TJEDNI PREGLED: Grad uvodi strože penale za ”probijanje rokova” u uređenju prometnica, potpisan ugovor za gradnju privremenog azila za životinje, nova solarna rasvjeta u Ulici kardinala Stepinca

251

Gradska glazba Dubrovnik u Vukovaru nastupila na 5. izdanju festivala “SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ”

U sklopu bogatog programa i proslave Dana Grada Vukovara, Gradska glazba Dubrovnik nastupila je protekle subote na 5. izdanju festivala nematerijalne kulturne baštine, turističkih manifestacija, atrakcija i destinacija “SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ” koji se do nedjelje 7. svibnja održavao u Vukovaru.

Tijekom trodnevnog festivala više od 1000 sudionika na nekoliko različitih lokacija sudjelovalo je u programima i radionicama s ciljem prikazivanja Vukovara, kao simbola hrvatskog zajedništva. Usto, održale su se prezentacije kulturne baštine, eno-gastro prezentacije, dječji programi i kreativne radionice, predstavljanje turističkih manifestacija i destinacija, ulična kazališta, a nastupili su i razni performeri i plesne skupine.

Ovaj događaj u organizaciji Grada Vukovara,  Turističke zajednica grada Vukovara i agencije Organizatori bez granica,  uveličali su i koncerti popularnih hrvatskih glazbenika i izvođača Gibonnija, Giuliana i Klape Šufit.

Gradonačelnik Franković s čelnikom IUC-a prof. Šimonovićem

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković susreo se s generalnim direktorom Interuniverzitetskog centra Dubrovnik prof. Ivanom Šimonovićem, a razgovarali su o dosadašnjoj i budućoj suradnji IUC-a i Grada Dubrovnika. Profesor Šimonović u ovoj je prigodi iznio ideje o daljnjem razvoju Centra i ujedno predstavio konferenciju koja je proteklog vikenda u Dubrovniku okupila sadašnje i bivše posebne savjetnike glavnog tajnika UN-a za odgovornost za zaštitu. Sastanku s gradonačelnikom Frankovićem prisustvovao je i trenutačni posebni savjetnik glavnoga tajnika UN-a George William Okoth-Obbo, koji je također bio sudionik konferencije u organizaciji IUC-a.

I u ovoj je prigodi još jednom istaknuta značajna uloga Interuniverzitetskog centra tijekom Domovinskog rata, kada su njegovi članovi preko svojih kontakata diljem svijeta širili istinu o tome što se događa u Dubrovniku i Hrvatskoj.

Na sastanku su sudjelovale i izvršna tajnica IUC-a Dubrovnik Nada Bruer Ljubisic te pročelnica Upravnog odjela za poslove gradonačelnika Ivana Brnin i pročelnica Upravnog odjela za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju Zrinka Raguž.

Grad uvodi strože penale za ”probijanje rokova” u uređenju prometnica

Grad Dubrovnik u natječajnim uvjetima za izvođenje radova uvodi strože penale, čime će se optimizirati rokovi uređenja i saniranja gradskih prometnica i time ubrzati izvođenje radova, na zadovoljstvo građana i uz što manje ometanje odvijanja svakodnevnog života grada.

Naime, u budućim javnim natječajima i ugovorima za obavljanje ovih poslova postrožit će se i detaljnije propisati uvjeti izvođenja pojedinačnih zahvata, a koje prema nalozima nadležnih upravih tijela Grada Dubrovnika izvodi ugovorni izvođač, najavio je gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća.

”Penali će iznositi od 100 eura dnevno i više jer Grad ne može biti žrtva situacije da netko ne stiže izvršavati svoje ugovorne obveze, dok Grad sve svoje obveze uredna plaća i građani od nas očekuju da se posao odradi”, kazao je također gradonačelnik Franković.

S ciljem ubrzanja izvođenja radova, Grad Dubrovnik će ove godine po prvi put razdvojiti javne nabave, i to za redovno i pojačano održavanje nerazvrstanih cesta i javnih prometnih površina. Dok redovno održavanje obuhvaća dežurstvo, zimsku službu i manje hitne popravke, pojačano održavanje obuhvaća veće radove na prometnicama.

Za postupak redovnog održavanja u tijeku je savjetovanje za dokumentaciju o nabavi koje traje do srijede, 10. svibnja, nakon čega će Grad Dubrovnik objaviti otvoreni postupak nabave s ciljem sklapanja dvogodišnjeg okvirnog sporazuma.

Drugi postupak nabave, onaj za pojačano održavanje nerazvrstanih cesta i javnih prometnih površina, provest će se po novom modelu, dinamičkim sustavom nabave. Po njemu će se na natječaj moći javiti svi zainteresirani gospodarski subjekti koji zadovoljavaju minimalne uvjete, inicijalno će se odobriti svi oni koji uvjete zadovoljavaju te će se, po potrebi, svima njima slati pozivi za dostavu ponuda za pojedine rekonstrukcije prometnica. Nabava za pojačano održavanje također će biti raspisana u narednom razdoblju.

Gradonačelnik Franković s dobavljačima o dostavi u povijesnoj jezgri

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković održao je sastanak s predstavnicima dobavljača koji izvršavaju uslugu dostave poslovnim subjektima u povijesnoj jezgri, a teme su bile vezane uz izmjene uvjeta ulaska vozila unutar zidina kako bi se osigurao red i maksimalno očuvanje kulturne baštine.

“Činjenica je da u gradu ima sve više restorana i objekata koje treba opskrbiti, ali nužno je uvesti nova pravila kojima će se smanjiti opterećenje Straduna. Sukladno Odluci o komunalnom redu, prije dvije godine smanjili smo veličinu vozila, a sada je vrijeme za uvođenje vremenskih termina.”, naglasio je gradonačelnik Franković.
Usuglašeno je kako će se kroz sljedećih tjedan dana izraditi operativni plan kojim će se regulirati načini ulaska vozila u povijesnu jezgru s ciljem smanjenja istovremenog broja vozila na Stradunu, nakon čega će se održati još jedan sastanak na kojem će se dodatno razjasniti sva buduća pravila dostave unutar gradskih zidina.

Nova solarna rasvjeta u Ulici kardinala Stepinca

Uz radove postavljanja nove vodo-komunalne infrastrukture u sklopu projekta Aglomeracija, Grad Dubrovnik izveo je i zahvat izgradnje nove javne rasvjete u prethodno neosvijetljenom dijelu Ulice kardinala Stepinca, od hotela More do skretanja za Ulicu Iva Dulčića.

Ovim projektom rekonstrukcije postavljena je suvremena LED solarna i u potpunosti ekološka javna rasvjeta, bez potrošnje električne energije. Svjetiljke pokreću punjivi akumulatori koji svoju funkciju neometano obavljaju i za vrijeme oblačnog vremena. Na ovoj dionici prethodno nije bilo javne rasvjete, a projekt je obuhvatio ugradnju 13 stupnih mjesta, nakon čega će u narednom vremenu uslijediti postavljanje novog asfaltnog zastora prometnice.

Trasa nove javne rasvjete duga je 455 metara te je usklađena s trasom vodovodne i kanalizacijske mreže budući da je polaganje instalacija odrađeno istovremeno s ovim radovima, čime su izbjegnuti dodatni radovi iskopa.

Novim instalacijama i novim asfaltnim zastorom osigurat će se kvalitetno i sigurno odvijanje cestovnog prometa svih kategorija vozila te pješaka i biciklista.

Potpisan ugovor za gradnju privremenog azila za životinje

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković potpisao je ugovor o gradnji privremenog azila za životinje na području Grabovice, kojim se osigurava smještaj za minimalno 60 životinja, sve sukladno Pravilniku o uvjetima kojima moraju udovoljavati skloništa za životinje. Radi se o izgradnji na kat. čest. 3828/2 k.o. Osojnik, a obuhvaća građevinsko-obrtničke, elektroinstalaterske, radove na montaži fotonaponske elektrane, strojarske te radove vodovoda i odvodnje.

U središnjem dijelu privremenog azila bit će smješteno pet modularnih objekata za osoblje i administraciju, ured, ambulantu, prijem, pregled i njegu životinja, skladište hrane, pranje posuđa i rublja te kontejner za smještaj elektroopreme. Za smještaj pasa predviđeno je sedam modularnih objekata, za smještaj mačaka jedan modularni objekt, za izolaciju odnosno karantenu za pse također jedan te devet bokseva za pse.

Budući da na lokaciji ne postoji infrastruktura za opskrbu električnom energijom i vodom ovim radovima predviđeno je isto osigurati fotonaponskom elektranom s pomoćnim agregatom te spremnikom za pitku vodu s pumpom. Odvodnja otpadnih voda predviđena je biološkim pročistačem i upojnim bunarom. Svaki kontejner za životinje sadrži ugrađenu odvodnu rešetku za redovno pranje i održavanje. Uz ovo je planiran i dodatni prostor za istrčavanje i socijalizaciju pasa.

S obzirom da se zahvat bazira na montažnim elementima moći će se iskoristiti za druge potrebe u trenutku kada se krene s realizacijom azila za životinje, za koji je ishođena pravomoćna građevinska dozvola.

Ugovor za izvođenje radova, vrijedan 380.373,80 eura bez PDV-a, odnosno 475.467,25 eura s PDV-om, potpisan je s izvođačem Texo gradnja d.o.o., uz rok završetka izvođenja radova 90 dana od dana uvođenja u posao. Izvođač s radovima planira započeti idućeg tjedna.

JAVNI POZIV DOMOUPRAVE za iskaz interesa za radove ugradnje rampi za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti

Domouprava Dubrovnik raspisala je Javni poziv za iskaz interesa za radove ugradnje rampi za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti. Tim povodom se pozivaju sve zainteresirane stambene zgrade pod upravljanjem Domouprave Dubrovnik d.o.o. da putem ovlaštenih predstavnika suvlasnika dostave svoje prijave.

Potrebna dokumentacija s podacima o načinu prijave te ostalim pojedinostima ovog Javnog poziva dostupna je u tekstu Poziva objavljenog na stranicama Domouprave, kao i Obrazac same prijave koja se također može osobno preuzeti u prostorijama Domouprave na adresi Iva Vojnovića 31a, 20 000 Dubrovnik.

Rok za podnošenje prijava je 9. lipnja 2023. godine.

Održan radni sastanak s predsjednikom uprave Hrvatskih cesta

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i suradnici održali su radni sastanak s predsjednikom Uprave Hrvatskih cesta Josipom Škorićem u gradskoj vijećnici.

Nastavno na kontinuiranu suradnju Grada Dubrovnika i Hrvatskih cesta kroz proteklih šest godina, na sastanku se razgovaralo o nastavku realizacije projekata značajnih za Grad i građane te su dogovoreni daljnji koraci u pripremi tehničke i projektne dokumentacije.

Kao prioritetne investicije koje će se realizirati u nadolazećem razdoblju istaknuta je rekonstrukcija ceste od Mosta dr. Franja Tuđmana do Ilijine glavice, projekt lijevog skretača za Bosanku, pothodnik Orašac, kao i rekonstrukcija raskrižja u Lozici.

S obzirom na to da su Hrvatske ceste i dosada bili otvoreni za suradnju i potrebe građana ovog područja, usuglašeno je da će se u narednom razdoblju, a prije javne rasprave, održati zbor građana na temu projekta trase ceste preko rijeke Omble. Ovaj skup okupit će predstavnike nadležnih Hrvatskih cesta, Grada Dubrovnika te stručne i zainteresirane javnosti, kako bi se kroz dijalog s građanima razriješila sva otvorena pitanja.

Gradonačelnik Franković zahvalio je predsjedniku Uprave Škoriću na dosadašnjoj kontinuiranoj suradnji i podršci u svim značajnim projektima za građane dubrovačkog područja kojima su se razriješili brojni cestovni i sigurnosni problemi Grada Dubrovnika.

Zamjenica Tepšić na Globalnoj konferenciji GSTC-a

Zamjenica gradonačelnika Dubrovnika Jelka Tepšić sudjelovala je na konferenciji u organizaciji Globalnog vijeća za održivi turizam (GSTC), koja se u Antaliji u Turskoj održava 10. i 11. svibnja.

U okviru panela na temu ”Lučke destinacije i održivost” zamjenica Tepšić govorila je o iskustvima Dubrovnika, ističući uspješnu suradnju s CLIA-om i Lučkom upravom Dubrovnik te rezultate projekta Respect the City. Naglasila je i činjenicu kako je Dubrovnik prvi grad koji provodi drugu fazu procjene odredišta, nakon što je GSTC 2019. procijenio status održivosti koristeći globalne kriterije za održive destinacije, kada je Dubrovnik zabilježio rezultat od visokih 70 posto izvrsnosti.

Smart City rješenja i EU fondove zamjenica Tepšić istaknula je također kao važne čimbenike u upravljanju destinacijom i razvoju novih projekata te najavila daljnje investicije u održivost destinacije kroz Program Dubrovnik 2030 – viziju urbanog razvoja grada koji, između ostalog, uključuje Park & Ride sustav na Pobrežju i razvoj novog gradskog centra Gruž.

Na ovom panelu, na kojem se raspravljalo o utjecaju i upravljanju putnicima s cruisera u odredištima, Dubrovnik je predstavljen kao primjer dobre prakse uz razmatranje poduzetih radnji i inicijativa.

Moderator panela bio je dr. Ioannis Pappas – direktor Mediteranskog programa, GSTC, a uz zamjenicu dubrovačkog gradonačelnika sudjelovali su i Minas Papadakis – izvršni direktor, Lučka uprava Herakliona i Martyn Griffiths – direktor za odnose s javnošću, Međunarodno udruženje krstarenja (CLIA) Europa.

Sastanak gradonačelnika Frankovića s potpredsjednicom EK Šuicom

Gradonačelnik Mato Franković, sa suradnicima, susreo se s potpredsjednicom Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravkom Šuicom, koja sa svojim kabinetom iz Bruxellesa dva dana boravi u Dubrovniku.

U ovoj je prigodi gradonačelnik Franković predstavio aktivnosti Grada iz resora potpredsjednice Šuice te prezentirao projekt Dubrovačke stanogradnje, ulaganja u vrtiće i škole i čitav sklop ostalih demografskih mjera koje se kontinuirano provode. U Mjere socijalnog programa uvršten je niz subvencija, olakšica i potpora usmjerenih poboljšanju demografske slike Grada. Među njima su, između ostalih, dar za novorođeno dijete, subvencioniranje cijena u javnim i privatnim dječjim vrtićima, subvencija za podstanarstvo mladim obiteljima, produženi boravak u osnovnim školama.

Gradonačelnik je ujedno predstavio i brojne investicije realizirane EU sredstvima, kao i buduće projekte koji se planiraju sufinancirati kroz europske fondove na koje se Grad Dubrovnik uvelike oslanja. Istaknuo je primjer Aglomeracije Dubrovnik vrijedne više od 100 milijuna eura, ključno ulaganje koje bi se teško realiziralo bez europske podrške, a naglasio je i kako je više od 40 projekata spremno za nove natječaje.

U kontekstu demokracije, predstavio je novi sustav ‘Otvoreni grad’ koji kroz platformu Vox populi omogućuje građanima Dubrovnika da predlože ideje i sudjeluju u kreiranju gradskog proračuna, što je jedan od oblika neposredne demokracije.

Participativno budžetiranje još je jedan oblik sudjelovanja u odlučivanju i upravljanju gradskim financijama, i to kroz gradske kotareve i mjesne odbore kao najniža predstavnička tijela.

Potpredsjednica Šuica i članovi njezinog kabineta predstavili su svoje aktivnosti i planove za budućnost, istaknuvši da Europa počinje na lokalnoj razini gdje leži veliki potencijal i stoga je potrebno povezati institucije s više razine s lokalnim upravama. Pohvaljena je inovativnost i napori službi Grada u realizaciji vrijednih programa iz resora demografije i demokracije.

Vijenci i svijeće uz Dan Županije

Na gradskom groblju Boninovo položeni su vijenci i zapaljene svijeće uz Dan Dubrovačko-neretvanske županije i blagdan njenog zaštitnika svetog Leopolda Bogdana Mandića.

Gradonačelnik Grada Dubrovnika i saborski zastupnik Mato Franković vijenac je položio kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora. U ime Grada Dubrovnika, uz gradonačelnika, vijenac su u znak sjećanja na sve poginule hrvatske branitelje i stradale civile položili predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica i zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić.

Počast braniteljima koji su svoje živote položili u obrani Hrvatske u Domovinskom ratu odao je i potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić.

Vijence su kod spomen križa na Boninovu položili i župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić sa suradnicima, predstavnici Policijske uprave te predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Molitvu je predvodio don Ante Burić, župnik Župe sv. Petra Boninovo.

Gradonačelnik otvorio prvu Međunarodnu Vatrogasnu utrku – Memorijal “Goran Komlenac”

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, ujedno i predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Dubrovnika, otvorio je 1. Međunarodnu Vatrogasnu utrku Dubrovnik koja se održala u Dubrovačkim vrtovima sunca u Orašcu.

Utrka od šest kilometara organizirana je u znak sjećanja na preminulog Gorana Komlenca, pripadnika Javne vatrogasne postrojbe Dubrovački vatrogasci te člana DVD-a Orašac koji je stradao prilikom gašenja požara na području Ljupča, 31. srpnja 2022. U utrci je sudjelovalo oko 160 profesionalnih, dobrovoljnih i umirovljenih vatrogasaca. Prikupljenim sredstvima ove utrke financirat će se troškovi organizacije i realizacije samog natjecanja, a sva ostala sredstva od uplaćenih donacija i kotizacija za sudjelovanje utrošit će se za izradu kamene biste Goran Komlenac.

– Drago mi je što se na ovaj način zajednica vatrogasaca, druga obitelj Gorana Komlenca, odlučila prisjetiti na sve ono što je Goran dao za ovaj grad. Dao je najvrijednije što je imao, a to je svoj život. Trajno moramo biti zahvalni njemu i svim članovima njegove obitelji – istaknuo je gradonačelnik Franković, dodajući da će se napraviti Spomen obilježje na mjestu pogibije.

– Arhitektonsko rješenje napravila je renomirana dubrovačka arhitektica Lea Đurović Ruso. Obitelj je dala suglasnost i ja vjerujem da vrlo skoro krećemo u raspisivanje natječaja s obzirom da smo osigurali sva sredstva – rekao je gradonačelnik Franković.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *