TJEDNI PREGLED: Pelješkim mostom Dubrovnik je spojen s Hrvatskom, dubrovačkim tradicijskim obrtima preko milijun kuna subvencija, osiguran preduvjet za povećanje plaća djelatnicima dubrovačkih dječjih vrtića…

308

POVIJESNI TRENUTAK Pelješkim mostom Dubrovnik je spojen s Hrvatskom

U zadnjim satima 28. srpnja 2021. ugrađen je i posljednji, 165. segment Pelješkog mosta čime je spojen hrvatski teritorij. U ovoj je prigodi u Brijesti održana svečana ceremonija koja je okončana spektakularnim vatrometom.

”Pelješki most je milenijski projekt kojem svjedoči naša generacija, a generacije Dubrovčana su ovo čekale. Jedino građani krajnjeg juga Hrvatske znaju koliko je ovo za njih veliko. Nakon 303 godine jug se spaja s maticom zemljom, a mi stanovnici ovog krajička Hrvatske prestat ćemo biti građani drugog reda koji u koloni na graničnom prijelazu čekaju na tranzitni prolaz iz jednog dijela u drugi dio svoje zemlje. Ponosan sam na činjenicu što je Vlada završila ovaj visokovrijedan projekt financiran EU fondovima, a vjerujem da će se njegova važnost itekako u budućnosti pokazati, prije svega u smislu podizanja kvalitete života svih naših sugrađana, ali i omogućavanju brojnim gostima da dođu svojim automobilima, ne samo u naš grad nego i na Korčulu, Pelješac, Konavle, Župu dubrovačku…”, rekao je u ovoj prigodi dubrovački gradonačelnik Mato Franković, koji je također prisustvovao povijesnom trenutku spajanja teritorija Republike Hrvatske.

Uz prisustvo brojnih uzvanika, na svečanosti je bio i hrvatski premijer Andrej Plenković, koji je kazao kako ovaj most spaja i Europsku uniju.

”Imam neopisivo zadovoljstvo kazati da je Hrvatska spojena. Ovaj je projekt bio san mnogih u proteklih skoro 30 godina. Vjerojatno su mnogi o njemu sanjali i ranije i mi smo večeras ostvarili cilj koji rješava problem star 300 godina i to je jedno fascinantno strateško postignuće hrvatskoga naroda i hrvatske države. Ono što se dogodilo večeras po mom dubokom uvjerenju najbolje opisuje tezu o modernom suverenizmu, tezu koja definira kako realizirati strateške nacionalne interese, kako ostvariti ono što je godinama bio cilj hrvatske države i hrvatskoga naroda, a to činiti uz osnaženu, oplemenjenu i puno utjecajniju poziciju Hrvatske u međunarodnoj zajednici i to kao članice Europske unije”, kazao je premijer Plenković.

Prva vozila preko mosta trebala bi proći na proljeće naredne godine, a kompletan projekt mosta s pristupnim cestama završit će se do lipnja 2022. Tako je nakon 30 godina iščekivanja od osamostaljenja Hrvatske konačno spojen hrvatski sjever i jug, a san stanovnika Dubrovačko-neretvanske županije postao je stvarnost.

O mostu

Pelješki most premošćuje Malostonski zaljev između Komarne na kopnu i Brijeste na poluotoku Pelješcu i tako cestovno ostvaruje kontinuitet teritorija Republike Hrvatske prekinut uskim koridorom kojim Bosna i Hercegovina kod Neuma izlazi na more.

Most je ovješenog tipa, ukupne duljine 2404 m sa šest glavnih stupova i trinaest raspona od čelika duljine od 72 do 285 metara, prema dizajnu Marjana Pipenbahera. Visinom od 55 metara udovoljilo se zahtjevu Bosne i Hercegovine za osiguranjem nesmetanog prolaska brodova do Neuma. Dubina mora pod mostom iznosi gotovo stalnih 27 metara, a zbog tla sastavljenog od debelih naslaga gline i mulja cijeli most je temeljen na stotinu metara dugačkim čeličnim cijevima promjera dva metra zabijenim u morsko dno.

Godine 2015. iz fondova Europske unije Hrvatskoj je odobreno 330 milijuna eura za financiranje 85 % troškova gradnje (ukupna vrijednost je 420 milijuna eura). Natječaj raspisan 2017. godine u travnju 2018. dobiva kineska tvrtka China Road and Bridge Corporation s ponudom od 2 milijarde kuna i rokom izgradnje od 36 mjeseci.

