TJEDNI PREGLED: Otkriveno spomen obilježje vatrogascu Goranu Komlencu, izdana građevinska dozvola za izgradnju nove multifunkcionalne dvorane u Gospinom polju…

374

Samo tijekom srpnja postavljeno 86 novih energetski učinkovitih svjetiljki javne rasvjete u Orašcu, Zatonu, Vrbici i Ulici Vlaha Bukovca

U okviru tekućeg i investicijskog održavanja sustava javne rasvjete, putem nadležnog Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i mjesnu samoupravu, Grad Dubrovnik je tijekom mjeseca srpnja nastavio provoditi aktivnosti na rekonstrukciji rasvjete koje se odnose na zamjenu starih energetski neučinkovitih i tehnološki zastarjelih svjetiljki te izmjenu oštećenih i dotrajalih stupova.

Slijedom navedenog, u Vrbici je u dužini trase 180 metara provedena rekonstrukcija javne rasvjete. Izvršena je izrada četiri stupna mjesta, i to jednog stupnog mjesta sa svjetiljkom u LED tehnologiji te ostalih tri sa solarnim svjetiljkama u LED tehnologiji koje udovoljavaju sve propisane direktive EU o svjetlosnom onečišćenju i energetskoj učinkovitosti.

Na predjelu Mohovo u Zatonu, u dužini trase 220 metara, implementirano je šest stupnih mjesta, i to jedno stupno mjesto sa svjetiljkom u LED tehnologiji te ostalih pet sa solarnim svjetiljkama, dok su na predjelu Čerjan i Na Ljuti u Orašcu ugrađena dvadeset i tri nova stupa sa solarnim svjetiljkama, čije je održavanje minimalno, a potrošnje električne energije nema.

Cjelovita rekonstrukcija javne rasvjete, usmjerena ponajprije na zaštitu okoliša, povećanje energetske učinkovitosti i značajnije financijske uštede, izvršena je i u Ulici Vlaha Bukovca. U toj ulici, u neposrednoj blizini povijesne jezgre, postavljena su pedeset i tri stupa s modernim svjetiljkama u LED tehnologiji.

Vrijednost ugrađene opreme i radova iznosi sveukupno 68.696,71 eura.

 

ZELENA INFRASTRUKTURA Gradu Dubrovniku 552.000 eura bespovratnih sredstava za nove drvorede u Lapadu i Gružu

Gradu Dubrovniku odobreno je ukupno 552.000 eura bespovratnih sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za realizaciju dva projekta kojim će se na području „Bulevara“ i Gruža posaditi novi drvoredi autohtonih sorti stabala.

Naime, odlukom Fonda Gradu Dubrovniku su za projekt „Drvored Bulevar“ odobrena bespovratna sredstva u iznosu do 276.500,00 eura, što čini 80 posto ukupno procijenjenih, prihvatljivih i opravdanih troškova projekta u visini 345.625,00 eura. Za projekt „Drvored Gruž“ Fond je Gradu odobrio bespovratna sredstva najviše u iznosu do 275.500,00 eura, što čini 80% ukupno procijenjenih, prihvatljivih i opravdanih troškova projekta u visini 344.375,00 eura.

Na Bulevaru je uz prometnicu  planirana sadnja novog drvoreda u koridoru od oko 200 metara spajajući tako ulaz u pješačku zonu Lapada sa sportskim centrom-nogometnim stadionom. Planirana je sadnja do 30 stabala. U Gružu je uz postojeću prometnicu predviđeno ozelenjivanje drvorednom sadnjom autohtonih stabala ovog područja velike lisne mase koja filtriraju zrak i potiču smanjenje temperature, a planirana je sadnja do 35 stabala.

Za oba projekta, Grad Dubrovnik izradio je preliminarne procjene investicija koje uključuju procijenjeni iznos za izradu projektne dokumentacije, planiranih radova i opreme te usluge stručnog nadzora.

Sredstva Fonda odobrena su za sufinanciranje provedbe mjera prilagodbe klimatskim promjenama iz nacionalnih i lokalnih planskih i strateških dokumenata, a svi iskazani iznosi uključuju PDV.

Projekti sadnje novih drvoreda u skladu sa projektima ulaganja u zelenu infrastrukturu koje već provodi Grad Dubrovnik. Tako je u financiranje putem mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizma) već uključeno uređenje parka Gradac te rekonstrukcija parka Pile i parka ispod platane na Brsaljama, a sada će Dubrovnik u svom užem središtu dobiti i dva nova drvoreda.

 

TRAG SVJETLA Otkriveno spomen obilježje vatrogascu Goranu Komlencu

U organizaciji Grada Dubrovnika i Vatrogasne zajednice Grada Dubrovnika u Ljupču je otkriven spomenik podignut u znak sjećanja na dubrovačkog vatrogasca Gorana Komlenca, koji je, 31. srpnja 2022., tragično stradao na području Orašca, u akciji gašenja požara.

Spomen obilježje „Trag svjetla“ prema projektu arhitektonskog ureda Proto-Arch podignuto je na strmom i teško pristupačnom terenu između sela Ljubač i Gromača, upravo na mjestu Goranovog stradavanja.

 „Gubitkom Gorana Komlenca izgubili smo vrsnog profesionalaca, ali iznad svega humanog i plemenitog čovjeka iznimne životne energije. Osobita toplina, privrženost obitelji, velikodušnost i taj široki osmijeh činili su ga prepoznatljivim i cijenjenim u krugu prijatelja, njegovih kolega i brojnih poznanika. Goran se svom pozivu davao do krajnjih granica. Zanijemili smo pred njegovom neustrašivosti, srčanosti i profesionalnoj veličini koju je pokazao u kobnim trenucima koji su ga, nažalost, stajali života. Ovo duboko duhovno i dirljivo spomen obilježje podignuto je ne samo kao trajni znak sjećanja na našeg Gorana, nego kao podsjetnik svima nama na važnost i snagu plemenitosti, požrtvovnosti i ljubavi prema bližnjemu i prema svome domu“, rekao je gradonačelnik Mato Franković.

Gradonačelnik je zahvalio svima koji su podarili svoje vrijeme, znanje i stručnost u realizaciji ovog projekta. Uz autoricu, projektanticu Leu Đurović Ruso i njen tim, u izvedbi spomenika Goranu Komlencu sudjelovali su izvođači Texo Molior i kamenorezački obrt Keops. Nadzor je proveo Srđan Todorovski, Dimenzija projekt d.o.o., dok je za geodetske usluge bio zadužen Ilija Margaretić Geo Grupa d.o.o., a Dubrovački vatrogasci dopremili su kamen do mjesta spomenika. Gradonačelnik je još zahvalio pročelnici Upravnog odjela za izgradnju i upravljanje projektima Pauli Pikunić Vugdelija, te poimenice mještanima Orašca i Gornjih sela koji su također dali svoj obol ovom projektu.

Prigodni govor pred okupljenima održali su glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović, zapovjednik Vatrogasne zajednice Grada Dubrovnika Stjepko Krilanović i autorica spomenika Lea Đurović Ruso.

Autorica je rekla da krug predstavlja simbol života i prikazuje etape Goranovog ljudskog života. Kamen mijenja teksturu od grube na početku do sjajne poliranosti, simbolizirajući put u vječnost. Kamen je na jednom mjestu raspuknut i označava Goranovo stradanje, a kamena vertikala završava s obilježjem križa.

Spomenik je otkrila supruga preminulog Iva Komlenac uz prisustvo djece, a blagoslov je uputio fra Stjepan Klarić, gvardijan samostana svetog Jeronima u Slanome.

Ovaj događaj nadahnutim izvedbama uveličali su Klapa Ragusavecchia, Stijepo Gleđ Markos i Goran Karan, a posebne trenutke označili su prelet kanadera i oglašavanje sirena vatrogasnih vozila.

Komemorativni program započeo je poslijepodne polaganjem vijenaca na grobu Gorana Komlenca na mjesnom groblju u Orašcu, nakon čega je uslijedila misa zadušnica u crkvi Pohođenja Marijina.

 

POTPISAN UGOVOR Kreću radovi na izgradnji sportskog i dječjeg igrališta Šumet

Grad Dubrovnik uskoro kreće s izvođenjem radova na dječjem i sportskom igralištu Šumet. Ugovor o izvođenju radova potpisali su gradonačelnik Mato Franković te, u ime izvođača radova, direktor tvrtke Tehnogradnja d.o.o. Mario Zorić.

Na sportskom igralištu dužine 15,5 metara i širine devet metara, na završnoj oblozi asfaltbetonu iscrtat će se crte za igralište za basket te mali nogomet. Ugradit će se koš za basket te postaviti dva gola za mali nogomet, a predviđena je i izgradnja dva reda tribina za gledatelje. Uz sportski teren projektni zadatak obuhvatio je i gradnju igrališta za djecu od 2 do 12 godina s toboganom, ljuljačkom i vrtuljkom.

Igrališta će imati zasebne ulaze, a ogradit će se zaštitnom ogradom te opremiti s tri LED reflektora snage 95 W na dva rasvjetna stupa koji će se povezati na postojeću javnu mrežu. Zahvatom na površini od ukupno 540 metara kvadratnih, igrališta će se opremiti svom potrebnom urbanom opremom poput adekvatnih završnih obloga, riječnog šljunka i asfaltbetona, klupa, koševa za smeće, zaštitnih ograda te slavine za vodu.

Za najmlađe korisnike osigurat će se primjeren i siguran prolaz do pojedinih zona igrališta, a glavni prilaz biti će uređen betonskim opločnicima. Na inicijativu stanovnika, usuglašeno je kako će se sportski teren u iznimnim slučajevima, poput održavanja ispraćaja i sl., privremeno koristiti kao površina za parkiranje vozila.

Ugovor za izvođenje radova vrijedan je 99.141,54 eura bez PDV-a, odnosno 123.926,93 eura s PDV-om, a planirani rok završetka izvođenja radova je 90 dana od dana uvođenja izvođača u posao.

 

Izaslanstvo Dubrovnika na proslavi Dana Grada Imotskog

U povodu proslave Dana Grada Imotskog i blagdana Gospe od Anđela, gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica i predstavnik Zavičajnog kluba Imoćana u Dubrovniku Blaž Pezo, sudjelovali su na svečanoj sjednici gradskog vijeća grada prijatelja.

Svečanoj sjednici prethodilo je polaganje vijenaca u znak sjećanja na poginule branitelje kod Spomen obilježja Topana.

Pred uzvanicima i nazočnima, dubrovački gradonačelnik održao je prigodni govor. Čestitke je uputio svim stanovnicima Imotskog, dobitnicima javnih priznanja i gradskoj vlasti koja je, kako je istaknuo, učinila značajan iskorak, koji je pridonio prosperitetu njihova grada i kraja.

“Tradicija, prirodne ljepote i bogata baština nešto je s čime se ovaj kraj diči i ponosi. Temelji su to na kojima se kroz godine gradila Imotska krajina, koja danas bilježi sjajne uspjehe po pitanju investicija, ulaganja, poticaja mladih obiteljima da ostanu na svojoj djedovini i tu stvaraju obitelji i grade domove.  Promišljenom politikom Grada Imotskog nastupili su posve novi trendovi, poglavito oni u sektoru gospodarstva i turizma.  Upravo ti novi trendovi, stavili su u središte svakog Imoćanina, njegovu jedinstvenu priču i njegovu kvalitetu.  Ljubav prema hrvatskoj grudi uz privrženost lokalnom identitetu ovdje se posebno osjeti. Ona nadahnjuje i zasigurno djeluje kao doprinos u sveprisutnom razvoju ovog područja. Od ove godine naša dva grada i službeno nose titulu gradova prijatelja, iako je naše prijateljstvo postojano, duboko prožeto, povijesno utemeljeno i njegovano. Dopustite mi stoga, da potaknut izrečenim, u ovom svečanom trenutku, kao predstavnik Grada Dubrovnika, uputim još jednom zahvale svim Imoćanima, hrabrim braniteljima, koji su u najtežim trenucima, obilježenim patnjama i boli, jugu Hrvatske, bili čvrsti oslonac. Naši prijatelji s područja Imotskog ni trenutka nisu dvojili kada je dubrovački kraj, izložen zvjerskim napadima agresora, trebao njihovu pomoć, njihovu neustrašivost i srčanost.  Žrtva i solidarnost u teškim okolnostima trajno se pamti i ostaje kao bitna poveznica hrvatskih gradova, Imotskog i Dubrovnika. Plemeniti kakvi i jeste, drage Imoćanke i Imoćani, u vjeri i želji za općim dobrom nastavite razvijati ovaj Grad i promicati sve njegove blagodati” , riječi su gradonačelnika upućene u ovoj prilici.

Svečanoj sjednici nazočili su izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora i zastupnica, Zdravka Bušić, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministar, Šime Erlić, državni tajnici i zastupnici u Hrvatskom saboru, predstavnici hrvatskih sveučilišta, veleposlanici i predstavnici diplomatskog zbora, načelnici općine Imotske krajine i susjedne Bosne i Hercegovine te obitelji poginulih hrvatskih branitelja.

Proslavu Dana Grada Imotskog, uveličale su glazbene izvedbe Klape Neviste i nastup FA Linđo.

 

Raspisana javna nabava za uređenje dječjeg igrališta u Suđurđu na Šipanu sufinanciranog EU sredstvima

Grad Dubrovnik nastavlja niz ulaganja u sportska i dječja igrališta te prostore za rekreaciju. Nakon što je potpisan ugovor za izvođenje radova na dječjem i sportskom  igralištu u Šumetu, pokrenut je i postupak javne nabave za izvođenje radova na dječjem igralištu u Suđurđu, na zemljištu koje je Grad Dubrovniku ustupila Vlada Republike Hrvatske.

Radi se o prvoj fazi projekta „Uređenje dječjeg igrališta u Suđurđu na otoku Šipanu” za koju su Gradu Dubrovniku prethodno odobrena bespovratna sredstva u iznosu od 76 tisuća eura. Procijenjena vrijednost nabave za prvu fazu iznosi 106.000,00 eura bez PDV-a, a predviđeni rok početka izvođenja radova, nakon uspješno provedene javne nabave, je rujan 2023. Dostava ponuda zainteresiranih gospodarskih subjekata moguća je do 22. kolovoza do 9 sati, kada će biti održano javno otvaranje ponuda.

Na ukupnoj površini od 1705 metara kvadratnih uredit će se i sprava opremiti igralište  namijenjeno u prvom redu za djecu od 2 do 12 godina. Igralište će se ograditi te će se postaviti koševi i klupice na koje se planiraju ugraditi drveni nasloni s čeličnom potkonstrukcijom. Ugradit će se dva stupa javne rasvjete sa LED reflektorima te će se prostor hortikulturno urediti. Naime, sadnjom visokog zelenila i biljaka penjačica na igralištu, cilj je stvoriti prirodnu zaštita od sunca, kako bi djeca mogla neometano provoditi slobodno vrijeme, vrijeme igre, zabave i rekreacije. U vidu svakodnevnog održavanja zelenila, implementirati će se i system navodnjavanja za zalijevanje biljaka.

Cjelovito uređenje dječjeg igrališta u Suđurđu prijavljeno je od strane Upravnog odjela za europske fondove na Program razvoja otoka u 2023, a odobreno je za sufinanciranje odlukom Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. S obzirom da je maksimalni iznos sufinanciranja u sklopu navedenog Programa 80 tisuća eura, odobreni iznos od 76 tisuća eura bespovratnih sredstava čini 95 posto mogućeg iznosa sufinanciranja.

Predmet druge faze projekta, odnosi se na uređenje parka i sportskog igrališta u neposrednoj blizini dječjeg igrališta, na istoj parceli.

Uručeni godišnji ugovori za 45 tradicijskih obrta ukupne vrijednosti 143 tisuće eura

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković uručio je u Velikoj vijećnici ugovore o potporama obrtnicima koji obavljaju tradicijske djelatnosti na gradskom području, a uručenju ugovora nazočila je i pročelnica Upravnog odjela za turizam, gospodarstvo i more Antonela Svilarić.

Nakon provedenog javnog poziva u 2023. dodijeljeno je ukupno 45 potpora, od kojeg broja je četvero novih korisnika programa, a mjesečne potpore u iznosu od 265,45 eura (2.000 kuna) isplaćuju se od 1. siječnja do 31. prosinca za što će se iz Proračuna Grada izdvojiti 1.080.000,00 kn ili 143.340,63 eura.

Gradonačelnik Mato Franković zahvalio je tradicijskim obrtnicima na kontinuiranom radu. Naglasio je da je upravo iznimna kvaliteta i jedinstvenost njihovih autohtonih proizvoda i usluga važna za duh grada, njegu dubrovačkog tradicijskog obrtništva, ali i za ukupnu turističku ponudu.

Potpore u 2023. dodijeljene su za dvanaest obrta za izradu izvornih suvenira, rukotvorina i autohtonih proizvoda, pet obrta za obradu kamena, četiri restauratorska obrta, za po četiri zlatara odnosno krojača za muškarce te za tri obrta za izradu narodnih nošnji i lutaka u narodnoj nošnji.

Mjesečne potpore će primati i po dva obrta za proizvodnju predmeta od stakla i keramike, odnosno za izradu unikatnog nakita te za izradu klobuka, veziva i pletiva, dva muška frizera kao i po jedan postolar, obrt za obradu željeza i metala, izradu  ključeva i brava, barkariol-taksi prijevoz na vodi, elektroinstalater i obrt za izradu maski i kostima za karnevo.

Program subvencioniranja tradicijskih obrta provodi se već 24 godine, a od 2018. godine mjesečne potpore isplaćuju se tijekom cijele godine, a ne samo tijekom šest mjeseci kako je bila dotadašnja praksa.

UPOZORENJE Oštećivanje gradske imovine i neovlašteno paljenje reflektora na sportskom igralištu Montovjerna

Na sportskom igralištu Montovjerna učestalo je ponašanje pojedinaca koji u noćnim satima, a nakon što se reflektori u 23 sata ugase, koristeći se silom, obijaju električni ormar u sklopu sportsko-rekreacijskog parka te pale reflektore.

Tako je bilo i u noći s utorka na srijedu, kada je skupina mladića, nakon što su provalili u zaključani električni ormar, neovlašteno upalili reflektore. Osim toga oni su oštetili gradsku imovinu, a i sebe su doveli u opasnost.

Ti reflektori velike snage u pravilu ostaju upaljeni cijelu noć, a Komunalno redarstvo Grada Dubrovnika zbog toga prima primjedbe građana s tog područja koji opravdano negoduju.

Nakon ove provale, katanac na ormariću je ponovno zamijenjen, a iz Grada Dubrovnika upozoravaju da će se svako buduće slično ponašanje biti prijavljeno Policijskoj upravi Dubrovačko-neretvanskoj na daljnje postupanje.

 

Izdana građevinska dozvola za izgradnju nove multifunkcionalne dvorane u Gospinom polju

Nakon što je u ugovorenom roku izrađen glavni projekt, Grad Dubrovnik ishodio je i građevinsku dozvolu za gradnju nove sportske multifunkcionalne dvorane u Gospinom polju. Građevinska dozvola izdana je u srijedu, 2. kolovoza, a odnosi se na  gradnju polivalentne sportske dvorane s pratećim klupskim sadržajima te tipske trafostanice 10(20)/0,4 kV,  športsko – rekreacijske i infrastrukturne namjene.

Tako je ispunjen još jedan preduvjet realizaciji projekta koji će predstavljati najveće dosadašnje ulaganje u pokrenutom ciklusu investicija u sportsku infrastrukturu. Dvorana koja će ugostiti Svjetsko rukometno prvenstvo 2025. ujedno će riješiti i problem dvoranskog sporta u Dubrovniku za narednih 50 godina.

Novi multifunkcionalni objekt površine je cca 20000 m2, ima dvije podzemne i dvije nadzemne etaže. Raspolagat će s dvije dvorane za održavanje natjecanja te nekoliko pomoćnih dvorana za klupske sadržaje. Kapacitet gledališta kreće se od 3840 do 4384 gledatelja ovisno o postavkama tribina, dok će u podzemnoj garaži na dvije etaže biti smješteno 385 parkirališnih mjesta za osobne automobile. Osim za sport, multifunkcionalni prostor koristit će se za održavanje kongresa, koncerata i druge kulturne sadržaje.

Izgradnjom ove i obnovom postojeće dvorane u neposrednoj blizini, Dubrovnik će dobiti dvoranski kompleks, prvi takvog opsega u Europi, a u budućnosti će omogući domaćinstvo brojnim svjetskim natjecanjima u dvoranskim sportovima.

 

Predstavljen glavni projekt rekonstrukcije ljetnikovca Gučetić-Lazarević

U nazočnosti ministrice kulture i medija Republike Hrvatske Nine Obuljen Koržinek i gradonačelnika Grada Dubrovnika Mata Frankovića sa suradnicima, održana je prezentacija statusa projektne revitalizacije ljetnikovca Gučetić-Lazarević u Mokošici. Glavni projekt rekonstrukcije ljetnikovca Hrvatskog restauratorskog zavoda, a na temelju kojeg je u srpnju 2023. ishođena građevinska dozvola, predstavila je glavna projektantica obnove ljetnikovca, arhitektica Ana Škevin Mikulandra.

Cilj buduće revitalizacije jednog od najvrjednijih i najreprezentativnijih kompleksa ladanjske arhitekture iz 16. stoljeća jest razviti svojevrstan društveno-kulturni centar za sve stanovnike Mokošice i posjetitelje Dubrovnika i tako objektu koji je trenutno u lošem stanju očuvanosti podariti javnu i društvenu namjenu.

Ljetnikovac će biti dom i budućem Memorijalnom centru Ruđera Boškovića. Revitalizacija će istovremeno biti usmjerena na osiguravanje višenamjenskog korištenja raspoloživih prostora u različite svrhe, dok će se revitalizacijom renesansnog vrta i sanacijom ogradnih zidova ponuditi sasvim novi reprezentativni ambijent.

Projekt obnove ljetnikovca Gučetić – Lazarević vodi Zavod za obnovu Dubrovnika, a  po dovršetku izrade izvedbenog projekta, financiranje izvođenja radova obnove cijelog kompleksa planira se prijaviti na dostupne europske fondove. Ravnateljica Zavoda Mihaela Skurić izvijestila je ministricu i gradonačelnika i o statusu projekta rekonstrukcije ljetnikovca Bozdari- Škaprlenda. Za obnovu ovog ljetnikovca izrađeno je idejno rješenje dok će se izradi glavnog projekta pristupiti nakon donošenja izmjena i dopuna prostorno-planske dokumentacije.

Prezentaciji su još nazočili zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić, pročelnica Upravnog odjela za kulturu i baštinu Julijana Antić Brautović, pročelnica Upravnog odjela za poslove gradonačelnika Ivana Brnin i ravnateljica Dubrovačkih muzeja Ivona Michl.

Projekt „Dubrovački ljetnikovci“, koji je u 2022. dobio i vizualni identitet, uz dva navedena ljetnikovca uključuje i druge objekti ladanjske arhitekture u vlasništvu Grada Dubrovnika poput ljetnikovca Restić, koji također zahtijeva potpunu rekonstrukciju i adaptaciju.

 

NAKON POKRENUTE NABAVKE 23 VELIKA PODZEMNA SPREMNIKA Gradu odobrena nabavka 200 spremnika za odvojeno prikupljanje bio otpada

Gradu Dubrovniku odobrena su sredstva pomoći Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za neposredno sufinanciranje poticanja mjera odvojenog sakupljanja komunalnog otpada. Projekt uključuje nabavu 100 spremnika od 120 l i 100 spremnika 1100 l za prikupljanje bio otpada.

Ukupna vrijednost projekta je 76.650,00 eura sa PDV-om, a odobrena su bespovratna sredstva 40% ukupne vrijednosti projekta odnosno 30.660,00 eura sa PDV-om. Sredstva su odobrena u sklopu Javnog poziva za neposredno sufinanciranje poticanja mjera odvojenog sakupljanja komunalnog otpada.

Kroz nabavu spremnika za prikupljanje bio otpada uspostavit će se kvalitetniji, postojaniji i ekonomski učinkovitiji sustav gospodarenja otpadom u skladu s načelima održivog razvoja, zaštite okoliša i prirode te poticanja unaprjeđenja sustava odvojenog sakupljanja otpada i smanjenja količine odloženog otpada na odlagalištima.

Podsjetimo, Grad Dubrovnik nabavlja 23 nova podzemna spremnika velikog kapaciteta za potrebe odvojenog sakupljanja komunalnog otpada, a ugovor o nabavi potpisan je krajem lipnja. Ukupna vrijednost ovog projekta iznosi 238.625,00 eura, a projekt se također provodi uz sufinanciranje bespovratnim sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u iznosu od 96.202,23 eura ili 40 posto investicije.

 

ZA LJETNA DRUŽENJA GRAĐANA I POSJETITELJA Ponovno otvorena vrata Kina Lapad

Lapad je bogatiji za još jedan kulturni prostor – kino đardin koji se otvorio u prostoru nekad popularnog ljetnog kina. Svečanom otvorenju nazočile su uz mnogobrojne građane i posjetitelje, zamjenica gradonačelnika Grada Dubrovnika Jelka Tepšić, pročelnica Upravnog odjela za kulturu i baštinu Julijana Antić Brautović i pročelnica Upravnog odjela za izgradnju i upravljanje projektima Paula Pikunić Vugdelija.

“Zahvaljujući jednom predanom timskom radu danas je ovo kino ponovno vraćeno u funkciju. Vidimo radost i osmijehe naših sugrađana, a posebice Lapađanki i Lapađana i to je ono što je zaista lijepo! Neka ovo mjesto bude mjesto okupljanja, druženja i mjesto gdje će starije i mlađe generacije stvarati neke nove uspomene, ” – kazala je zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić.

Program otvaranja obilježilo je izlaganje povjesničara umjetnosti Ivana Viđena, koje je okupljene proveo kroz povijest kvarta, lapadskih kulturnih prostora i njihova društvenog značaja. Nakon izlaganja, uslijedilo je prikazivanje filma, „Boja novca“ Martina Scorsesea, koji je unio dašak nostalgije iz nekadašnjih vremena ljetnog kina.

Ova ljetna pozornica koncept filmskih pregleda staviti će na obitelji i mlade, a biti će organizirane i tematske večeri.

Ovaj vikend na obiteljskom programu bio je „Dnevnik Pauline P.“ Nevena Hitreca,  jedan od najgledanijih recentnih dječjih filmova domaće kinematografije. Filmska adaptacija omiljenog dječjeg romana Sanje Polak u verziji s engleskim titlovima.

Podsjetimo, prostor nekadašnjeg ljetnog kina, nekad omiljenog okupljališta Lapađana, stavljen je u funkciju za kino predstave i druge kulturno-umjetničke sadržaje. Nakon što su Dubrovački vatrogasci i djelatnici Vrtlara prostor očistili, Upravni odjel za izgradnju i upravljanje projektima koordinirao je radove uređenja i sanacije infrastrukture kina te je tako provedena sanacija kanalizacije i sanitarnog čvora, uređena je i prostorija s projektorom, zid za projekcije te ostalo potrebno uređenje vanjskog prostora.

 

Uz Dan pobjede položeni vijenci na Boninovu i Vjetrenom mlinu

Uoči Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić i pročelnica Upravnog odjela za poslove gradonačelnika Ivana Brnin položili su vijence i zapalili svijeće kod Spomen križa na Boninovu, kao znak sjećanja na sve poginule hrvatske branitelje i civilne žrtve.

Počast svim stradalim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog rata na Boninovu su odali državna tajnica Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, Zrinka Raguž i državni tajnik Ministarstva vanjskih poslova, Frano Matušić te predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije na čelu sa zamjenikom župana Joškom Cebalom. Svih poginulih prisjetili su se i predstavnici Policijske uprave dubrovačko-neretvanske te udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Molitvu je u ovoj prigodi predvodio don Marijan Slukan.

Na Vjetrenom mlinu u Dubrovačkom Primorju izaslanstvo Grada, pročelnica Upravnog odjela za turizam gospodarstvo i more Antonela Svilarić, pročelnik Upravnog odjela za proračun, financije i naplatu Ante Vojvodić i pročelnik Služe za unutarnju reviziju Ivan Bajić položili su vijence u čast svim hrabrim braniteljima.

 

Čestitka gradonačelnika uz Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković uputio je čestitku uz Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

Drage Dubrovkinje i Dubrovčani,

poštovani hrvatski branitelji,

na današnji dan prije 28 godina, točno u podne, s drevne Kninske tvrđave zavijorila se dvadesetmetarska hrvatska zastava, najavivši ostvarenje toliko željenog sna o slobodi.

U vojno-redarstvenoj akciji ‘Oluja’ hrvatska vojska pokazala je kako se s istinskom hrabrošću, dostojanstvom i odanošću brani voljena Domovina. Nisu pokleknuli pred neprijateljima, uzdignute glave su se borili za budućnost svojih obitelji.

Naši branitelji i civili najzaslužniji su da danas imamo demokratsku, neovisnu Republiku Hrvatsku, punopravnu članicu europskih i svjetskih integracija.

Zato nikad ne smijemo i nećemo zaboraviti njihovu žrtvu, njihovu nepokolebljivost i neustrašivost. S tugom i ponosom sjećamo se svih koji su dali svoje živote za slobodu i njihovih obitelji na žrtvi koju su podnijeli.

Dragi sugrađani, gospođe i gospari, u ime Grada Dubrovnika i svoje osobno, čestitam Vam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.  

Gradonačelnik

Mato Franković
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *