TJEDNI PREGLED: Cesta za Bosanku uređena i proširena, pokrenuta nabava za sanaciju ljetnikovca Crijević Pucić, dodijeljeno 100 tisuća eura za sportske manifestacije

205

GRAD NASTAVLJA S ENERGETSKIM OBNOVAMA Pokrenuta nabava za sanaciju ljetnikovca Crijević Pucić

Ljetnikovac Crijević Pucić, vlasnika i korisnika Dubrovačkog simfonijskog orkestra, uskoro kreće u energetsku obnovu. Pokrenut je postupak javne nabave za izvođenje radova, procijenjenih na 428.993,12 eura bez PDV-a, i bit će otvoren do 17. svibnja. Sredstva su u najvećem dijelu osigurana bespovratno kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti.

Projektom je predviđena obnova krovišta zgrade, odnosno zamjena postojećeg pokrova i svih slojeva kroviša te sanacija kamenih oborinskih kanala, toplinska izolacija stropa prema tavanu, kompletno fugiranje svih kamenih pročelja zgrade, zamjena postojeće rasvjete energetski učinkovitijom LED rasvjetom i ugradnja dizalice topline zrak-voda za potrebe grijanja i hlađenja cjelokupnog prostora zgrade.

Dubrovačkom gradonačelniku Matu Frankoviću prošle je godine Odluku o financiranju ovog projekta, vrijednu 479.492,42 eura, uručila ministrica kulture i medija Republike Hrvatske Nina Obuljen Koržinek, u okviru Poziva na dodjelu bespovratnih sredstava „Energetska obnova zgrada sa statusom kulturnog dobra“. Riječ je o najvišem iznosu prihvatljivih troškova uz stopu sufinanciranja od 100 %. Iznos do ukupne vrijednosti projekta, koja iznosi 592.512,61 eura, za Dubrovački simfonijski orkestar osigurao je Grad Dubrovnik u svom ovogodišnjem proračunu.

Boravak unutar ove zgrade javne namjene nakon provedenih radova bit će znatno ugodniji i kvalitetniji. Provedenom energetskom obnovom doći će do znatnog poboljšanja njezine energetske učinkovitosti, a koja će se očitovati u smanjenju godišnje potrebne toplinske energije za grijanje za 20,96 %, godišnje primarne energije za 68,24 %, te smanjenje emisije CO2 za 68,24%.

Autor fotografija s koncerta ispred ljetnikovca Crijević Pucić Nikša Raguž Lučić

Dodijeljeno 100 tisuća eura za sportske manifestacije od važnosti za Grad Dubrovnik

Gradonačelnik Mato Franković dodijelio je ugovore dubrovačkim sportskim klubovima za organizaciju sportskih manifestacija od važnosti za Grad Dubrovnik, ukupno vrijedne 99.548 eura.

”Nadamo se da će ovakvih manifestacija u budućnosti biti još više. Svjesni smo koliko sportom možemo širiti turističku sezonu i na taj način dati i dodatni sadržaj ponudi Dubrovnika. Zahvaljujem se svim sportskim klubovima koji sudjeluju u ovom programu i što su dio ove priče. Mislim da imamo i prostora za napredak i da trebamo i dalje aktivno raditi na novim idejama i projektima”, kazao je gradonačelnik Franković i pozvao sve da se jave s novim idejama koje će širiti lepezu sportskih natjecanja gradu.

Putem javnog poziva za ovu su godinu dodijeljeni ugovori za devet sportskih klubova i priredbe u njihovoj organizaciji:

1.       Vaterpolski klub ‘Jug Adriatic osiguranje’ – Međunarodni vaterpolski turnir ”Tomo Tournament”

2.       Taekwon-do klub ‘Shark’ – Dubrovnik Open 2024

3.       Triatlon klub Dubrovnik – Dubrovnik Triatlon 2024

4.       Badmitonski klub Dubrovnik – Croatia Valamar junior open 2024

5.       Plivački klub Jug – Plivački miting ”Zlatni Orlando” 2024

6.       Atletski klub Dubrovnik – Otvoreno prvenstvo Dubrovnika u atletici

7.       Jedriličarski klub ‘Orsan’ – Regata Slalom Elafita

8.       Šahovski klub Dubrovnik – Adventski open Dubrovnik 2024

9.       Stolnoteniski klub ‘Libertas’ – Dubrovnik open 2024

Grad Dubrovnik kontinuirano podupire organizaciju sportskih priredbi u organizaciji sportskih udruga s područja Grada u svrhu promidžbe sportskih vrijednosti i promocije dubrovačkog sporta na nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Ovaj javni poziv jedinstven je po izvoru financiranja s obzirom da se manifestacije sufinanciraju iz dijela prihoda Proračuna Grada Dubrovnika od boravišne pristojbe, a odnose se na sportska natjecanja nacionalnog i međunarodnog karaktera koja svojom prepoznatljivošću doprinose ugledu i promociji Dubrovnika.

Gradonačelnik Franković na online sastanku Povjerenstva gradonačelnika Organizacije gradova svjetske baštine

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković sudjelovao je na sastanku Povjerenstva gradonačelnika Organizacije gradova svjetske baštine (OWHC), na temu takozvane „Qubec Roadmap“ odluke donesene na 16. Svjetskom kongresu  OWHC-a u rujnu 2022. godine. Naime, suočeni s razmjerom promjena uzrokovanim klimatskim, gospodarskim i društvenim krizama izražena je potreba za razmatranjem drugih načina djelovanja i nove urbane prakse te je u tu svrhu sastavljen i zajednički Manifest.

Na sastanku se raspravljalo o četiri strateške osi kao dio „Quebec Roadmap“ odluke koje se odnosi na stambenu politiku, zelenu politiku, prometovanje te revitalizacija urbanih područja. Tim povodom je gradonačelnik Franković predstavio mjere stambene politike Grada Dubrovnika, ulaganje u zelenu infrastrukturu, zonu posebnog režima prometovanja te projekt revitalizacije TUP-a.

– Sukladno dogovorenom, Grad Dubrovnik je već počeo s radom na navedenim odlukama. Tako smo uveli mjere priuštivog stanovanja 30 x 30 te dodjelu stanova u povijesnoj jezgri za obitelji s više djece. U tijeku su tri velika projekta kojim ćemo ozeleniti gradska područja, a uskoro krećemo sa posebnim režimom kako bi rasteretili prometovanje u zoni oko pomorske jezgre. Što se tiče revitalizacije urbanih područja, s TUP-om smo dobili novi centar kulture grada Dubrovnika – zaključio je gradonačelnik Franković.

Organizacija gradova svjetske baštine povezuje više od 300 gradova koji imaju područja upisana na UNESCO-ov popis svjetske baštine, s ukupnom populacijom od preko 164 milijuna ljudi. Hrvatska je jedna od 16 zemalja članica ogranka za Istočnu i Srednju Europu, s gradovima Dubrovnikom i Splitom.

Gradonačelnik otvorio izložbu u čast Ivanu Pavlu II.

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković otvorio je u Sponzi izložbu dubrovačkih umjetnika ”Snoviti grad”, u čast svetom Ivanu Pavlu II. povodom 20. obljetnice uručenja papi povelje počasnog građanina Grada Dubrovnika. Izložbu je organizirala udruga ”Et Jeshua”.

“Zaista je velika stvar što je Dubrovnik tek jedan od tri grada u svijetu koji se mogu pohvaliti činjenicom da je papa Ivan Pavao II pristao biti počasni građanin. Pokazuje to koliko mu je bilo stalo do ovog grada. Ova izložba prilika je i za prisjetiti se dolaska svetog oca u naš grad koji je za mnoge ostao neizbrisiva uspomena”, kazao je gradonačelnik Franković u prigodi svečanog otvorenja te zahvalio organizatorima izložbe.

Izložena su djela 16 dubrovačkih slikara, a uz duhovne misli i osvrte upriličen je i prigodan kulturni program.

Prijem za Branimira Vidića Fliku

Povodom 40 godina umjetničkog rada, dubrovački gradonačelnik Mato Franković primio je dubrovačkog glumca Branimira Vidića Fliku.

U razgovoru su se dotakli bogate karijere, brojnih predstava i izvedbi, od dubrovačkog kazališta, preko Dubrovačkih ljetnih igara do televizijskih i filmskih uloga. Gradonačelnik Franković čestitao mu je na vrijednoj obljetnici i poželio još uspješnih predstava.

Iako odnedavno u mirovini, Branimir Vidić Flika ostaje suradnik Kazališta Marina Držića, koji će veliki jubilej glumca obilježiti sutrašnjom premijerom Molièreovog “Umišljenog bolesnika” u kojoj slavljenik igra glavnu ulogu.

U ovoj je prigodi gradonačelnik glumcu uručio umjetničku sliku s posvetom: ”Zahvala povodom 40 godina umjetničkog rada i doprinosa kulturnom životu Grada Dubrovnika”, a prijemu u gradskoj upravi prisustvovao je i ravnatelj dubrovačkog kazališta Paolo Tišljarić.

NASTAVAK ULAGANJA U PROMETNU INFRASTRUKTURU – Cesta za Bosanku uređena i proširena

Gradonačelnik Mato Franković obišao je sa suradnicima novouređenu spojnu prometnicu za Bosanku. Riječ je o dionici ceste od priključka na državnu cestu DC8 do križanja na ulazu u gradsko naselje Bosanka ukupne dužine 640 metara. Cesta je mjestimice, gdje to teren dozvoljava, i proširena kako bi se omogućilo lakše i sigurnije prometovanje.

„Danas imamo cestu koja je u većini, nekih 640 metara dvotračna cesta, ostalo nam je još stotinjak metara za koje rješavamo imovinsko-pravne odnose. Nadam se da ćemo do listopada to riješiti kako bismo završili i tih 100 metara“, kazao je gradonačelnik Franković te najavio uvođenje nove direktne linije JGP Libertasa Bosanka-Pile i obrnuto.

Ovom prilikom zahvalio je predsjedniku Mjesnog odbora Bosanka Veliboru Puzoviću na njegovom angažmanu, kao i Božidaru Ivanoviću koji je donirao dio zemljišta u svom vlasništvu za potrebe proširenja ceste i time pridonio boljitku stanovnika koji sada puno lakše mogu doći do svojih kuća.

Radove vrijedne oko 500 tisuća eura s uključenim PDV-om izvela je tvrtka Tehnogradnja d.o.o., a ugovoreni rok izvođenja je bio 70 dana. Uređenje puta za Bosanku dio je radova pojačanog održavanja prometnica izvedenih od početka godine na više gradskih lokacija. Uz sanaciju mosta Ombla, ovi radovi obuhvatili su i uređenje ulica Od Gaja i Gornji Kono te obnovu asfaltnog zastora u Trstenome. Uređena je i cesta koja vodi do novoizgrađenog gradskog azila za nezbrinute i napuštene životinje.

Podsjetimo, za pojačano održavanje prometnica u Proračunu za 2024. godinu rezervirano je 2.4 milijuna eura odnosno 70 posto više sredstava nego u 2023. godini. Među ostalima, planirana je obnova asfalta u ulicama Iva Vojnovića, Andrije Hebranga, Obala Stjepana Radića, Vladimira Nazora, kralja Tomislava, Vatroslava Lisinskoga (s obnovom nogostupa) te brojnih drugih.

Asfaltira se Ulica Marina Kneževića

Grad Dubrovnik započeo je s radovima na uređenju dijela Ulice Marina Kneževića, dionice između kućnih brojeva 17 i 23. Riječ je o cesti ispod novoizgrađenog parkirališta u Mokošici.

Radovi obuhvaćaju površinski iskop zemlje, uređenje posteljice, tamponiranje i izvedbu asfaltnog zastora. Ukupna površina zahvata je oko 750 metra četvornih.

Radove vrijedne 31.000 eura, bez PDV-a, izvodi tvrtka Dubrovnik ceste d.d., a njihov završetak očekuje se do konca idućeg tjedna.

Gradonačelnik Franković nazočio obilježavanju 33. godišnjice osnutka Specijalne jedinice policije Grof

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Dživo Brčić te pročelnik Upravnog odjela za izdavanje i provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje Zdenko Medović sudjelovali su na svečanosti obilježavanja 33. obljetnice osnutka Specijalne jedinice policije Grof održanoj u bazi Interventne jedinice policije Policijske uprave dubrovačko-neretvanske u Platu.

Svečanosti su nazočili i Jozo Šerić, izaslanik potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra hrvatskih branitelja Toma Medveda, predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije, pripadnici PU dubrovačko-neretvanske, članovi obitelji poginulih članova SJP Grof te branitelji.

Tom prigodom su odali počast poginulim pripadnicima polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Spomen obilježju.

„Prisjećati se Domovinskog rata nije nešto staromodno, prisjećati se žrtve hrvatskih branitelja nije nešto što pripada prošlosti ili povijesti, nego sadašnjosti i budućnosti. Njegujući uspomenu na sve one koji su dali svoje živote, njegujući uspomenu na sve one koji su bili spremni dati svoje živote, na taj način učimo svoju djecu da se hrvatska sloboda nije stekla lako i da nije došla preko noći, da je ona mučeničkom krvlju plaćena, a da je u budućnosti trebamo čuvati kao kap vode na dlanu”, poručio je gradonačelnik Franković.

Izaslanstvo Grada na proslavi Dana Grada Vukovara

Predsjednik Gradskog vijeća Gradskog vijeća Marko Potrebica, pročelnik Službe za unutarnju reviziju Ivan Bajić i pročelnik Upravnog odjela za proračun, financije i naplatu Ante Vojvodić borave u Vukovaru od 2. do 4. svibnja povodom proslave Dana Grada i blagdana zaštitnika svetih Filipa i Jakova.

Delegacija Grada Dubrovnika danas je položila zajednički vijenac gradova i općina prijatelja Grada Vukovara kao znak sjećanja na poginule, nestale i ubijene hrvatske branitelje kod spomen obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata. Nakon polaganja vijenaca, uslijedilo je euharistijsko slavlje i svečana sjednica Gradskog vijeća održana u Hrvatskom domu, a kojoj su nazočili i predstavnici Grada Dubrovnika.

U popodnevnim satima održano je i otvorenje 6. Festivala nematerijalne kulturne baštine, turističkih manifestacija, atrakcija i destinacija „SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ“.

 
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *