TJEDNI PREGLED: Otvorena nova Spomen soba poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi, rekonstruirana placa u Gružu počela s radom…

234

Rekonstruirana placa u Gružu počela s radom

Nakon završenih radova rekonstrukcije, središnja gradska tržnica u Gružu u ponedjeljak je započela je s radom. Placu su obišli gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, direktorica investitora društva Sanitat d.o.o. Klaudija Barčot i arhitekt Dinko Peračić, autor idejnog arhitektonskog rješenja.

Gradonačelnik Mato Franković iskazao je zadovoljstvo završetkom projekta koji je, ocijenio je, bio iznimno zahtijevan, u najvećoj mjeri zbog strogih uvjeta konzervatora, ali i zbog pomične krovne konstrukcije s jedinstvenim sustavom otvaranja i zatvaranja. Izrazio je uvjerenje da će placa biti funkcionalna i na korist građanima i posjetiteljima kao reprezentativan javni prostor kakav Dubrovnik zaslužuje.

„Od ovog prostora se očekuje puno – da bude mjesto gradskog života, svježe hrane, gastronomije, na neki način trg grada koji će povezati sve one koje zanima zdrav život i kvalitetna prehrana“, izjavio je arhitekt Dinko Peračić, koji je za svoje projekte dobitnik mnogih međunarodnih nagrada i priznanja.

Rekonstrukcijom je, podsjetimo, bio obuhvaćen cjelokupni prostor tržnice, osim ribarnice koja je prethodno rekonstruirana. Na samoj tržnici je u potpunosti zamijenjena podna površina, što uključuje sve podzemne instalacije, a prostor je natkriven konstrukcijom s velikim zaokretnim tendama. Također, tržnica je opremljena pokretnim prodajnim stolovima i dodatnom pratećom opremom. U sklopu rekonstrukcije uređene su i okolne podne površine pločnika te su izvedeni podzemni spremnici za otpad. Obnovljeni su i poslovni prostori uz istočni zid place te je rekonstruiran zid Gundulićevog ljetnikovca u skladu sa zahtjevima i uputama Konzervatorskog odjela u Dubrovniku.

Rekonstrukcijom gradske place dobiven i polivalentni prostor s različitim mogućnostima korištenja u poslijepodnevnim i večernjim satima.

 

Novi pješački prijelaz na Sustjepanskoj obali za veću sigurnost pješaka

Na Sustjepanskoj obali izveden je novi pješački prijelaz. Zbog sigurnijeg odvijanja prometa svih pješaka, a poglavito djece, pješački prijelaz izrađen je na uzdignutim plohama cijelom širinom kolnika.

Radove je izveo ugovorni izvođač Atis Dubrovnik d.o.o., u okviru poslova redovitog održavanja nerazvrstanih cesta, a sukladno projektu tvrtke Proposta d.o.o.

Uzdignuti pješački prijelazi ograničavaju brzinu kretanja vozila na dionici na 30 kilometara na sat i tako utječu na veću sigurnost sudionika u prometu.

 

Dubrovačka iskustva u stambenoj politici za izradu Državne stambene strategije

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković održao je putem Zooma, sastanak s predstavnicima tvrtke PWC za poslovna savjetovanja na temu stambene politike. Oni s Razvojnom bankom Vijeća Europe (CEB) rade na pokretanju “Tehničke pomoći za izradu Državne stambene strategije i investicijskog plana Republike Hrvatske”.

Ova sveobuhvatna inicijativa nastoji mapirati trenutačne izazove hrvatskog stambenog tržišta i ocrtati strateški okvir za razvoj nacionalnog stambenog modela, a gradonačelnik Franković upoznao ih je sa situacijom na dubrovačkom tržištu te predstavio mjere stambene politike Grada.

Istaknuo je kako je Grad Dubrovnik prvi u Hrvatskoj osmislio i provodi vlastiti model stambenog zbrinjavanja mladih sugrađana, poput stanogradnje i davanja u dugoročni najam tih stanova, modela po kojem se s iznosom od 30.000 eura sufinancira kupnja ili izgradnja stana, kupnja stanova u povijesnoj jezgri i davanje u dugoročni najam obiteljima s više djece. Kazao je i kako je na državnoj razini potrebno mijenjati zakone kako bi se onemogućilo kratkoročno iznajmljivanje u turističke svrhe stanova u stambenim zgradama, kao i izmjene poreznog sustava koji bi stimulirali dugoročno iznajmljivanje za stanovanje.

Predstavnici PricewaterhouseCoopersa (PWC) Joszef Hegedus, glavni stručnjak za stambenu politiku i   Joachim Duebel, glavni stručnjak za stambeno financiranje zahvalili su dubrovačkom gradonačelniku na značajnom doprinosu raspravi i podijeljenim iskustvima, s obzirom da su aktivnosti na lokalnoj razini izuzetno važne za nastavak inicijative.

 

Započeo drugi ciklus radionica participativnog budžetiranja

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković nazočio je radionici participativnog budžetiranja GK Montovjerna održanoj danas u Studentskom domu. Grad Dubrovnik i DURA ovom radionicom započinju novi ciklus radionica u sklopu projekta participativnog budžetiranja u gradskim kotarima i mjesnim odborima Grada Dubrovnika.

“Na ovaj način možemo dobiti od vas ideje što je najbitnije za svako područje grada. Svake godine pobijedi jedan projekt, ali to ne znači da ne možemo realizirati neke druge, manje komunalne projekte”, istaknuo je gradonačelnik te podsjetio da je Dubrovnik prvi grad u Hrvatskoj koji provodi participativno budžetiranje putem sustava e-građanin.
“Ovo je tek početak druge godine participativnog budžetiranja, puno je posla pred nama. Paralelno s današnjim procesom prikupljanja projekata za iduću godinu, mi provodimo i ono za što ste nas obvezali za ovu godinu. Neki projekti su se već počeli realizirati, dok su drugi u različitim fazama izrade projektne dokumentacije, ali ono što je ključno je da do kraja 2024. godine svi budu završeni”, naglasio je gradonačelnik Franković
Podsjetimo, u 2023. godini pokrenut je projekt Participativno budžetiranje s ciljem razvoja participativnog proračuna i uključivanja građana Dubrovnika u proces donošenja odluka u svojoj sredini. Sudjelovalo je 1144 građana koji su birali između 131 projektna prijedloga, a odabranih 25 u procesu je realizacije.
Popis svih radionica dostupan je na linku: www.zaboljigrad.hr/radionice

NASTAVAK ULAGANJA Gradu preko pola milijuna eura za energetsku obnovu OŠ Marina Držića – škole s posebnim programom

Projekt energetske obnove OŠ Marina Držića – škole s posebnim programom udovoljava kriterijima za financiranje bespovratnim sredstvima Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, izvijestio je Grad Dubrovnik Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU).

Od ukupno traženih sredstava od 520.121.30 eura, FZOEU, kao provedbeno tijelo, predlaže dodjeljivanje bespovratnih sredstava u iznosu od 510.227,67 eura, što čini 98 posto zatraženog iznosa, odnosno 80 posto odobrenih ukupno prihvatljivih troškova projekta od 637.203,42 eura.

Utvrđena ušteda primarne energije na godišnjoj razini nakon provedbe projekta iznosi 77,72 posto, dok se ušteda godišnje potrebne toplinske energije za grijanje procjenjuje na 64,65 posto. Nakon energetske obnove zgrade škole na adresi Volantina 6 udio energije iz obnovljivih izvora u godišnjoj isporučenoj energiji prelazit će 50 posto.

Bespovratna sredstva u iznosu od 510.227,67 eura, Gradu Dubrovniku dodijelit će se u okviru Poziva na dostavu projektnih prijedloga „Energetska obnova zgrada javnog sektora“, a u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021. – 2026.. Slijedi donošenje Odluke o financiranju te postupak dodjele bespovratnih sredstva u okviru navedenog Poziva.

Podsjetimo, u mandatu ove gradske uprave izgrađene su dvije nove škole, od toga jedna u povijesnoj jezgri, dok su tri škole potpuno energetski obnovljene. Planiranom rekonstrukcijom OŠ Mokošica sve će gradske škole raditi u jednoj smjeni.

 

Gradonačelnik kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora na otvaranju međunarodnog simpozija “Protuminsko djelovanje 2024.”

Gradonačelnik Grada Dubrovnika i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Mato Franković sudjelovao je u otvorenju, jubilarnog, 20. međunarodnog simpozija Protuminsko djelovanje 2024. (MineAction 2024), koji se u organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova i Hrvatskog centra za razminiranje (HCR-CTRO) održava u Cavtatu.

Kroz prezentacije domaćih i inozemnih znanstvenih i stručnih radova iz područja protuminskog djelovanja prikazat će se najnovija znanstveno-teorijska i praktična dostignuća, ukazati na probleme te ponuditi održiva rješenja s posebnim naglaskom na ratna zbivanja u Ukrajini.

-„Dubrovnik je grad s bogatom poviješću i nasljeđem koje izaziva divljenje širom svijeta. No, kao i mnogi drugi dijelovi Republike Hrvatske, Dubrovnik je također osjetio teškoće i strahote ratnog razaranja kada je početkom 90-ih godina prošlog stoljeća zvjerski napadnut. Iako je velikim naporima naša županija u potpunosti oslobođena minsko eksplozivnih sredstava te je druga županija u Republici Hrvatskoj koja je proglašena područjem bez mina, opasnost od pronalaska pojedinačnih, starih, napuštenih, odbačenih ili naknadno pronađenih eksplozivnih i neeksplodiranih ubojitih sredstava nikada nije posve prestala“, rekao je gradonačelnik.

Naglasio je kako rad na uklanjanju mina zahtjeva suradnju na svim razinama, kako lokalnoj tako i nacionalnoj i međunarodnoj razini. Uputio je zahvalu Vladi Republike Hrvatske koja, sukladno Nacionalnom programu protuminskog djelovanja, ulaže istinski velike napore kako bi cjelokupni državni teritorij Republike Hrvatske bio slobodan od minske opasnosti najkasnije do 1. ožujka, 2026. te svim organizacijama, institucijama i pojedincima koji sudjeluju u razminiranju.

Uz gradonačelnika Frankovića uvodnim govorima u ceremoniji otvaranja simpozija obratili su se ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite i izaslanik predsjednika Vlade RH Damir Trut, državni tajnik u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Frano Matušić, švicarski veleposlanik u Republici Hrvatskoj H.E. Urs Hammer te Katarina Markt, direktorica, Hrvatskog centra za razminiranje – Centra za testiranje, razvoj i obuku d.o.o..

Simpozij MineAction 2024 organiziran je pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora i Švicarske konfederacije kao zemlje partnera.

SASTANAK DIONIKA U TURIZMU Najavljeni novi letovi za zimsku sezonu

U Velikoj vijećnici Grada Dubrovnika održan je koordinacijski sastanak dionika u turizmu na temu zimske sezone i iduće predsezone, u organizaciji Zračne luke Ruđer Bošković, u suradnji s Gradom Dubrovnikom i Turističkom zajednicom grada Dubrovnika. Na sastanku je sudjelovao i dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

Gradonačelnik je ovom prilikom čestitao dubrovačkoj zračnoj luci na dovođenju Ryanaira i uspostavio broj novih izravnih linija s Dubrovnikom. To je rezultiralo porastom od čak 40 posto više turista u ovom razdoblju u odnosu na prošlu godinu.

”Avioni su puni i čestitam vam na toj hrabroj odluci jer ona ima pozitivan učinak ne samo dubrovačkog turizma nego i za turizam cijelog našeg područja, od Konavala do Dubrovačkog primorja. Mi se s našim programima vrlo aktivno pripremamo za zimski dio godine, a posebno za sami doček Nove godine. Vjerujem da ćemo 1. lipnja izaći s imenom međunarodne zvijezde koja će nastupiti na dočeku na Stradunu. Pri kraju smo pregovora, a međunarodnu zvijezdu imat ćemo u kombinaciji s jednom domaćom zvijezdom”, kazao je gradonačelnik Franković.

Direktor Zračne luke Ruđer Bošković, Viktor Šober, najavio je za ovaj mjesec nastavak pregovora s avioprijevoznicima koji bi trebali povezivati ​​Dubrovnik i svjetske destinacije tijekom zime. Ryainair će povezivati ​​Dubrovnik izravnim linijama s Bečom, Dublinom i Londonom. Croatia Airlines će letjeti za Frankfurt, Turkish za Istanbul dva puta odmah, a Easyjet bi do studenog trebao letjeti za London, s time da su u tijeku pregovori da se i ta linija produlji u zimu sljedeće sezone. Lot Polish će spajati Varšavu i Dubrovnik dva puta zajedno, Vueling Dubrovnik i Barcelonu, također dva puta zajedno, a nastavlja se Freebirdov charter program. U tijeku su i pregovori za još neke linije te je najavio kako je cilj da 2025./2026. Dubrovnik u zimskoj sezoni bude povezan s 11 međunarodnih linija.

”U ovoj sezoni očekujemo rast od 25 do 27 posto. Što se tiče broja operacija očekujemo značajan skok ove godine. Taj bi broj morao biti preko 20 tisuća. Primjećujemo kako prijevoznici koriste sve veće zrakoplove s puno više sjedala. Naša glavna tržišta sada su Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Španjolska. Glavna destinacija nam je London odakle ostvarujemo 13 posto prometa. Najveći i najbitniji partner nam je EasyJet koji čini četvrtinu prometa, a sljedeće godine bi to mogao biti Ryanair”, izjavio je također Šober te je istaknuo kako je u fokusu dodatna veza sa SAD-om, na čemu također rade.

Direktor Turističke zajednice grada Dubrovnika Miroslav Drašković izvijestio je o aktivnostima i manifestacijama tijekom zimske sezone, poput Lumiarta koji prerasta u snažan festival. Istaknuo je također i marketinške kampanje usmjerene na tržište Koreje i Japana.

USVOJENA ŽALBA GRADA Ukinuta prvostupanjska presuda o naknadi štete društvu Razvoj golf

Visoki trgovački sud Republike Hrvatske ukinuo je prvostupanjsku presudu Trgovačkog suda u Dubrovniku od 27. siječnja 2023. kojom je Gradu Dubrovniku bilo naloženo da s osnove naknade štete zbog prodaje zemljišta u vlasništvu RH plati društvu Razvoj golf 365.280,74 eura sa zakonskim zateznim kamatama i troškovima postupka.

Sada ukinutom prvostupanjskom presudom Trgovački sud u Dubrovniku proglasio se nenadležnim odlučivati o prigovoru radi prijeboja kojeg je Grad Dubrovnik odlučio suprotstaviti spomenutom odštetnom zahtjevu društva Razvoj golf. Suprotno shvaćanju prvostupanjskog suda, Visoki trgovački sud RH utvrdio je da je Trgovački sud u Dubrovniku nadležan odlučivati o tom prigovoru pa je zbog toga ukinuo prvostupanjsku presudu i predmet vratio prvostupanjskom sudu na ponovni postupak.

Naime, društvo Razvoj golf nije po raskidu Ugovora o koncesiji od 25. ožujka 2009. godine vratilo tvrđavu Imperial u posjed Grada Dubrovnika, pa je Grad Dubrovnik, za potrebe ove parnice, odštetnom zahtjevu društva Razvoj golf odlučio suprotstaviti svoj zahtjev za isplatu naknade s osnove korištenja tvrđave Imperial nakon raskida Ugovora o koncesiji.

U nastavku postupka prvostupanjski sud će odlučiti o istaknutom prigovoru Grada Dubrovnika, a novo ročište zakazano je za 13. svibnja 2024. godine.

 

Slijedi potpuna rekonstrukcija Sportske dvorane u Gospinom polju

Grad Dubrovnik nastavlja s ulaganjima u sportsku infrastrukturu energetskom obnovom Sportske dvorane u Gospinom polju. Za ovu je svrhu Gradu odobreno bespovratno 1.676.290,37 eura.

Radovi će obuhvatiti obnovu fasade, zamjenu vanjske stolarije, ugradnju nove tehničke opreme za grijanje, hlađenje, ventilaciju i pripremu tople vode, ugradnju sustava dizalica topline, solarnih kolektora i fotonaponskih sustava za korištenje obnovljivih izvora energije. Ujedno će se izgradnjom pristupnih rampi za invalide provesti mjere za osiguranje pristupačnosti osoba s invaliditetom i smanjene pokretljivosti.

Nakon energetske obnove zgrade znatno će se smanjiti troškovi i smanjiti godišnje potrebne toplinske energije za grijanje za 61,19 % te godišnje primarne energije za 91,00 %.

Bespovratna sredstva Gradu Dubrovniku dodijelit će se u okviru Poziva na dostavu projektnih prijedloga „Energetska obnova zgrada javnog sektora“ Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

 

Svjetski dan zdravlja obilježen u Dubrovniku javnozdravstvenom akcijom “Festival zdravlja u Gružu”

Svjetski dan zdravlja obilježen je u Dubrovniku javnozdravstvenom akcijom po nazivom “Festival zdravlja u Gružu”, koja se u organizaciji Palijativne skrbi Doma zdravlja Dubrovnik održala 10. travnja na novootvorenoj placi u Gružu.

U akciji su sa svojim štandovima sudjelovali Dom zdravlja Dubrovnik s Mobilnim palijativnim timom, Patronažom i Zdravstvenom njegom u kući, Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko neretvanske županije i Dječji vrtići Dubrovnik sa svojim zdravstvenim voditeljicama.

Građani Dubrovnika mogli su izmjeriti šećer u krvi, krvni pritisak, visinu, težinu te dobiti izračun indeksa tjelesne mase.

Cilj ove javnozdravstvene akcije bio je podizanje razine svijesti građana o važnosti zdravog načina života, edukacije i prevencije te stalne brige o svom zdravlju.

Akciji “Festival zdravlja u Gružu” je u ime Grada Dubrovnika nazočio zamjenik pročelnika Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Miho Katičić.

 

RAZVOJ ELAFITA Novo dječje i sportsko igralište u Suđurđu – završena prva faza, za drugu dodatnih 105 tisuća eura bespovratnih sredstava

Završena je izgradnja novog dječjeg igrališta Suđurđu na otoku Šipanu namijenjenog djeci do 12 godina. U sklopu izgradnje dječjeg igrališta, ugrađene su sprave za igranje: penjalica sa zidom za penjanje, dvostruka ljuljačka i veliki tobogan. Izvedeni su radovi na ugradnji drvenih naslona sa čeličnom potkonstrukcijom za armiranobetonske klupice i ograde oko dječjeg igrališta. Nakon postavljanja elektro i vodovodnih instalacija, ugrađeni su stupovi javne rasvjete s LED reflektorima, postavljena je gumena antistress podloge i završni sloj od stabilizera. Parcela je hortikulturno uređena sadnjom bilja. Izvođač radova je tvrtka Platanus d.o.o., a ugovorena vrijednost ove investicije je 146.348 eura s PDV-om.

U drugoj fazi projekta, na istoj parceli površine 1705 metara kvadratnih, uz dječje će se izgraditi i sportsko igralište s košarkaškim i nogometnim terenom. Odlukom Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, a kroz Program razvoja otoka u 2024. godini, Gradu Dubrovniku je za novu fazu odobreno dodatnih 105 tisuća eura bespovratnih sredstava.

Sportsko igralište, košarkaško i nogometno, opremit će se s dva samostojeća koša i gola te tribinama iznad kojih je predviđen drvored kao vizualna i zvučna barijera od kolnog prometa. Na rubovima zone zahvata uredit će se uličica i sklalini u svrhu što bolje pristupačnosti prostora. Parter igrališta će se asfaltirati. Uz sve podzidove će biti planirana sadnja penjačica, koje će stvoriti prirodnu zaštitu od sunca. Sve staze biti će završne obrade stabilizerom, a igralište će se ograditi ogradom i osvijetliti LED reflektorima. Sjedna ploha tribina bit će drveni nasloni sa čeličnom potkonstrukcijom. Ostatak parcele će se hortikulturno urediti, uz ugradnju sistema navodnjavanja za zalijevanje biljaka.

Podsjetimo, nekretnina za svrhu uređenja sportskog i dječjeg igrališta Gradu je prethodno ustupljena Odlukom Vlade Republike Hrvatske o darovanju nekretnine. Za prvu fazu Gradu Dubrovniku prethodno su, kroz Program razvoja otoka u 2023., odobrena bespovratna sredstva u iznosu od 76 tisuća eura. Po realizaciji cjelokupne investicije mještani svih generacija dobit će novo mjesto za rekreaciju i druženje.

 

Gradonačelnik Franković na godišnjem okupljanju europskih regionalnih zračnih luka

Pod pokroviteljstvom Zračne luke Ruđer Bošković, u Dubrovniku se održavala 15. godišnja konferencija regionalnih zračnih luka, koja je okupila oko 200 sudionika iz cijele Europe. Na svečanom otvorenju sudjelovao je i dubrovački gradonačelnik Mato Franković koji je istaknuo važnost regionalnih zračnih luka.

”Za Dubrovnik, kao popularnu zrakoplovnu destinaciju, važno je biti povezan cijelu godinu i zato ustrajno radimo na osiguravanju letova i tijekom zimskog perioda, kako bismo produžili turističku sezonu. Jako nam je drago što je Ryanair ovdje uspostavio svoju bazu, a to će sigurno imati pozitivan učinak ne samo na Dubrovnik nego i na cijelu dubrovačku regiju”, kazao je gradonačelnik Franković u prigodi otvorenja.