Grad Dubrovnik i ove godine sufinancira nabavu udžbenika učenicama i učenicima srednjih škola

Grad Dubrovnik će i četvrtu godinu zaredom sufinancirati nabavu udžbenika učenicama i učenicima srednjih škola. Zahtjevi za sufinanciranje nabave udžbenika za školsku godinu 2021/22. mogu se podnijeti Upravnom odjelu za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo zaključno s 31. listopada 2021.

Sukladno odredbama Pravilnika o sufinanciranju nabave udžbenika učenicama i učenicima srednjih škola pravo na sufinanciranje mogu ostvariti učenice i učenici čija oba roditelja, skrbnik odnosno skrbnici ili jedan roditelj ukoliko se radi o jednoroditeljskoj obitelji imaju prebivalište na području Grada Dubrovnika najmanje šest mjeseci od dana podnošenja zahtjeva te koji pohađaju kao redoviti učenici jednu od srednjih škola na području Republike Hrvatske.

Nabava udžbenika sufinancira se u iznosu do 1.000,00 kuna uz predočenje originalnog računa za kupnju školskih udžbenika te dokumentacije navedene u zahtjevu za ostvarivanje prava na sufinanciranje udžbenika

Grad Dubrovnik među rijetkim je gradovima u Republici Hrvatskoj koji je uveo program sufinanciranja udžbenika za srednje škole, čiji su osnivači županije, a kojim gradska uprava potpomaže kućni budžet roditelja srednjoškolaca sa svog područja.

Nadležni  Upravni odjel za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo, podsjetimo, prošle godine zaprimio je rekordan broj zahtjeva, pa su ovu mjeru Grada Dubrovnika u 2020. godini iskoristila 853 dubrovačka učenika. Usporedbe radi, za sufinanciranje udžbenika u 2019. godini podneseno je 750 , dok je u 2018. godini podneseno 595 zahtjeva.

URUČENI UGOVORI Za dubrovačke tradicijske obrte preko milijun kuna subvencija

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković dodijelio je danas u Velikoj vijećnici 48 ugovora o subvencioniranju tradicijskih obrta na području Dubrovnika. Uz gradonačelnika Frankovića, prijemu obrtnika nazočili su i zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić i pročelnik Upravnog odjela za turizam, gospodarstvo i more, Marko Miljanić.

Subvencije su odobrene tradicijskim deficitarnim obiteljskim obrtima odnosno uslužnim obrtima i obrtima u proizvodnji. Sveukupni iznos potpore za dubrovačke obrtnike u 2021. godine iznosi milijun i 152 tisuće kuna, a mjesečni neto iznos od dvije tisuće kuna obrtnicima će se isplaćivati tijekom cijele godine.

Na Natječaj za dodjelu potpora koji provodi Upravni odjel za  turizam, gospodarstvo i more  prijavilo  49 potencijalnih obrtnika, od čega je 48  obrtnika u potpunosti ispunilo uvjete iz Natječaja i kriterije iz Pravilnika za održavanje i razvoj tradicijskih obrta.

U odnosu na 2020. godinu, kada su ukupno sklopljena 42 ugovora, ove godine potpore su odobrene za šest novih obrta, a radi se o jednom krojaču za muškarce, jednom restauratoru, po jednom obrtu za obradu drva, odnosno obradu stakla i keramike te dvama obrtima za izradu unikatnog nakita.

Prigodom uručenja ugovora gradonačelnik Franković zahvalio je obrtnicima na sjajnoj suradnji svih ovih godina kazavši pritom kako oni predstavljaju istinski identitet i posebnu vrijednost Grada. – „Činjenica je da obrtnici predstavljaju svojevrsnu dušu našeg Grada. Njihov rad i kvaliteta proizvoda i usluga zasigurno doprinose promociji Dubrovnika i obrtničke djelatnosti. Obrtništvo je važno, ono predstavlja našu tradiciju i po tome kao i u mnogim drugim segmentima smo uistinu jedinstveni“ istaknuo je gradonačelnik, nadodavši kako će se potpora Grada Dubrovnika prema obrtnicima zasigurno nastaviti i u budućnosti.

Potpore za razvoj i održavanje tradicijskih dubrovačkih obrta dodjeljuje već pune  dvadeset i dvije godine, a iste se, između ostalih, dodjeljuju obrtima za izradu izvornih suvenira i autohtonih proizvoda, obrtima za obradu kamena, krojačkim obrtima, obrtima za izradu klobuka, veziva i pletiva, obrtima za proizvodnju predmeta od stakla i keramike, frizerima, urarima, zlatarima, postolarima, restauratorima te obrtima za  obradu željeza  i  metala, odnosno izradu ključeva i brava. Tako je od razdoblja 2000. do 2021. godine Grad Dubrovnik dodijelio subvencije više od stotinu obrtnika u  sveukupnom  iznosu  od  11.663.000,00 kuna.

Od 2018. godine subvencije za obrtnike u mjesečnom neto iznosu od dvije tisuće kuna isplaćuju se tijekom cijele godine, a ne samo tijekom šest mjeseci kako je bila dotadašnja praksa.

U sklopu EU projekta E-CITIJENS nabavljena vrijedna oprema za potrebe civilne zaštite

U sklopu europskog projekta E-CITIJENS, Grad Dubrovnik nabavio je vrijednu opremu za potrebe civilne zaštite – set seizmičkog uređaja s video kamerom za pretrage iz ruševina te šatore na napuhivanje. Oprema je nabavljena u svrhu povećanja spremnosti i djelovanja u slučajevima prirodnih katastrofa, točnije u slučaju potresa.

Nakon provedenog postupka javne nabave, Grad Dubrovnik i odabrani ponuditelj, tvrtka Vatropromet d.o.o.,  potpisali su ugovor o nabavi opreme u vrijednosti od 376.750,00 kuna s uključenim PDV-om, a sredstva su u 85-postotnom iznosu osigurana iz fonda Europske Unije.

Prilikom primopredaje odabrani ponuditelj prezentirao je način rada nove vrijedne opreme predstavnicima civilne zaštite Grada Dubrovnika i dubrovačkih vatrogasaca. Riječ je o sustavu suvremenog bežičnog seizmičkog detektora s kamerom za traganje te tri šatora dimenzija 6 metara širine, 10 metara dužine i 3,10 metara visine te pojedinačne površine 60 kvadrata.

Glavni cilj projekta E-CITIJENS jest povećati sigurnost hrvatskog i talijanskog jadranskog bazena od prirodnih i ljudskih uzrokovanih katastrofa kroz poboljšanje preventivnog praćenja te hitnih mjera upravljanja, iskorištavajući karakteristike društvenih mreža i medija u svrhu značajnog povećanja sposobnosti civilne zaštite u smanjenju rizika od katastrofa.

Projekt E-CITIJENS osigurava civilnoj zaštiti i obalnoj straži učinkovite alate za predviđanje geofizičkih čimbenika i njihovih svojstava koji utječu na ljude, radi što bolje koordinacije hitnih intervencija i uspostavljanje što kvalitetnijih komunikacijskih kanala za pružanje komunikacije između institucija i građanstva uz korištenje informacija građana za integraciju podataka kod upravljanja u hitnim slučajevima.

Uz Grad Dubrovnik projektni partneri su: Regija Molise (IT), Splitsko – dalmatinska županija (HR), Regija Veneto (IT), Sveučilište u Splitu – Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije (HR), EEIG EURelations (IT), Alma Mater Studiorum – Sveučilište u Bologni (IT), Općina Pescara (IT), Jadransko Jonska Euroregija (HR) i Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije – AGRRA (HR).

Ukupan proračun projekta iznosi 2.774.250,00 eura, dok proračun Grada Dubrovnika iznosi ukupno 133.150,00 eura te je u 85-postotnom iznosu sufinanciran sredstvima Europske Unije. Projekt E-CITIJENS provodi se u sklopu EU programa INTERREG V-A Italija-Hrvatska, (projekti tipa Standard) u okviru programske prioritetne osi 2. – „Sigurnost i otpornost“.

Osiguran preduvjet za povećanje plaća djelatnicima dubrovačkih dječjih vrtića

Dodatak II Kolektivnom ugovoru za djelatnost predškolskog odgoja i obrazovanja za Grad Dubrovnik, jednoglasno je usvojen je utorak na 2. sjednici Gradskog vijeća.

Usvajanjem dodatka kolektivnom ugovoru osiguran je prvi preduvjet da se primanja zaposlenih u dubrovačkim predškolskim ustanovama povećaju za 10 posto u razdoblju od 1. kolovoza 2021. do 1. kolovoza 2022. godine, za što je potrebno osigurati sredstva u Proračunu Grada Dubrovnika.

Naime, kako je uvodno obrazložio gradonačelnik Mato Franković, kolektivni ugovor za djelatnost predškolskog odgoja i obrazovanja za Grada Dubrovnik donesen 2016. godine propisuje da će se u slučaju povećanja ili smanjenja osnovice za korisnike proračuna zaposlene u upravim tijelima Grada Dubrovnika istovremeno povećati odnosno smanjiti osnovica i za zaposlene u dječjim vrtićima.

Posljedično, odluka kojom su svim službenicima Grada Dubrovnika, uključujući i ustanove u vlasništvu Grada, od 1. travnja 2020. godine plaće smanjene za 10 posto, dovela je i do smanjena plaća u predškolskom odgoju i obrazovanju.

Gradonačelnik je istaknuo kako su primanja u dubrovačkim dječjim vrtićima niža nego u upravnim tijelima i ustanovama u vlasništvu Grada te kako ovaj dodatak kolektivnog ugovora predviđa povećanje osnovica za obračun plaća zaposlenih u dječjim vrtićima na području Grada Dubrovnika u prethodno navedenom jednogodišnjem razdioblju, a u cilju vraćanja visine primanja na razinu koja je vrijedila prije posljednjeg smanjena plaća.

Dodatak kolektivnom ugovoru doprinijet će uspješnom poslovanju ustanova te održivosti radnih mjesta u dubrovačkim dječjim vrtićima.

Smanjene naknade za zaustavljanje turističkih autobusa na Pilama

Prema novoj Odluci o izmjenama i dopunama Odluke o zaustavljanju i parkiranju turističkih autobusa i osobnih automobila (8+1) u zoni posebnog prometnog režima, smanjuje se visina naknade za svako pojedinačno zaustavljanje i parkiranje, kao i cijena vinjete i to za 30 posto.

Tako će se umjesto dosadašnjih 200 kuna za osobne automobile (8+1) plaćati 140 kuna, umjesto 400 kuna za srednje autobuse od 9 do 30 mjesta plaćat će se 280 kuna, a za veliki autobus preko 30 mjesta umjesto 800 plaćat će se 560 kuna.

Cijena jednog pokaza/vinjete sada iznosi 11.900 kuna umjesto ranijih 17.000 kuna, a korisnik prava na vinjetu sada može kupiti minimalno njih pet, dok je po ranijoj Odluci minimalan kupljeni broj vinjeta bio 10.

”Ovdje se radi o usklađenju vrijednosti, odnosno smanjenju cijene zaustavljanja na Pilama. Grad je već mnogo pomogao gospodarstvenicima tijekom pandemije, a na ovaj način pomažemo i autobuserima, da se održe i zadrže svoje poslovanje”, rekao je dubrovački gradonačelnik Mato Franković prilikom rasprave o izmjenama Odluke.

Ove izmjene Odluke usvojene su na jučer održanoj, 2. sjednici Gradskog vijeća Grada Dubrovnika. Nove cijene vrijede do 30. studenog 2021. godine, dok bi krajem godine vijećnici trebali raspravljati o potpuno novoj odluci.

”Nacrt je već pripremljen i prezentirat ćemo je gradskim vijećnicima u studenom ili prosincu, nakon usvajanja Zakona o sigurnosti prometa o cestama jer se dosta toga veže za taj Zakon. Pile su vrijedan resurs koji moramo poštovati i čuvati, ali moramo biti svjesni da se radi i o jednom dodatnom financijskom resursu za grad i građane”, kazao je također gradonačelnik Franković.

Gradonačelnik Franković na otvaranju prvog STREET ART PARKA

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić proteklog su vikenda nazočili manifestaciji „Ljeto u Gružu“  u Parku Luja Šoletića povodom otvorenja prvog STREET ART PARKA.

Prvi STREET ART PARK objedinio je čitav niz slikarskih radova i izrađenih skluptura akademskih umjetnika. Projekt je to zamišljen kao urbana platforma za suvremenu umjetnost koji ima za cilj oživiti i tranformirati Gruž kao jedno od ključnih središta Dubrovnika i to kroz kulturu, umjetnost i kreativnost.

Gradonačelnik Franković prvotno je u pratnji kiparice Iris Labaš – Kukavičić i dizajnerice Kristine Mirošević obišao pop – up izložbu i slikarske radove postavljene na platoima duž cijelog Parka Luja Šoletića.

U ovoj je prilici gradonačelnik iskazao zadovoljstvo zbog održavanja manifestacije „Ljeto u Gružu“ i prilike da se lokalnom stanovništvu i posjetiteljima grada Gruž predstavi u potpuno jednoj drugačijoj dimenziji.

„Projekt STREET ART PARK uistinu je sjajna ideja akademskih umjetnika i oni će ovim projektom ostaviti trajni pečat tu u Gružu. Grad Dubrovnik zasigurno će nastavit pratiti i podržavati ovakve iznimno korisne manifestacije koje potiču razvoj Gruža kao jednog moderno – urbanog središta. Gruž je zaista jedan lijepi kut našeg grada i perspektiva za nadolazeća vremena postoji. Osim što je iznimno važan tranzitni dio grada, ima potencijala i već jest mjesto koje dodatno obogaćuje turističku ponudu Dubrovnika“ naglasio je gradonačelnik.

Program manifestacije „Ljeto u Gružu“ trajati će tri mjeseca, točnije do 12. rujna 2021. godine. U razdoblju od devedeset dana program će se odvijati na različitim lokacijama u Gružu poput gruške tržnice, Parka Luja Šoletića, unutarnjeg TUPova dvorišta te privatnih taraca i prostora projektnih partnera.

Glavni cilj manifestacije „Ljeto u Gružu“ jest promicati lokalne kreativne inicijative, održivi turizam, zelenu ekonomiju te ekološki osviješteno gospodarstvo. Poseban naglasak stavljen je na obogaćivanje turističke ponude, povezivanja i suživota lokalne zajednice i stranih posjetitelja.

Predstavnici Grada Dubrovnika u obilasku Parka pravednika u Milanu

Nakon otvorenja izložbe “Marin Držić – hrvatski Shakespeare: iz riznice europske i književne kulturne baštine” koja se održala u Nacionalnoj knjižnici Braidense prošloga tjedna u Milanu, predstavnici Grada Dubrovnika predvođeni zamjenicom gradonačelnika Jelkom Tepšić u pratnji generalnog konzula Republike Hrvatske u Milanu Stjepana Ribića i predsjednika Gradskog vijeća Grada Milana Lambertoa Bertolea, obišli su Park pravednika koji se nalazi u parku Monte Stella u Milanu.

Park pravednika otvoren je 2009. godine u čast žena i muškaraca koji su na različite načine pomagali žrtvama progona, braneći ljudska prava, čuvajući dostojanstvo čovjeka u svim oblicima uništavanja, te svjedočeći istinu vezi s počinjenim zločinima protiv čovječnosti.

Predsjednik Gradskog vijeća Milana Bertole u ovoj se prilici zahvalio predstavnicima Grada Dubrovnika na posjeti parku koji je milanskoj gradskoj upravi od velike važnosti i koji  je uz povijesnu i kulturološku vrijednost  mjesto susreta svih generacija stanovnika Milana, posebno djece i studenata koji na tom mjestu uče o važnosti ljudskih prava i zalaganju za slobodu svakog pojedinca.

Naime,  mreža parkova pravednika rasprostranjena je diljem svijeta, a zaklada Gariwo – Gardens of the Righteous Worldwide koja upravlja parkom, uz logističku potporu milanskih gradskih službi, glavni je cilj podizati svjesnost o pravednicima obrazujući mlade naraštaje o osobnoj odgovornosti.

Moto zaklade Gariwo jest „Vjerujemo da je uspomena na dobro moćan  obrazovni alat koji može prevenirati genocid i zločine protiv čovječanstva“. Također, važno je za istaknuti kako se u Parku pravednika Monte Stella organiziraju brojne edukativne radionice i predavanja za sve generacije, posebice one namijenjene studentima.

CNN-ov Richard Quest: Dubrovnik je, nema sumnje, dio našeg Čudesnog svijeta

Svjetski poznati novinar Richard Quest u svojoj je emisiji Quest’s World of Wonder, koja se emitira na CNN Travel i koja donosi priče o najljepšim dijelovima svijeta, ispričao priču o Dubrovniku pozivajući gledatelje da dođu i sami se uvjere koliko je dragocjen.

Kroz polusatnu emisiju predstavio je povijesne zanimljivosti poput karantene u Lazaretima, prvih ”bezkontaktnih” plaćanja u ljekarni Male braće, zaplesao je Linđo, osvrnuo se na strašna stradanja i Domovinski rat, učio jedriti, razgovarao s ljudima koji u gradu žive i rade i koji su kroz svoje priče na najbolji mogući način pokazali povezanost s Gradom, tradicijom, morem, slobodom.

Dubrovnik je prikazao kroz priču s ljudima, kao turističku destinaciju, dijelom i filmsku kulisu, ali prvenstveno kao blago čovječanstva. Riječima ”Dubrovnik je, nema sumnje, dio našeg Čudesnog svijeta (World of Wonder)”, završio je priču o Gradu Richard Quest i priskrbio najbolju moguću reklamu pred milijunskim gledateljstvom CNN-a u cijelom svijetu.

Materijali su snimani u lipnju, kada je iz Dubrovnika uživo emitirana i CNN-ova izuzetno gledana emisija Quest Means Bussiness, u kojoj je gostovao i dubrovački gradonačelnik Mato Franković, koji je i tom prigodom pozvao gledatelje na odmor u Dubrovnik.

 

 

Komentari




Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *