje se slavi te naglasio važnost vjere. „Ono što vjeruješ, to i moliš. Ono što moliš, to i vjeruješ“, naveo je biskup staro načelo te nastavio: „Ono što vjeruješ i moliš, živi, da se ne bi dogodilo da počneš moliti i vjerovati onako kako živiš. To je jedan od problema nas kršćana: da jedno vjerujemo, a drugo djelujemo, odnosno da ne živimo po vjeri i ljudima pružamo loše svjedočanstvo o vjeri.“

Navodeći misli nekih svetaca o Kristovom uzašašću biskup je kazao kako se i srce vjernika treba uzdignuti gore i biti povezano s Kristom. „Ima li u nama Isusove ljubavi da smo povezani s njime koji je sada na nebesima da možemo djelovati onako kako nas on šalje?“ – tim pitanjem biskup je potaknuo okupljene na promišljanje o poslanju koje je Isus ostavio Crkvi. Nema uskrsnuća i uzašašća bez križa i muke, pojasnio je. Kristovim apostolima može se biti nasljedujući Učitelja, živeći kao Učitelj.

„Pronađi unutarnji mir i mnogi će se spasiti uz tebe“, poručio je dubrovački biskup te citirao molitvu sv. Thomasa Mora da kršćane učini vedrima i dobre volje u iščekivanju neba. Također je potaknuo vjernike na djela ljubavi i pomaganje potrebitima.

Na misi su koncelebrirali župnik domaćin don Mario Karatović koji je svima poželio dobrodošlicu i zahvalio na dolasku, župnik iz Rožata fra Tomislav Hrstić, župnik s Osojnika don Jure Paponja, župnik iz Orašca p. Dariusz Nowak te fra Nediljko Jerkan iz samostana Male braće.

Biskup se na kraju obratio vjerničkoj zajednici te, uz ostalo, najavio kako će uskoro biti objavljene promjene svećenika na župama među kojima je i promjena njihovog župnika. U župu u Mokošici će doći svećenici Družbe Misionara Krvi Kristove, a sadašnji župnik, kojemu je biskup zahvalio na svemu što je činio za ovu župnu zajednicu, odlazi na novu službu u Viganj. Promjene će se dogoditi u kolovozu.

Na misi je skladno pjevao Mješoviti župni zbor pod vodstvom prof. Diane Stanoš, a sudjelovala su i djeca iz DV Mala kuća koja su u procesiji laticama cvijeća posipala put pred Presvetim.

Svečanu koncelebriranu misu u 19 sati, na kojoj sudjeluju hodočasnici iz Rijeke dubrovačke, predvodio je don Marinko Šljivić, župnik župe Svete Obitelji u Novoj Mokošici.

Uoči svetkovine u crkvi je upriličeno zajedničko euharistijsko klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom.

Župa Presvetog Spasitelja Mokošica
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *