SVETA JELENA KRIŽARICA: Pomagala kršćanima, bolesnima, odbačenima i nepravedno osuđenima

649

Danas, 18. kolovoza slavimo svetu Jelenu Križaricu.

Jelena je rođena u vrlo siromašnoj obitelji, radila je mnoge teške poslove. Oženio ju je vojskovođa Konstancije Klor, ali kada je postao car, otpustio je Jelenu jer nije bila plemenitaške krvi. Zamijenio ju je caricom Teodorom.

Jelena se obratila na kršćanstvo, živjela samozatajno, skromno i pobožno. Kada je Konstancije umro, a na prijestolje stigao njihov sin Konstantin, pozvao je majku na dvor i obasuo svim častima.

Konstantina Velikoga povijest pamti kao onoga koji je zaustavio velike i brutalne progone kršćana, koji su trajali od samog početka Crkve, ali on sam nikada nije postao kršćaninom nego se krstio tek na samrti. Ipak, odgoj koji mu je pružila majka, itekako je utjecao na njegovu odluku davanja slobode kršćanima.

Jelena je pomagala kršćanima, bolesnima, odbačenima i nepravedno osuđenima, gradila je crkve i kapelice. Predaja kaže kako je Jelena znala takve prezrene i odbačene ljude dovoditi na dvor i sama ih dvoriti.

326. krenula je u Svetu zemlju i naredila da se prekopa Kalvarija i pronašla Kristov križ. Zato je nazivamo Jelenom Križaricom. U Konstatinovo vrijeme, tamo je podignuta bazilika Svetog groba, a prema predaji navodno ju je sveta Jelena dala podignuti.

Umrla je 330. u Konstatinopolu. Tijelo joj je preneseno u Rim, a njezini se ostaci čuvaju u jednom od vatikanskih muzeja.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *