Svečani prijem ususret sastanku na visokoj razini o turističkoj suradnji unutar inicijative Kina +16

206

Župan Nikola Dobroslavić sudjelovao je u Palači Sponza na svečanom prijemu ususret sastanku na visokoj razini o turističkoj suradnji unutar inicijative Kina +16, kojem je domaćin bio ministar turizma RH Gari Cappeli, a nazočili su i ministar kulture i turizma NR Kine Luo Shugang s izaslanstvom te brojni drugi sudionici ovog sastanka.

U svom pozdravnom govoru župan Nikola Dobroslavić je istaknuo kako su Dubrovnik i Dubrovačko-neretvanska županija izvrstan odabir za ovakav sastanak: “Dubrovnik je, doista, pravo mjesto za skupove, posebno one s temom turizma jer naša turistička destinacija Dubrovnik rivijera je u vrhu turističke ponude s kojom Hrvatska izlazi na svjetsko turističko tržište, svakako s najkvalitetnijim smještajem i vrhunskom kulturnom ponudom i kristalno čistim morem. Sa svojih 2 milijuna dolazaka i 8 milijuna turističkih noćenja ova županija živi s turizmom i od turizma”, rekao je župan te dodao kako su temelj ponude kulturno-povijesne vrijednosti i prirodne ljepote cijelog područja.

“Dubrovnik rivijera u vrhu je turističke ponude s kojom Hrvatska izlazi na svjetsko turističko tržište, svakako s najkvalitetnijim smještajem i vrhunskom kulturnom ponudom i kristalno čistim morem, a sa svojih 2 milijuna dolazaka i 8 milijuna turističkih noćenja ova županija živi s turizmom i od turizma. Kulturno povijesne vrijednosti županije, moderna zračna luka, putnička luka u Dubrovniku te položaj na Jadransko jonskom koridoru i koridoru 5c odlična su podloga, a izuzetno nam je važno i daljnje cestovno povezivanje. Jako smo zadovoljni činjenicom da se gradi Pelješki most i da ga grade naši prijatelji iz Kine, jer će njime biti olakšan cestovni pristup turističkim odredištima, a važne su nam i zračne veze prema te konstantno radimo na  njihovom proširenju i poboljšanju. Uz potvrđenu novu liniju prema SAD-u očekujemo i realizaciju linije iz Kine za Hrvatsku, nadamo se za Dubrovnik.”, zaključio je župan.

O planovima proglašenja kineskog i hrvatskog prijateljstva i suradnji kroz turistički sektor i sektor kulture govorio je ministar Capelli:

„Konferencija „Kina + 16“ održava se u posebnom trenutku za Hrvatsku. Nakon prošlogodišnjih povijesnih turističkih rezultata te rekordnih prihoda ostvarenih od turizma koji će ove godine prema predviđanjima iznositi više od 12 milijardi eura, Hrvatska se potvrđuje kao svjetski atraktivna turistička destinacija koja na ovoj konferenciji ima središnju poziciju, ali i mogućnost predstavnicima zemalja inicijative predstaviti ono najbolje od naše zemlje, u turističkom i gospodarskom smislu.” kazao je hrvatski ministar turizma. Dodao je i kako je s ciljem intenzivnijeg privlačenja kineskih gostiju pojačana promotivna prisutnost na tom velikom tržištu i kroz otvaranje ureda predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Šangaju, a što će zasigurno polučiti daljnji turistički rast i to posebice u pred i podsezoni kada kineski turisti najčešće realiziraju svoja putovanja u Hrvatskoj i to najviše u Dubrovniku.  “2019. bit će proglašena godinom kulture i turizma Hrvatske i Kine što će dovesti do još čvršćeg povezivanja naših zemalja, a ova konferencija će biti dodatni zamah čvrstom partnerstvu svih zemalja sudionica inicijative i pridonijeti još jačem zbližavanju naših zemalja”, istaknuo je ministar.

Ministar kulture i turizma NR Kine Luo Shugang je istaknuo kako mu je iznimna čast biti u Hrvatskoj, u Dubrovniku, kojega nazivaju „Biser Jadrana“ te je dodao kako je Hrvatska u turističkom smislu veoma atraktivna destinacija kineskim turistima i kako vjeruje da će u budućnosti turistička razmjena između Hrvatske i Kine biti još snažnija. ”Zemlje ovog dijela Europe vidimo kao važne partnere daljnjeg napretka i nadamo se da će se naši odnosni dodatno produbiti. Nadamo se da će i ova konferencija pridonijeti tome”, rekao je ministar Shungag.

Inicijativa ”Kina + 16” okuplja zemlje Srednje i Istočne Europe, a u nju su uključene Hrvatska, Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Češka, Estonija, Latvija, Litva, Mađarska, Makedonija, Poljska, Rumunjska, Slovačka, Slovenija i Srbija. Riječ je o prvoj takvoj konferenciji održanoj u Hrvatskoj, a koja na jednom mjestu okuplja više od stotinu sudionika iz država Srednje i Istočne Europe na području turizma. Na skupu će biti riječi o budućoj suradnji te će biti održan i niz radionica iz područja zdravstvenog turizma, investicija i B2B suradnje.
Dosada su ovakvi sastanci održani u Budimpešti, Bledu i Sarajevu, a inicijativu o održavanju 4. konferencije „Kina +16“ upravo u Dubrovniku dala je kineska strana koja je prepoznala Dubrovnik kao idealnu lokaciju, budući da osim konferencijskog sadržaja, može ponuditi i pregršt turističkih i povijesno kulturnih znamenitosti.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *