Jedna od najzdravijih namirnica na svijetu svakako je češnjak. Moć te biljke u narodnoj se medicini rabi već više od 5000 godina. Jedan od najstarijih recepata na svijetu jest onaj s Tibeta, gdje je tinktura češnjaka najmoćniji lijek protiv raznih bolesti.
Za što se uzima tinktura češnjaka?
– za snižavanje kolesterola
– za jačanje imuniteta i ubrzavanje metabolizma
– za reguliranje krvnog tlaka
– protiv astme i plućnih bolesti
– za liječenje kronične upale sinusa
– protiv sezonskih alergija
– protiv gastritisa
– protiv raznih upala (prirodni antibiotik)
Sastojci:
– 350 g domaćeg češnjaka
– 2 dl medicinskog alkohola
Priprema:
1. Češnjak ogulite i narežite na komadiće.
2. Staklenku s poklopcem dobro operite i prokuhajte.
3. Kada se osuši, u nju stavite češnjak i alkohol.
4. Staklenku zatvorite i spremite u hladnjak.
5. Svaki je dan barem jednom promućkajte, ali ostavite ju zatvorenu 10 dana.
6. Nakon toga procijedite mješavinu te ju prelijte natrag u staklenku i spremite u hladnjak.
Konzumacija:
Tinktura se u kapima stavlja u vodu i pije oko 15 minuta prije doručka, ručka i večere.
1. dan: 1 kap prije doručka, 2 kapi prije ručka i 3 kapi prije večere
2. dan: 4 kapi prije doručka, 5 kapi prije ručka i 6 kapi prije večere
3. dan: 7 kapi prije doručka, 8 kapi prije ručka i 9 kapi prije večere
4. dan: 10 kapi prije doručka, 11 kapi prije ručka i 12 kapi prije večere
5. dan: 13 kapi prije doručka, 14 kapi prije ručka i 15 kapi prije večere
6. dan: 15 kapi prije doručka, 14 kapi prije ručka i 13 kapi prije večere
7. dan: 12 kapi prije doručka, 11 kapi prije ručka i 10 kapi prije večere
8. dan: 9 kapi prije doručka, 8 kapi prije ručka i 7 kapi prije večere
9. dan: 6 kapi prije doručka, 5 kapi prije ručka i 4 kapi prije večere
10. dan: 3 kapi prije doručka, 2 kapi prije ručka i 1 kap prije večere