Konferenciju je organiziralo udruženje Airport Council International (ACI) Europe, a prisutne su pozdravili i Viktor Šober, direktor Zračne luke Ruđer Bošković te Marco Pernetta, predsjedavajući Regionalnog ureda ACI Europe.

 

Gradonačelnik Franković na svečanom prijemu povodom Ramazanskog bajrama

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković nazočio je svečanom prijemu povodom Ramazanskog bajrama održanom u prostoru Islamske zajednice Dubrovnik.

Tom je prigodom gradonačelnik Franković uputio čestitku glavnom dubrovačkom imamu Salkanu ef. Heriću i svim vjernicima islamske vjeroispovijesti.

– Drago mi je da je vaš molitveni prostor bio ispunjen ovih dana, to znači da su ljudi bez obzira na vjeru itekako svjesni koliko je potrebna molitva jer molitva promišljanja o sebi samima, odricanjem od određenih stvari donosi ka onom krajnjem cilju, a to je mir. Jedino mir, međusobno poštovanje nam osigurava sigurnost i sigurnu budućnost, prosperitet i napredak svih nas – rekao je gradonačelnik Franković, istaknuvši kako međusobno poštovanje svih vjerskih skupina u Dubrovniku može služiti kao primjer svima.

Prijemu su nazočili i predstavnici županije Dubrovačko-neretvanske i vjerskih zajednica te drugi uzvanici iz javnog i društvenog života.

 

Grad Dubrovnik izdvojio 1.448.278,89 eura za mjere Strategije izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom u 2023. godini

Na sjednici Povjerenstva za osobe s invaliditetom Grada Dubrovnika, održanoj 11. travnja 2024. u prostoru Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo, raspravljalo se o Izvješću o ostvarenju mjera za ostvarenje Strategije izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom za 2023. Članovi Povjerenstva jednoglasno su prihvatili Izvješće, izrazivši zadovoljstvo kvantitetom i kvalitetom gradskih mjera usmjerenih na poboljšanje kvalitete života osoba s invaliditetom.

Za provođenje mjera i aktivnosti Strategije Grada Dubrovnika za izjednačavanje mogućnosti osoba s invaliditetom u 2023. godini iz gradskog proračuna izdvojilo se 1.448.278,89 eura, što je za 396.952,63 eura više od prethodne godine. Izdvajanja za mjere i aktivnosti po pojedinim područjima iznosila su:

– odgoj i obrazovanje 856.370,08  eura,

– socijalna skrb 229.511,07 eura,

– zdravstvena zaštita 13.538,00 eura,

– udruge osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju 98.214,90 eura,

– rekreacija, razonoda i sport  73.181,00 eura,

– stanovanje, mobilnost i pristupačnost  187.886,23 eura te

– život u zajednici 22.977,61 eura.

 

Grad Dubrovnik već  trinaestu školsku godinu zaredom provodi projekt „Pomoćnici u nastavi u osnovnim školama“.  Projekt se provodi  u svih sedam osnovnih škola na području Grada Dubrovnika. U školskoj godini 2022/23. u projekt je bilo uključeno 70 učenika, za koje skrbi 68 pomoćnika. Ukupna vrijednost projekta je 560.394,30 eura.

Od 2012. Grad Dubrovnik samostalno provodi projekt „Pomagači u vrtićima” za djecu s teškoćama u razvoju. U pedagoškoj godini 2022/23. u dvije predškolske ustanove u projekt je uključeno 36 djece s teškoćama u razvoju za koje skrbi 36 pomagača. Ukupna vrijednost projekta je 189.437,67 eura.

Za školu s posebnim programom za učenike s teškoćama u razvoju pri Osnovnoj školi Marina Držića osiguralo se iz gradskog proračuna za 2023. godinu 96.240,81 eura.

U svoj je sustav stipendiranja Grad Dubrovnik uveo osobe s invaliditetom kao zasebu kategoriju. Trenutno se stipendira 6 učenika s invaliditetom, za što se u 2023. izdvojilo 10.298,02 eura.

Svake se godine kao nadstandard organizira ljetni kamp za djecu s teškoćama u razvoju, koji je 2023. pohađalo 15 djece. Za ovu se namjenu iz gradskog proračuna osiguralo 18.323,01 eura.

Otvorene su dvije inkluzivne odgojno-obrazovne skupine u Dječjim vrtićima Dubrovnik (u DV Izviđač i novootvorenom DV Cvrčak).

Oraganizirala se praksa za studente Edukacijsko rehabilitacijskog fakulteta kao ispomoć stručno-razvojnim službama u vrtićima i osnovnim školama, za što je u 2023. isplaćeno 2.938 eura.

Iz gradskog proračuna isplaćuje se stalni mjesečni dodatak za 356 korisnika osobne invalidnine u ukupnom iznosu od 208.297 eura, a isplatile su se i novčane pomoći za liječenja i rehabilitaciju te nabavu pomagala u iznosu od 11.260 eura te novčane pomoći samohranim roditeljima i njegovateljima 9.954 eura.

Iz gradskog se proračuna sufinancirala plaća jednog fiziterapeuta u Općoj bolnici Dubrovnik za potrebe štićenika uduge Dva skalina u iznosu od 13.538 eura.

Grad Dubrovnik nabavio je specijalizirano vozilo za prijevoz osoba s invaliditetom i snosi sve troškove prijevoza putem svog društva za javni gradski prijevoz (Libertas d.o.o.). Ovu uslugu trenutno koristi 66 osoba s invaliditetom, a trošak usluge je 61.716 eura.

Grad Dubrovnik financirao je nabavu dizala za osobe s invaliditetom na sedam dubrovačkih plaža  te izradu prateće infrastrukture (prilazi, parkirališna mjesta, tuševi, mjesta za sunčanje), plaća se i održavanje i servisiranje dizala te popravci i otklanjanje šteta; trošak održavanja dizala u 2023. iznosi 7.577,75 eura.

Za štićenike Zavoda za rehabilitaciju Josipovac se kao nadstandard osiguravaju sredstva za prijevoz osoba s invaliditetom koje su na poludnevnom, dnevnom ili stacionarnom smještaju u Zavodu.  Za ovu je namjenu u 2023. isplaćeno 24.686,89 eura.

Grad Dubrovnik posebnim ugovorom financira emitiranje vijesti na znakovnom jeziku na Dubrovačkoj televiziji, za koju se namjenu u 2023. isplatilo 9.954 eura.

Tijekom 2023. se za ugradnju rukohvata utrošilo 14.071 eura, za obilježavanje  parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom 540 eura te za postavljanje zvučnih semafora 4,311 eura.

U 2023.  zaposleno je 35 osoba s invaliditetom s područja Grada Dubrovnika:

9 osoba s kombiniranim smetnjama,

8 osoba s kroničnim bolestima,

6 osoba s psihičkim i organskim smetnjama,

5 osoba s intelektualnim poteškoćama,

2 osobe oštećena vida te

5 osoba s tjelesnim invaliditetom.

 

Grad Dubrovnik je jedinstven u Republici Hrvatskoj i po športskom programu za športaše s invaliditetom, koji je od 2022. zasebna stavka u gradskom proračunu. U 2023. su sklopljeni su ugovori sa 6 klubova o sufinanciranju športskih aktivnosti za osobe s invaliditetom i djecu s poteškoćama u razvoju u ukupnom iznosu od 73.181,00 €.

 

Projekt revitalizacije TUP-a prepoznat kao primjer uspješne priče New European Bauhausa

Zamjenica gradonačelnika Grada Dubrovnika Jelka Tepšić, na poziv povjerenice Europske komisije za koheziju i reforme Elise Ferreire, sudjelovala je u Bruxellesu na New European Bauhaus Festivalu gdje je predstavila projekt revitalizacije TUP-a.

Sudjelujući uz povjerenicu Ferreire na panelu „Promjena na terenu: uspješne priče NEB-a“ zamjenica Tepšić je prezentirala dosadašnje rezultate projekta. Projekt transformacije građanima nedostupnog industrijskog prostora površine 9.000 metara kvadratnih u centru grada u novo kulturno-društveno središte otvoreno za građane i posjetitelje istaknut je kao primjer dobre.

Uputila je zahvalu Europskoj komisiji na prepoznavanju vrijednosti projekta revitalizacije TUP-a kao i na dosadašnjoj potpori koja je, ocijenila je, bila ključna u razvoju projekta i definiranju njegovih ciljeva. Istaknula je da je TUP već danas služi svrsi definiranoj projektom jer je dom brojnim kreativcima, umjetničkim društvima i udrugama mladih iz različitih područja, ali i privatnim inicijativama poput muzeja i klubova.

 

Krenuo promet preko obnovljenog Mosta Ombla

Jučer je otvoren promet preko obnovljenog Mosta Ombla. Završeni su radovi na gornjem dijelu, što je preduvjet za nesmetano prometovanje.

”Završena je nužna i potrebna sanacija gornjeg dijela mosta Ombla. Još će se nastaviti dio radova ispod samog mosta, međutim oni neće ometati promet. Zahvaljujem svim sugrađanima na strpljenju, zahvaljujem javnom gradskom prijevozniku Libertas na prilagodbi novom prometnom režimu te izvođačima i nadzoru jer je sve odrađeno na vrijeme, u rokovima i sve kako je bilo planirano. Imali smo sreće i s vremenom, bura nam nije ometala radove. Mislim da u konačnici možemo biti zadovoljni jer je odrađen dobar posao i u budućnosti ne bi trebalo dolaziti do nove sanacije”, rekao je gradonačelnik Franković danas na Mostu Ombla.

Radovi su uključivali skidanje cijele gornje konstrukcije mosta do nosive betonske ploče, izradu nove spregnute betonske ploče, visokotlačno pranje, postavljanje hidroizolacije, asfaltiranje mosta u dva sloja, iscrtavanje, zamjenu stare pješačke ograde novom i sanaciju pješačkih površina. U narednim se danima nastavlja sanacija donjeg dijela mosta te postavljanje rasvjete, a kraj radova očekuje se i prije ugovorenog roka koji je 15. svibnja 2024. godine.

Od jutra se na staro vraćaju i rute prometa autobusa 1A i 1B, koji su u proteklom razdoblju, kao i ostali promet, bili preusmjereni na Most dr. Franje Tuđmana.

Sanaciju Mosta Ombla vrijednu 494.302,50 eura provodi tvrtka Mar doo uz stručni nadzor Graf doo, a prema projektu Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Splitu.

 

Dodijeljena Simply the Best nagrada za Dubrovačku trpezu

Gastronomski događaj u organizaciji Grada Dubrovnika – Dubrovačka trpeza na Stradunu, dobitnik je posebnog priznanja nacionalne godišnje nagrade Simply the Best za kreativnost, inovativnost, razvoj i unapređenje turističke ponude destinacije, a nagradu je srijedu preuzela pročelnica Upravnog odjela za turizam, gospodarstvo i more Antonela Sviralić na dodjeli održanoj u Biogradu na Moru.

Dodjela se održala u sklopu Turističke burze PUT, najstarijeg hrvatskog B2B turističkog susreta koji okuplja djelatnike iz agencijskog poslovanja, pružatelja turističkih usluga, hotelijerstva i restoraterstva te sustava turističkih zajednica. Nagradu Simply The Best dodjeljuju dodjeljuju UHPA – Udruga hrvatskih putničkih agencija, poslovno turistička burza PUT i turistički magazin Way to Croatia.

Podsjetimo, nagradu Simply the best za 2022. godinu Grad Dubrovnik dobio je u kategoriji „Novi projekti u turizmu, sustav turističkih zajednica i lokalna samouprava“ i to za uspješno realizirani projekt Dubrovnik Pass – informacijski sustav elektronske naplate i kontrole ulaska u najznačajnije kulturne i spomeničke objekte Grada Dubrovnika.

 

Gradonačelnik podijelio medalje odbojkašicama ŽOK Dubrovnik

Ususret kvalifikacijama za Superligu, Ženski odbojkaški klub Dubrovnik na jučerašnjem je druženju proslavio osvojeno prvo mjesto u Prvoj hrvatskoj odbojkaškoj ligi, drugi rang natjecanja. Tom je prilikom dubrovački gradonačelnik Mato Franković podijelio medalje igračicama i treneru Leonardu Bariću, dok je župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić uručio pehar kapetanici kluba Doris Buzolić.

Predsjednik ŽOK Dubrovnik dr. Marijo Bekić čestitao je igračicama i cijelom timu na sjajnim rezultatima koje su postigli ove sezone, s 21 pobjedom i samo jednim porazom. Ujedno je zahvalio gradonačelniku na financijskoj i drugoj pomoći Grada Dubrovnika, kao i županu i Županiji te svim sponzorima.

Već danas dubrovačke odbojkašice zaputile su se prema Rijeci gdje ih čeka kvalifikacijska utakmica za prelazak u višu ligu.

 

Otvorena nova Spomen soba poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Nakon cjelovite rekonstrukcije, unutrašnjeg uređenja i opremanja Spomen soba poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi svečano je otvorena. Preuređena i opremljena Spomen soba obuhvaća povijest ratnog stradanja Grada, njegovih stanovnika i hrabrih branitelja, s posebnim naglaskom na najveću žrtvu – izgubljene živote onih koji su ga branili.

Ceremonija otvaranja, prema scenariju i režiji Paola Tišljarića, završila je najsvečanijim dijelom. Uz zvuke skladbe „Il Silenzio“, hrvatska zastava položena je u unutrašnjost Spomen sobe. Zastavu su unijeli hrvatski vojnici, a u Spomen sobu položio ju je predsjednik Udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Dubrovnik Vide Prce.

U svom obraćanju gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković rekao je kako muzeji imaju presudnu ulogu u interpretaciji povijesti i promicanju istine, u ovom slučaju istine o Domovinskom ratu i ulozi dubrovačkih branitelja u obrani Grada i očuvanju Slobode.

-„Zaustavljena, prekinuta, ali nikada zaboravljena dubrovačka mladost….Njihova imena i lica svim će posjetiteljima pričati priču o generaciji ponosnih, odvažnih i neustrašivih ljudi koji su, bez oružja ili ratnog iskustva, spremno stali braniti svoje domove i naše pravo na slobodu. U očima im nema ni traga mržnje, samo bezuvjetna ljubav prema Domovini, prema Gradu Slobode i svojim obiteljima“, rekao je između ostalog gradonačelnik Franković. Prisjetio se snažnih riječi zapovjednika obrane Grada, general bojnika Nojka Marinovića, koji je rekao – „pamćenje je alat, a mržnja je golemi teret“, poručivši da Spomen soba treba služiti kao poticaj za pamćenje i podsjetnik na to da je sloboda uvijek vrijedna žrtve.

Prigodnim govorima uz gradonačelnika Mata Frankovića i predstavnika Udruge roditelja poginulih branitelja, obratili su se izaslanik predsjednika Vlade, potpredsjednik Vlade i ministar Branko Bačić, ravnateljica Muzeja Domovinskog rata Dubrovnik Varina Jurica Turk te predstavnik roditelja poginulih branitelja Vide Prce.

Ceremoniji su nazočili i izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja, posebni savjetnik Predsjednika Vlade Damir Krstičević, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane Ante Damić, državni tajnik u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Frano Matušić, biskup dubrovački, mons. Roko Glasnović, predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica, zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić, pročelnice i pročelnici gradskih upravnih tijela, vijećnice i vijećnici Gradskog vijeća, brojni članovi obitelj poginulih dubrovačkih branitelja te hrvatski branitelji.

Uređenje Spomen sobe, prema arhitektonskom projektu dizajnerice interijera Nikoline Jelavić Mitrović, autorice nagrađivanih muzejskih postava i izložbi, podudara se i s dvadesetom godišnjicom otvaranja Spomen sobe u današnjem prostoru unutar palače Sponza. Prema riječima autorice Spomen soba je posveta ovom Gradu kao simbolu slobode, a posjetiteljima omogućuje povezivanje na osobnoj, emotivnoj razini.

Više o Spomen sobi:

Novoprojektirani kontemplativni prostor, primjeren žrtvi koju su dali branitelji, podijeljen je u tri cjeline. Središnja cjelina prikazuje poginule dubrovačke branitelja, njih 160. Njihove fotografije s osobnim podacima aplicirane su na podlozi od drva česvine i stakla te su izložene na brončanim stijenkama. Svjetiljka koja podsjeća na svjetlost svijeće gori za svakog poginulog branitelja. Na svakoj stijeni nalazi se 60 pozicija za branitelje sa 180 pozicija na sve tri stijene. Ukupno je prikazano 160 poginulih dubrovačkih branitelja s reguliranim statusom pri Ministarstvu branitelja Republike Hrvatske, a 20 je praznih pozicija za eventualne nadopune u budućnosti. Uvodni dio Spomen sobe donosi informacije o počecima i tijeku Domovinskog rata na dubrovačkom području, dok se u središtu prostorije nalazi podna karta stare jezgre Dubrovnika s označenim agresorskim pogodcima uz sjećanje na stradale branitelje, dok je treća cjelina opremljena velikim ekranom s prikazom niza filmova i fotografija ratnih zbivanja i agresorskog razaranja Grada. Interaktivni LED display video zid sadržava brojne ilustrativne materijale i informacije o Domovinskom ratu i braniteljima, ali i o obnovi Grada i važnosti mira.

U Spomen sobu je uvršten i popis poginulih hrvatskih branitelja iz drugih dijelova Hrvatske koji su svoje živote položili za obranu i oslobađanje dubrovačkog područja. Popis sadrži imena i prezimena poginulih hrvatskih branitelja koji su popisani prema djelatnosti i postrojbama Hrvatske vojske.

Muzejsku građu postava Spomen sobe osigurao je Muzej Domovinskog rata Dubrovnik. Uz Miša Đuraša, višeg kustosa i ravnateljicu Muzeja Varinu Juricu Turk, autori tekstova su Lidija Crnčević i Julijana Antić Brautović, autor glazbe je Đelo Jusić Jr., dok režiju i montažu audio vizualnih materijala, od kojih je dio ustupila Hrvatska radiotelevizija, potpisuju Vedran Benić i Dominik Miljak. Vizualni identitet izradio je studio Flomaster d.o.o., a fotografije poginulih dubrovačkih branitelja obradio je Dean Tošović. Restauracijske radove na zastavi izvela je  Danijela Jemo (Odjel za umjetnost i restauraciju Sveučilišta u Dubrovniku). Multimedijalne aplikacije izradila je tvrtka Delta Reality. Korišteni su i interaktivni segmenti izložbe „Dubrovnik, a Scarred City“ Julijane Antić Brautović, Mata Brautović i Gorana Cvjetinovića.

Izvođači radova su Mundus Viridis d.o.o. (oprema, elektroinstalacije i građevinsko-obrtnički radovi) Audio Video Consulting d.o.o. (multimedijalni sustav) i Telektra d.o.o. (rasvjeta) uz stručni nadzor koji je proveo Vedran Bobić.

Spomen sobu ostavlja Grad Dubrovnik u znak trajnog poštovanja i zahvalnosti dubrovačkim braniteljima, kao i svim hrvatskim braniteljima koji su nesebično dali svoj život braneći i oslobađajući jug Hrvatske, najzaslužnijima što je Dubrovnik ostao i bit će zauvijek – Grad Slobode.

 

Gradu Dubrovniku uručene odluke o financiranju vrijedne 2,2 milijuna eura

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić gradonačelniku Frankoviću uručio je u gradskoj odluke o financiranju projekata:

· Energetska obnova Športske dvorane Gospino polje vrijedna 1.676.290,37 eura,

· Energetska obnova OŠ Marina Držića – škole s posebnim programom vrijedna 510.227,67 eura i

· Strategije zelene urbane obnove grada Dubrovnika vrijedna 33.180,70 eura.

Ukupna vrijednost odluka je 2.219.698,74 eura.

Gradonačelnik Franković zahvalio se ovom prigodom Vladi Republike Hrvatske te istaknuo važnost ulaganja u komunalnu i obrazovnu infrastrukturu za građane.

„Obnova postojeće sportske dvorane u gradu Dubrovniku će razinu kvalitete sportskih događanja i treniranja podići na puno veću razinu nego što je to bilo dosada. Projekt smo davno pripremili i dugo i željno iščekivali ovaj dan i hvala resornom ministarstvu na ovoj iznimno velikoj pomoći. Realizirat ćemo jedan od strateških projekata koji je i sportska studija koju smo napravili zacrtala kao potreban kako bismo Grad Dubrovnik pozicionirali na karti gradova koji su u mogućnosti realizirati sportska međunarodna događanja. Druga odluka je o dodjeli sredstava za energetsku obnovu škole za djecu s posebnim potrebama. Sve naše škole smo energetski obnovili upravo zahvaljujući ovoj Vladi, kao i značajan broj vrtića. Osim energetske učinkovitosti koja se postiže ovim projektima, postiže se i kvaliteta boravka svim korisnicima objekata“, naglasio je gradonačelnik Franković.

Bespovratna sredstva dodjeljuju se temeljem javnih poziva Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.-2026.

Uručenju ugovora nazočili su i župan Nikola Dobroslavić i načelnici i gradonačelnici s područja Dubrovačko-neretvanske županije te su potpisane odluke i ugovori iz nadležnosti Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine ukupne vrijednosti 8,2 milijuna eura.
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *