TJEDNI PREGLED: Izabrani dobitnici javnih priznanja uz Festu sv. Vlaha i Dan Grada, ujednačena prehrana u svim gradskim školama kreće 6. veljače, Dubrovački karnevo: Nikad više događanja za sve generacije!…

193

Ujednačena prehrana u svim gradskim školama kreće 6. veljače

Grad Dubrovnik okončao je postupak nabave za prehranu u osnovnim školama. Odluka o odabiru, kao rezultat pregovaračkog postupka, objavljena je na ex ante transparentnost. Rok mirovanja traje 10 dana, što znači da se ugovor s ponuditeljem može potpisati s danom 3. veljače 2023. S obzirom da taj dan, na blagdan svetog Vlaha i Dan Grada, u dubrovačkim školama nema nastave, prvi dan isporuke ujednačenih obroka za sve gradske škole bio bi ponedjeljak 6. veljače.

Tako će  sve gradske škole imati jednak jelovnik, usklađen s Nacionalnim smjernicama za prehranu učenika osnovnih škola, odnosno nutritivno vrijedan hladni obrok. Grad Dubrovnik zatražio je i mišljenje nutricionistice vezano za predložene jelovnike.

”Ovim jelovnicima fokus je na kvaliteti i dodatnom obogaćivanju prehrane učenika vitaminima, mineralima te složenim ugljikohidratima (integralni kruh i peciva, namazi od mahunarki i povrća, orašasto voće, jogurti i kvalitetni izvori proteina – sirevi, bijelo meso i salamurena riba). Također, važno je naglasiti kako su normativima ispoštovane ne samo kalorijske i nutritivne potrebe djece već i posebne prehrambene potrebe učenika (bezglutenska i vegetarijanska opcija užine te isticanje alergena)”, navela je u dostavljenom komentaru nutricionistica Mirna Sentić.

U prethodnom razdoblju, od početka drugog polugodišta, svaka škola pojedinačno sukladno vlastitim kapacitetima iznašla je rješenje za prehranu učenika, koje je bilo privremeno dok se ne provede zakonski postupak za odabir dobavljača.

 

Izabrani dobitnici javnih priznanja uz Festu sv. Vlaha i Dan Grada

Na temelju prijedloga Odbora za javna priznanja, Gradsko vijeće Grada Dubrovnika, na svojoj 18. sjednici, odlučilo je o dodjeli javnih priznanja, koja se kao izraz javne pohvale dodjeljuju onima koji su svojim djelovanjem pridonijeli promicanju i ugledu Grada Dubrovnika.

Laureate su, nakon glasovanja vijećnica i vijećnika na zatvorenom dijelu sjednice, objavili predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica, ujedno i potpredsjednik Odbora za javna priznanja te predsjednica tog odbora Olga Muratti.

Javna priznanja Grada Dubrovnika dodjeljuju se prigodom blagdana Svetoga Vlaha, ujedno Dana Grada Dubrovnika.

Javna priznanja „Nagrada Dubrovnika“ za 2022. godinu dodjeljuju se:

• Lady Jadranki Beresford-Peirse, za iznimna postignuća u obnovi, zaštiti i promociji dubrovačke i hrvatske kulturne baštine;

• Paulu Daviesu, za iznimni doprinos u promicanju povijesne istine o Domovinskom ratu;

• Anti Deliji, za izniman doprinos sportu grada Dubrovnika;

• Fredu i Phyllis Meurer, za dugogodišnji predani humanitarni rad, prijateljstvo i promociju Dubrovnika;

• Turističkoj i ugostiteljskoj školi Dubrovnik, za izniman doprinos u razvoju turističkog obrazovanja u Dubrovniku.

Nagrada Dubrovnika za životno djelo dodjeljuje se Josipu Pinu Trostmannu za iznimna umjetnička postignuća i dugogodišnji pedagoški rad.

Ove godine dodjeljuje se i javno priznanje „Počasni građanin Grada Dubrovnika“. Počasnim građaninom Grada Dubrovnika posmrtno se proglašava Francesco Cossiga za iznimne zasluge i značajne humanitarne aktivnosti za vrijeme Domovinskog rata. Franceco Cossiga bio je talijanski pravnik, pedagog i političar. U vrijeme početka Domovinskog rata bio je predsjednik Republike Italije (mandat mu je istekao u travnju 1992.).

 

Čestitka Judo klubu Dubrovnik 1966 za osvojene četiri medalje na seniorskom prvenstvu Hrvatske

Povodom osvajanja četiri medalje na seniorskom prvenstvu Hrvatske u Zagrebu, gradonačelnik Mato Franković uputio je čestitku Judo klubu Dubrovnik 1966. Prenosimo je u cijelosti:

Dragi judaši, dragi treneru i stručni stožeru,

Još jedan veliki uspjeh za naš Judo klub Dubrovnik 1966! Upućujem velike čestitke Anđeli Violić i Josipu Buliću, seniorskim prvacima Hrvatske. Od srca čestitam i Petrunjeli Pavić i Bruni Bilić na brončanim medaljama.

Zahvaljujući vašoj predanosti, trudu i disciplini, vjerujem da ćete i dalje nizati ovakve fantastične rezultate, a to potvrđuje sve ono što ste do sada već postigli s obzirom da je Anđeli ovo prvi seniorski, ali ukupni osmi naslov državne prvakinje, a Josipu drugi, nakon što je 2021. osvojio titulu juniorskog prvaka.

Takvi pothvati govore sami za sebe, ali vjerujem da ipak samo vi znate koliku istinsku vrijednost svako odličje ima. Siguran sam da je vaš trener Mateo Semiz neizmjerno ponosan na svih vas, a za nova postignuća je i on itekako zaslužan.    

Samo tako nastavite naprijed!

S poštovanjem,

Gradonačelnik Mato Franković

 

Grad Dubrovnik povećao subvencije za 124 djece u privatnim vrtićima

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković potpisao je ugovore o dodjeli mjesečnih subvencija privatnim dječjim vrtićima za razdoblje od 1. siječnja do 30. rujna 2023., odnosno do kraja pedagoške godine, s predstavnicima uprava tri dječja vrtića koja djeluju na području Dubrovnika: Calimero, Bubamara i Petar Pan. Odlukom Gradskog vijeća, subvencije su u 2023. godini povećane za dodatnih 26,56 eura po svakom djetetu.

Navedena tri vrtića u ovoj pedagoškoj godini pohađa 124 djece, a za subvencije Grad Dubrovnik na godišnjoj razini izdvaja 241.104,00 eura.

”Jako nam je značajna suradnja s privatnim vrtićima s obzirom na konstantan pritisak na naše predškolske ustanove. Odlučili smo stoga, a i s obzirom na povećanje troškova poslovanja, pozitivno odgovoriti na zahtjeve vrtića i povećati iznos subvencije. U odnosu na prijašnje godine ovo je povećanje od 15, odnosno 16 posto u drugoj kategoriji”, kazao je u ovoj prigodi gradonačelnik Franković, dok su prisutne predstavnice vrtića, Ivana Ucović iz ”Petra Pana” i Dubravka Mojaš iz ”Bubamare”, također istaknule koliko im znači ova potpora Grada.

Mjesečna subvencija za dijete u jaslicama iznosi 172,54 eura, a za dijete u vrtiću 159,27 eura pod uvjetom da roditelji skrbnici imaju prebivalište na području Grada Dubrovnika te da privatni dječji vrtić za uslugu ne naplaćuje roditeljima iznos viši od 132,72 eura (1.000,00 kuna) mjesečno. Po prethodnoj odluci ova je subvenciju iznosila 1.000 kuna za vrtić i 1.100 kuna za jaslice.

S obzirom na potrebe i stalan rast broja djeca, gradska uprava u prethodnom je razdoblju uložila više od 200 milijuna kuna u objekte predškolskog i školskog obrazovanja te je otvoreno 16 novih vrtićkih grupa. Unatoč tome, postoje liste čekanja za upis, a Grad je trenutačno u završnim pregovorima s Biskupijom za preuzimanje zgrade u Gospinom polju, koju također treba prilagoditi. I dalje se traži rješenje za Mokošicu, gdje će se na mjestu sadašnjeg graditi novi vrtić sa 15 grupa za što će dio troškova, u iznosu od 12,5 milijuna kuna sufinancirati resorno Ministarstvo, dok je cjelokupna investicija procijenjena na 60 milijuna kuna.

 

Festanjuli Milićević i Konsuo uručili Proglas Feste gradonačelniku Frankoviću

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković primio je ovogodišnje festanjule Feste svetog Vlaha, iz reda pomoraca Vlaha Milićevića te iz reda obrtnika Mata Konsua, koje je dubrovački biskup Glasnović prethodno imenovao na prijedlog Bratovštine festanjula svetog Vlaha.

U pratnji rektora crkve sv. Vlaha don Ivice Pervana, festanjuli su gradonačelniku uručili Proglas na kojem stoji zapisano: “Već 1051. godinu se ništa u Dubrovniku i okolici, na kopnu i moru, ne započinje i ne dovršava bez zaziva svetog Vlaha. Naš Parac svoj Grad drži pored srca, pomno nas motri, čuva i blagosljiva s tvrđava, bastiona, barjaka i slika u crkvama i u kućama”. Proglasom festanjuli kao predvodnici Feste upućuju poziv svim stanovnicima Dubrovačke biskupije da svojom nazočnošću uveličaju ovaj svečani događaj.

Gradonačelnik Franković čestitao im je na odgovornoj i časnoj ulozi koju će imati na 1051. proslavi nebeskog zaštitnika i vjernog Parca svekolikog dubrovačkog puka, u gradu, diljem Domovine i iseljeništva.

„Zajedništvo koje nam donosi proslava Feste uvijek i iznova budi novu radost među stanovnicima ovog grada i svih gostiju. Jedinstvena je uloga festanjula bila oduvijek, pa tako i danas. Stoga vjerujem kako će vam ovogodišnja proslava ostati u lijepom sjećanju, na zadovoljstvo vas i vaših najbližih“, poruka je gradonačelnika upućena ovogodišnjim festanjulima.

Otvaranje Feste održati će se na Kandeloru 2. veljače, tradicionalno u 15 sati i 30 minuta ispred parčeve crkve. Središnje, svečano euharistijsko slavlje očekuje se na sam svečev blagdan u petak 3. veljače, s početkom u 10 sati ispred dubrovačke katedrale.

 

Gradonačelnik Franković s organizatorima koncerta „U ozračju KAJ-a“

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković primio je organizatore koncerta kajkavskih popevki „U ozračju KAJ-a“ direktora Radija Kaj Draga Gradečaka, direktora marketinga Gorana Kukovačeca, direktora tehnike Marija Inkreta i urednicu informativnog programa Petru Slavečki.

U sklopu hrvatskog tradicijskog glazbenog projekta na njegovanju govorene i pjevane riječi, koncert pod nazivom „U ozračju KAJ-a“ održat će se u Kazalištu Marina Držića u utorak 31. siječnja s početkom u 19 sati. Organizatori su Radio Kaj i Grad Dubrovnik, pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora Gorana Jandrokovića.

Gradonačelnik Franković ovom prigodom se obratio slušateljima u programu Radija Kaj istaknuvši zadovoljstvo što će ovaj projekt povezati sjever i jug Hrvatske i to upravo pred 1051. Festu svetog Vlaha u Dubrovniku.

Kajkavske popevke na koncertu će izvoditi Tereza Kesovija, Mia Dimšić, Matija Cvek, Marko Škugor, Klapa Kaše, Branko Greblički Ventek, Rajko Suhodolčan, Roko Vušković, Klapa Brv, Kirjales, Ella i Iva Ranogajec Inkret, Ivan Benc, Mirko Švenda Žiga i Gordana Ivanjek Tušek. Voditeljica Karmen Špiranec. Izvođači će nastupiti uz orkestar Radija Kaj, pod vodstvom Karla Kukovačeca i uz izravni prijenos na Radiju Kaj.

 

Prijem za Hrvatsku stolnotenisku reprezentaciju, ususret kvalifikacijskoj utakmici Hrvatska-Austrija za Europsko prvenstvo u stolnom tenisu

Ususret kvalifikacijskoj utakmici Hrvatska-Austrija za Europsko prvenstvo u stolnom tenisu, koja se igra u Sportskoj dvorani u Gospinom polju, u palači Sponza je organiziran prijem za igrače hrvatske reprezentacije i čelnike Hrvatskog stolnoteniskog saveza, kojem je prisustvovao i gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković.

”Zaista je velika čast biti domaćin reprezentaciji. Nadam se da će značajan broj sugrađana i doći na utakmicu. Nakon realizacije nove multifunkcionalne sportske dvorane u Gospinom polju Dubrovnik će redovito moći biti domaćin brojnim svjetskim natjecanjima pa tako i stolnom tenisu. Zahvalio bih se svima, a posebno našem Stolnoteniskom klubu Libertas Marinkolor koji cijeli niz godina osvaja najznačajnije nagrade u Hrvatskoj, promovira ovaj sport, privlači mlade ljude i ima odlično uigranu ekipu”, rekao je gradonačelnik Mato Franković.

Hrvatska stolnoteniska reprezentacija prvi će put zaigrati u Dubrovniku, istaknuo je predsjednik Hrvatskog stolnoteniskog saveza Zoran Primorac, te dodao da očekuje dobar rezultat u ovoj kvalifikacijskoj utakmici za Malmo.

”Dodijeljena nam je čast da budemo prvi od pet domaćina ovih utakmica. Od dvorane smo napravili lijepu arenu i sutra očekujemo dobar ambijent na utakmici”, kazao je predsjednik Stolnoteniskog kluba Libertas Marinkolor Goran Raspopović.

Gradonačelnik Franković u ovoj je prigodi i kratko zaigrao stolni tenis s hrvatskim reprezentativcem Andrejom Gaćinom, a potom i s predsjednikom Hrvatskog stolnoteniskog saveza Zoranom Primorcem.

 

Dubrovački karnevo: Nikad više događanja za sve generacije!

Tradicionalni Dubrovački karnevo, dvadeset i četvrti po redu, održavat će se u periodu od 11. do 21. veljače u organizaciji Grada Dubrovnika i Turističke zajednice Grada Dubrovnika, dok se realizaciji pridružuju ustanove u kulturi i drugi vrijedni partneri.

Nakon što su se karnevalski programi posljednjih godina odvijali u uvjetima prilagođenim epidemiološkoj situaciji, Dubrovački karnevo 2023. vraća se u svoj punini i uz bogatstvo sadržaja, a Dubrovčane svih generacija očekuju zanimljiva i raznolika događanja.

Pod poznatim sloganom „Dođite svakako i svakakvi“ ova dugovječna manifestacija počinje u subotu, 11. veljače u 15 sati prigodnim otvaranjem na karnevalskoj pozornici ispred Katedrale, dok će na Stradunu uslijediti nastup uvijek rado viđenih gostiju iz Župskog karnevala.

Kao i prethodnih godina, veliki dio programa namijenjen je djeci i mladima, pa ni ove godine neće izostati popularna događanja kao što su „Maškarani školski dan“, „Faćenda od malih maškara“ i „Maškarani vrtićki dan“.

Već drugog dana, u nedjelju 12. veljače, na rasporedu je „Veliki ples malih maškara“ Društva naša djeca Dubrovnik u Studentskom domu Academis, koji će 21. veljače ugostiti i Ultime od karnevala. Dubrovački karnevo i ove godine uključuje Mokošicu pa će se na pozornici kod Kluba mladih Sveti Ivan Pavao II u subotu, 18. veljače održati „Dječja maškarata u Mokošici“.

Uvijek rado posjećeni program „Maškarani kompeticijun u spravljanju šporkijeh makarula“ održat će se 18. veljače ispred Luže. Istog dana, maškarani Dubrovački simfonijski orkestar nastupit će u Kazalištu Marina Držića.

Kao jedna od brojnih novina ovogodišnjeg izdanja Dubrovačkog karnevala, od 11. do 21. veljače postavit će se u izlozima Grada i atriju Kneževa dvora izložba fotografija i kostima Dubrovačkih muzeja „Veljun kroz godišta“.

Posjetitelji Kneževa dvora moći će uživati i u muzejskoj instalaciji u stalnom postavu Kulturno-povijesnog muzeja „Kazališni kostim u karnevalu“, ostvarenoj u suradnji s Kazalištem Marina Držića. Kulise za fotografiranje postavit će se u foajeu Kazališta Marina Držića, Umjetničkoj galeriji Dubrovnik i atriju Kneževa dvora.

Podržite dugu tradiciju maškaravanja  u Dubrovniku, dođite nam svakako i svakakvi i budite uz Dubrovački karnevo 2023.

Cjelokupni program Dubrovačkog karnevala 2023. preuzmite ispod.

Grad Dubrovnik i Turistička zajednica grada Dubrovnika organiziraju

DUBROVAČKI KARNEVO 2023.

Subota, 11. veljače

15,00 OTVARANJE DUBROVAČKOG KARNEVALA

ŽUPSKI KARNEVO NA STRADUNU

Karnevalska pozornica ispred Katedrale

Nedjelja, 12. veljače

15,00 VELIKI PLES MALIH MAŠKARA DRUŠTVA NAŠA DJECA DUBROVNIK

Studentski dom Academis

Petak, 17. veljače – MAŠKARANI ŠKOLSKI DAN

11,00  ĐIR STRADUNOM UČENIKA OD 1. DO 4. RAZREDA OSNOVNIH ŠKOLA

Proglašenje najbolje maškaranih razreda

Karnevalska pozornica ispred Katedrale

12,00  MAŠKARATA  ZA UČENIKE OD 1. DO 4. RAZREDA

Karnevalska pozornica na Stradunu

14,00 ĐIR STRADUNOM UČENIKA OD 5. DO 8. RAZREDA OSNOVNIH ŠKOLA

Proglašenje najbolje maškaranih razreda

Karnevalska pozornica ispred Katedrale

15,00  MAŠKARATA  ZA UČENIKE OD 5. DO 8. RAZREDA

Karnevalska pozornica ispred Katedrale

20,00  ”MAŠKARATA ISPOD KUPLJA”

Klub Lazareti

Subota, 18. veljače

10,30 MAŠKARANI NASTUP GRADSKE GLAZBE DUBROVNIK

Ispred Luže

11,30 NASTUP FOLKLORNOG ANSAMBLA „LINĐO“

Ispred Luže

12,30 MAŠKARANI KOMPETICIJUN U SPRAVLJANJU ŠPORKIJEH MAKARULA

Ispred Luže

15,00 DJEČJA MAŠKARATA U MOKOŠICI

Pozornica kod Kluba mladih Sveti Ivan Pavao II

20,00 MAŠKARANI KONCERT DUBROVAČKOG SIMFONIJSKOG ORKESTRA

Kazalište Marina Držića

21,00 MALI VELJUN

MAŠKARANI PARTY UZ ŽIVU GLAZBU

Taraca ispred Kazališta Marina Držića

Nedjelja, 19. veljače – FAĆENDA OD MALIH MAŠKARA

15,00  DJEČJA MAŠKARATA

Proglašenje najboljih maškara i maškaranih familja

Lazareti

Ponedjeljak, 20. veljače MAŠKARANI VRTIĆKI DAN

10,00 ĐIR MAŠKARANIH GRUPA DUBROVAČKIH DJEČJIH VRTIĆA OD BRSALJA DO STRADUNA

Proglašenje najbolje maškaranih grupa

Karnevalska pozornica ispred Katedrale

11,00  MAŠKARATA DUBROVAČKIH DJEČJIH VRTIĆA

Karnevalska pozornica ispred Katedrale

Utorak, 21. veljače – ULTIMI OD KARNEVALA

20,00 h – VELJUN UZ TALIRE

Studentski dom Academis

Od 11. do 21. veljače postavit će se u izlozima Grada i atriju Kneževa dvora izložba fotografija i kostima Dubrovačkih muzeja „Veljun kroz godišta“. Posjetitelji Kneževa dvora moći će uživati i u muzejskoj instalaciji u stalnom postavu Kulturno-povijesnog muzeja „Kazališni kostim u karnevalu“, ostvarenoj u suradnji s Kazalištem Marina Držića. Kulise za fotografiranje postavit će se u foajeu Kazališta Marina Držića, Umjetničkoj galeriji Dubrovnik i atriju Kneževa dvora.

DOĐITE SVAKAKO I SVAKAKVI!

 

Dvadeset i tri sjajna rada dubrovačkih mladih filmaša rezultat radionice Foruma mladih “Filmsko stvaralaštvo djece i mladih”

Četvrta radionica cjelogodišnje manifestacije Forum mladih pod nazivom “Filmsko stvaralaštvo djece i mladih”, rezultirala je s dvadesettri sjajna rada dubrovačkih mladih filmaša. Završnica ove forumske radionice održala se 25. siječnja u dvorani Visia Dubrovačkih kinematografa.

Svojim su se filmskim uradcima predstavili sudionici Ljetne škole Šipan i Dubrovačkog filmskog festivala te učenici dubrovačkih osnovnih i srednjih škola. Priredbu je vodio Miro Bronzić, koji je, osim najava filmova, razgovarao s autorima o motivima i iskustvima prilikom izrade njihovih filmskih djela.

Priredbu je u ime organizatora otvorio zamjenik pročelnika Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Miho Katičić, pohvalivši stalni napredak fimske radionice Foruma mladih, kako u kvantitativnom, tako i u kvalitativnom smislu.

 

Gradonačelnik na utakmici u kojoj je stolnoteniska reprezentacija Hrvatske pobijedila Austriju

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, sport, socijalnu skrb i civilno društvo Dživo Brčić nazočili su u Sportskoj dvorani u Gospinom polju kvalifikacijskoj utakmici za Europsko prvenstvo u stolnom tenisu između reprezentacije Hrvatske i Austrije.

Pobjedom nad Austrijom 3:2, Hrvatska muška stolnoteniska reprezentacija trenutno je prva u skupini te je osigurala daljnju borbu za plasman na Europsko prvenstvo, koje će se u švedskom gradu Malmöu održati u rujnu.

Utakmici je prethodilo uručenje priznanja Marinku Matuloviću, dugogodišnjem predsjedniku Stolnoteniskog kluba Libertas Marinkolor i dopredsjedniku Hrvatskog stolnoteniskog saveza. Priznanje za dugogodišnji rad i značajan doprinos hrvatskom stolnom tenisu Matuloviću su uručili Zoran Primorac, predsjednik HSTS-a i Renato Čengić, direktor Saveza.

Utakmici u Gospinom polju nazočili su i biskup dubrovački mons. Roko Glasnović, predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije te brojni sportski djelatnici i zaljubljenici u ovaj sport.

Predstavljen projekt Razvoja širokopojasne infrastrukture: brzi internet nove generacije za više od 12 tisuća kućanstava

Projekt Razvoja širokopojasne infrastrukture na području Grada Dubrovnika i općina Dubrovačko primorje, Konavle i Župa dubrovačka predstavljen je u Lazaretima, u nazočnosti gradonačelnika Grada Dubrovnika Mata Frankovića. Stručnjaci Hrvatskog Telekoma d.d. i partneri na projektu predstavili su detalje projekta, ciljeve te očekivanu dinamiku izvođenja radova na uvođenju interneta nove generacije na krajnji jug Hrvatske.

Realizacijom ovog projekta u Dubrovniku i okolici unaprijedit će se korištenje digitalnih usluga kao što su e-Građani, e-škole, e-zdravlje, a velike brzine i dostupnost interneta pridonijet će daljnjem razvoju poduzetništva i gospodarske djelatnosti te povećati kvalitetu života lokalnog stanovništva.

– Glavnu zaslugu nosi gospodin Dobroslavić i njegov tim koji su taj cijeli projekt razvili još 2016. godine i u potpunosti ga doveli do kraja, a tada je Dubrovačko-neretvanska županija bila prva i jedina županija koja je u cijelosti  spremna za taj projekt. Ovo pokazuje ono što nas očekuje u skoroj budućnosti, a to je ITU mehanizam, ali pokazuje i kako Dubrovačko-neretvanska županija i jedinica lokalne samouprave mogu uspješno surađivati na projektima i u konačnici napraviti jednu jako kvalitetnu i dobru priču. – istaknuo je gradonačelnik Franković.

Projektom koji se financira iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova omogućit će se izgradnja NGA optičke mreže te brzi i ultra-brzi širokopojasni pristup mrežnoj infrastrukturi što će značiti brzine pristupa internetu od 100 Mbit/s za 12.196 kućanstava na području Grada Dubrovnika i općina Župa Dubrovačka, Konavle i Dubrovačko primorje i to najkasnije do kraja 2023. godine.

U ovoj prigodi gradonačelnik Franković se također zahvalio Hrvatskom Telekomu što je prepoznao interes u Gradu Dubrovniku te postao partner u projektu za Grad, Konavle, Župu dubrovačku i Dubrovačko primorje.

– Mi smo ovih tjedana u velikom sustavu izgradnje infrastrukture. S jedne strane govorimo o Aglomeraciji Dubrovnik koja je započela, s druge strane govorimo o razvoju širokopojasne infrastrukture, to se i preklapa u nekim manjim segmentima, ali bit će kopanja. Već smo odradili sve potrebne pripreme i sastanke. Odradit ćemo i one terminske dijelove, kad će se kopati, kako i na koji način tako da što je manje moguće smetamo našim sugrađanima, ali u konačnici svi benefiti ovog projekta će biti jasno vidljivi i mjerljivi. Zasigurno preko devet tisuća kućanstva će dobiti bolju i kvalitetniju uslugu, a sigurno će se to odraziti na poboljšanje kvalitete života, ali i poboljšanje pružanja usluge u turizmu – zaključio je gradonačelnik Franković.

„Hrvatski Telekom, najveći privatni investitor u digitalizaciju Hrvatske, s prosječnim godišnjim ulaganjima većima od jedne i pol milijarde kuna, kontinuirano radi na povećanju dostupnosti svojih usluga te povezuje sve u Hrvatskoj s prilikama koje pruža digitalizacija. Ulaganjem u ovaj projekt osiguravamo stanovnicima Grada Dubrovnika i općina Dubrovačko primorje, Konavle te Župa dubrovačka brz i kvalitetan pristup internetu što će, u konačnici, povećati kvalitetu života lokalnog stanovništva. Gospodarski efekti ovog investicijskog ciklusa iznimno su značajni budući da povećanje brzine interneta u jedinicama lokalne samouprave u Hrvatskoj dovodi do osnivanja novih kompanija, otvaranja novih radnih mjesta te povećanja efikasnosti javnih i privatnih usluga“, izjavio je Milan Meden, direktor Sektora za implementaciju i operacije u pristupnoj mreži Hrvatskog Telekoma.

Konferenciji su nazočili i zamjenik dubrovačko-neretvanskog župana Joško Cebalo, načelnik općine Dubrovačko primorje Nikola Knežić te pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Župe dubrovačke Jure Marić.

Podsjetimo, ukupna vrijednost projekta je 93 milijuna kuna, od čega partner HT Telekom d.d. financira prihvatljive investicijske troškove sa 57 milijuna kuna, dok se ostali iznos od 36 milijuna kuna financira iz bespovratnih sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj.

 

Izvrsni rezultati JU Rezervat Lokrum u prethodnoj sezoni, novi cjenik i dalje s pogodnostima za građane

Javna ustanova Rezervat Lokrum u 2022. godini zabilježila je izvrsne rezultate s dvostruko većim brojem posjetitelja, čemu je prethodila dobra priprema sezone. Uveden je novi  informacijski sustav za naplatu i kontrolu ulaznica, a od prošle je sezone u primjeni bio i novi cjenik, s posebnim pogodnostima za građane Grada i drugih gradova i općina u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, odnosno pokaz I. I II. kategorije.

Upravno vijeće Javne ustanove usvojilo je nedavno novi cjenik za predstojeću sezonu, izražen u eurima, u kojem nema značajnih promjena u odnosu na 2022. godinu. Osim glavne ulaznice koja iznosi 27 eura, građanima Dubrovnika je i dalje u ponudi Godišnji pokaz I. kategorije, koji stoji 14 eura, a pokaz II. kategorije, na kojeg pravo imaju stanovnici drugih gradova i općina u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, plaćat će se 20 eura.

Pogodnost pokaza I. kategorije iskoristio je prošle godine 3.241 građanin, a pokaz II. kategorije 226 građana. Ujedno je otok Lokrum ostvario dvostruko veću posjetu nego sezonu prije te je zabilježeno 205.220 posjetitelja, dok je njihov broj 2021. godine iznosio 103.992. Udvostručen je i prihod od prodaje roba i pružanja usluga koji iznosi 27 milijuna kuna.

Značajno je podignuta razina protupožarne zaštite izgradnjom nove hidrantske mreže visoke zone otoka Lokruma, koja se sastoji od 16 novih hidranata, cjevovoda ukupne duljine 2735 metara, vodospreme i crpne stanice s cjevovodima duljine 403 metara.

Uz učinkovitu zaštitu i očuvanje šume i ekološke mreže, redovito održavanje te hortikulturno praćenje parkovnog dijela otoka, u tijeku je i izgradnja broda koji će povezivati otok Lokrum i Arboretum Trsteno, kao i izrada projektne dokumentacije u svrhu obnove Benediktinskog samostana i Maksimilijanovog ljetnikovca.

 

18. NOĆ MUZEJA Zamjenica Tepšić na svečanom otvorenju nove stalne izložbe „Držićeve životne pozornice“

U sklopu sveobuhvatnog i bogatog programa 18. Noći Muzeja, zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić u večernjim satima u Domu Marina Držića otvorila je novu stalnu izložbu pod nazivom „Držićeve životne pozornice“ posvećene najvećem hrvatskom komediografu, utkanom u kulturu i život ovog kraja. Svečanom otvaranju prisustvovala je i pročelnica Upravnog odjela za gospodarenje imovinom, opće i pravne poslove Marijeta Hladilo.

Cilj nove stalne izložbe Doma Marina Držića je svim građanima i posjetiteljima, kronološki ispričati priču o zanimljivom i burnom životu Marina Držića, prezentirati sva njegova djela i istaknuti njegov značaj ne samo u okviru hrvatske, već i  svjetske književnosti te dočarati razdoblje renesanse u kojem je živio i stvarao. Ujedno, ovim novonastalim postavom koji je osmišljen na jedan suvremen i interaktivan način, javnosti se želi ukazati na zanimljivu ulogu, proučavanje lika i djela hrvatskog komediografa Držića u vremenu renesanse, kako bi i oni osjetili život tadašnjeg Dubrovnika i raznih zbivanja u tom vremenu.

Nakon otvorenja izložbe, u Domu Marina Držića održan je i koncert renesansne glazbe Ansambla Plazarius.

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *