SVEČANOST OTVARANJA PELJEŠKOG MOSTA: Ovo je povijesni trenutak za Hrvatsku

599

Povodom otvaranja Pelješkog mosta danas se organizirao cjelodnevni program.

“Ova velebna građevina iza mene ogledni je primjer onoga što se postiže snagom zajedništva.  Obraćam se u ime svih onih koji u 4 godine rasli, budili se i lijegali s projektom, pružajući svoj maksimum da bismo uživali u ovom trenutku. Obraćam vam se kao jedan od tisuće pojedinaca koji su svojim radom ostavili trag na mostu. Svatko je od nas stavio cijelog sebe na raspolaganje. Hrvatske ceste su dobile jedinstvenu priliku, provesti realizaciju ovog projekta kojim se ispisuje naša povijest. Zajedno smo spojili domovinu te našoj djeci i unucima ostavili u naslijeđe ne samo građevinu nego i poruku kako se jedino zajedništvom postižu velike stvari”, poručio je danas Josip Škorić, direktor Hrvatskih cesta.

Okupljenima se obratio i Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković:

-U životu svakog naroda postoje trenuci koji se pamte, prenose generacijski i žive u pričama, ovo čemu danas svjedočimo upravo je jedan takav trenutak, koji će zlatnim slovima ostati upisan u suvremenu povijest Hrvatske i hrvatskog naroda. Postoji li nešto što bi danas rekli a da nije rečeno – o dugoj čežnji za spajanjem svog teritorija, o njegovom prometnom, gospodarskom i nadasve nacionalnom značenju? Postoji li danas nešto veće i veličanstvenije od ovog trenutka? Skratit će vrijeme putovanja, olakšati život, donijeti blagodati, ali Pelješki most znači i okretanje nove stranice za dubrovačko-neretvanskog kraja.  Ime ovog mosta nije moglo biti drugačije. Svakom čovjeku ovdje znači više od toga, a to je riječima teško objasniti.  Naša zadaća je bila sagraditi vam Pelješki most, monumentalan simbol povezanosti, ujedinjenja, partnerstva i nove budućnosti. Imao sam čast i privilegiju biti dio generacije koja je izgradila Pelješki most. Hvala svima koji su u ovaj most utkali dio sebe.

-Ovo je povijesni dan za Hrvatsku. Obuzimaju me osjećaji radosti, ponosa i zahvalnosti. Radosti što smo ostvarili projekt koji je državni, strateški, svehrvatski i nadstranački. Ovo je projekt ponosa zbog toga što smo dio generacije koja je ostvarila ovako veliki čin, spajanja juga Hrvatske, južnog dijela Dubrovačko-neretvanske županije s ostatkom Hrvatske. To je potez koji je u ravni onih ključnih trenutaka koji su nam pružili hrvatski branitelji kada se kreirala hrvatska država. Ovo je potez generacije koji dolazi u trenutku kad smo znali iskoristiti ono za što smo se zalagali proteklih tridesetak godina. Realizirali smo ga skladno u pogledu političke volje da ga realiziramo, a i u arhitektonskom i građevinskom pogledu. Realizirali smo ga temeljem ključnog načela Europske unije, načela solidarnosti, koja pomaže onima koji su manje razvijeni da dosegnu stupanj razvijenosti onih koji su više razvijeni. To što su u ovaj most ugradili sebe i naši partneri iz EU, znači da smo dio kluba najrazvijenijih zemalja i da to trebamo znati cijeniti. Ovaj nas je projekt povezao i s Kinom. Ovome su pridonijeli i drugi izvođači i podizvođači koji su ugradili svoje znanje, trud i znoj, rekao je danas na svečanosti otvaranja Pelješkog mosta premijer Andrej Plenković.

Tko je sve sudjelovao na današnjoj svečanosti, pogledajte u našoj fotogaleriji.

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *