TJEDNI PREGLED: DEVETI DUBROVAČKI ZIMSKI FESTIVAL SVE BLIŽE – Sjajni izvođači i šaroliki program za najljepše doba godine, rekonstruirano važno vodoopskrbno čvorište u Gružu, otkrivena spomen ploča u Morinju zatočenim hrvatskim civilima i braniteljima iz Domovinskog rata…

271

Saniraju se kameni skalini u Vratima od Pila

U Vratima od Pila započela je sanacija oštećenih kamenih Meštrovićevih skalina, a koju prema nalogu Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i mjesnu samoupravu Grada Dubrovnika izvodi ugovorni izvođač, tvrtka Građevinar Quelin d.d..

Navedena tvrtka izradila je projektnu dokumentaciju za radove, a za iste je ishođeno prethodno odobrenje Konzervatorskog odjela u Dubrovniku.

Radovi sanacije skalina tehnikom štokanja kamena, kako bi se povećala sigurnost kretanja, izvodit će se tako da ne ometaju kretanje pješaka pri ulazu i izlasku iz povijesne jezgre.

Vrijednost radova iznosi 8.500 kuna (+ PDV) s očekivanim završetkom od sedam do deset dana, što će ovisiti o vremenskim uvjetima.

 

Otkrivena spomen ploča u Morinju zatočenim hrvatskim civilima i braniteljima iz Domovinskog rata

Nakon što su prošle godine, na obilježavanju trideset godina od uspostave zloglasnog logora u Morinju u Crnoj Gori, vijence za sve žrtve zajedno položili predstavnici hrvatske i crnogorske strane, na ulazu u prostor nekadašnjeg logora otkrivena je spomen ploča zatočenim hrvatskim civilima i braniteljima iz Domovinskog rata. Ovom činu prisustvovao je i dubrovački gradonačelnik Mato Franković sa suradnicima.

Obraćajući se u ime Hrvatske, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved te ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske dr. sc. Gordan Grlić Radman te u ime Crne Gore Raško Konjević, potpredsjednik Vlade Crne Gore i ministar obrane, i Ranko Krivokapić, ministar vanjskih poslova Crne Gore, uputili su poruke zajedništva i budućnosti u miru.

”Jedna od najvećih povijesnih stranputica koje je Crna Gora napravila je ta što je išla u rat za ubijanje same sebe. Zatvarajući vas u ovaj logor, ona je zatvarala sebe. I zbog toga ne manja žrtva od vas u ovom logoru je bila i Crna Gora, gdje su ubijeni njen duh i njeno ime. Sa namjerom da se zatre onako kako se htjelo zatrijeti vaše ljudsko dostojanstvo, snaga, uvjerenje i ljubav prema lijepoj vašoj i lijepoj našoj Hrvatskoj. Ova patnja ne smije ostati zaboravljena – prije svega zbog Crne Gore. Da bi Crna Gora bila ona koja je najbolja i evropska Crna Gora. Da bi bila Crna Gora koja vjeruje u te vrijednosti. Građanska Crna Gora zajedništva i multikulture”, poručio je ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić uoči otkrivanja spomen ploče.

Na spomen ploči, koju su otkrili pripadnici Počasne garde Vojske Crne Gore, stoji sljedeći natpis:

”Tijekom velikosrpske agresije na Hrvatsku ovdje je bio logor, takozvani Centar Morinj (3.10.1991. – 18.8.1992.) za zatočene hrvatske civile i branitelje.

SJEĆAMO SE ZLOČINA POČINJENIH DA BI SE OSRAMOTILI IME I DUH CRNE GORE. IZRAŽAVAMO ŽALJENJE ZA SVE PATNJE KOJE SU PROŽIVJELI ZATOČENI. DA SE NIKADA NE PONOVI!

Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore i Ministarstvo obrane Crne Gore

Morinj, 10.10.2022.”

Kroz logor Morinj su tijekom Domovinskog rata prošli branitelji i civili koji su odvedeni u zarobljeništvo najviše s dubrovačkog područja, u razdoblju od 3. listopada 1991. do 18. kolovoza 1992. godine. Prema evidenciji Hrvatskog društva logoraša, u tzv. centru za prihvat zarobljenika u Morinju je kroz desetak mjeseci bilo zatočeno oko 300 civila i hrvatskih vojnika, a trojica su tamo i umrla nakon brutalnog premlaćivanja i psihičkog iživljavanja što su ih nad njima svakodnevno provodili čuvari logora.

 

Obnavlja se ograda na sportskom terenu OŠ Lapad

Zbog dotrajalosti ograde na sportskom terenu Osnovne škole Lapad Grad Dubrovnik krenuo je u njezinu kompletnu obnovu, a kako bi se povećala sigurnost djece koja koriste ovo igralište.

Radovi će uključivati skidanje i zamjenu oštećenog pletiva ukupne površine oko 780 metara četvornih, popravak i zamjenu 320 metara ogradnih cijevi te bojanje cjelokupne ogradne konstrukcije.

Očekivano trajanje radova je oko dva tjedna, ovisno o vremenskim prilikama.

Radove vrijedne 108.820,00 kuna bez PDV-a, odnosno 136.025,00 kuna s uključenim PDV-om, izvodi ugovorni izvođač tvrtka Tehnogradnja d.o.o.

 

Gradonačelnik Franković primio alžirskog veleposlanika

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić i pročelnica Upravnog odjela za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju Zrinka Raguž primili su u službeni posjet veleposlanika Alžira u Republici Hrvatskoj, Nj. E. Mokhtara Aminea Khelifa.

Gradonačelnik Franković poželio je dobrodošlicu veleposlaniku Alžira koji je u ovoj prigodi izrazio oduševljenje ljepotama Dubrovnika, njegovom kulturnom i povijesnom baštinom. Istaknuo je također kako je ovogodišnja svečana ceremonija otvaranja 73. Dubrovačkih ljetnih igara, na kojoj je i sam prisustvovao, pokazala svo bogatstvo umjetničkog izričaja ovog kraja i tradiciju Hrvatske koja je prepoznata diljem svijeta.

Ovom prigodom gradonačelnik je veleposlanika Khelifa upoznao s  projektom „Respect the City“ čijom se implementacijom Grad Dubrovnik u potpunosti usmjerio prema održivom i odgovornom upravljanju  destinacijom. Istaknuo je kako je fokus stavljen na uvođenje inovativnih IT tehnologija, održavanje čistoće na gradskim ulicama i ulaganja u kvalitetu života građana te nezaboravnog iskustva za sve posjetitelje.  Razgovaralo se i o potrebi uvođenja direktih avionskih veza između Alžira i Hrvatske što bi, usuglašeno je, stvorilo jednu novu poveznicu i otvorilo druga turistička tržišta.

Alžirski veleposlanik iskazao je želju za jačanjem prijateljstva u budućnosti, kao i za suradnjom u raznim sektorima od zajedničkog interesa. Na kraju prijema gradonačelnik Franković uručio je veleposlaniku prigodni poklon  te mu je uputio poziv za sudjelovanjem na sljedećoj proslavi Feste sv. Vlaha, tradicionalnoj manifestaciji u čast zaštitnika i vjernog parca.

 

Gradonačelnik na HINA-inoj konferenciji o gradskim projektima održivosti

U okviru konferencije “Održivi razvoj na Mediteranu – uloga medija“, koja se u organizaciji Hrvatske izvještajne novinske agencije (HINA) održava u Dubrovniku, dubrovački gradonačelnik Mato Franković pozdravio je okupljene direktore nacionalnih novinskih agencija mediteranskih zemalja te predstavio projekt ”Respect the City”.

Govoreći o tome kako je upravo putem medija 2017. godine, kada je postao gradonačelnik, zbog prekomjernog turizma proglašena ”smrt Dubrovnika”, gradonačelnik Franković kazao je i kako je to bio pokretač koji je motivirao pokretanje ovog projekta.

Vodeći se pritom održivim rješenjima, naglasio je, a ponajprije zahvaljujući sustavnom, proaktivnom promišljanju i suradnji s brojnim parterima, Grad Dubrovnik se kroz protekle godine snažno oslonio na Smart City koncepte.

”Kroz ovaj krovni projekt objedinjena je primjena digitalnih tehnologija i inovativnost u alatima za upravljanje što je prijeko potrebno u nastavku razvoja održivog turizma i odgovornog upravljanja destinacijom, zbog čega smo prepoznati kao primjer najbolje prakse održivog turizma na Mediteranu”, kazao je u ovoj prigodi gradonačelnik Franković.

Cilj konferencije upravo je promicanje održivosti, društveno odgovornog poslovanja i zaštite okoliša na području Mediterana, a otvorila ju je ravnateljica HINA-e Branka Gabriela Vojvodić, dok se sudionicima, uz dubrovačkog gradonačelnika, obratila i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

HINA će ujedno predstaviti svoj novi portal ”Zelena Hrvatska”, kao i svoja iskustava u EU projektu Zeleni plan za Mediteran, a ujedno će na sutrašnjoj 30. generalnoj skupštinu AMAN-a, udruženja novinskih agencija Mediterana, preuzeti jednogodišnje predsjedanje ovom organizacijom.

 

Nagrađene učiteljica Brailo i nastavnica Bubica na prijemu kod gradonačelnika Frankovića

Na Svjetski dan učitelja koji se obilježio u srijedu 5. listopada, Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske nagradilo je najbolje odgojno obrazovne djelatnike u školskoj godini 2021./2022., a među 513 nagrađenih svrstale su se dubrovačka učiteljica Tonka Brailo i nastavnica Nikolina Bubica. Tim povodom ih je, uz ravnateljice OŠ Ivana Gundulića Vedranu Elez i OŠ Mokošica Petru Đapić Caput, primio gradonačelnik Mato Franković.

Učiteljici Brailo i nastavnici Bubici gradonačelnik Franković uputio je iskrene čestitke i zahvale poradi njihova neumornog zalaganja. Kazao je, kako njihov rad,  prepoznat na nacionalnoj razini, oplemenjuju i unapređuju obrazovni proces u našem gradu,  trajno utječe na odrastanje i odgoj mladih generacija te daje izvrsnu perspektivu lokalnoj zajednici.

„Poziv učitelja i nastavnika uistinu je poseban i zahtjeva visoku razinu odgovornosti, promišljenosti i kvalitetnog pedagoškog pristupa. Nagradu ste zasigurno zaslužili i vjerujem da ćete i u nadolazećim vremenima nastaviti svojim idejama i metodama inspirirati i osnaživati naše učenike. Ovaj Vaš osobni uspjeh, ali i u konačnici uspjeh škole u kojoj svakodnevno djelujete, dokaz je ljubavi prema poslu kojeg obavljate, entuzijazma i težnje da našu djecu učinite prije svega dobrim ljudima koji će sutra svoje talente i sposobnosti znati iskoristiti na pravi način,“ naglasio je gradonačelnik.

Učiteljica Brailo i nastavnica Bubica poručile su kako ovo postignuće ne bi bilo moguće ostvariti bez podrške ravnateljica i ostalog kadra vrijednih nastavnika u školama. Dodale su kako su uvjeti za rad i oprema u školama izvrsni što je doprinijelo njihovom uspjehu.

Inače, nastavnica matematike i informatike iz OŠ Mokošica Nikolina Bubica ovu je nagradu zaslužila na temelju predavanja na županijskoj razini i međužupanijskoj razini. Dijelila je primjer dobre prakse na obrazovnim portalima i školskim mrežnim stranicama. Radila je u stručnim vijećima i u udrugama. Autor je i suautor priručnika i digitalnih obrazovnih sadržaja. Koordinira projekte i uređuje školske mrežne stranice. Organizira javne događaje u školi i sudjeluje u istraživanju na državnoj razini kao i u radnoj skupini. Učiteljica Tonka Brailo iz OŠ Ivana Gundulića nagrađena je zbog održanih predavanja na županijskoj razini, objavljivanja otvorenih obrazovnih sadržaja i rada na unaprjeđenju sustava obrazovanja.

 

Javni poziv za program osposobljavanja njegovatelja za starije i nemoćne osobe

Grad Dubrovnik, u suradnji s Dubrovačkom razvojnom agencijom (DURA), provest će program osposobljavanja za njegovatelje starijih i nemoćnih osoba zbog nedostatka tog kadra na dubrovačkom području.

U tom se cilju raspisuje Javni poziv za program osposobljavanja njegovatelja za starije i nemoćne osobe.  Broj polaznika je ograničen na 15, a rok prijave je do 30. studenog 2022. Program osposobljavanja trajat će ukupno 65 dana, od čega se 12 dana odnosi na teoretski dio nastave, a ostatak je praktični dio. Prednost u programu osposobljavanja imaju nezaposlene i dugotrajno nezaposlene osobe.

Troškove edukacije snosi Grad Dubrovnik, a kandidati su dužni položiti ispit za njegovateljicu/njegovatelja. Uz plaćanje troškova edukacije, Grad Dubrovnik se obavezao i organizirati nastavu, a obaveze kandidata su, uz polaganje ispita, i odazivanje na otvoreno radno mjesto njegovateljice/njegovatelja koje mu Grad Dubrovnik ponudi.

U Dubrovniku je sve više starijeg stanovništva o kojem treba adekvatno brinuti. Izgradnjom Doma za starije u Gružu te izgradnjom novog doma ispod Opće bolnice Dubrovnik najvećim će se dijelom zadovoljiti potrebe smještaja dubrovačkih umirovljenika, što je jedna od najvažnijih mjera ove gradske uprave usmjerenih na podizanje kvalitete života i skrbi za sugrađane treće životne dobi. No unatrag nekoliko godina potražnja za njegovateljima starijih i nemoćnih osoba  koje žive u vlastitom domu sve je izraženija. Stoga se i pristupilo osmišljavanju programa osposobljavanja njegovatelja, za koji se raspisuje ovaj Javni poziv.

 

Raspisan Javni poziv za davanje u zakup blagdanskih kućica u okviru Dubrovačkog zimskog festivala

Dubrovačka baština d.o.o. raspisala je Javni poziv za prikupljanje ponuda za zakup kućica za obavljanje ugostiteljske djelatnosti za vrijeme održavanja manifestacije „Dubrovački zimski festival“.

Javni poziv raspisan je za blagdanske kućice koje će se davati u zakup u vremenu od 26. studenoga 2022. godine do 6. siječnja 2023. godine. Ukupno će biti 21 kućica, od toga će 10 kućica biti smješteno na Stradunu, po četiri na Brsaljama i na Gundulićevoj poljani te po jedna kućica u Uvali Lapad, u Gružu i u Novoj Mokošici.

Javni poziv se provodi od 13. listopada 2022. godine, a razmatrat će se ponude koje su pristigle zaključno do 27. listopada 2022. godine, do 10:00 sati.

Ponude se podnose osobno ili preporučenom poštom na adresu: Povjerenstvo Dubrovačkog zimskog festivala“, Pred Dvorom 1, (pisarnica Grada Dubrovnika), 20000 Dubrovnik, s naznakom „ Za javni natječaj – zakup kućice“ – NE OTVARATI.

Povjerenstvo za provedbu postupka će razmatrati samo one ponude koje su bez obzira na način dostave na njegovu adresu zaprimljene zaključno do 27. listopada 2022. godine, do 10:00 sati.

Detaljne obavijesti o uvjetima natječaja i mikrolokacijama zainteresirani mogu dobiti u prostorijama društva DUBROVAČKA BAŠTINA d.o.o., Frana Supila 10, Dubrovnik/Lazareti ili na tel. 020/446-184, te putem e-maila: info@dubrovackabastina.com.

Tekst javnog poziva dostupan je i na ovoj web stranici pod NATJEČAJI.

 

DEVETI DUBROVAČKI ZIMSKI FESTIVAL SVE BLIŽE – Sjajni izvođači i šaroliki program za najljepše doba godine

Nakon dvije pandemijske godine, deveti Dubrovački zimski festival vraća se u punom sjaju s bogatim glazbenim, zabavnim, gastronomskim i dječjim sadržajima te puno iznenađenja. Vrhunac festivala bit će spektakularni doček Nove godine na najljepšoj svjetskoj otvorenoj pozornici, uz Antu Gela i njegov bend, te jednu od najvećih glazbenih zvijezda hrvatske estrade Petra Graša, koji će Dubrovčane i njihove goste uz veličanstveni vatromet uvesti u novu godinu.

Otvaranje ovogodišnjeg DZF-a uz paljenje svijeća obilježit će koncert iznimno popularne grupe Dalmatino 26. studenog, a tijekom prosinca na Stradunu slijede koncerti zvijezda hrvatske estrade Doris Dragović, Urban & 4, Nena Belana – Rock galama, Opće opasnosti, Željka Bebeka i Massima, dok će 1. siječnja koncert održati Tomislav Bralić i klapa Intrade. Bogata gastronomska ponuda na kućicama na više gradskih lokacija nezaobilazan je dio zimskog festivalskog đira, kao i tradicionalni Dani bakalara u dubrovačkim restoranima.

Advent na Vojnoviću koji organizira Studentski centar Dubrovnik bit će obogaćen nastupima Bosutskih bećara, Matije Cveka, Giuliana i drugih, a na plaži u Uvali Lapad realizirat će se posebno osmišljen program Sunset adventska kadenca.

Omiljeni dječji programi – Stanica sjeverni pol u Lazaretima, Šarena zima u Uvali s vlakićem i klizalištem, te programi u najvećem gradskom naselju Mokošica čine okosnicu programa za najmlađe kojima je namijenjen i niz  programa dubrovačkih kulturnih ustanova. Prigodne izložbe, božićni koncerti, među kojima se posebno ističe Dubrovački božićni koncert 23. prosinca i Novogodišnji koncert na Stradunu 1. siječnja, kazališne predstave za sve generacije, Torta Party i ostali programi  začinit će adventske dane i iščekivanje Božića i Nove godine.

Uz blagdanske dekoracije koje ističu bezvremensku ljepotu grada, oslanjajući se na bogatu tradiciju i brojne raznovrsne programe organizatori vjeruju kako će ovogodišnji program DZF biti privlačan i inozemnim i domaćim posjetiteljima kao i stanovnicima Dubrovnika.

Više informacija o svim događanjima i cjeloviti program bit će objavljeni na internetskoj stranici i društvenim mrežama Dubrovačkog zimskog festivala, ali i na Kalendaru događanja Grada Dubrovnika prije početka festivala.

Dubrovački zimski festival projekt je Grada Dubrovnika, javnih ustanova u kulturi, Turističke zajednice grada Dubrovnika i javnih poduzeća, kojim se za vrijeme adventa i u susret dočeku nove godine na više lokacija u povijesnoj gradskoj jezgri te u drugim dijelovima grada organiziraju raznovrsni kulturni i zabavni sadržaji nudeći široki spektar događanja za građane i posjetitelje svih uzrasta. Festival podupiru brojne dubrovačke hotelske kuće na čelu s Jadranskim luksuznim hotelima te razni gospodarski subjekti, banke, agencije i prijevoznici, predvođeni Coca-Colom, Zračnom lukom Dubrovnik

www.dubrovackizimskifestival.com/

Facebook: DuWinterFest

Instagram: dubrovnikwinterfestival

 

Četverodnevna manifestacija “Dani astronomije Dubrovniku” pobudila iznimno zanimanje djece i mladih

Četverodnevna manifestacija “Dani astronomije Dubrovniku”, koja se održala u sklopu Svjetskog tjedna Svemira, pobudila je iznimno zanimanje posjetitelja, poglavito djece i mladih.

Manifestacija je započela u nedjelju, 9. listopada, javnim promatranjem Mjeseca, Jupitera i Saturna na Porporeli.

U ponedjeljak, 10. listopada,  otvorena je izložba „Život zvijezda“ u Centru za mlade Dubrovnik, gdje su posjetitelji mogli vidjeti što su zvijezde i kako one nastaju, koje su njihove vrste i veličine. Uslijedila je Mala škola astronomije, koju je uz ostale radionice i promatranja, vodio glavni tajnik Hrvatskog astronomskog saveza Dorian Božičević. Polaznici Male škole astronomije bili su učenici od prvog do četvrtog razreda osnovne škole, koji su kroz dva dana prošli kroz cijeli Sunčev sustav uz pomoć bojanke, a napravili su i model Sunčevog sustava.

Radionicom o Suncu, u sklopu koje su polaznici učili kroz bojanku „Sunce – moja zvijezda“ i promatrali Sunce teleskopom, završili su ovogodišnji Dani astronomije.

Dane astronomije u Dubrovniku organizirao je Hrvatski astronomski savez u suradnji sa Zajednicom tehničke kulture Grada Dubrovnika i Zajednicom tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije.

 

Rekonstruirano važno vodoopskrbno čvorište u Gružu

Rekonstrukcijom dotrajalog zasunskog okna na spoju ulica Andrije Hebranga i Svetog Križa koju su u protekla dva dana izveli djelatnici Vodovoda Dubrovnik osigurana je sigurnija vodoopskrba i bolja protupožarna zaštita.

Rekonstruirano je cijelo okno, postojeći priključci te protupožarni hidrant koji je sad većeg presjeka. U slučaju kvara na mreži, ovim radovima je omogućeno da bez vode ostane značajno manji broj potrošača na tom području.

Investicija u Gružu bila je vrijedna oko 40 tisuća kuna, a iz Vodovoda su zahvalili građanima na strpljenju tijekom trajanja radova te zamolili za još malo strpljenja do utorka, kada bi trebao biti dovršen i građevinski dio radova na rekonstrukciji samog okna.

Vodovod idući tjedan kreće s rekonstrukcijama kritičnih točaka na području Lapada te nastavlja s radovima u Ulici uz Posat koji su zaustavljeni zbog turističke sezone, a uskoro počinje i veći dio radova na projektu Aglomeracije Dubrovnik. Kombinacijom većih investicija kroz projekt Aglomeracije i navedenih manjih zahvata na cijelom području Dubrovnika Vodovod želi dugoročno osigurati stabilnost sustava vodoopskrbe i odvodnje.

 

U Centru za mlade održana radionica o pristupačnosti i digitalnoj inkluziji

Prof. dr. sc. Željka Car s Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, održala je 13. listopada u Centru za mlade Dubrovnik radionicu o pristupačnosti i digitalnoj inkluziji.

Sudionicima radionice prikazala je proces razvijanja aplikacija za osobe s invaliditetom i teškoćama u razvoju, kojima je potrebna potpomognuta vizualna komunikacija. Pri Fakultetu elektrotehnike i računarstva počeo je s radom i Laboratorij za asistivne tehnologije i potpomognutu komunikaciju, koji je dio centra za umjetnu inteligenciju.

Polaznici radionice upoznali su se s važnošću i modalitetima digitalne pristupačnost i, otkrili su da ozbiljne igre (ICT-AAC aplikacije) služe kao medij za komunikaciju i učenje, a potom testirali mobilne i internetske aplikacije koje su nastale suradnjom Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM) i Fakulteta elektrotehnike i računarstva. Jedna od aplikacija je „Susretnica“, koja u formi ozbiljne igre, kroz zanimljiv i zabavan način ukazuje na ispravan pristup u komunikaciji s osobama s različitim tipovima invaliditeta. Isprobali su i aplikacije koje koriste proširenu stvarnost te saznali kako suvremene tehnologije možemo koristiti u svrhu povećanja društvene uključenosti i kvalitete života osoba s invaliditetom.

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti i Fakultet elektrotehnike i računarstva dugi niz godina surađuju u razvijanju programskih rješenja s ciljem povećanja digitalne inkluzije. Zaključili su da se razvoj uključivog digitalnog društva s jednakim mogućnostima za sve članove, s naglaskom na osobe s invaliditetom, postiže povećanjem svijesti javnosti o pojmovima kao što su različitost, uključivost, jednake mogućnosti, kao i o ispravnom pristupu u komunikaciji s osobama s invaliditetom.

 

OSNAŽIVANJE KULTURNE SURADNJE Delegacija Grada Veszpréma na prijemu u Gradu

Zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić i predsjednica Odbora za međunarodnu suradnju dubrovačkog Gradskog vijeća Katarina Doršner primili su u Maloj vijećnici delegaciju Grada Veszpréma.

Izaslanstvo mađarskog grada boravi u Dubrovniku povodom 9. izdanja Good Food Festivala, gdje su ovog četvrtka na terasi Hotela Royal Neptun građanima i posjetiteljima prezentirali najbolje vinske sorte iz regije Veszprém-Balaton kao i tradicionalne mađarske specijalitete.

Na održanom sastanku zamjenica Tepšić prvotno je uputila dobrodošlicu predstavnicima  Veszpréma istaknuvši kako je njihovo sudjelovanje na omiljenom gastronomskom događanju dokaz želje i težnje za osnaživanjem partnerstva u raznim područjima, a osobito suradnje u pogledu gastronomije, umjetnosti i kulture.

Zamjenica Tepšić je sudionicima sastanka predstavila brojne aktivnosti koje gradska uprava Grada Dubrovnika svakodnevno provodi kroz strateški projekt „Poštujmo Grad“ temeljen na održivom razvoju i odgovornom upravljanju resursima u destinaciji, stavljajući u središte kvalitetu života stanovnika i nezaboravno iskustvo posjetitelja. Naglasila je kako je Dubrovnik napravio značajan iskorak kroz protekle godine uspješno plasirajući i implementirajući niz inovativnih mjera i rješenja, koje su danas prepoznate i od strane međunarodne stručne javnosti poput krovnog međunarodnog udruženja cruise industrije (CLIA) i Globalnog vijeća za održivi turizam (GSTC).  Dotaknula se i sve većeg interesa uglednih filmskih produkcija za snimanjem serija i filmova upravo u Dubrovniku čime se, kako je kazala,  razvija jedna nova priča dubrovačkog turizma, najveće privredne grane.

Delegacija Grada Veszpréma zahvalila je predstavnicama Grada Dubrovnika na izdvojenom vremenu za susret. Iskazali su zadovoljstvo pokrenutom inicijativom veleposlanstava Hrvatske i Mađarske te počasne konzulice Mađarske u Dubrovniku Katije Bakije za povezivanjem kulturnih odredišta koji dijele sličnu lokalnu politiku s ciljem promocije svekolike kulturne, povijesne i prirodne baštine. Usto, pobliže su zamjenici Tepšić i predsjednici Odbora za međunarodnu suradnju Doršner predočili programe, projekte i aktivnosti zahvaljujući kojima je Veszprém  jedan od tri grada odabrana za Europsku prijestolnicu kulture u 2023. godini.  Tim su povodom uputili poziv delegaciji Dubrovnika za službenim posjetom Veszprému te gostovanju Dubrovačkog simfonijskog orkestra koji bi u idućoj godini nastupio u koncertnoj dvorani Hangvilla.

Na samom kraju, usuglasili su se, kako je u narednom razdoblju potrebno održavati dobre međunarodne odnose, poglavito zbog situacije i zbivanja na istoku Europe kako bi se očuvao mir i stabilnost među državama.

Vrijedi za podsjetiti kako su Dani mađarske kulture u Dubrovniku prethodno održani već 2015. i 2017. godine, a organizirani su u suradnji Mađarskog konzulata u Dubrovniku i Mađarskog kulturnog instituta u Zagrebu. Događaji su to koji su objedinili izložbe istaknutih suvremenih mađarskih slikara, koncerte mađarskih glazbenih sastava te Večeri mađarske književnosti i gastronomije.

 

U prostorima Udruge slijepih obilježen Dan bijelog štapa

Uz Međunarodni dan bijelog štapa pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Grada Dubrovnika Dživo Brčić obišao je članove Udruge slijepih Dubrovačko-neretvanske županije.

Pročelnik Brčić izvijestio ih je o provedbi Strategije za izjednačavanje mogućnosti za osobe s invaliditetom, koju je Grad Dubrovnik donio za razdoblje 2021. – 2025., a razgovarali su o problemima s kojima se slijepe i slabovidne osobe susreću u svakodnevnom životu.

Istaknuli su, između ostalog, potrebu većeg broja zvučnih semafora, zvučno najavljivanje stanica u autobusima javnog prijevoza i prilagodbe nogostupa te pohvalili uvođenje kombija posebnog prijevoza za osobe s invaliditetom. Pročelnik je izvijestio o projektu Libertasa koji će iduće godine krenuti s prvom fazom uvođenja zvučnog najavljivanja stanica te kako će se, uz postojeće, idući tjedan postaviti i novi pametni semafori na križanjima kod stadiona u Lapadu i kod Doma zdravlja, koji će ujedno imati i zvučne signale za sigurniji prelazak ceste slabovidnih osoba.

Napomenimo i kako je u tijeku provedba projekta ‘Turizam+’, gdje je kao partner uključena Javna ustanova Rezervat Lokrum, kojim će se unaprijediti turistička usluga za osobe s invaliditetom. Uz edukaciju vodiča o načinima ophođenja prema osobama s invaliditetom, omogućit će se slabovidnim osobama da bolje dožive prostor Lokruma, izradom reljefnog prikaza zanimljivosti iz ovog rezervata prirode.

Međunarodni dan slijepih i Dan bijelog štapa obilježavaju se u svijetu s ciljem podizanja svijesti građana o specifičnim potrebama slijepih i slabovidnih osoba, ali i obavezama zajednice prema njima.

 

Na postavkama održivog turizma: aktivnosti koje obogaćuju turističku ponudu Grada

Jedna od manifestacija koja iz godine u godinu privlače sve više posjetitelja je Good Food Festival, ove godine u svom devetom izdanju. Dobra hrana, edukativne radionice o izradnji slatkih jela, ali i radionice ekološkog uzgoja u Gradu i Osojniku ove godine realiziraju se u suradnji s oko 40 restorana.

U sklopu ovogodišnjeg programa u Lazaretima je organiziran i prvi dubrovački Street Food Festival “Bavarin” koji je u prva dva dana privukao brojne posjetitelje i to zahvaljujući sjajnoj gastronomskoj i glazbenoj ponudi.

Posljednji dan Good Food Festivala tradicionalno će obilježiti Dubrovačka trpeza koja će se održati danas. Riječ je o zabavnoj gastronomskoj manifestaciji, prepoznatljivoj po bogatom iskustvu blagovanja na stolu duž cijelog Straduna. Ova posebna manifestacija uvijek okupi brojne građane i posjetitelje grada, a na ovogodišnjem Dubrovačkoj trpezi svoje će znanje i vještine pokazati dubrovački hoteli i restorani, pekari, slastičari, ugostitelji i vinari.

Nakon dvije pandemijske godine, u Dubrovnik se vraća i Dubrovački zimski festival s bogatim glazbenim, zabavnim, gastronomskim i dječjim sadržajima. Uz nezamjenjive blagdanske dekoracije, oslanjajući se na tradiciju i raznovrstan program, najljepša svjetska pozornica u adventsko vrijeme zasigurno će privući i domaće i inozemne posjetitelje, kao i stanovnike Grada.

Grad Dubrovnik u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Dubrovnika, usmjeren je razvoju turizma kroz podizanje kvalitete turističke ponude, poticanju sadržaja koji omogućuju produženje turističke sezone, posebice u razdoblju predsezone i posezone te u konačnici stvaranju jedinstvene destinacije održivog turizma. Jedan od brojnih partnera gradske uprave na putu ka produljenju sezone je i Zračna luka Dubrovnik, a kontinuirana zajednička nastojanja rezultirala su sve boljoj povezanosti Dubrovnika i međunarodnih destinacija u zimskim mjesecima.

 

Članovi Udruge vetarana 2. gardijske brigade Gromovi na prijemu u Gradu

Zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić i pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Dživo Brčić primili su u Velikoj vijećnici članove Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade Gromovi te njihove obitelji koji borave u Dubrovniku.

Prijemu su nazočili ispred Dubrovačko-neretvanske županije Nina Skurić i potpredsjednik Društva prijatelja dubrovačke starine Toni Kusalo.

Povod njihova boravka u Dubrovniku je studijsko putovanje organizirano pod krilaticom “Južno bojište – godine ponosa” od 14. do 16. listopada, na kojem obilaze nekadašnja ratna bojišta iz razdoblja borbe za samostalnost i mir Republike Hrvatske. Osim Dubrovnika, čuveni “Gromovi” zajedno sa članovima obitelji obišli su gradove i općine u BIH poput Mostara, Livna i Međugorja, gdje su odali počast i prisjetili se svih poginulih i stradalih branitelja koji su svoje živote položili na Oltar Domovine.

Zamjenica Tepšić poželjela je dobrodošlicu veteranima udruge Gromovi i njihovim obiteljima. Bez doprinosa i hrabrosti branitelja s mnogih područja zemlje, na jugu Hrvatske ne bismo mogli ostvariti stoljetni san generacija i slobodu u kojoj danas živimo, istaknula je zamjenica Tepšić.

Pohvalila je djelovanje Udruge Gromovi koji kroz druženja, istinska prijateljstva i podršku obiteljima koji su ostali bez svojih najbližih za vrijeme Domovinskog rata pokazuju duh zajedništva i ponosa i danas.

Zahvale za današnji prijem uputio je predsjednik Udruge veterana 2. gardijske brigade Gromovi, Ivan Krupec. Kazao je kako su promicanje vrijednosti Domovinskog rata i očuvanje digniteta niti vodilje ove udruge te da ovakim inicijativama poput studijskih putovanja nastoje biti prisutni među civilnim društvom i surađivati sa istima s ciljem iskazivanja solidarnosti i potpore prema svim braniteljima.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *