TJEDNI PREGLED: Dubrovnik spašava Split, u sve autobuse Libertasa uvedena usluga bezgotovinskog plaćanja…

341

Čestitka gradonačelnika Frankovića za Uskrs

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković uputio je čestitku sugrađanima povodom blagdana Uskrsa:

Poštovane sugrađanke i sugrađani, drage gospođe i gospari,

S radošću dočekujemo najveći kršćanski blagdan. Uskrs nam donosi zajedništvo i obnovu duha, vrijeme ispunjeno obiteljskim okupljanjima, tradicijom i običajima, ali i snagom duhovnosti i vjere.

Neka vjera i nada koju Uskrs simbolizira budu snažna podrška u svim našim naporima i izazovima. Neka nas vodstvo Duha Svetoga nadahne da gradimo bolje sutra, zajedno, kao jedna obitelj.

Uskrs je vrijeme koje nas podsjeća na važnost zajedništva i solidarnosti, na važnost brige jednih za druge. Vrijeme radosti i vrijeme u kojem s optimizmom gledamo u budućnost.

Prisjetit ću se zato u ovom trenutku i riječi Pape Ivana Pavla II. koji je kazao:

”Budućnost je u vašim srcima i vašim rukama. Bog vam povjerava istovremeno tešku i poticajnu zadaću da zajedno s njim gradite civilizaciju ljubavi”

Neka ovo bude prilika da se oslonimo na međusobnu podršku i ljubav koja nas povezuje.

Sretan Uskrs želim vama i vašim obiteljima!

S poštovanjem,

Gradonačelnik Mato Franković

 

Dubrovnik spašava Split

S obzirom da Grad Split nema registrirani azil za životinje, na apel za pomoć psima iz horor priče odazvao se dubrovački azil za pse. Tako su u sklonište dovedeni psi iz Splita koji su bili prioritet za izmještanje. Dvije kujice i četiri štenca postali su štićenici dubrovačkog azila. Jedna kujica je došla u visokom stupnju graviditeta i vrlo brzo na svijet donijela sedam štenaca.

Iz Skloništa za nezbrinute životinje Dubrovnik izražavaju zadovoljstvo što su uspjeli spasiti ove pse, no napominju kako ih je još 60 ostalo na lokaciji u Splitu, ali ih u ovom trenutku, barem dok se ne udomi dio pasa iz našeg azila i tako oslobode mjesta, ne mogu više preuzeti. Svi trenutačno surađuju i traže se najbolje opcije da se svi psi spase u što kraćem roku, ali kapaciteti u Hrvatskoj su svugdje puni.

I iz ovog slučaja je vidljiv problem nedostatka smještajnog kapaciteta za nezbrinute životinje te je krajnje vrijeme da jedinice lokalne samouprave, a pogotovo veliki gradovi poput Splita, krenu realizirati projekte skloništa i financirati njihov rad, kao što je to učinio Grad Dubrovnik za svoje područje.

 

Zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić na otvorenju 12. turnira za mlade nade “Tomo Udovičić”

Zamjenica gradonačelnika Grada Dubrovnika Jelka Tepšić sudjelovala je na gradskom bazenu u Gružu na otvorenju međunarodnog vaterpolskog turnira „TOMO 2024“ koji se u našem gradu održava do 7. travnja.

Ovaj prestižni turnir namijenjen djeci do 14 godina u dvije kategorije (U-12 I U-14), a organiziran je u spomen na trenera Toma Udovičića. Okuplja više od 1100 mladih vaterpolista iz 13 zemalja, a na rasporedu je rekordan broj od 228 utakmica.

Zamjenica Tepšić rekla je kako Grad Dubrovnik snažno i kontinuirano podupire organizaciju sportskih natjecanja koja organiziraju njegovi klubovi i sportske udruge. –„Istovremeno, težimo unaprjeđenju nacionalne i međunarodne sportske promocije Dubrovnika, a TOMO TOURNAMENT spaja najbolje od naših stremljenja –  promociju mladih sportaša, poticanje izvrsnosti, ali i izgradnju brenda Dubrovnika kao sportske destinacije“, poručila je.

Turnir “Tomo 2023” otvorio je državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta Josip Pavić.

“TOMO 2024” je već 12. po redu turnir koji organizira Vaterpolski klub Jug Adriatic osiguranje. Mnoge svjetske vaterpolske zvijezde su započele svoje karijere na ovom turniru, a očekuje se da će i ove godine donijeti nova otkrića talentiranih mladih igrača. Među prethodnim sudionicima “TOMO” turnira, koji su kasnije postali poznate vaterpolske zvijezde, nalaze se Jerko Jurlina (vratara Mladosti), Unai Aguirre (vratara španjolske reprezentacije), Latica Medvešek (vratarica hrvatske vaterpolske reprezentacije), Thomas Vernoux (centar Francuske reprezentacije), Filip Kržić (svjetski i europski prvak)…

Sve utakmice turnira TOMO 2024 bit će dostupne za praćenje uživo putem live streama na službenoj YouTube stranici. Također, bit će dostupan i live scoring putem linka koji omogućuje praćenje rezultata u stvarnom vremenu.

Detaljnije sve informacije možete naći na službenoj web stranici TOMO turnira, InstagramuFacebooku i Tik Toku.

 

U sve autobuse Libertasa na gradskim i prigradskim linijama uvedena usluga bezgotovinskog plaćanja

U potpunosti je završena implementacija bezgotovinskog kartičnog plaćanja u cjelovitom sustavu javnog gradskog prijevoza, a da nova usluga besprijekorno funkcionira uvjerio se i gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković na liniji 1A.

Bezgotovinsko plaćanje od 26. ožujka omogućeno je na svim Libertasovim prigradskim linijama, a od srijede, 3. travnja usluga je dostupna i na svim linijama u gradskom javnom prijevozu čime će se značajno ubrzati proces ulaska ljudi u vozila i rasteretiti vozači pri naplati.

Društvo Libertas Dubrovnik d.o.o. također kontinuirano provodi implementaciju audio vizualnih najava stanica u svoje autobuse, a sve navedeno izravno utječe na postizanje bolje i kvalitetnije usluge u javnom gradskom prijevozu.

Gradonačelnik Mato Franković istaknuo je kako će uvođenjem zone posebnog prometnog režima javni gradski prijevoz biti okosnica budućeg prijevoza oko povijesne jezgre te da su poslovne inovacije i ulaganja u vozni park kontinuirana. Podsjetio je kako je javni gradski prijevoz trenutno besplatan za preko 70 posto korisnika, ali i da je krajnji cilj ove gradske uprave omogućiti da se postupno svi građani Grada Dubrovnika u javnom prijevozu voze besplatno.

Direktor Libertasa Franko Mekišić kazao je kako je javni gradski prijevoznik spreman za novu turističku sezonu. Najavio je nastavak obnove voznog parka pa će tako do kraja travnja stići osam novih vozila, od toga pet vozila već do kraja ovog tjedna.

 

Američka veleposlanica na prijemu kod gradonačelnika

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković primio je u prvi službeni posjet novu veleposlanicu Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj Nathalie Rayes, koja je na ovu funkciju imenovana u siječnju ove godine. Veleposlanica Rayes u Dubrovniku boravi u okviru obilježavanja 28. obljetnice pogibije putnika u nesreći američkog vojnog zrakoplova nadomak Dubrovnika.

U ovoj je prigodi američka veleposlanica istaknula kako dvije zemlje nisu samo saveznice nego i prijateljske zemlje.

”Hrvatska je svjetionik regije i tu sam da vam zahvalim za vaš angažman, znanje i iskustvo koje dijelite sa zemljama iz okruženja jer je to bitno za napredak cijelog područja. Mi smo tu za svaku pomoć i suradnju”, kazala je veleposlanica Rayes.

Gradonačelnik Franković upoznao je veleposlanicu s bogatom povijesti Dubrovnika, Domovinskim ratom, odnosima sa zemljama u okruženju, poslijeratnom obnovom i ponovnim razvojem turizma.

”Sa zadovoljstvom mogu istaknuti da su američki gosti u Dubrovniku drugi po brojnosti, odmah iza britanskih, kao i da je prva poslijeratna izravna zrakoplovna veza između Hrvatske i SAD-a bila upravo veza s Dubrovnikom”, kazao je također gradonačelnik Franković.

 

Komemoracija u Memorijalnoj kući Rona Browna uz 28. obljetnicu tragedije

U Memorijalnoj kući Ronald Brown u Dubrovniku je održana komemoracija, u povodu obilježavanja 28 godina od tragične nesreće američkog vojnog zrakoplova nadomak Dubrovnika. U knjigu žalosti riječi sjećanja upisali su veleposlanica Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj Nathalie Rayes, župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić, dubrovački gradonačelnik Mato Franković, izaslanik ministra obrane voditelj Područnog odsjeka za poslove obrane Dubrovnik Ante Damić, Mario Curić u ime Općine Konavle i Viktor Šober, direktor Zračne luke Ruđer Bošković – Dubrovnik.

Tog 3. travnja 1996. tadašnji ministar trgovine SAD-a Ronald Brown, koji je boravio u službenoj trgovačkoj misiji u Hrvatskoj, zajedno s još 34 osobe stradao je u zrakoplovnoj nesreći kada se Boeing američkih zračnih snaga srušio na području brda Sv. Ivan, na prilazu dubrovačkoj zračnoj luci.

”Danas razmišljamo o njima i njihovoj misiji koja je bila donijeti nadu Hrvatskoj u trenutku oporavka od brutalnog rata. Danas smo ponovno ovdje s tim principima i radimo zajedno za prosperitet. Rekla bih da Hrvatska i SAD nisu samo saveznici već prijatelji. Misiju Ronalda Browna nastavljamo i danas stoga želim zahvaliti svima koji čuvaju uspomenu na američkog heroja. Ovdje smo u čast njegove ostavštine”, kazala je u ovoj prigodi veleposlanica Rayes.

Prigodne riječi uputio je i župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić ističući kako je Ron Brown bio u plemenitoj misiji.

”Prisjećamo se njihove žrtve i činjenice i da su te 1996. nosili svjetlo nade u Hrvatsku, posebno u naš grad koji se tek trebao oporaviti od svih ratnih strahota. Nažalost, sudbina je htjela drukčije, izgubljeni su ljudski životi. Međutim, suradnja između SAD-a i Hrvatske se nije zaustavila već se nastavila i s vremenom rasla. Danas možemo jasno reći kako su dvije zemlje snažni partneri”, kazao je dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

Nakon komemoracije u Dubrovniku članovi delegacije, među kojima i zamjenica gradonačelnika Dubrovnika Jelka Tepšić te pročelnice Upravnog odjela za europske fondove Martina Skopljaković, na brdu sv. Ivan u Konavlima položili su vijence i svijeće na mjestu nesreće.

 

Gradu Dubrovniku 33 tisuće eura bespovratno za izradu Strategije zelene urbane obnove

Gradu Dubrovniku odobrena su bespovratna sredsta u iznosu od 33.180,70 eura za izradu Strategije zelene urbane obnove, koja je strateška podloga za ostvarenje ciljeva razvoja zelene infrastrukture.

Sredstva su Gradu odobrena u okviru Poziva na dostavu projektnih prijedloga „Izrada strategija zelene urbane obnove” Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Izrađivač Strategije, čija izrada je u tijeku, je Zelena infrastruktura d.o.o., a dokument za razdoblje od narednih pet godina trebao bi biti završen u roku od devet mjeseci.

No, i prije izrade Strategije Grad Dubrovnik je pokrenuo niz projekata urbanog ozelenjivanja. Tako su javnosti nedavno predstavljeni projekti sadnje novih drvoreda na području Gruža i Lapada, a za koje su Gradu odobrena bespovratna sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u iznosu od 552.000,00 eura. Sadit će se odrasla stabla autohtonih i drugih vrsta koje se uklapaju u ovo podneblje, pogodna za urbane sredine, koja doprinose filtraciji zraka i potiču smanjenje temperature.

Nedavno je također provedena akcija ozelenjivanja područja Žarkovice gdje je na mjestu nekadašnjeg nelegalnog azila posađeno 500 sadnica duba, čempresa i pinja.

Nadalje, Grad Dubrovnik kroz ITU mehanizam, vrijedan 22 milijuna eura, između ostalog namjerava financirati ulaganja u zelenu infrastrukturu. Tako se među projektima ističu i rekonstrukcije parka u Pilama, prostora oko Platane na Brsaljama i parka Gradac, čime će se ozeleniti i potpuno krajobrazno preurediti prostor od Pila do Boninova.

OBAVIJEST Privremena prometna regulacija na Sustjepanskoj obali zbog uređenja pješačkog prijelaza

Započeli su radovi na rekonstrukciji pješačkog prijelaza na Sustjepanskoj obali kod kućnog broja 23 (kod Konobe Bonaca). Za vrijeme trajanja radova uvodi se privremena prometna regulacija na ovom dijelu ceste.

Zbog odvijanja sigurnijeg prometa svih pješaka, a poglavito djece, novi pješački prijelaz izvest će se na uzdignutim plohama cijelom širinom kolnika, pri čemu će se brzina kretanja vozila na dionici ograničiti na 30 kilometara na sat.

Mole se svi sudionici u prometu da svoje kretanje prilagode privremenoj prometnoj regulaciji, koja će na snazi biti do završetka radova.

 

ZONA 3 Početak naplate parkinga na Lapadskoj obali

Sanitat Dubrovnik obavijestio je da će od subote, 6. travnja 2024. godine započeti naplata usluge parkiranja na javnoj površini u ulici Lapadska obala.

Javno parkiralište na Lapadskoj obali nalazi se u 3. parkirališnoj zoni te je omogućeno korištenje usluge parkiranja vlasnicima povlaštene parkirne karte (PPK) za zone 1/2/3 te 2/3.

Uz godinama nepromijenjenu mjesečnu cijenu PPK za zonu 2/3 od 7,96 eura (60 kuna) za građane Dubrovnika, korištenje javnih uličnih i izvanuličnih parkirališta među najpovoljnijim je u Republici Hrvatskoj.

Sve informacije o parkirališnim zonama te cijenama parkirališnih usluga dostupne su na poveznicama

https://www.sanitat.hr/hr/parking/parkirne-zone

https://www.sanitat.hr/hr/parking/cijene-parkiralisnih-karata
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *