Sveti Antun, čudotvorac i svetac cijeloga svijeta

80

Sveti Antun rođen je 1195.u Lisabonu. Njegovi roditelji, otac Martin i majka Marija bili su plemićkog roda, ali i pravi bogobojazni kršćani. Njihov je sin već u petanestoj godini odlučio posvetiti se Bogu i stupo u samostan Augustinaca kraj Lisabona. Zbog čestih posjeta rodbine nije mogao naći mir kakav je želio, pa su ga na njegovu molbu premjestili u Koimbru u samostan svetog Križa istih redovnika. Nakon osam godina zaređen je za svećenika.

Malo je svetaca u katoličkoj crkvi po kojima je Bog činio tolika čuda. Sveti Antun je svoju mladost proživio u Portugalu i nije se bavio učenjem jezika. U svojim je propovijedima govorio tako dobro talijanski i francuski kao da ih je govorio cijeli život. Jedna je žena htjela slušati njegovu propovijed, ali joj suprug nije dozvolio. Onda je otišla na gornji kat na prozor i jasno čula propovijed iako je sveti Antun propovijedao sat vremena daleko. Kad je to čuo i njezin muž, obratio se i otada slušao riječ Božju. Druga se gospođa vratila s ispovijedi Antunove i našla u kolijevki mrtvo dijete. Otrčala je svecu i on joj reče gospodinove riječi iz Evanđelja: Idi, sin tvoj živi. Kad se vratila kući, dijete je bilo živo. Propovijedao je tako jednom pod vedrim nebom, kad su se pojavili crni oblaci i grmljavina. Okolo je padala kiša, a na slušatelje propovijedi ni kap. Često se pojavljivao na mjestima na kojima zapravo nije bio. Jednom je propovijedao u MIlanu i u isto vrijeme bio na sprovodu svetog Martina u Tursu. U Padovi je jedan mladić u navali bijesa nogom udario svoju majku. Sveti Antun mu je rekao kako noga onoga koji udara svoju majku, zaslužuje biti odsječena. Mladić je otrčao kući i odsjekao sebi nogu, a sveti Antun uzeo je nogu i čudesno je spojio sa tijelom.

Svoj put na ovome svijetu, završio je sveti Antun 13.lipnja 1231. Umire u Arcelli kod Padove u svojoj 36.godini. Već u svibnju 1232.papa Grgur IX uvrsti ga u svece. Najbrže je kanoniziran u povijesti.Redovnici svetog Franje odmah su započeli pripreme oko gradnje crkve u Padovi. Završena je 1263.posvećena i u nju su prenesene svečeve moći. Sv Bonaventura dade otvoriti lijes, a u njemu ugledaše istrunulo tijelo, a jezik cijel kako je ostao i dan danas.

Jedan od najomiljenijih svetava u Crkvi, svjedok pojave Djeteta Isusa kojeg je držao u rukama, pa ga Crkva tako i prikazuje na slikama i kipovima. Poznat je kao najveći čudotvorac svih vremena i svetac cijeloga svijeta. Zaštitnik je siromašnih, putnika,  zidara, pekara i pošte. U Hrvatskoj se blagdan obilježava svetim misama, procesijama i blagoslovom djece.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *