TJEDNI PREGLED: Azil za životinje korak pred realizacijom, obnovljeni parking Gradac, dogradnja škole u Mokošici, nastavak osnaživanja žurnih službi…

635

Predana građevinska dozvola za dogradnju škole u Mokošici

Nakon što je na Montovjerni izgrađena prva nova škola u Dubrovniku nakon 35 godina te raspisana javna nabava za izvođenje radova rekonstrukcije i adaptacije nove zgrade Osnovne škole Marina Getaldića u povijesnoj jezgri u Ulici Ilije Sarake, iduća na redu je škola u Mokošici. Predan je glavni projekt za ishođenje građevinske dozvole za njezinu dogradnju, koju čini potpuno nova zgrada istočno od postojeće, na mjestu sadašnjeg vanjskog igrališta.

Sastojat će se od ukupno 16 učionica te po jednim zajedničkim kabinetom na svake dvije učionice. Nova školska zgrada bit će opremljena iuredima, polivalentnom prostorijom, potrebnim sanitarijama i tehničkim prostorima te vanjskim ograđenim igralištem dimenzija 26 x 14 metara. Također, izgradit će se topla veza između planirane dogradnje i postojeće škole.

Nadogradnjom OŠ Mokošica ostvarit će se preduvjeti za organizaciju jednosmjenske nastave u svim školama na području Grada Dubrovnika, a realizacijom ceste Tamarić, za koju je Upravni odjel za izgradnju i upravljanje projektima ishodio pravomoćnu građevinsku dozvolu, riješit će se dugogodišnji problem loše cestovne komunikacije s kojim se suočavaju roditelji koji dovode djecu u vrtić i školu, ali i svi stanovnici ovog dijela Mokošice.

Grad Dubrovnik dobio je nedavno i građevinsku dozvolu za rekonstrukciju – dogradnju i nadogradnju Dječjeg vrtića Pčelica u Mokošici, a planiranim zahvatom vrtić će sa sadašnjih osam grupa narasti na ukupno njih 15, s pratećim prostorima.

Libertasu 11 autobusa financiranih EU sredstvima

Gradu Dubrovniku i JGP Libertas Dubrovnik isporučena su prva tri od ukupno 11 suvremenih autobusa za javni gradski prijevoz, sufinanciranih EU sredstvima u cjelokupnom iznosu od 18 milijuna kuna. Na parkiralištu Luke Dubrovnik danas su ih predstavili gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i direktor Libertasa Dubrovnik d.o.o. Ante Vojvodić.

Novi niskopodni autobusi povećat će kvalitetu usluge javnog prijevoza i smanjiti negativan utjecaj na okoliš primjenom visokih EURO 6 normi motora novih vozila. Pomlađivanje i modernizaciju Libertasovog voznog parka komentirao je gradonačelnik Franković, dodavši kako se nastavlja podizanje kvalitete gradskog prijevoza i to uz daljnje korištenje europskih sredstava.

–    Stigla su tri od ukupno 11 autobusa, a ostali će biti isporučeni u idućih tjedan i pol dana. Ove autobuse prijevoznik Libertas nabavio je putem EU fondova, oni su 100 posto besplatni za Libertas i na tome se ne zaustavljamo. Tijekom iduća dva tjedna potpisat ćemo novi ugovor za 23 autobusa, dakle za godinu i pol imat ćemo 34 autobusa bez financijskog opterećenja gradskog prijevoznika – kazao je gradonačelnik.

Gradonačelnik Franković rekao je i kako građani u kontinuitetu osjećaju benefite korištenja europskih sredstava, a smanjenjem troškova Libertasa u konačnici će se omogućiti besplatan javni prijevoz svim građanima. Novi autobusi pretežno će se rasporediti na gradske linije te kako će početi voziti krajem svibnja, istaknuo je direktor Libertasa Ante Vojvodić.

Investicija nabavke 11 autobusa marke MAN financira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Kohezijskog fonda u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014.-2020., u sklopu ograničenog postupak dodjele bespovratnih sredstava, a nastavno na Poziv na dostavu projektnih prijedloga za nabavu autobusa za pružanje usluge javnog gradskog prijevoza koje je provelo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture s ciljem poticanja razvoja i unapređenje prometnih sustava prihvatljivih za okoliš (niska razina buke i niska emisija CO2) kao i povećanje broja putnika u javnom prijevozu.

Uručen ugovor o sufinanciranju adaptacije i sanacije zgrade Doma kulture na Koločepu

U sklopu posjeta Gradu Dubrovniku ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak gradonačelniku Matu Frankoviću uručila je ugovor o sufinanciranje projekta „Adaptacija i sanacija – energetska obnova zgrade Doma kulture na otoku Koločepu“. Ministarstvo je u sklopu Programa razvoja otoka u 2021. godini Gradu Dubrovniku za navedeni projekt odobrilo iznos od 400 tisuća kuna.

Ministrica Tramišak ovom prilikom je u Velikoj vijećnici Grada Dubrovnika predstavnicima gradova i općina na području Dubrovačko-neretvanske županije uručila ugovore o sufinanciranju 20 projekata ukupne vrijednosti gotovo šest milijuna kuna.

Najveći dio ugovora, njih 12, otpada na Program razvoja otoka, dok se ostatak odnosi na Program podrške brdsko-planinskim područjima, Program održivog razvoja lokalne zajednice i Program podrške regionalnom razvoju .

Gradonačelnik Mato Franković zahvalio je ministrici na još jednom u nizu ugovora koji utječu na poboljšanje kvalitete života građana Dubrovnika te je podsjetio na činjenicu kako je Grad Dubrovnik u nepune četiri godine iz europskih fondova i nacionalnih izvora osigurao preko milijardu kuna sredstava. – „Rezultati takvog pristupa su vidljivi, ova gradska uprava pokazala je iznimnu umješnost u korištenju fondova EU i veselimo se novim programima koji su pred nama“, poručio je.

Podsjetimo, projektom „Adaptacija i sanacija – energetska obnova zgrade Doma kulture na otoku Koločepu“ osigurat će se polivalentan javno-društveni prostor za provedbu raznih društvenih aktivnosti s ciljem poboljšanja kvalitete života na otoku na kojemu ne postoje slični sadržaji za lokalno stanovništvo. Nastavak je to brojnih ulaganja u Elafite, kako bi se poboljšao i izjednačio položaj svih stanovnika Grada Dubrovnika.

Predviđena je adaptacija unutarnjeg prostora te radovi na vanjskoj ovojnici zgrade: toplinska izolacija vanjskih zidova grijanog dijela, toplinska izolacija krovne konstrukcije, izvedba slojeva plivajućeg poda i zamjena postojeće vanjske stolarije novom PVC stolarijom. Osim toga ugradit će se dizalica topline zrak-voda, dok će se postojeća rasvjeta zamijeniti novom energetski učinkovitijom. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.381.481,88 kuna s PDV-om.

Azil za životinje korak pred realizacijom

Nakon što je Grad Dubrovnik odredio lokaciju azila za životinje provedene su sve potrebne procedure te je usvojenim Izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Grada Dubrovnika, u koji je uvrštena nova lokacija, omogućen završetak izrade projektne dokumentacije kao osnovni preduvjet za izgradnju azila za životinje.

S današnjim danom u potpunosti je završena izrada potrebne dokumentacije te slijedi izdavanje građevinske dozvole koja se očekuje kroz iduća dva mjeseca.

Kompleks budućeg gradskog azila za prihvat napuštenih pasa i mačaka s područja Dubrovnika smješten je na predjelu Grabovice, protezat će se na površini obuhvata od 12.000 metara kvadratnih i činit će jedan od najvećih takvih objekata u Europi.

Azil je u potpunosti projektiran prema referentnim pravilnicima i zakonima te prema smjernicama međunarodnih udruga za zaštitu životinja.

„Sigurni smo da ćemo upravo završetkom ovog projekta postaviti još jedan visoki standard u našem gradu i pokazati da znamo na adekvatan način skrbiti o napuštenim i nezbrinutim životinjama“, rekao je gradonačelnik Mato Franković.

Kompleks će raspolagati maksimalnim smještajnim kapacitetom za 352 psa te 91 mačku. Sastojat će se od središnje građevine s prostorima za osoblje, posjetitelje i zaposlenike, veterinarskom službom i ostalim servisnim prostorima te od zone paviljona s pripadajućim otvorenim prostorima za smještaj i rekreaciju životinja.

Obnovljeni parking Gradac u punoj funkciji

Gradonačelnik Mato Franković obišao je jutros novouređeno parkiralište na Gracu, gdje su na prostoru ukupne površine 2.400 metara kvadratnih provedeni radovi komunalnog, krajobraznog i hortikulturnog uređenja. Zadržan je isti broj parkirališnih mjesta te osigurano nesmetano kretanje parkiralištem, koje će i dalje služiti isključivo za parkiranje građanima.

”Predio parkinga Gradac područje je kojim se do sada nismo mogli pohvaliti, a nakon više desetljaća danas ovdje imamo posve novu vizuru i dodatnu vrijednost za naše sugrađane”, kazao je gradonačelnik Franković u prigodi obilaska.

Cjelokupni projekt izrađen je sukladno strogim smjernicama Konzervatorskog odjela u Dubrovniku, a glavni projekt izradila je tvrtka Proto-Arch na čelu s glavnom  projektanticom Leom Đurović Ruso te projektanticom suradnicom Miom Erak. Investiciju je provela tvrtka Sanitat iz vlastitih sredstava, čiji je direktor Tommislav Tabak izrazio zadovoljstvo dovršenjem ovog važnog projekta.

”Od zapuštenog parkinga smo dobili urednu parkirnu površinu sa 89 mjesta. S konzervatorima smo prije i tijekom izvođenja projekta dogovarali sve tehničke detalje i izuzetno mi je drago da smo ovo uređenje priveli kraju”, kazao je direktor Tabak.

Izmijenjena je podloga platoa, koja je izvedena tzv. dekorativnim betonom uz adekvatno niveliranje. Plato parkirališta je ozelenjen, a u središnjem dijelu formiran zeleni otok s autohtonim vrstama i drvoredom česvine. Izveden je i sustav za automatsko navodnjavanje, oborinsku odvodnju i rasvjetu.

Po završetku rekonstrukcije, uređen je i asfaltiran pristupni put – Ulica don Frana Bulića, od spoja s Ulicom branitelja Dubrovnika pa do novouređenog parkirališta.

Što se tiče ostalog dijela parka Gradac, kako je naglasio gradonačelnik Franković, na natječaju je izabrana tvrtka koja je u procesu izrade projektne dokumentacije, a potom treba osigurati projektna sredstva i krenuti u obnovu.

Saniraju se prostori Dubrovačkih knjižnica ogranak Gruž

Krenula je obnova zgrade u kojoj djeluje gruški ogranak Dubrovačkih knjižnica. Riječ je o objektu na adresi Obala Stjepana Radića 29, u vlasništvu Grada Dubrovnika, a planiranim radovima obnovit će se krov i pročelje zgrade, koja zbog dotrajalosti i prodora vlage zahtjeva nužnu sanaciju.

Značajan broj prostora u kojima djeluju Dubrovačke knjižnice je neadekvatan te je Grad Dubrovnik u proteklom razdoblju ulaganjima poboljšao uvjete za njihov rad. Nakon što je ogranak Lapad godinama bio ugašen, prije tri godine je otvoren novi prostor Dubrovačkih knjižnica u zgradi Atlant centra, a uređenjem prostora ogranka Gruž nastavlja se ulaganje u gradske knjižnice.

Prioritet je u idućih godinu dana, nakon višegodišnje zapuštenosti znanstvene knjižnice, u potpunosti sanirati i obnoviti prostore ljetnikovca Skočibuha na Boninovu koji će dobiti namjenu smještaja građe znanstvene knjižnice.

Nastavak osnaživanja žurnih službi – vatrogascima novo navalno vozilo

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i zapovjednik JVP Dubrovački vatrogasci Stjepko Krilanović danas su ispred zgrade vatrogastva na Pločama predstavili novo navalno vatrogasno vozilo, financirano europskim sredstvima u vrijednosti nešto manjoj od tri milijuna kuna.

Gradonačelnik Franković izrazio je zadovoljstvo nabavom vozila koje znatno povećava sigurnost i učinkovitost vatrogasne postrojbe te naglasio važnost korištenja europskih sredstava i nastavak ulaganja u kvalitetniju vatrogasnu službu.

–    Prostor gdje je smještena trenutno vatrogasna postrojba je neadekvatan i nedovoljan za sve njihove potrebe. U nadolazećem razdoblju kroz izmjene GUP-a koje smo već pokrenuli, vratit ćemo smještanje postrojbe u prostor koji je predodređen u brdu Srđ, a za što je i izrađena projektna dokumentacija. Smatramo da je prostor na magistrali u brdu Srđ idealno za brzu intervenciju, a da JVP također mora imati i ovdje stacionar radi brzine intervencija u samoj povijesnoj jezgri.

Zapovjednik Stjepko Krilanović rekao je kako je novo vozilo kapaciteta 2500 litara vode namijenjeno za prvenstveno gašenje objekata te posjeduje opremu za kućne požare i dijelom za prometne nesreće. Govoreći o stanju voznog parka postrojbe, kazao je kako je u proteklom vremenu obnovljen i pomlađen.

–    U nabavi smo još jednog šumskog vozila za sljedeću godinu. JVP posjeduje preko 40 vatrogasnih vozila, i to u zadnjih četiri do pet godina vozni park je znatno pomlađen te u budućnosti nema potrebe za velike nabave u tom segmentu, te će se financijska ulaganja usmjeriti na prostor novog vatrogasnog centra.

Osim javne vatrogasne postrojbe, gradska uprava nastavlja ulaganja i u kvalitetu i infrastrukturu dobrovoljnih vatrogasnih društva. Za DVD Zaton izrađena je idejna dokumentacija te su u tijeku radovi na glavnom projektu, kako je naveo gradonačelnik Franković, u planu je osnaživanje tog područja kako bi intervencije u budućnosti bile što učinkovitije i pravovremene.

Krilanović se osvrnuo i na nadolazeću protupožarnu sezonu za koju su vatrogasci u potpunosti spremni.

–    U proteklom razdoblju formirali i službu vatrogasnog broda, dogradili vatrogasni dom na Osojniku, Rijeci dubrovačkoj, ostaje još Zaton i centar na magistrali. Kada bismo to odradili u sljedećih 4-5 godina, to bi bilo najplodonosnije razdoblje što se tiče dubrovačkog vatrogastva.

Podsjetimo, ovo je jedno od brojnih ulaganja u JVP Dubrovački vatrogasci koja je okosnica svih ugroza i kriznih situacija u Gradu Dubrovniku, zbog čega je i prije tri godine potpisan kolektivni ugovor kojim su vatrogascima osigurana veća primanja. Novo navalno vozilo za Dubrovačke vatrogasce nabavljeno je u sklopu projekta „Modernizacija vozila vatrogasnih postrojbi RH“. Projekt sufinancira Europska Unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija, a prijavitelj projekta je Ministarstvo unutarnjih poslova.

Projekt City Changer Cargo Bike predstavljen učenicima OŠ Marin Getaldić

Poticanje održive mobilnosti kroz upotrebu inovativnih rješenja u istovaru tereta u gradovima, tzv. cargo prometu, glavni je cilj europskog projekta „City Changer Cargo Bike“, naučili su to učenici četvrtog razreda Osnovne škole Marina Getaldića na prezentaciji održanoj u petak u Lazaretima.

Tom prilikom učenicima su prezentirani nabavljeni teretni tricikli, kao i kratka prezentacija projektnih ciljeva, odnosno prednosti upotrebe inovativnih rješenja prijevoza i održive mobilnosti. Učenici su se upoznali s načinom rada ovakvog alternativnog tipa prijevoza koji je ekološki prihvatljivi s obzirom na emisiju CO2, smanjenu buke te gužve.

Naime, teretne tricikle koriste komunalna poduzeća  ˝Vrtlar Dubrovnik˝ i ˝Čistoća Dubrovnik˝, dok jedan tricikl koristi Grad Dubrovnik za svoje potrebe. Planirane rute ovog oblika prijevoza prvenstveno su na području pješačkih zona grada, kao što su povijesna gradska jezgra i šetnica u Lapadu.

Implementacija pilot projekta ukazuje da upotreba teretnih bicikla i tricikla u svrhu dostave olakšava svakodnevni život kako ugostiteljima i trgovcima, tako i dostavnim službama i ostalima.

Projekt City Changer Cargo Bike provodi se u sklopu europskog programa Horizon 2020. Ukupna vrijednost projekta je 28.564.842,23 kuna, dok bespovratna sredstva za Grad Dubrovnik iznose 983.671,875 kuna.

 
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *