TJEDNI PREGLED: Ministrica Tramišak gradonačelniku Frankoviću uručila ugovor vrijedan 11 milijuna kuna, usvojen rebalans Proračuna Grada Dubrovnika za 2022., povećan broj putovanja trajekta prema Elafitskom otočju

380

Odabrala Europska komisija: Projekt revitalizacije TUP-a jedan od 20 najboljih u Europi

U sklopu EU projekta „Novi europski Bauhaus“ Grad Dubrovnik je u suradnji s Dubrovačkom razvojnom agencijom DURA-om prijavio projekt revitalizacije TUP-a te je isti od strane Europske komisije odabran kao jedan od 20 najboljih projekta u Europi.

Putem projekta „Revitalizacija TUP-a“ Gradu se osiguravaju tehnički kapaciteti kako bi se formiranjem interdisciplinarnog tima, uključujući stručnjake društveno-humanističke, gospodarske, tehničke, pravne i ekonomske struke, formirao održivi model „novog gradskog kulturno – društvenog inkubatora“.

Ideja je transformacija proizvodnih pogona TUP-a u urbano tkivo te regeneracija prostora koji su dugo godina bili izloženi onečišćenju, korištenjem održivih materijala u procesu obnove.

Novo dvorište TUP-a postat će mjesto zajedničkog interesa koje promiče lokalne kreativne ideje, suživot lokalne zajednice i turista, uz implementaciju koncepta (samo)održivosti i trans-disciplinarnog pristupa. Osim toga, posebno bitan aspekt je osiguranje dostupnosti javnosti te senzibiliziranje iste u podupiranju zaštite i očuvanja kompleksa. Sam projekt ima potencijal rješavanja prostorno-društvene segregacije između turista i lokalne zajednice, uvodeći programe od zajedničkog interesa,  izvan povijesne jezgre.

Dugoročno, koncept transformacije tvornice promišljen je u skladu s gradskim projektom „Gruž 2030.“, kojim bi prostor koji je danas zagušen prometom postao novi gradski centar, tj. prostrana gradska riva, čime bi se omogućila adekvatna prezentacija povijesnih slojeva Gruža, uključujući idiličan ladanjski ambijent, ali i industrijsku baštinu.

Projekt „Novi europski Bauhaus“ pokrenut je 2021. kao ekološki, gospodarski i kulturni projekt koji će dovesti do zajedničkog osmišljavanja atraktivnijih, održivijih i uključivijih načina suživota.

Strateškom odlukom ove gradske uprave o kupnji društva TUP d.d. stvorena je prilika da TUP postane kontrapunkt, paralelni centar grada i novo urbano središte.

 

Radni posjet Športskog saveza osoba s invaliditetom Grada Splita Gradu Dubrovniku

Predstavnici  Športskog saveza osoba sa invaliditetom Grada Splita doputovali  su u radni posjet Upravnom odjelu za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Grada Dubrovnika. U njihovoj pratnji bili su predstavnici dubrovačke udruge Bonsai.

Goste iz Splita primio je pročelnik Dživo Brčić, koji ih je, zajedno s kolegama Mihom Katičićem i Markom Ggurevićem, upoznao s aktivnostima koje Grad Dubrovnik s relevantnim dionicima godinama poduzima kako bi se ojačale  prilike za parašport u Dubrovniku. Gosti iz Splita, Mijo Bakić, predsjednik Saveza  i Hrvoje Kujundžić, stručni suradnik Saveza i profesor na Kineziološkom fakultetu u Splitu, pohvalili su strateško promišljanje Dubrovnika za kreiranje održivih preduvjeta za sustavni razvoj ovog oblika športa, posebice kreiranje posebne pozicije u gradskom proračunu za javne potrebe osoba s invaliditetom.

Kroz projekt „Promocija sportova osoba s invaliditetom u gradu Dubrovniku“, koji sufinancira Zaklada Paraolimpijac, ove će se jeseni u jednoj dubrovačkoj školskoj športskoj dvorani demonstrirati šest različitih vrsta parašportova, gostovanjem športaša i njihovih trenera. Tako će naši sugrađani imati priliku nazočiti demonstraciji košarke u kolicima, sjedeće odbojke, para-teakwondoa, stolnog tenisa, tenisa i boćanja. Ujedno će se predstaviti i mogućnosti rekreacije za osobe sa invaliditetom i teškoćama u razvoju koje, pod mentorstvom Svena Krile, organizira skupina mladih volontera Udruge Bonsai u okviru projekta „Dubrovnik suport tim“, a koji se financira kroz projekt Europskih Snaga Solidarnosti.

 

Gradonačelniku Frankoviću ministrica Tramišak uručila ugovor vrijedan 11 milijuna kuna

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak uručila je gradonačelniku Grada Dubrovnika Matu Frankoviću ugovor u vrijednosti od 1.457.557,37 eura, odnosno 11 milijuna kuna, za projekt Ugradnje sustava dizalica topline s morskom vodom za potrebe gradskog bazena u Dubrovniku.

Projektom je predviđena rekonstrukcija strojarnice, pri čemu je cilj zamijeniti staru fosilnu tehnologiju lož ulja s modernim sustavom obnovljivih izvora energije koji pruža neprekidan izvor grijanja s morskom vodom koja djeluje kao stabilan i pouzdan toplinski izvor i ponor.

U svom obraćanju, uz značaj europskih sredstava za realizaciju gradskih projekata, gradonačelnik Franković naglasio je i buduću uštedu na energentima od milijun kuna godišnje.

“Zahvaljujem ministrici Tramišak na dolasku u naš grad. U posljednjih šest godina smo povukli više od milijardu kuna bespovratnih europskih sredstava u naš grad i s ponosom ističemo činjenicu kako smo u tih šest godina ulagali i u spomeničku baštinu, i u energetsku obnovu mnogih školskih i predškolskih ustanova, u infrastrukturu i brojne druge projekte, s ciljem povećanja kvalitete života svih naših sugrađana. Posebno mi je drago što ovim ugovorom nastavljamo ulaganja u sportsku infrastrukturu, ali odgovaramo i izazovima vremena. Cijene energenata uistinu snažno rastu. Ugradnjom ove dizalice računajući sadašnje cijene energenata štedimo milijun kuna godišnje, što je milijun dodatnih kuna sportu i sportskim klubovima na području Grada Dubrovnika“, kazao je gradonačelnik Franković.

Gradonačelnik je rekao i kako je na početku prvog mandata ove gradske uprave postavljen jasan cilj – ne trošiti vlastita sredstva na projekte za koje su na raspolaganju europski novci.

„Cijela nova europska perspektiva je ispred nas, niz novih operativnih programa, a sve dočekujemo spremni s nizom gotovih građevinskih dozvola, velikim kapitalnim infrastrukturnim projektima i očekujemo samo raspisivanje natječaja. Koliko smo uspješni u privlačenju europskih sredstava govore brojke, dosada smo povukli više od milijardu kuna, zacrtali smo cilj u ovom mandatu tri milijarde i vjerujem kako ćemo taj cilj dosegnuti“, rekao je gradonačelnik Franković. Zahvalio Vladi Republike Hrvatske na čelu s premijerom Andrejem Plenkovićem na podršci, kao i resornom ministarstvu na čelu s ministricom Natašom Tramišak na razumijevanju potreba Grada Dubrovnika.

Ministrica Tramišak istaknula je  zadovoljstvo potpisivanjem vrijednog ugovora od iznimne važnosti za Grad Dubrovnik.

“Ugovor je to prema kojem ćete koristiti obnovljive izvore energije, upravo one energije iz resursa koji je vama itekako dostupan, a to je energija iz mora. Vi ste među našim inovativnim projektima u ovom razdoblju i financirano je sve sredstvima Europskog gospodarskog prostora i Financijskog mehanizma Kraljevine Norveške. Vidimo kako pratite trendove u Gradu Dubrovniku. Osim ovih milijardu kuna vrijednih projekata financiranih iz fondova EU i nacionalnih sredstava, možemo potvrditi kako s područja Grada Dubrovnika gospodarstvenici, poduzetnici i institucije koje koriste sredstva povukli dvije i pol milijarde kuna. Brojke su zaista impresivne te govore i kvaliteti i načinu na koji razmišljate o vašem gradu i onome što želite ostaviti u budućnosti,” rekla je ministrica.

Između ostalog, istaknula je kako su ovakvi projekti važni za energetsku neovisnost te kako je Dubrovnik po tom pitanju napravio ozbiljne korake. Operativni programi za fondove EU za razdoblje 2021.-2027. poslani su u Europsku komisiju 8. srpnja te se čeka formalna procedura, a u rujnu bi prema riječima ministrice trebale krenuti pripreme za korištenje ovih sredstava u iznosu od 6,7 milijardi eura. Naglasila je kako je za Dubrovnik posebno važno korištenje ITU mehanizma.

“U novoj financijskoj perspektivi, Grad Dubrovnik se svrstao s većim gradovima te će imati dodatnu mogućnost korištenja dodatnih sredstava za samo područje Grada Dubrovnika. Mi ovdje govorimo o iznosu od oko 22 milijuna eura,” izjavila je ministrica Tramišak.

Ugradnjom dizalica topline, more-voda za potrebe grijanja Gradskog bazena, značajno bi se smanjila emisija CO2 u atmosferu u iznosu od 656 tona godišnje što čini smanjenje od 89%, te osim pozitivnih učinaka na globalnoj razini doprinijelo bi se i poboljšanju kvalitete zraka na lokalnoj razini.

Projekt je financiran u sklopu programa „Energija i klimatske promjene“ u okviru Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora za razdoblje 2014.-2021. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.457.557,37 eura, od čega je 85% iznosa, odnosno 1.238.923,76 eura donatorskih sredstava, a 15% iznosa, odnosno 218.633, 61 eura sufinanciranje Grada Dubrovnika i Dubrovačke razvojne agencije DURA d.o.o.

 

Gradonačelnik Franković na svečanoj sjednici Grada Metkovića

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković sudjelovao je na Svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Metkovića, u povodu Dana Grada i blagdana njegovog zaštitnika sv. Ilije. U toj prigodi su zaslužnim pojedincima i institucijama uručene nagrade i priznanja.

Nagrada za životno djelo dodijeljena je Tomislavu Veraji te posmrtno Zdenki Draženović.  Dobitnik nagrade Grada Metkovića „Sv. Ilija“ u području ekologije i turizma  je Markica Vuica,  dobitnici nagrade „Narona“ u području kulture su Gorki Dumanić i Dubravka Šešelj, dok je dobitnik nagrade „Narona“ u području obrazovanja Željko Medić. Ženskom rukometnom klubu Metković dodijeljena je nagrada „Ždral“ u području sporta.

 

Usvojen rebalans Proračuna Grada Dubrovnika za 2022. – povećanje satnice asistentima u nastavi

Uslijed oporavka gospodarstva i odgovornog upravljanja financijama, Proračun Grada Dubrovnika za 2022. godinu rebalansom je povećan za 37,6 milijuna kuna, a pogodnosti će osjetiti direktno građani. Naime, na 13. sjednici Gradskog vijeća Grada Dubrovnika, većinom glasova donesen je Prijedlog izmjena i dopuna Proračuna Grada Dubrovnika za 2022. godinu, kao i Prijedlog odluke o izmjeni i dopuni Odluke o izvršavanju Proračuna Grada Dubrovnika za 2022. godinu.

U uvodnom izlaganju, gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković pojasnio je planirane rashode po stavkama. Kao najvažnije novosti u Proračunu, naveo je izradu projektne dokumentacije za Centar za pružanje usluge u zajednici, kao i povećanje satnice asistentima u predškolskom odjelu i asistentima u osnovnim školama s 25 kuna po satu na 35 kuna.

„Uveli smo mjeru povećanja satnice asistentima s 25 na 35 kuna, što i oni sami apelom ističu kao problem. Plaćeni su premalo za težak i zahtjevan posao“, naglasio je gradonačelnik Franković.

Proračun Grada je razvojan i okrenut ljudima, što se u novom rebalansu očituje i povećanjem sredstava za obrazovanje, šport, ustanove u kulturi. Više od šest dodatnih milijuna kuna namijenjeno je vrtićima i školama, a povećane su i dotacije za privatne vrtiće. Za dubrovački šport osigurano je dodatnih 5.6 milijuna kuna, između ostalog za sportsko igralište kod Gimnazije Dubrovnik te za projektnu dokumentaciju za projekt multifunkcionalne dvorane u Gospinom projektu koja će biti kruna ulaganja u sportsku infrastrukturu ove gradske uprave.

Gradska uprava nastavlja i realizaciju niza projekata u smjeru energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije, a s tim ciljem je u rebalans uvršten i projekt javne rasvjete na otoku Lopudu, za što su odobrena i bespovratna sredstva resornog ministarstva u iznosu od 50% vrijednosti projekta.

U ovoj godini pokrenuti su procesi realizacije projekata gradnje spomenika za branitelje i spomenika poginuloj djeci, a prvi korak je raspisivanje dva natječaja za izradu likovnih rješenja. U rebalans su stoga uvrštena potrebna sredstva za provedbu natječaja, a kako je i ranije najavljivano, u povjerenstvo za verifikaciju natječajnih programa bit će uključeni i predstavnici braniteljskih udruga.

 

Gradonačelnik otvorio izložbu “Istina” fotografkinje Mare Bratoš

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković svečano je otvorio izložbu “Istina” suvremene fotografkinje Mare Bratoš u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik.

„Drago mi je što je Grad Dubrovnik mogao biti pokrovitelj ove izložbe naše Mare jer izložba puno toga govori, puno toga otkriva i ono najvažnije – otkriva istinu i nadam se da ćete uživati, a Mari želim još dugo godina ovako kvalitetnog i uspješnog rada“, poručio je gradonačelnik Franković.

O radu umjetnice te o samoj izložbi govorila je kustosica izložbe, Petra Golušić i ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik, Tonko Smokvina.

Izložba koja se može pogledati do nedjelje, 4. rujna obuhvaća izbor portretistike vlastitih aktova nastalih u ciklusima: ‘Autoaktovi u šumi’ (1995.), ‘Autoaktovi’ (2005.), ‘Autoaktovi 2015’ (2015.), ‘Ljubav i život žene’ (2017.), ‘Autoportret s kćeri’ (2021.) i ‘Pavla i Mara’ (2022.).

 

Dubrovačka stanogradnja: omogućen povrat dokumentacije!

Slijedom najave gradonačelnika Mata Frankovića kako će se omogućiti povrat dokumentacije, a s obzirom na činjenicu kako je ista iziskivala financijski trošak podnositeljima zahtjeva, na 13. sjednici Gradskog vijeća usvojena je Odluka o povratu dokumentacije zaprimljene na temelju provedenog Javnog poziva od 5. veljače 2022. godine.

Time su ispunjeni preduvjeti da podnositelji zahtjeva koji nisu objavljeni na Končanoj listi reda prvenstva zatraže od Grada Dubrovnika povrat predane dokumentacije.

Kako bi podnositelji zahtjeva ostvarili navedenu mogućnost potrebno je podnijeti Zahtjev za povrat dokumentacije na Obrascu A (može se preuzeti u vezanim dokumentima ispod ove objave). Rok za predaju Zahtjeva je do 16. kolovoza 2022. godine.

Zahtjev se predaje osobno na pisarnicu Grada Dubrovnika ili preporučenom pošiljkom na adresu Grad Dubrovnik, Pred Dvorom 1, 20 000 Dubrovnik.

Nakon isteka navedenog roka, Povjerenstvo za administrativnu provjeru pripremit će, sukladno zaprimljenim zahtjevima, dokumentaciju za povrat te obavijestiti podnositelje zahtjeva o vremenu preuzimanja iste.

Na temelju provedenog Javnog  poziva od 5. veljače 2022., pravo na stan ostvarilo je 17 dubrovačkih obitelji. Za preostalih 26 stanova Grad Dubrovnik će raspisati novi Javni poziv koji će biti otvoren za podnošenje zahtjeva 45 dana od 15. rujna 2022. godine.

 

Informacija o tijeku javne nabave za projekt javne rasvjete

U okviru postupka javne nabave za rekonstrukciju javne rasvjete na području grada Dubrovnika, tijekom postupka tri tvrtke su podnijele žalbe s ukupno sedam žalbenih navoda. Dva žalbena navoda od sedam istaknutih su ocijenjena kao osnovana. Grad Dubrovnik upućen je na to da izmjeni u navedenom segmentu dokumentaciju, nakon čega se navedeni proces javne nabave može nastaviti. U okviru izjavljenih žalbi Grad Dubrovnik mora platiti iznos od 5.000 kuna svakom žalitelju, odnosno sveukupno 15.000 kuna.

 

NOVI KAPACITETI U VRTIĆIMA – u Izviđaču uređeno potkrovlje za predškolce, a za djecu s poteškoćama grupa s posebnim programom

U vrtiću Izviđač uređen je novi prostor za odgojno-obrazovnu skupinu, a male polaznike primit će 1. rujna, s početkom nove pedagoške godine. U potkrovlju objekta bit će smještena grupa od 11 predškolaca s dvije odgojiteljice. Otvaranjem novih kapaciteta i preraspodjelom unutar postojećih prostorija u vrtiću Izviđač, na katu objekta stekli su se uvjeti za smještaj odgojno-obrazovne skupine s posebnim programom u koju će biti uključeno petero djece s teškoćama u razvoju.

Tako će se od 1. rujna djeca s teškoćama u razvoju uključiti u ovu odgojno-obrazovnu skupinu na  temelju  mišljenja  stručnog tima  kao  i odgovarajućih  medicinskih i drugih nalaza, mišljenja i rješenja nadležnih tijela. Rad u manjoj skupini, u kojoj će bit zaposleni edukacijski rehabilitator, odgojitelj i njegovatelj pod koordinacijom stručnog tima, bit će u potpunosti prilagođen djetetu i njegovim potrebama, kao i potrebama djetetove obitelji.

Cilj programa je pod stručnim vodstvom razviti maksimalan potencijal kod djeteta s teškoćama u razvoju i postepeno ga pripremiti za inkluziju jačanjem socijalnih vještina i razvijanjem adaptivnog ponašanja.  Boravak skupine u prostorijama redovnog vrtića omogućit će vođeno i usmjereno stupanje u interakcije s ostalom djecom iz drugih skupina, što će dovesti do ranih  pozitivnih iskustava kod djece i ostvariti dugoročni učinak na socijalizaciju.

Djeca mogu biti uključena u program posebne skupine do dvije godine jer je skupina tranzicijskog karaktera, a program se odvija u trajanju od osam sati dnevno. Ovim korakom Dječji vrtići Dubrovnik poboljšavaju kvalitetu rada s djecom s teškoćama u razvoju koja će se u budućnosti i dalje razvijati sukladno potrebama djece.

 

Nedolično odjeveni posjetitelji novčano kažnjeni

Komunalni redari Grada Dubrovnika  su s djelatnicima policijske uprave izvršili obilazak povijesne jezgre grada Dubrovnika, a poradi nadzora poštivanja članka 95. Odluke o komunalnom redu na području Grada Dubrovnika kojim se u povijesnoj jezgri Grada između ostalog zabranjuje hodanje u kupaćem kostimu, bez odjeće ili dijela odjeće.

Tom prilikom su zatekli dva prekršitelja Odluke koji su bili nedolično odjeveni te su im naplaćene novčane kazne u iznosu od 1.000 kuna, a Grad Dubrovnik nastavlja provođenje Odluke o komunalnom redu kontinuiranim nadzorom.

Podsjetimo, u okviru projekta Poštujmo Grad, gradska uprava postavila je informativne strate na svim ulazima u povijesnu jezgru koje sadržavaju piktograme i višejezična upozorenja o nedoličnom ponašanju. S ciljem prevencije, u suradnji s Turističkom zajednicom izrađeni su letci kojima će se posjetitelje dodatno informirati o navedenim pravilima kako bi izbjegli novčane kazne.

 

Modernizacija sustava javne rasvjete grada Dubrovnika: Postupak javne nabave nije “srušen” i uredno se nastavlja

 

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković održao je konferenciju za novinare na temu postupka javne nabave za projekt rekonstrukcije i modernizacije sustava javne rasvjete grada Dubrovnika, koji je u tijeku, a kao osvrt na neistinite i lažne tvrdnje koje su se pojavile u javnom prostoru nakon Rješenja Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM). Konferenciji je nazočila i pročelnica Upravnog odjela za komunalne djelatnosti, promet i mjesnu samoupravu Matilda Krile Prkoča.

Naime, u okviru navedenog postupka javne nabave Dubrovnika, Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave dva je žalbena navoda od sedam istaknutih ocijenila kao osnovana, a Grad Dubrovnik upućen je na to da izmjeni dokumentaciju u navedenom segmentu, nakon čega se proces javne nabave može nastaviti, a sve sukladno članku 419. stavku 4. Zakona o javnoj nabavi.

Gradonačelnik Mato Franković je na konferenciji za novinare osporio dvije neistinite tvrdnje koje su se pojavile u određenim medijima. Prva od njih je tvrdnja da je postupak javne nabave „srušen“, što je neistina. Natječajni postupak je u tijeku. Naime, prema Zakonu o javnoj nabavi propisano je da je u slučaju usvajanja žalbi na dokumentaciju od strane Državne komisije, naručitelj dužan izmijeniti dokumentaciju o nabavi u stavkama navedenim u Rješenju i nastaviti postupak.

Druga neistinita tvrdnja koja se pojavila u javnom prostoru donosi insinuacije o pogodovanju određenoj tvrtki, a na što se u Rješenju jasno osvrnula i Državna komisija navodeći da se „ne može prihvatiti prigovor žalitelja da ponuditelji neće biti u mogućnosti podnijeti usporedive ponude, odnosno da se pogoduje nekom neodređenom proizvođaču opreme, jer žalitelj u tom smislu ne dostavlja nikakve dokaze sukladno članku 403. ZJN 2016, a iz dokumentacije o nabavi s druge strane proizlazi da su sastavni dijelovi dokumentacije (troškovnik, glavni projekt) u skladu s pozitivnim propisima Republike Hrvatske“.

Vezano uz dva žalbena navoda koja Državna komisija ističe u svom Rješenju prvi je onaj u kojem tvrtka Lipapromet d.o.o. smatra da naručitelj propisivanjem promjera svjetiljki pogoduje proizvođaču Phillips. Grad Dubrovnik je u svom odgovoru na žalbu naveo da je postavljanjem tehničkih uvjeta s dozvoljenim odstupanjem od 20%, omogućena izrazito efikasna tržišna utakmica. –„Uobičajena su odstupanja do 5 do 10 posto, no ovlašteni inženjer koji je izradio projekt dozvolio je odstupanje od 20 posto kako bi što više otvorili tržište te omogućili natjecanje što većem krugu potencijalnih ponuditelja“, rekao je gradonačelnik. Drugi je žalbeni nalog tvrtke Hrvatski Telekom d.d. u kojem traže da se u postupak uključi i napredni sustav upravljanja javnom rasvjetom, što je bilo istaknuo i u prethodnom savjetovanju, ali odbijeno od stane Grada jer bi nepotrebno dodatno povećalo trošak ukupne investicije.

Gradonačelnik je novinarima je prezentirano i očitovanje projektanta, tvrtke Magister d.o.o., u kojem se nedvojbeno tvrdi da su projektom zadovoljeni svi uvjeti prema Zakonu o javnoj nabavi, kao i ocjenu Hrvatske banke za obnovu i razvoj čije su stručne službe pregledale dokumentaciju i također dale pozitivnu ocjenu. Prezentirani su i navodi zainteresiranih tvrtki da se mogu natjecati sukladno propozicijama natječaja. Dokumentacija je također prošla i kroz javno savjetovanje prije samog raspisivanja javne nabave.

Nastavno na sve navedeno, Grad Dubrovnik će postupiti sukladno Rješenju DKOM-a, izmijeniti dokumentaciju u traženom dijelu i nastaviti postupak.

-„Grad Dubrovnik predmetni postupak javne nabave, kao uostalom i sve druge, provodi zakonito i u skladu sa svim uzusima prema kojima provodi javna nabava u Republici Hrvatskoj“, rekao je zaključno gradonačelnik Mato Franković ocijenivši da se iza lažnih tvrdnji puštenih u javni medijski prostor kriju drugi motivi. –„Neistinama o pogodovanju pokušava se meni osobno narušiti ugled“, rekao je istaknuvši da su sva rješenja Državne komisije za kontrolu postupaka javne javna i lako provjerljiva te da mediji imaju pravo pisati, ali ne i namjerno plasirati laži.

Iznesen je i podatak da je u posljednjih pet godina, od formiranja Odsjeka za provođenje postupaka javne nabave, Grad Dubrovnik proveo 145 postupaka javne nabave ukupne vrijednosti veće od milijardu kuna. U cijelom tom razdoblju izjavljeno je tek 18 žalbi u 9 postupaka, dok je od nadležnog tijela prihvaćeno šest žalbi u četiri postupka, a od toga su se samo dvije odnosile na dokumentaciju koju je u okviru postupka objavio Grad kao naručitelj.

O PROJEKTU: 

Projekt cjelovite rekonstrukcije i modernizacije sustava javne rasvjete, podsjetimo, obuhvaća 3739 zastarjelih rasvjetnih tijela na širem gradskom području. Novčana ušteda na troškovima električne energije koja će se postići ovom rekonstrukcijom, u odnosu na zatečeno stanje, veća je od dva milijuna kuna na godišnjoj razini, a dodatno će se značajno smanjiti i troškovi održavanja sustava. Grad Dubrovnik predmetnu investiciju financira kreditom HBOR-a s rokom otplate od sedam godina te fiksnom kamatnom stopom od 0,5 posto.

 

30. OBLJETNICA USPOSTAVE DIPLOMATSKIH ODNOSA TURSKE I HRVATSKE Predstavnici Dubrovnika primili izaslanstvo grada prijatelja Beyoglua

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić i predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica primili su izaslanstvo grada prijatelja Beyoğlua na čelu sa zamjenikom gradonačelnika Yusufom Ulutaşom. Prijemu su nazočile i generalna konzulica Republike Hrvatske u Istanbulu Ivana Zerec, te pročelnica Upravnog odjela za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju Zrinka Raguž i pročelnica Upravnog odjela za kulturu i baštinu Julijana Antić Brautović.

Dubrovački gradonačelnik i suradnici iskazali su dobrodošlicu izaslanstvu turskog grada, općine po tamošnjem ustroju, Beyoğlua s kojim je povelja o bratimljenju potpisana 2015. godine.

Predstavnici gradova izrazili su iznimno zadovoljstvo povodom 30. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između Republike Hrvatske i Republike Turske koja se obilježava 2022. godine ali i organizacijom zajedničke izložbe „Od Carigrada do Istanbula – Fotografije rumelijske strane Bospora od sredine 19. do 20. stoljeća.“ koja će se svečano otvoriti u 20 sati u Etnografskom muzeju „Rupe“, a čime se nastavlja uspješna suradnja Grada Dubrovnika s gradom prijateljem Beyoğluom s ciljem prezentiranja i očuvanja impresivne turske kulturne baštine. „Ovom se izložbom dodatno potvrđuje snaga partnerstva i kvalitetna suradnja Beyoğlua i Dubrovnika“, istaknuo je gradonačelnik Franković.

U ovoj su se prigodi sudionici prijema usuglasili kako je kroz godine značajan iskorak napravljen u području promocije kulturne baštine, jačanja turističkih aktivnosti na tržištima Turske i Hrvatske,  gospodarskog prosperiteta i bolje povezanosti među narodima.

Zamjenik gradonačelnika Beyoğlua Ulutaş i generalna konzulica Hrvatske u Istanbulu Zerec zahvalili su se na gostoprimstvu dodavši kako je 30. obljetnica uspostave diplomatskih odnosa veliki i jedinstven događaj. Kazali su kako je potrebno nastaviti unaprijeđivati i poboljšavati suradnju u sektoru turizma, marketinškoj promociji odredišta, naročito uoči ulaska u Schengenski prostor. Gradonačelnik Mato Franković rekao je kako avio kompanija Turkish Airlines ima zapaženu ulogu posebice u pogledu zračne veze između Istanbula i Dubrovnika, koja osigurava veliki broj posjetitelja tijekom sezone.

 

Nova suradnja gradova prijatelja Dubrovnika i Beyoğlua – Otvorena izložba fotografija “Od Carigrada do Istanbula”

Izložba „Od Carigrada do Istanbula – Fotografije rumelijske strane Bospora od sredine 19. do 20. stoljeća“ autora dr. Sinana Genima otvorena je u žitnici “Rupe”.

Izložba fotografija plod je suradnje gradova prijatelja Dubrovnika i Beyoğlu, a u organizaciji su sudjelovali Dubrovački muzeji i Zaklada Suna i İnan Kıraç. Postav izložbe satkan je od djela majstora – fotografa koji su svoje umijeće razvijali u Istanbulu krajem 19. i početkom 20. stoljeća. Jedinstveni izbor iz Kolekcije istanbulskih fotografija u vlasništvu Sune i İnana Kıraça otkriva veličanstvene građevine, svakodnevicu i intrigantne ličnosti Istanbula iz prošlosti.

Prisutnima su se obratili ravnateljica Dubrovačkih muzeja Ivona Michl, kustos dubrovačke izložbe i voditelj Etnografskog muzeja Rupe Ivica Kipre, autor izložbe dr. Sinan Genim, dogradonačelnik Beyoğlua Yusuf Ulutaş, dok je izložbu otvorio gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković.

Gradonačelnik se u svom obraćanju osvrnuo na 30. obljetnicu uspostave diplomatskih odnosa između Republike Hrvatske i Republike Turske, kao i na odlične odnose dvaju gradova prijatelja. –„ Ovim događajem nastavlja se plodonosna suradnja između Dubrovnika i grada prijatelja Beyoğlu-a, u području promocije kulturne baštine i njegovanja umjetničkog stvaralaštva“, rekao je.

Podsjetio je i na povijesnu povezanost Dubrovnika I Istanbula istaknuvši povijesnu činjenicu da je konzulat Dubrovačke Republike u Istanbulu utemeljen još 1688. godine, a prvo dubrovačko poslanstvo Osmanlijama dogodilo se 1430. na poziv sultana Murata II koji je Republici dao pismeno jamstvo za sigurnost kretanja i trgovanja na osmanskom tlu.

-„Upravo je replika originalne mramorne ploče Konzulata Dubrovačke Republike u Istanbulu iz 1720. godine donirana je Gradu Dubrovniku uoči otvaranja 72. Dubrovačkih ljetnih igara. Tim činom potvrdio se kontinuitet prijateljskih i partnerskih odnosa dvaju sestrinskih gradova čija je povijest duboko isprepletena“, rekao je gradonačelnik ocijenivši da će izložba koja će ostati otvorena do 5. kolovoza nesumnjivo obogatiti kulturnu ponudu Dubrovnika jer će biti dostupna ne samo građanima nego i brojnim posjetiteljima u potrazi za zanimljivim kulturno povijesnim sadržajima.

Otvorenju izložbe nazočila je i generalna konzulica Republike Hrvatske u Istanbulu Ivana Zerec, a ispred Grada Dubrovniak zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić te pročelnica Upravnog odjela za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju Zrinka Raguž i pročelnica Upravnog odjela za kulturu i baštinu Julijana Antić Brautović.

 

Na traženje Grada povećan broj putovanja trajekta prema Elafitskom otočju i obratno

FOTO: Jadrolinija

Izmjenom reda plovidbe na trajektnoj liniji Suđurađ – Lopud – Koločep – Dubrovnik i obratno, od 21. srpnja povećan je broj putovanja ove linije, i to nastavno na traženje Grada Dubrovnika zbog povećanih potreba stanovnika Elafitskog otočja.

U razdoblju od 21. srpnja do 2. listopada 2022. godine, trajekt će od ponedjeljka do subote održavati dva polazno-povratna putovanja dok će nedjeljom i blagdanom održavati jedno polazno-povratno putovanje. U svakom putovanju trajekt će pristajati u svim lukama na liniji, navodi se između ostalog u rješenju Agencije za obalni linijski pomorski promet upućenom Gradu Dubrovniku, Jadroliniji i institucijama nadležnima za provedbu odluke.

Uvedenim izmjenama u prometovanju ove državne linije 831, omogućit će se kvalitetnija svakodnevna opskrba otoka te povratak otočnog stanovništva iz grada u poslijepodnevnim satima. Naime, uz potrebe građana, u ljetnim mjesecima višestruko se povećavaju potrebe za robom zbog porasta broja posjetitelja.

Gradonačelnik Mato Franković, ujedno i jedini saborski zastupnik s područja Dubrovnika, na Aktualnom prijepodnevu u siječnju ove godine zatražio je od resornog ministarstva žurnu zamjenu broda Postira novijim plovilom, adekvatnim za svakodnevno putovanje na Elafite i s Elafita prema gradu Dubrovniku. Na predmetnoj liniji trenutno privremeno prometuje katamaran Dora, a ministarstvo je najavilo kako se novi brod može očekivati 2023. godine.

 

150. OBLJETNICA OSNUTKA DUBROVAČKIH MUZEJA Zamjenica Tepšić svečano otvorila izložbu posvećenu najstarijoj kulturnoj ustanovi u Gradu

 

U povodu obilježavanja 150. obljetnice osnutka Dubrovačkih muzeja, izaslanica ministrice kulture i medija RH i zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić  je u u Kneževom dvoru otvorila središnju godišnju izložbu pod nazivom “150 godina Dubrovačkih muzeja”. Otvorenju je nazočio i predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica i ravnateljica Dubrovačkih muzeja Ivona Michl koji su se također obratili mnogobrojnim uzvanicima.

Izaslanica ministrice Nine Obuljen Koržinek, Jelka Tepšić uputila je iskrene čestitke ravnateljici Michl, bivšim ravnateljima i ravnateljicama kao i svim djelatnicima koji su dali svoj doprinos u razvoju kulturne ustanove Dubrovačkih muzeja.

“Ovo je godina velikih jubileja. Uz 150 godina Dubrovačkih muzeja ove godine obilježavamo i 750 godina Statuta. Iako ih dijeli 600 godina, njihovo postojanje svjedoči o kontinuitetu Grada, sustavnoj brizi za Grad, za život u Gradu i ono što smo naslijedili. S tim što ove važne obljetnice obilježavamo govorimo o tome koliko nam je to nasljeđe važno i koliko smo spremni od povijesti učiti te sve ono što je dobro oplemenjivati. Kao zamjenica gradonačelnika Frankovića želim naglasiti kako je zaista puno truda i posvećenosti uloženo u vremenu pandemije gdje su djelatnici iskazali znatan interes za suradnjom i pokazali svu svoju kreativnost i angažman kroz projekt #karantenadubrovnik2020. U ime ministrice Obuljen Koržinek čestitam još jednom svima u nadi da će ova institucija nastaviti uspješno djelovati kao i do sada”, kazala je izaslanica Tepšić.

U ime Grada Dubrovnika čestitke i zahvalu svim bivšim djelatnicima i onim sadašnjim uputio je predsjednik Gradskog vijeća  Potrebica istaknuvši kako su upravo oni najviše zaslužni za promicanje slave Dubrovačke Republike i svekolike povijesne baštine.

“Ovo je najznačajnija kulturna ustanova Grada Dubrovnika, a o tome svjedoči ovo mjesto koje vam je dato na upravljanje. Vi ste svjetionik dubrovačke povijesti, vi ste danas ambasadori Dubrovnika. Ono što je izazov vremena u kojem živimo jest digitalizacija, brzina ali nažalost i površnost. Stoga je na vama veliki izazov, a to je kako našu povijesnu baštinu predstaviti posjetiteljima, mladim generacijama i novim naraštajima. Moram se još jednom zahvaliti svim vrijednim djelatnicima na predanom radu i angažmanu, kao i vizionarima koji su udarili temelje Dubrovačkih muzeja. Grad Dubrovnik uvijek će biti prvi prijatelj ove ustanove”, kazao je u svom govoru predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica.

Ravnateljica Michl izrazila je zadovoljstvo obilježavanjem 150. godina postojanja Dubrovačkih muzeja i zahvalila svim okupljenima koji su došli podržati kontinuirani rad i brigu svih djelatnika koji su godinama nesebično i s posebnim entuzijazmom skrbili o bogatoj muzejskoj baštini.

Stručnu koncepciju izložbe, koja prati muzeološke razvojne faze Ustanove od samih početaka, potpisuju ravnateljica Dubrovačkih muzeja Ivona Michl i viša kustosica Ana Kaznačić Skurić. “150 godina Dubrovačkih muzeja“ postav je koncipiran u 11 tematskih cjelina koji obuhvaća povijesni razvoj, zaslužne muzealce, fundus, izložbenu i izdavačku djelatnost, stalne postave, istraživanja, edukativno-pedagošku djelatnost, restauracije i konzervacije, suradnje i „iza scene“. Na izložbi koja ostaje otvorena do 31. prosinca 2022. godine građani i posjetitelji moći će vidjeti i rekonstrukciju kabineta Antuna Dropca, osnivača Domorodnog muzeja, s originalnim predmetima iz 19. stoljeća.

Domorodni muzej, kao prethodnica Dubrovačkih muzeja, osnovan je 1872. godine kao prva kulturna ustanova Grada Dubrovnika i jedan od najstarijih muzeja u Hrvatskoj. Muzej je za javnost  otvoren od 1873. godine, a njegov nukleus činila je bogata prirodoslovna zbirka, uz koju su osnovane kulturološka, povijesna, arheološka i zbirka narodne radinosti. Danas su Dubrovački muzeji kompleksna ustanova u čijem sastavu djeluju Kulturno-povijesni muzej, Pomorski muzej, Arheološki muzej i Etnografski muzej. Njihovi bogati fundusi predstavljeni su u spomeničkim objektima najviše kategorije. Tijekom proteklih 150 godina kroz aktivnu sakupljačku djelatnost sačuvali su za buduće naraštaje vrijedan dio kulturne i umjetničke baštine, tradicijske kulture i povijesnog nasljeđa Dubrovnika i njegove okolice.

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *