TJEDNI PREGLED/ Usvojen Proračun vrijedan 769,8 milijuna kuna, završeni radovi energetske obnove vrtića Izviđač, obnavlja se dječje igralište u Novoj Mokošici, kreće izgradnja sustava vodoopskrbe i odvodnje Orašca

11

Usvojen Proračun Grada Dubrovnika vrijedan 769,8 milijuna kuna

Proračun Grada Dubrovnika za 2020. godinu usvojen je u utorak na 26. sjednici Gradskog vijeća. Najveći proračun Grada u povijesti iznosi ukupno 769.8 milijuna kuna, odnosno 685.5 milijuna kuna bez proračunskih korisnika.

Stabilan i razvojan, Proračun za iduću godinu čak je 44 posto veći nego onaj iz 2017. godine te jamči nastavak započetih kapitalnih investicija i realizaciju brojnih novih projekata, svih podređenih podizanju kvalitete svakodnevnog života građana kroz ulaganja u obrazovanje, stanovanje, u komunalnu i prometnu infrastrukturu. 

Ukupno ulaganje u novu cestovnu infrastrukturu u 2020. godini tako iznosi 74,4 milijuna kuna, a između ostalog uključuje sredstva potrebna za izvođenje nedavno započetih radova na izgradnji ceste Most-Pobrežje u iznosu 33,2 milijuna kuna, kao i 40 milijuna kuna potrebnih za prvi dio radova na Lapadskoj obali te za cestu Tamarić u Mokošici (1,1 milijun kuna).

Od ostalih ulaganja u komunalnu infrastrukturu izdvajaju se radovi uređenja Šetnice Nika i Meda Pucića (6 milijuna kuna), izvođenje oborinske odvodnje Ulice kardinala Stepinca (4,5 milijuna kuna)  te sredstva potrebna za projektiranje oborinske odvodnje Ulice Andrije Hebranga i sustava  Montovjerna – Batala. Proračun nosi sredstava za projektiranje garaže u Mokošici, za izgradnju ceste za zgrade HRVI, nastavak radova na groblju Dubac i sanaciji odlagališta Grabovica, ali i za izgradnju Azila za životinje (3 milijuna kuna). Projektirat će se ceste Osojnik-Ljubač, Gornja sela i cesta Nuncijata, a Proračunom su predviđena sredstva i za sanaciju obale Rijeke dubrovačke te za izvođenje serpentina Srđ (2,5 milijuna kuna ) i parkinga u Mokošici (2,4 milijuna kuna).

Proračun za 2020. godinu uključuje i sredstva za investicije u okviru Dubrovačke stanogradnje, a uz sredstva za izgradnju stanova za mlade i branitelje u Mokošici te projektiranje zgrada u Solitudu, nosi i 2 milijuna kuna namijenjena za program sufinanciranja stambenih kredita za mlade.

Od novoplaniranih ulaganja u sportsku infrastrukturu ističe se početak radova na rekonstrukciji Sportske dvorane u Gospinom polju u iznosu od 3,9 milijuna kuna s dodatnih 19.5 milijuna u projekcijama za 2021. godinu. Proračun između ostalog nosi i sredstva za započetu rekonstrukciju ex-hotela Stadion, dvorane „Gladijatori“ te sportskih dvorana u Mokošici i Orašcu.

Planirana su i sredstva za završetak izgradnje i opremanje Osnovne škole Montovjerna i projektiranje Doma umirovljenika ispod Bolnice. Ukupno ulaganje u osnovne škole u 2020. iznosi 38 milijuna kuna, a uključuje i rekonstrukciju OŠ Marina Getaldića (8 milijuna kuna), odnosno projektiranje proširenja i nadogradnje OŠ Mokošica te energetsku obnovu ove škole.

Za izgradnju novih i održavanje postojećih dječjih i sportskih igrališta osigurano je približno 5 milijuna kuna, a među novogradnjama ističe se sportsko-rekreacijski park na Babinom kuku.

Za redovno i investicijsko održavanje prometnih površina predviđeno je ukupno 20.8 milijuna kuna.

Osigurana su sredstva za nastavak aktivnosti na rekonstrukciji javne rasvjete kao i za obnovu pločnika u staroj gradskoj jezgri, sredstva za aktivnosti Zavoda za obnovu, za programe poticanja gospodarstva, za zdravstvenu skrb, skrb o životinjama, projekte u segmentu kulture i društvenih djelatnosti te brojne druge projekte i mjere koje razvijaju i provode Grad Dubrovnik i njegovi upravni odjeli.

Judo dvorana u Mokošici uskoro otvara svoja vrata

Judo dvorana u Mokošici uskoro otvara svoja vrata

Radovi na obnovi i uređenju judo dvorane u Mokošici ušli su u samu završnicu. Osim što se ovom investicijom osiguravaju adekvatni uvjeti rada judašima, nova polivalentna dvorana na raspolaganju će biti i rekreativcima s ovog područja.

Podsjetimo, riječ je o adaptaciji postojećeg poslovnog prostora u suterenu stambeno poslovne zgrade „S“ u Mokošici ukupne neto korisne površine 370 metara kvadratnih koji se koristi za potrebe Judo kluba Mokošica, no isti je zbog dotrajalosti materijala i instalacija bilo potrebno adaptirati. Radove izvodi tvrtka Texo Molior d.o.o., a investicija je vrijedna 3.083.523,03 kuna s PDV-om.

Projektom funkcionalne adaptacije prema glavnom projektu arhitektonskog studija nona d.o.o. velika judo dvorana zadržana je u istim gabaritima, ali joj je priključen prostor bivše strojarnice kao servisno spremište za sprave. Postojeći ulazni dio podijeljen je u dvije cjeline s tim da se prvi dio spušta u odnosu na ostatak suterena i sastoji se od ulaznog prostora s garderobama i pratećim sadržajima, malim spremištem i kabinetom za trenere. Drugi dio koji je na visinskoj kvoti velike judo dvorane prenamijenjen je u dodatni prostor za vježbanje, a zahvaljujući pomičnim harmo stijenama bit će ga moguće koristiti kao jednu veću ili dvije manje prostorije. Prostorija za kino projektor prenamijenjena je u smještajni prostor za gostujuće trenere. U sklopu radova uređuje se i trijem na južnom pročelju te se sanira i dio fasade, podna obloga, obloga stepeništa i terasa.

Funkcionalnom adaptacijom postojeće judo dvorane, uz započetu rekonstrukciju zgrade ex-hotela Stadion, otvaranje hangara za male jedriličare u Orsanu te uz izgradnju nogometnog terena s umjetnom travom u Gospinom polju, pokrenut je val ulaganja u desetljećima zapostavljanu sportsku infrastrukturu.

Kvalitetna sportska infrastruktura jedno je od šest strateških područja definiranih Strategijom razvoja sporta i sportske infrastrukture u Gradu Dubrovniku 2018.-2028., koju je Gradsko vijeće usvojilo na svojoj 19. sjednici te je osnovni preduvjet razvoju i popularizaciji sporta i sportskih disciplina za rekreativno i profesionalno bavljenje istima.

Završeni radovi energetske obnove vrtića Izviđač

Završeni su radovi na povećanju energetske učinkovitosti zgrade dječjeg vrtića Izviđač, a tim povodom danas je u obnovljenom objektu održana konferencija za medije. O tijeku i važnosti projekta govorili su gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, ravnateljica Dječjih vrtića Dubrovnik Boja Milan Mustać i predstavnik izvođača Miho Klečak.

Radi se o jednom u nizu infrastrukturnih projekata za koji je Grad Dubrovnik osigurao bespovratna sredstava iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Europske unije te iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Ukupna vrijednost ove investicije iznosila je nešto više od 3,8 milijuna kuna s PDV-om, a Grad Dubrovnik je iz EU fondova osigurao 2,1 milijun kuna bespovratno.

Ovom prilikom, gradonačelnik Mato Franković izjavio je kako je i u ovom vrtiću, nakon Cicibana, znatno podignuta razina kvalitete usluge.

– Kontinuirano nastavljamo ulaganje u naše ustanove, kako one predškolskog karaktera, tako i osnovnoškolskog i isplati se koristiti europska sredstva jer se radi o značajnim novcima. – naglasio je gradonačelnik Franković, a posebnu zahvalu uputio je ravnateljici Milan Mustać na izvrsnoj organizaciji rada vrtića tijekom trajanja radova. Zahvalio se i upravnom odjelu koji je proveo već cijeli niz energetskih obnova, kao i izvođaču koji je uspješno odradio posao.

U ime izvođača radova, Miho Klečak je objasnio što je sve napravljeno na dva vrtićka objekta. Radovi na energetskoj obnovi obuhvatili su zamjenu vanjske stolarije na novoj i staroj zgradi vrtića, te dodatno toplinsko izoliranje vanjskih zidova i stropa nove zgrade vrtića. Krovište iznad negrijanog tavanskog prostora i pročelje starog dijela zgrade su sanirani. Postojeći toplovodni sustav grijanja zamijenjen je elektro kotlovima, te je ugrađen novi sustav za grijanje i hlađenje pomoću dizalica topline, što će rezultirati smanjenom potrošnjom energije za oko 62% i smanjenom emisijom ugljikovog dioksida.

Ravnateljica Boja Milan Mustać zahvalila se Upravnom odjelu za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju i izvođaču radova koji je napravio velik posao. Naglasila je kako je djelovanje vrtića bilo otežano zbog selidbe, ali sada su se sretno vratili u svoje prostore.

– Vrtić Izviđač počeo je s radom 1961. godine, a sastoji se od dvije zgrade, ona novija izgrađena je 1968. Namjenski je napravljen, ima sve što je potrebno i želimo da djeci bude mjesto za radost i igru. – rekla je ravnateljica Milan Mustać, a istaknula je kako je u planu i popravak krova na starijoj zgradi i terase između dva objekta.

Započela obnova dječjeg igrališta u Novoj Mokošici

Započela obnova dječjeg igrališta u Novoj Mokošici

U Novoj Mokošici su započeli pripremni radovi na uređenju dječjeg igrališta. Izvedeni su potrebni iskopi i pripremni zemljani radovi za ugradnju temelja nove opreme i igračaka kako bi igralište bilo sigurno za korištenje.

Plan sanacije obuhvaća zamjenu dotrajalih sprava i postavljanje novih igračaka te ostale potrebne popratne radove. Na tlo će se postavit zaštitna anti-stres gumena podloga, a oko samog igrališta će se postaviti nova ograda jer je postojeća zastarjela i predstavlja moguću opasnost za najmlađe. Izvođač radova je Gradimat d.o.o Split, a prema ugovoru investicija vrijedna nešto manje od 260 tisuća kuna bez PDV-a trebala bi biti završena unutar 30 dana.

Kreće izgradnja sustava vodoopskrbe i odvodnje Orašca

Kreće izgradnja sustava vodoopskrbe i odvodnje Orašca

Početkom iduće godine kreće izgradnja sustava vodoopskrbe i odvodnje naselja Orašac. Gotovo 28 milijuna kuna vrijedan ugovor o izvođenju radova na tom projektu između Vodovoda kao investitora i Dubrovnik cesta kao izvođača potpisali su danas predsjednik Uprave Vodovoda Lukša Matušić i član Uprave Dubrovnik cesta Roberto Krile.

Potpisivanju ugovora nazočili su i gradonačelnik Mato Franković, zamjenica Orlanda Tokić te član Uprave Vodovoda Vicko Begović. Gradonačelnik Franković istaknuo je kako je nakon realizacije projekta pročistača koji osigurava pitku vodu bez obzira na vremenske prilike, stiglo vrijeme za ulaganje u kanalizacijsku mrežu, napominjući kako skoro 70 posto Grada nema nema kanalizacijsku mrežu zbog čega je bilo bitno pokrenuti ovaj ciklus kapitalnih ulaganja.

”Započinjemo s Orašcem. Kanalizacijska mreža bit će duga nešto više od deset kilometara, ali istovremeno radimo i vodoopskrbni sustav koji će biti izgrađen u dužini nešto većoj od četiri kilometra. I jedno i drugo je iznimno bitno za stanovnike Orašca. Jedan od prioriteta je čisto more, a da bi bilo čisto moramo graditi kanalizacijsku mrežu jer postojeći sustav počiva na septičkim jamama, što nije dobro”, rekao je gradonačelnik te stanovnicima uputio molbu za strpljenje tijekom izvođenja radova jer je riječ o teškom i opsežnom projektu koji će donijeti veliku korist. Naglasio je i da od izvođača radova očekuje veliki angažman na ovom projektu i poštivanje rokova.

”Za nas je to iznimno bitan projekt. Radi se o rekonstrukciji glavnog vodoopskrbnog cjevovoda od Zatona do Orašca. Oko 7 milijuna kuna bit će uloženo u vodoopskrbu, a 20 milijuna na gradnju sustava odvodnje”, rekao je ovom prigodom čelni čovjek Vodovoda Lukša Matušić, naglašavajući kako ovo gradsko društvo ovim projektom nastavlja uspješan niz od otvaranja pročistača, preko dovođenja vode u Dračevo selo ili brojnih projekata u staroj gradskoj jezgri.

Očekuje se da bi radovi na izgradnji sustava vodoopskrbe i odvodnje Orašca mogli započeti u siječnju, a trebali bi biti gotovi kroz dvije i pol godine.

”Želimo dati svoj obol izgradnji infrastrukture na području Grada Dubrovnika i stoga će nam ovaj projekt biti posebno bitan”, istaknuo je Roberto Krile iz Dubrovnik cesta te rekao kako vjeruje da će radovi završiti u roku. Naglasio je i da će sve probleme na koje će se naići rješavati na adekvatan način, uz posebnu pažnju na odnos s lokalnim stanovništvom.

Otvorena Ulica generala Janka Bobetka, Dubrovnik se zahvalio velikom hrvatskom sinu

Otvorena Ulica generala Janka Bobetka, Dubrovnik se zahvalio velikom hrvatskom sinu

U sklopu Dana dubrovačkih branitelja danas je svečano otvorena Ulica generala Janka Bobetka.

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković kazao je uvodno kako upravo zahvaljujući generalu Bobetku, zapovjedniku Južnog bojišta, kao i našim hrabrim braniteljima, danas živimo u slobodi u svojoj Domovini.

„Dosta vremena je prošlo od kada je general Bobetko poveo sve branitelje Dubrovnika u oslobađanje juga Hrvatske. Dan kada smo u Gradu zavijorili hrvatski barjak označio je svjetlo u tunelu za sve naše građane, ali i za Hrvatsku, jer bila je to prva vojna operacija kojom je hrvatska vojska snažno krenula naprijed i neprijatelju pokazala svu snagu. Ovim činom na jedan mali način Dubrovnik se odužuje velikom čovjeku, vojniku i hrvatskom sinu“, kazao je gradonačelnik Franković te je uputio zahvalu predsjedniku Gradskog vijeća Marku Potrebici kao i svim vijećnicama i vijećnicima čijim zaključkom je preimenovana bivša Ulica Stjepana Cvijića.

U činu svečanog otkrivanja ploče s natpisom Ulice generala Janka Bobetka gradonačelnicu Frankoviću pridružio se Ivan Bobetko, generalov sin. 

Današnjoj svečanosti, među brojnim uzvanicima, prisustvovala je je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, kao i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević te načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirkov Šundo

U glazbenom programu sudjelovala je Klapa Sveti Juraj HRM-a. Nakon svečanosti islijedio je mimohod vojnih postrojbi od Gruža do Pila.

 

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *