TJEDNI PREGLED: Dubrovnik u finalu Seatrade Cruise nagrade za destinaciju godine, na otoku Daksi položeni vijenci u znak sjećanja na 53 nevine žrtve, započinju radovi na Vili Čingriji

199

Festivalom dubrovačkih autorskih bendova završeno obilježavanje Međunarodnog dana mladih

Festivalom dubrovačkih autorskih bendova (DAB FEST) završeno je obilježavanje Međunarodnog dana mladih. Organizatori Festivala, koji se održao u prekrasnom ambijentu renesansnog vrta ljetnikovca Gundulić u Gružu, bili su Centar za mlade Dubrovnik i manifestacija “Ljeto u Gružu” uz organizacijsku, logističku i financijsku potporu Grada Dubrovnika.

Nastupili su bendovi Panatush, Spirale, SFT, Jaune Melone i Mihael Štaka iz benda Nianse. Cilj ove manifestacije je podržati i ojačati dubrovačku autorsku glazbenu scenu, koja se uspješno održala i za vrijeme pandemije u okviru platforme Podroom u prostoru TUP-a te u Klubu mladih Orlando.

Nakana je Grada Dubrovnika dogodine organizirati dvodnevnu manifestaciju DAB FEST, na kojoj bi nastupili mladi, kao i već etablirani dubrovački bendovi.

 

Dubrovnik u finalu Seatrade Cruise nagrade za destinaciju godine

Na ovogodišnjoj Seatrade Cruise Med konferenciji, koja će se 14. i 15. rujna održati u Málagi u Španjolskoj, proglasit će se pobjednici u devet kategorija Seatrade Cruise Awards, a među tri finalista u najznačajnijoj kategoriji ”Destinacija godine” nalazi se i Dubrovnik.

Ova nagrada dodjeljuje se za značajne iskorake u upravljanju turizmom krstarenja u proteklom razdoblju, kada je Grad Dubrovnik, primjenom brojnih mjera projekta „Respect the City“, napravio svojevrstan preokret i ostvario uspjeh u pogledu budućnosti cruise turizma i njegove održivosti, što je prepoznato i u međunarodnoj javnosti.

Implementiranjem strategija, mjera i rješenja te uz suradnju i podršku Cruise Lines International Association (CLIA), Dubrovnik je u kratkom vremenu uspio razraditi i kreirati sustavni, zajednički pristup usmjeren na rješavanje nekih od najvažnijih pitanja poput problema s prekomjernim turizmom i velikim priljevom gostiju s cruisera, koji je u praksi polučio izvrsne rezultate. Napravljene su prilagodbe putem različitih mjera i pomnog planiranja dolazaka/odlazaka cruisera dnevno, tjedno i godišnje. Obzirom na veliku dnevnu koncentraciju putnika na relativno ograničenom gradskom prostoru, ostvarena je bolja i konkretnija komunikacija s cruise kompanijama čiji brodovi uplovljavaju u luku, organiziranost na terenu učinkovitija je i rezultira primjerenijem rasporedu ticanja cruisera i kontroliranju protoka turista.

Seatrade Cruise Med B2B konferencija i specijalizirani sajam okupit će dionike cruise industrije iz cijele Europe i šire. Jedan je od najvećih sajmova ovoga tipa u Europi, s preko 2000 sudionika, iz više od 70 zemalja, 150 izlagača, 40 kompanija za brodove na kružnim putovanjima te ga posjeti preko 10.000 posjetitelja, uz prisutnost preko 100 međunarodnih medijskih kuća.

 

Zamjenica Tepšić na predstavljanju festivala ”Dubrovnik u pozno ljeto”

Odmah po završetku Dubrovačkih ljetnih igara sa svojim programom kreće jubilarni deseti Međunarodni glazbeni festival ”Dubrovnik u pozno ljeto”, u organizaciji Dubrovačkog simfonijskog orkestra, koji će se održati od 26. kolovoza do 23. rujna 2022.

Na najavnoj konferenciji za novinare, zamjenica dubrovačkog gradonačelnika Jelka Tepšić zahvalila je i čestitala DSO na njihovom ustrajnom trudu da ovaj Festival postane važan čimbenik kulturne ponude grada.

”Bitno je da nakon završetka Igara imamo kvalitetne sadržaje namijenjene i našoj publici i našim turistima koji u rujnu posjećuju grad, a upravo oni koji dolaze u to vrijeme su gosti koji žele konzumirati više kulturnih sadržaja”, kazala je zamjenica Tepšić, naglasivši važnost Orkestra koji ”nosi” glazbeni dio kulturne ponude Grada.

Posebnost ovogodišnjeg Festivala, s podnaslovom ”The Winner’s Circle”, su nastupi umjetnika koji su osvojili nagrade na međunarodnim glazbenim natjecanjima. Uvodno ih je predstavio šef dirigent Marc Tardue, ističući kako ćemo narednih dana u Dubrovniku ”čuti budućnost klasične glazbe”, dok je ravnatelj Dubrovačkog simfonijskog orkestra, Damir Milat, predstavio i sekcije samog Orkestra koji će nastupati i u svojim komornim sastavima.

Na konferenciji za novinare govorio je i direktor Turističke zajednice grada Dubrovnika Miroslav Drašković ističući kulturu kao bitan način turističke promocije grada.

Međunarodni glazbeni festival ”Dubrovnik u pozno ljeto” donosi 14 koncerata Dubrovačkog simfonijskog orkestra s četiri dirigenta i preko 20 solista, u suradnja s Laus Akademijom Dubrovnik. Tijekom Festivala publika će imati priliku čuti i dvije premijere naših renomiranih skladatelja Davora Bobića i Petra Obradovića.

Koncerti će se izvoditi u atriju Kneževa dvora, a program i informacije o solistima mogu se pronaći na poveznici:

DUBROVNIK U POZNO LJETO 2022.

 

Na otoku Daksi položeni vijenci u znak sjećanja na 53 nevine žrtve

U povodu Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima izaslanstvo Grada Dubrovnika je položilo vijenac i zapalilo svijeće kod Spomen-obilježja na Daksi.

U spomen na 53 pogubljene žrtve koje su ubijene na otoku Daksi 1944. godine, počast stradalima odali su gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković,  predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica, gradski vijećnik Krešimir Marković i pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Dživo Brčić.

Vijence su položili i predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije, Hrvatskog domobrana Dubrovnik, i Udruge Daksa 1944./45, franjevci iz Franjevačkog samostana Male Braće Dubrovnik te članovi obitelji stradalih žrtava.

 

GRAD UPUTIO PRIJEDLOG ZA IZMJENE PRAVILNIKA Za povijesne cjeline omogućiti označavanje ulica kamenim pločama

Grad Dubrovnik uputio je prijedlog izmjena na e-savjetovanje o Pravilniku o načinu označavanja imena naselja, ulica i trgova te načinu obilježavanja zgrada kućnim brojevima, koje je u tijeku, a iz razloga što ovaj Pravilnik nije predvidio kamene već isključivo limene oznake.

Stoga je u svom prijedlogu Državnoj geodetskoj upravi Grad Dubrovnik tražio uvrštavanje izuzetka koji bi se odnosio na imena ulica i trgova u dijelovima naselja koja predstavljaju kulturno-povijesnu cjelinu i koja su uvrštena u popis UNESCO-ve zaštite te omogućio njihovo označavanje natpisom u kamenoj ploči. Isto tako prijedlog za izuzetkom upućen je i za pločice s kućnim brojevima koje bi se također za povijesne cjeline mogle izrađivati u kamenu.

 

“Roboti u parku” u nastavku manifestacije “Ljeto u Gružu”

U nastavku manifestacije “Ljeto u Gružu”, 23. kolovoza u parku Luja Šoletića održale su se dvije radionice robotike i programiranja bez ekrana pod nazivom “Roboti u parku”. Organizatori radionica bili su Informatički klub Futura, Zajednica tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije i Zajednica tehničke kulture Grada Dubrovnika.

Na radionicama je sudjelovalo dvadesetak polaznika koji su programirali Cubetto robote. Cubetto set se sastoji od malog drvenog robota naziva Cubetto, koji omogućuje davanje naredbi s blokovima (pločicama) koje se slažu na Cubetto kontrolnu ploču. Svaka boja pločice predstavlja drugu naredbu, pa su polaznici vrlo brzo naučili kako će zadati određene naredbe robotu. Prema zadanim naredbama Cubetto robot se kreće. Kroz primjere i zadatke polaznici su razvijali računalno razmišljanje bez korištenja ekrana. Svi polaznici su na kraju radionice dobili uvjerenja o uspješno odrađenoj radionici.

Radionice robotike i programiranja bez ekrana ujedno su dijelom Europskog tjedna programiranja.

 

Gradonačelnik Franković na završnoj pressici 73. Dubrovačkih ljetnih igara

Nakon što je u svojstvu izaslanika predsjednika Hrvatskog sabora prisustvovao svečanoj dodjeli nagrade Orlando, za najbolje dramske i glazbene izvedbe na ovogodišnjim Dubrovačkim ljetnim igrama, dubrovački gradonačelnik Mato Franković govorio je i na završnoj konferenciji za novinare povodom zatvaranja 73. Igara.

Gradonačelnik Franković istaknuo je kako su, nakon dvije pandemijske godine, ovo prve Igre koje su se vratile u punom opsegu te zahvalio intendantici Dori Ruždjak Podolski i cjelokupnom timu DLJI na uloženom trudu i naporu.

”Ono čemu se nadam od idućih Ljetnih igara je da će se više koristiti javni prostori, što je izazov za nas kao Grad, ali istovremeno iskazivanje našeg nastojanja i potrebe življenja s Igrama. Stoga, zašto ne bi neka od izvedbi bila na Gundulićevoj poljani? To je jedan izazov za intendanticu, a dalje ćemo mi rješavati”, kazao je gradonačelnik Franković.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek čestitala je dobitnicima Nagrade Orlando, festivalskom vodstvu i umjetnicima koji su sudjelovali na 73. Igrama te istaknula kako su i ovog ljeta  iznjedrile vrhunska ostvarenja umjetnosti. Čestitke je uputio i župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić, dok su intendantica Ruždjak Podolski i Paulina Njirić, opunomoćenica u ime ravnateljice DLJI, zahvalile svim financijerima i sponzorima te istaknule kako je Festival ostvario 17 posto u višku prihoda od planiranog.

Ove su godine u 47 dana održane 74 izvedbe raznolikog programa na sedamnaest scenskih i ambijentalnih lokacija, a osim svečanog otvaranja tu su i 42 dramske izvedbe, 16 glazbenih, dvije folklorne, tri plesne izvedbe, dvije izložbe, dva predstavljan ja umjetnika, tri filmske projekcije te tri tematske večeri.

Najbolja od ostvarenja nagrađena su HRT-ovom nagradom Orlando. U kategoriji dramskih ostvarenja dodijeljena je glumici Jadranki Đokić za ulogu u predstavi ‘Krvava svadba’, dirigent Dawid Runtz dobio je nagradu Orlando za najvrjedniji umjetnički doseg u glazbenom programu, a nagradu je umjesto njega preuzeo Tomislav Facini, dok je glumica Neva Rošić dobila Grand prix za životno djelo.

Dubrovačke ljetne igre zatvaraju se večeras opera gala koncertom ispred dubrovačke Katedrale na kojem će nastupiti Adela Zaharia i Filip Filipović uz Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem Ivana Repušića, nakon čega će uslijediti ceremonija spuštanja festivalske zastave.

 

VRIJEDNA GRADSKA IMOVINA U FUNKCIJI OBRAZOVANJA: Započinju radovi na Vili Čingriji

Grad Dubrovnik nastavlja s oplemenjivanjem imovine u gradskom vlasništvu stavljajući je u javnu funkciju, štiteći time interese Grada i građana. Tako Vila Čingrija uskoro postaje Regionalni centar kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu, čime će se realizirati vizija gradske uprave o vili kao društveno korisnom prostoru javnog i obrazovnog karaktera.

Gradonačelnik Mato Franković nazočio je potpisivanju Ugovora o izvođenju radova na rekonstrukciji, obnovi i prilagodbi Vile Čingrija, koju je Grad Dubrovnik kao vlasnik ustupio Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Nositelj projekta je Turističko-ugostiteljska škola Dubrovnik, dok je županija partner na projektu koji se financira EU sredstvima.

”Veliko mi je zadovoljstvo što Vila Čingrija kreće u rekonstrukciju jer kada smo je 2018. kupili od RH rekli smo da će njezina namjena biti javna iako tada još uvijek nije bilo ni naznake da će biti mjesto na kojem ćemo stvarati kadrove izvrsnosti u ugostiteljstvu. Ponosan sam na činjenicu da smo, osim toga što smo stekli ovu vrijednu imovinu, došli i do toga da se danas potpisuje ugovor s izvođačem i ide korak dalje u realizaciji ovog projekta. Čestitam Županiji i Školi i svima uključenim u projekt  što su omogućili da se nešto tako značajno realizira u našem gradu. Više smo puta govorili koliko je bitno stvarati jake kadrove u turizmu, ljude koji će voditi dubrovački turizam, ljude koji će raditi razliku, koji će podizati kvalitetu pružene usluge, a to će se omogućiti kroz ovaj projekt. Ovaj spoj obnove spomeničke baštine s novim duhom kvalitete razvoja novih kadrova u turizmu – to je jedna sjajna simbioza”, rekao je u ovoj prigodi gradonačelnik Franković.

Ukupan projekt centra izvrsnosti vrijedan je 103 milijuna kuna, a njegovom realizacijom Dubrovnik, kao svjetska turistička destinacija, generirat će najbolji i najkvalitetniji ljudski potencijal u turističko-ugostiteljskom segmentu gastronomije.

Podsjetimo, Grad Dubrovnik i Dubrovačko-neretvanska županija potpisali su u rujnu 2019. Ugovor o zakupu kompleksa Vile Čingrija na vrijeme od 10 godina, dok ga je Županija u podzakup ustupila Turističkoj i ugostiteljskoj školi Dubrovnik, također na rok od 10 godina, a sve s ciljem uspostave budućeg Regionalnog centra.

Potpisan ugovor je vrijedan 11,46 milijuna kuna, a potpisali su ga ravnatelj Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik Antun Perušina i direktor tvrtke TEXO GRADNJA d.o.o. Pero Račić.

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *