TJEDNI PREGLED: Pokušaj ulaska cabrio busa na plato Pile bez pravnog temelja, otkazi ugovora o zakupu za još četiri javne površine ispred ugostiteljskih objekata…

188

Retrospektivna izložba kipara i umjetnika Alema Korkuta u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Zamjenica gradonačelnika Grada Dubrovnika Jelka Tepšić otvorila je u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik retrospektivnu izložbu Privremeno Alema Korkuta, jednog od najzanimljivijih hrvatskih kipara srednje generacije.

Na otvorenju izložbe govorili su još sam umjetnik, jednog od najzanimljivijih hrvatskih kipara srednje generacije UGD Tonko Smokvina te Rozana Vojvoda, muzejska savjetnica Umjetničke galerije Dubrovnik i kustosica izložbe.

Izložba će ostati otvorena do 14. srpnja.

 

Pokušaj ulaska cabrio busa na plato Pile bez pravnog temelja

U ponedjeljak, 10. lipnja 2024. u 11:22 sati vozač cabrio autobusa bez prethodno riješenog prava dolaska i zaustavljanja na području platoa Pila, unatoč činjenici da je jasno mogao vidjeti kako se podižu stupići na Pilama, prešao je vozilom preko podiznog pneumatskog stupića na platou. Na taj način pokušao je silom ući na područje ograničenog režima prometovanja čime je oštetio vlastito vozilo, imovinu Grada i doveo u pitanje sigurnost putnika u autobusu.

Grad Dubrovnik prethodno je jasno i pravovremeno izvijestio sve korisnike i cjelokupnu javnost o načinima i ograničenjima korištenja platoa Pile. Unatoč tome, ovaj događaj još jednom pokazuje kako je pojedincima važniji vlastiti prihod od poštivanja reda i pravila te kako pojedinci koji su godinama koristili Pile kao mjesto „bukiranja“ vožnji za cabrio autobuse očigledno na svaki mogući način žele osigurati da to mogu raditi i u budućnosti.

Podizni pneumatski stupić je u potpunosti uništen dok su u druga dva u punoj funkciji te će sukladno tome prometno i komunalno redarstvo Grada Dubrovnika nastaviti i dalje upravljati na platou Pile s jasnim ograničenjima tko može i pod kojim uvjetima doći na Pile, a tko ne.

O samom incidentu, kao i tome kako je do njega došlo, najbolje svjedoče snimke koje su zabilježile nadzorne kamere na Pilama.

 

Gradonačelnik predstavio svoj rad uz sedam godina mandata

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković predstavio je rezultate rada uz sedam godina mandata. U nazočnosti zamjenice Jelke Tepšić, pročelnica i pročelnika gradskih upravnih tijela te predstavnika komunalnih društava podsjetio je na najvažnije kapitalne projekte, aktivnosti i mjere realizirane u mandatu ove gradske uprave.

Istaknute su kapitalne investicije poput Lapadske obale, pročistača pitke vode, novih vrtića, škole Montovjerna i nove škole unutar gradskih zidina te prvog gradskog azila za nezbrinute životinje. Izdvojena su i brojna ulaganja u prometnu i komunalnu infrastrukturu, među kojima su i one recentne kao što su proširenje ceste za Bosanku, obnova mosta Ombla ili uređenje ceste od Trstenog do Dubravice. Ističe se i ciklus investicija u sportske objekte s najavama obnove Sportske dvorane u Gospinom polju i vanjskih sportskih igrališta te izgradnje boćarskog doma Đuro Miletić i dugih.

Gradonačelnik Franković se posebno osvrnuo na korištenje EU fondova i usmjeravanje bespovratnih sredstava za povećanje kvalitete života svih građana pa su, između ostalih, istaknuti projekti Aglomeracije, obnove Lazareta, energetske obnove niza škola i vrtića kao i nabavka ukupno 29 vozila javnog gradskog prijevoza.

Poseban naglasak gradonačelnik je stavio na pitanja upravljanja prostorom posjetivši na nove restriktivne odredbe GUP-a, donošenje novog prostornog okvira, u Hrvatskoj jedinstveni model Dubrovačke stanogradnje, koja uz izgradnju zgrada uključuje i demografske mjere financiranja mladih obitelji pri rješavanju stambenog pitanja, ali i stjecanje novih stambenih jedinica u povijesnoj jezgri i njihovo prepuštanje obiteljima s više djece.

Kupovina tvorničkog kompleksa TUP-a i projekt njegove transformacije u društveno i kreativno koristan prostor izdvojen je kao važan strateški projekt, a u velikom broju primjera gradska uprava pokazala je da zna štititi interese Grada i građana, baš kao što je to učinjeno u slučaju tvrđave Imperijal ili pri kupovini Vile Čingrija.

Naglasio je i projekt participativnog budžetiranja kojim su građani odabrali 25 projekata za realizaciju u 2024. godini te je podsjetio kako je Grad Dubrovnik prvi u Hrvatskoj donio odluku o ograničenju prometa u zoni oko povijesne jezgre, prvi je donio i primjenjuje Plan upravljanja zaštićenom spomeničkom cjelinom Dubrovnika jednako kao što je prvi izradio i usvojio Plan prihvatnog kapaciteta.

 

Ana Kaznačić Skurić imenovana vršiteljicom dužnosti ravnateljice Dubrovačkih muzeja

Na temelju prijedloga Upravnog vijeća Dubrovačkih muzeja, gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković donio je Rješenje kojim se za vršiteljicu dužnosti ravnateljice javne ustanove Dubrovački muzeji imenuje Ana Kaznačić Skurić, voditeljica Pomorskog muzeja.

Vršiteljica dužnosti imenuje se do izbora ravnatelja/ive javne ustanove.

Gradonačelnik je također donio rješenje o razrješenju Ivone Michl dužnosti ravnateljice ove javne ustanove na osobni zahtjev.

 

Učenici srednje škole iz Sorrenta na prijemu u Gradu

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Dubrovnika Marko Potrebica i zamjenica dubrovačkog gradonačelnika Jelka Tepšić primili su učenike iz srednje škole Istituto Polispecialistico San Paolo iz Sorrenta, koji su kroz Erasmus program odradili praksu u Dubrovnik. Tijekom 15 dana učenici su imali praksu u dubrovačkim hotelima i Studentskom domu Dubrovnik.

U ovoj su prigodi izrazili zadovoljstvo stečenim iskustvom, dok su zamjenica Tepšić i predsjednik Gradskog vijeća Potrebica istaknuli višegodišnje izvrsne odnose Dubrovnika i Sorrenta, koji su prošle godine rezultirali bratimljenjem dva grada.

Ovaj projekt je nastao kao plod prošlogodišnjeg posjeta delegacije Grada Dubrovnika gradu prijatelju Sorrentu. Nakon službenog bratimljenja u veljači suradnja je intenzivirana, osobito na polju turizma i kulture te je istaknuta potreba dodatnih zajedničkih aktivnosti na polju turističkog obrazovanja mladih.

Na prijemu u dubrovačkoj Gradskoj vijećnici bio je i počasni konzul Italije u Dubrovniku Frano Bongi, kao aktivni sudionik u razmjeni projekata dva grada.

 

Delegacija OECD-a u studijskom posjetu Gradu i Županiji

U okviru projekta “Poboljšanje kvalitete višerazinskog upravljanja i jačanja otpornosti otočkih gospodarstava”, Dubrovačko-neretvansku županiji posjetila je delegacija Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD). Tijekom dvodnevnog studijskog posjeta predstavnici OECD-a održali su više sastanaka, između ostalih i s predstavnicama Grada Dubrovnika, zamjenicom gradonačelnika Jelkom Tepšić i pročelnicom UO za poslove gradonačelnika Ivanom Brnin.

Teme monitoring sastanaka bile su strateški prioriteti otočne politike DNŽ, povećanje konkurentnosti kroz inovacije i povezanost, demografske promjene i jačanje ljudskog kapitala, održivo upravljanje resursima i okolišem te jačanje višerazinskog upravljanja i suradnje.

Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) je forum u kojem vlade uspoređuju i razmjenjuju politička iskustva, identificiraju dobre prakse u svjetlu novih izazova te promiču odluke i preporuke koje trebaju doprinijeti boljim politikama za stvaranje boljih uvjeta življenja. Članstvo u OECD-u trenutno je najvažniji vanjskopolitički cilj Republike Hrvatske koji će predstavljati značajan instrument za daljnji razvoj. Očekivane gospodarske koristi su poboljšanje standarda kroz reforme za kontinuirani gospodarski rast, daljnje poboljšanje poslovnog okruženja za naše tvrtke, jačanje reputacije Republike Hrvatske u svijetu a time i veća atraktivnost za strane ulagače.

 

Postavljena dizala za osobe s invaliditetom na šest dubrovačkih plaža

Sukladno odredbama Strategije za izjednačavanje mogućnosti za osobe s invaliditetom, Grad Dubrovnik svake godine na početku kupališne sezone postavlja dizala za osobe s invaliditetom na dubrovačkim plažama.

Dizala su postavljena na šest lokacija: u Zatonu Velikom, kod postaje Vatrogasnog doma u Zatonu te na plažama Copacabana, Mandrač u Solitudu, u Donjem Čelu na Koločepu i u Suđurđu na Šipanu.

Gradonačelnik Grada Dubrovnika imenovao je Koordinacijski tim sa zadaćom svakodnevnog praćenja korištenja i međusobnog obavještavanja o stanju dizala za osobe s invaliditetom na plažama na području Grada Dubrovnika te za ažurnost u postupku otklanjanja možebitnih kvarova na dizalima, čime se bitno unaprijedilo funkcioniranje i održavanje dizala, na zadovoljstvo naših sugrađana i gostiju koji su osobe s invaliditetom.

 

Veliki interes posjetitelja za Spomen sobu poginulih dubrovačkih branitelja

Nova Spomen soba poginulih dubrovačkih branitelja u palači Sponza bilježi veliki interes posjetitelja. Prema podacima ustanove Muzej Domovinskog rata Dubrovnik, koja upravlja Spomen sobom, od otvorenja do 1. lipnja 2024., u nešto više od mjesec i pol dana, ovaj novi memorijalni prostor posvećen žrtvi dubrovačkih branitelja, posjetilo je preko 22 tisuće posjetitelja.

Podsjetimo, nakon cjelovite rekonstrukcije, unutrašnjeg uređenja i opremanja Spomen soba poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi svečano je otvorena 12. travnja. Obuhvaća povijest ratnog stradanja Grada, njegovih stanovnika i hrabrih branitelja, s posebnim naglaskom na najveću žrtvu – izgubljene živote onih koji su ga branili. Posveta je Dubrovniku kao gradu simbolu slobode, a posjetiteljima omogućuje povezivanje na osobnoj, emotivnoj razini.

Uređenje Spomen sobe, prema arhitektonskom projektu dizajnerice interijera Nikoline Jelavić Mitrović, autorice nagrađivanih muzejskih postava i izložbi, podudara se i s dvadesetom godišnjicom otvaranja Spomen sobe u današnjem prostoru unutar palače Sponza.

 

Otkazi ugovora o zakupu za još četiri javne površine ispred ugostiteljskih objekata

Nastavlja se stroga kontrola korištenja javnih površina gospodarskih subjekata na prostoru unutar zidina pa su, nakon što su prošlog tjedna izrečeni otkazi ugovora o zakupu sedam javnih površina, na sedam dana otkazane javne površine za nova četiri ugostiteljska objekta.

Otkazi ugovora o zakupu javne površine izjavljeni su ugostiteljskim objektima „Nico’s“ (društvo Proadria d.o.o.) i „Bona Fide 1“ (društvo Atabulus d.o.o.), oba u ulici Za Rokom, kao i objektima „Paradise“ u Širokoj ulici (trgovački obrt Klaudia) odnosno obrtu Fidanca za konobu „Mama’s pot“ na Prijekome.

Sankcionirani zakupci zauzeli su javne površine van okvira zaključenim ugovorima i tako smanjili  slobodan pješački prolaz. Time su počinili prekršaje iz članka 36. Odluke o zakupu javnih površina Grada Dubrovnika i članka 11. zaključenih Ugovora o zakupu javne površine.

Zakupci su dužni prestati se koristiti javnim površinama koje su predmet ugovora o zakupu i ukloniti sve stolove i stolice s javne površine. Ponovno zaključenje ugovora mogu zatražiti nakon otklanjanja okolnosti koje su dovele do otkaza ugovora, ali ne prije protoka roka od sedam dana.

Komunalno redarstvo nastavit će provoditi pojačan nadzor korištenja javnih površina i pridržavanja zakupaca ugovora o zakupu javne površine kao i nadzor dopuštenih razina buke.

Otkazi ugovora o zakupu na sedam dana za sedam javnih površina unutar zidina

 

Zbog onečišćenja gruškog akvatorija kažnjena tvrtka “Meštar Hendić d.o.o.”

Komunalno redarstvo Grada Dubrovnika, postupajući po dojavi o zagađenju gruškog akvatorija, utvrdilo je da je na gradilištu na adresi Vukovarska ulica 9, izvođač radova građevinska tvrtka “Meštar Hendić d.o.o.”, u vremenu od 9 do 15 sati, izvršila ispumpavanje otpadnih voda iz jame na gradilištu.

Prekršitelj se s cijevi spojio na kanal oborinske odvodnje i uz uporabu pumpe u kanal izvršio ispust otpadnih tekućina i time onečistio more. Zbog prekršaja Odluke o komunalnom redu Grada Dubrovnika, protiv pravne osobe komunalni redar izdao je obvezni prekršajni nalog u visini kazne od 1320 eura, kao i protiv odgovorne osobe u pravnoj osobi u iznosu od 260 eura.

 

JAVNI POZIV U TIJEKU Grad sufinancira troškove nabave i ugradnje opreme fotonaponskih sunčevih modula na obiteljskim kućama

Podsjećamo, u tijeku je Javni poziv Grada Dubrovnika za sufinanciranje troškova nabave, instaliranja i ugradnje opreme fotonaponskih sunčevih modula do 10 kW u obiteljskim kućama na području Grada.

Predviđenim mjerama sufinanciranja bespovratnim novčanim sredstvima, Grad nastoji potaknuti svoje građane (fizičke osobe) na ugradnju fotonaponskih sunčevih modula, a sve u cilju povećanja obnovljivih izvora energije u postojećoj potrošnji električne energije u kućanstvima, te smanjenja emisije stakleničkog plina CO2, kao i poboljšanja energetske učinkovitosti na području Grada Dubrovnika.

Ukupno raspoloživa sredstva Grada u 2024. godini po ovom Pozivu iznose 365.000 eura, a građani mogu ostvariti pravo na  sufinanciranje 90% od nastalog troška ulaganja, ali ne više od 4.650 eura po kućanstvu. Sredstva će se prijaviteljima isplaćivati za sufinanciranje opravdanih troškova nabave, instaliranja i ugradnje opreme fotonaponskih sunčevih (FN) modula koji nastanu nakon datuma objave  Poziva (nakon 19. travnja 2024.), a što se dokazuje datumom izdavanja računa.

Javni poziv otvoren je za podnošenje prijava 180 dana od dana objave, odnosno zaključno s 15. listopada 2024. godine. Uvjeti, kriteriji bodovanja, način podnošenja prijava, kao i rokovi isplate sredstava propisani su Javnim pozivom koji, kao i svu potrebnu dokumentaciju možete preuzeti OVDJE.

Za sve ostale informacije građani svoje upite mogu uputiti na mail adresu: oie@dubrovnik.hr

 

U Uvali uređen dio šetnice prema moru

U sklopu uređenja Šetnice Nika i Meda Pucića u Uvali Lapad Grad Dubrovnik uredio je i dio šetališta prema moru s jugozapadne strane Vile Elite. Putem ugovornog izvođača popločana je staza i napravljeni skalini.

Ujedno je na ovom dijelu, na vidikovcu prema moru, Grad postavio i klupu za odmor.

 

Grad Dubrovnik sankcionirao tvrtku Konzum zbog korištenja paletara

Zbog kršenja Odluke o komunalnom redu, Odsjek za komunalno redarstvo Grada Dubrovnika sankcionirao je tvrtku KONZUM plus d.o.o. ukidanjem prava prometovanja dostavnih vozila u povijesnoj jezgri u trajanju od sedam dana. Zabrana se odnosi na razdoblje od 17. lipnja do 23. lipnja.

Naime, utvrđeno je kako su se zaposlenici ove tvrtke koristili paletarima bez gumiranih kotača, što je Odlukom izričito zabranjeno. Osim što stvara izrazitu buku, korištenjem paletara uništava se kameni pločnik unutar zidina.

Gradska uprava ovim nastavlja strogu kontrolu i sankcioniranje prekršitelja koji izazivaju komunalni nered u zoni povijesne jezgre.
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *