TJEDNI PREGLED: Komemoracija za Mišu Martinovića, položeni vijenci povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja…

410

URUČENI UGOVORI Za dubrovačke tradicijske obrte preko milijun kuna subvencija

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković dodijelio je u Velikoj vijećnici 48 ugovora o subvencioniranju tradicijskih obrta na području Dubrovnika. Uz gradonačelnika Frankovića, prijemu obrtnika nazočili su i zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić i pročelnik Upravnog odjela za turizam, gospodarstvo i more, Marko Miljanić.

Subvencije su odobrene tradicijskim deficitarnim obiteljskim obrtima odnosno uslužnim obrtima i obrtima u proizvodnji. Sveukupni iznos potpore za dubrovačke obrtnike u 2021. godine iznosi milijun i 152 tisuće kuna, a mjesečni neto iznos od dvije tisuće kuna obrtnicima će se isplaćivati tijekom cijele godine.

Na Natječaj za dodjelu potpora koji provodi Upravni odjel za  turizam, gospodarstvo i more  prijavilo  49 potencijalnih obrtnika, od čega je 48  obrtnika u potpunosti ispunilo uvjete iz Natječaja i kriterije iz Pravilnika za održavanje i razvoj tradicijskih obrta.

U odnosu na 2020. godinu, kada su ukupno sklopljena 42 ugovora, ove godine potpore su odobrene za šest novih obrta, a radi se o jednom krojaču za muškarce, jednom restauratoru, po jednom obrtu za obradu drva, odnosno obradu stakla i keramike te dvama obrtima za izradu unikatnog nakita.

Prigodom uručenja ugovora gradonačelnik Franković zahvalio je obrtnicima na sjajnoj suradnji svih ovih godina kazavši pritom kako oni predstavljaju istinski identitet i posebnu vrijednost Grada. – „Činjenica je da obrtnici predstavljaju svojevrsnu dušu našeg Grada. Njihov rad i kvaliteta proizvoda i usluga zasigurno doprinose promociji Dubrovnika i obrtničke djelatnosti. Obrtništvo je važno, ono predstavlja našu tradiciju i po tome kao i u mnogim drugim segmentima smo uistinu jedinstveni“ istaknuo je gradonačelnik, nadodavši kako će se potpora Grada Dubrovnika prema obrtnicima zasigurno nastaviti i u budućnosti.

Potpore za razvoj i održavanje tradicijskih dubrovačkih obrta dodjeljuje već pune  dvadeset i dvije godine, a iste se, između ostalih, dodjeljuju obrtima za izradu izvornih suvenira i autohtonih proizvoda, obrtima za obradu kamena, krojačkim obrtima, obrtima za izradu klobuka, veziva i pletiva, obrtima za proizvodnju predmeta od stakla i keramike, frizerima, urarima, zlatarima, postolarima, restauratorima te obrtima za  obradu željeza  i  metala, odnosno izradu ključeva i brava. Tako je od razdoblja 2000. do 2021. godine Grad Dubrovnik dodijelio subvencije više od stotinu obrtnika u  sveukupnom  iznosu  od  11.663.000,00 kuna.

Od 2018. godine subvencije za obrtnike u mjesečnom neto iznosu od dvije tisuće kuna isplaćuju se tijekom cijele godine, a ne samo tijekom šest mjeseci kako je bila dotadašnja praksa.

Gradonačelnik uputio izraze sućuti obitelji Miše Martinovića

U povodu smrti Miše Martinovića, velikana hrvatskog glumišta i dobitnika brojnih nagrada i priznanja, među njima i Nagrade Grada Dubrovnika za životno djelo, gradonačelnik Mato Franković uputio je njegovoj obitelji poruku sućuti, koju prenosimo u cijelosti:

“Poštovana obitelji,

neke praznine ne se daju popuniti. Dogodi se to ponekad, a obično onda kada je čovjek živio i stvarao uz golemi umjetnički poriv. Mjesto koje iza sebe ostavlja zauvijek će biti samo njegovo, nepopunjeno, ali nikada prazno.

Gospar Miše bio je jedan od najvećih. U kolektivnom sjećanju Dubrovnika ostat će ga toliko da se gotovo bezrazložno prepuštati isticanju svih njegovih uspjeha i zasluga, onih koje je ostvario kao prvoklasni dramski umjetnik – televizijski, filmski i nadasve kazališni glumac, ali i kao istinski hrvatski domoljub i predani lokal patriot.

Dubrovniku, a napose Ljetnim igrama, davao je najbolje od sebe i svoga umjetničkog bića, bilo da je to radio kao Maro, Dživo, Vuko, Bokčilo, Dundo Maroje, Frano Kafetijer, gospar Lukša ili kao Knez…

Zato duboko vjerujem da gospara Mišu nismo izgubili, jer taj se izraz doima neutješno konačnim. Od njega smo se tek oprostili uz nadu da ćemo se ponovno sresti, kao što smo činili na Stradunu, uz pozdrav rukom i riječi „Adio Vam“.

U ovim teškim trenucima nošenja s gubitkom, u ime Grada Dubrovnika i u svoje osobno ime, upućujem Vam iskrene izraze sućuti.

Gradonačelnik

Mato Franković”

Uz blagdan svetog Stjepana predstavnici Grada Dubrovnika u Zatonu

Vjernici župe sv. Stjepana u Zatonu svečano su i ove godine 3. kolovoza proslavili blagdan svoga zaštitnika, a tim su povodom zamjenica dubrovačkog gradonačelnika Jelka Tepšić, gradska vijećnica Katarina Doršner i predsjednik vijeća Mjesnog odbora Zaton Emilio Puljizević, u znak sjećanja na sve poginule u Domovinskom ratu, položili vijenac i zapalili svijeću kod spomen-obilježja u Zatonu, nakon čega je služena sveta misa u Crkvi svetog Stjepana.

Na jučerašnji dan Dubrovnik se prisjetio i 3. kolovoza 1995. godine, kada su u popodnevnim satima, nakon dugog razdoblja primirja, ispaljene granate na Veliki Zaton, koje su odnijele tri mlada života. Poginuli su pripadnik 163. brigade HV-a Frano Goić (24), Danijela Spajić (25) i Orsat Domaćin (17), svi iz Dubrovnika, dok su troje Orsatovih prijatelja – Romana Tomić, Lukša Pavličević i Nikša Matić – u tom granatiranju teško ranjeni.

Bile su to posljednje granate srpskog i crnogorskog agresora koje su pale na uže područje grada, a dan kasnije počela je vojno-redarstvene akcija Oluja.

Položeni vijenci uoči obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, pročelnica Upravnog odjela za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju Zrinka Raguž i gradski vijećnik Blaž Pezo uoči obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja zapalili su svijeće i položili vijence kod Spomen križa na groblju Boninovo.

Predstavnici Grada Dubrovnika na ovaj su način iskazali pijetet i duboku zahvalnost prema svim stradalim braniteljima i brojnim civilnim žrtvama Domovinskog rata.

Gradonačelnik Franković u ovoj je prilici istaknuo kako je iznimno važno očuvati sjećanje na sve branitelje koje su položili vlastite živote na Oltar Domovine.

„Puno života je dano za slobodu naše Domovine. Upravo zato se trebamo trajno prisjećati svih onih koji su svoje živote položili za Hrvatsku, za mir i neovisnost. Također, kroz brojne obljetnice pa tako i ovu prisjećamo se obitelji svih žrtava rata, čija je patnja i bol i danas zasigurno najveća“ naglasio je gradonačelnik Franković dodavši kako je obol branitelja u razdoblju kada se branila Hrvatska neprocijenjiv.

Počast svim stradalima braniteljima odali su i predstavnici Dubrovačko  neretvanske županije, Policijske uprave dubrovačko neretvanske i predstavnici brojnih braniteljskih udruga s područja Grada i Županije te udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Kratku molitvu u znak spomena na poginule hrvatske branitelje održao je don AnteBurić, župnik crkve sv. Petra.

Komemoracija za Mišu Martinovića (1. lipnja 1926. – 1. kolovoza 2021.)

Komemoracija za Mišu Martinovića (1. lipnja 1926. – 1. kolovoza 2021.), velikog hrvatskog glumca i dramskog umjetnika, dobitnika nagrade Grada Dubrovnika za životno djelo, održana je u petak, 6. kolovoza 2021. u Kazalištu Marina Držića.

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković u svom je obraćanju naglasio kako je Miše Martinović bio jedan od najvećih, doajen dubrovačkog teatra, velikan hrvatskog glumišta, strastveni zaljubljenik u dubrovačku pisanu riječ, glumac koji se rađa jednom u stotinu ljeta, glumački gigant te kako je predstavljao utjelovljenje dubrovačkog duha, tog posebnog sentimenta koji se ne da lako razložiti nekome tko s njime nije rođen ili tko njemu u životu barem nije bio izložen.

-„Životna iskustva još su u mladosti odredila njegove stavove i razmišljanja, a od njih nije odstupao cijelog svog života. Bio je istinski domoljub i praktični vjernik, subrat Franjevac. Do toga je snažno držao. Volio je Hrvatsku, ali iznad svega svoj Dubrovnik. Nije dugo izdržao od Grada biti udaljen ni kada se radi angažmana u Gavelli, kao 30-godišnjak, profesionalno preselio u Zagreb pa se brže bolje prvom prilikom vratio doma“, rekao je između ostalog gradonačelnik Franković.

Kazao je i da je Martinović Dubrovačkim ljetnim igrama, na kojima je debitirao 1951. godine, dao sve od svog umjetničkog bića.  -„A na Igrama je Miše Martinović igrao sve – Držića, Vojnovića, Shakespearea, Krležu…od Bokčila do Areteja, godišnje bi utjelovio do pet uloga, a sveukupno ih je, samo na Igrama, ostvario 170. – Zato nisam nikad imao vremena za snimanje filmova, kazao je jednom. Ali istina je da nije previše držao do televizije i filma kao relativno novih medija, iako je njegova uloga Brica Dubrovčanina u „Našem malom mistu“ po svim parametrima antologijska. Privlačila je gospara Mišu ambijentalnost dubrovačkih otvorenih prostora. Upravo su se ti jedinstveni lokaliteti od samih početka nametnuli kao zaštitni znak Igara, a gospar Miše ih je sve prošao i poznavao ih je do najsitnijeg detalja. Bio je snažan zagovaratelj kvalitete i tradicije u teatru, nepopustljiv prema mondenim trendovima. Kao čovjek i kao umjetnik bio je istinoljubljiv i izravan. Nikad se nije libio izraziti svoje mišljenje. – „Mogli su me pitat, bio bi im rek’o“ – znao je kazat“, rekao je još gradonačelnik.

„Miše Martinović bio je veliki umjetnik snažnog stvaralačkog poriva, slojevit glumac i jedan od posljednjih dubrovačkih gospara. Hvala mu na svemu i neka mu je laka hrvatska zemlja. Adio Vam, gosparu“, zaključio je.

Uz gradonačelnik Mata Frankovića, od velikog hrvatskog glumca prigodnim obraćanjima oprostili su se također velika dramska umjetnica, dugogodišnja glumačka partnerica Miše Martinovića, Milka Podrug Kokotović, ravnatelj Kazališta Marina Držića Paolo Tišljarić, intendantica Dubrovačkih ljetnih igara Dora Ruždjak Podolski i župan Nikola Dobroslavić.

Gospar Miše Martinović preminuo je u nedjelju, 1. kolovoza u Dubrovniku u 96. godini života. Doajen hrvatskog glumišta i „veliki interpret dubrovačkog repertoara“ obilježio je kako čitavu epohu dramskog programa Dubrovačkih ljetnih igara, tako i hrvatsko glumište općenito. Kroz karijeru je utjelovio mnogo legendarnih likova i odigrao mnogo antologijskih predstava, a njegov Knez koji u grimiznom plaštu s tarace Sponze izgovara „Neka uđu“ čime se svečano otvara festival svako ljeto, postao je mjerom te počasne uloge. Godine 1990. dodijeljena mu je Nagrada „Vladimir Nazor“ za životno djelo, 2004. godine Nagrada hrvatskog glumišta za svekoliko umjetničko djelovanje, a 2009. Grand Prix Orlando za osobit umjetnički doprinos u ostvarenju cjelokupnog programa Igara. Dobitnik je i Nagrade Grada Dubrovnika za životno djelo, koja mu je dodijeljena 1996. godine.

Gradonačelnik Franković čestitao Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Uoči proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković uputio je čestitku građanima Dubrovnika:

Drage Dubrovkinje i Dubrovčani,

poštovani hrvatski branitelji!

sudbina i budućnost hrvatskog naroda značajno su određeni 5. kolovoza 1995. godine. Dok se uz ponos divimo jedinstvu i snazi hrvatskih branitelja koju su pokazali tijekom oslobađanja okupiranog hrvatskog teritorija, u mislima su nam sve veličanstvene pobjede iz Domovinskog rata.

Vojno-redarstvena operacija „Oluja“ najsjajnija je među njima, a hrvatska vojska u ta je 84 sata pokazala zavidnu spremnost, dostojanstvo i nepokolebljivost, kakvu ima čovjek koji brani ono što je vjekovima njegovo.

Istovremeno, javljaju se u nama i osjećaji tuge zbog sve krvi koja je prolivena na trnovitom putu stvaranja neovisne i samostalne Hrvatske. Odajmo stoga počast svima koji su svoje živote utkali u temelje Republike Hrvatske i našeg Grada. Neka nas žrtva hrvatskih branitelja, stradalih civila i njihovih obitelji, kao najveći zalog, trajno obvezuju da u slobodi s istim žarom težimo ka zajedništvu, demokratskom razvoju i prosperitetu voljene nam Domovine.

Dragi sugrađani, u svoje osobno ime i u ime Grada Dubrovnika čestitam Vam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

S poštovanjem,

Gradonačelnik Mato Franković

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *